Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: SM-finalen har gått in

25 APR 2020 14:49
Det var en söndag morron innan göken gol, körsbärsträden blommade och det lyste av vårgrönt, kanske glittrade dock vattnet som silver ute i Kålland, vid Vänerns bölja.
  • Skapad: 25 APR 2020 14:49

Det var dan efter Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson hade cyklat åtta mil på 3 timmar och 20 minuter.

Puh, vad är då 10 000 steg varje dag?

Vi vill höra ”Nönes” syn på bandyn efter snart ett år i den funktionen och vad som är i görningen.

Sista SM-finalen

Medan vissa idrotter i dessa Coronatider svänger som ett ombytligt aprilväder beträffande spel eller inte spel var bandyn snabba med sitt beslut att spela SM-finalen.

– Bandyns beslut låg tidigt i pandemiprocessen rent allmänt. Det sportsliga genomförandet gick att genomföra på en hög nivå och vi fick värdiga vinnare. Har heller inte fått någon information om att någon blivit Coronasmittad.

– Om det blir inomhus skulle vi kunna skjuta på den ytterligare en vecka, vilket är bra för vårt seriespel. Förra årets damfinal tangerade krisstämpeln avseende spelbar is. Under dessa tre säsonger på Studenternas har vi haft en mycket hög krisberedskap för isen. Ett tredagarsevent med hallspel är genomförbart utan extremt höjande av biljettpriset, konstaterar vår förbundsordförande.

Kommer Corona att dölja sanningen

– De föreningar som har förstärkt sitt ekonomiska underskott, inte minst det senaste verksamhetsåret och tror att i Coronasmittans skugga kan de få elitlicens för säsongen 20- 21 är illa ute. De som förfakturerat sponsorer i syfte att rädda bokslutet är också ute på hal is. Har också svårt att bli övertygad om att Coronasmittan har gjort intäktsförluster hos alla föreningar på flera hundra tusen. Hos vissa till och med inga förluster alls.

– Föreningarna måste få till bättre styrinstrument med snabbare ekonomisk information, att sitta i en föreningsstyrelse inbegriper också ett personligt ansvar. I en företagsstyrelse görs det en kontrollbalansräkning när det verkar skakigt.

– Ursäkta valet av liknelser, men den konstgjorda andningen är över för vissa föreningar, respiratorn stängs av för dom som inte balanserar kostnader och intäkter.

I många intressanta och viktiga bandyfrågor besjunger vår intervjuperson föreningarnas betydelse för vår sports framtida utveckling.

Huvudsponsorn Svenska Spel försvinner

När SBF:s huvudsponsor Svenska Spel är borta, vore det passande med frågan om bolagets roll i samhället bara är att nyttja idrotten? Men vi tar det vid något annat tillfälle med vdn eller politisk företrädare. Hur skall bandyn reda ut detta miljontapp, som drabbar ungdomen och inte minst de yngre landslagen?

– Vi skall inte lösa det via att höja avgiften för våra föreningar. Vi måste effektivisera både avseende intäkter och kostnader, vi har seglat ut en bit på redden och väntar på att få vind i seglen.

– Att bli, vara landslagsspelare i framtiden kan innebära att vissa utlägg, insatser måste göras av spelaren själv. Annars kan det medföra färre landslag. Men vi kommer aldrig att acceptera att det går att köpa sig en landslagsplats.

Det lite sammandragna ansiktsuttrycket ger indikationer om att borra inte vidare i detta ämne. Ibland framträder den Gustafssonska klurigheten lika stark som den fasta målinriktningen. Någon vill hellre läsa det som tanke och tjurighet.

Vi har känt varandra i över 45 år. Vissa grynnor är svårare att segla runt på Vänern än andra. Ibland skall vissa tankevägar släppas.

Beckenbauers efterföljare

Du är nu även v president inom Internationella Förbundet. Det ena förbundet efter det andra blir avslöjade med korruption och mutor. Nu senast var Blatter, Platini och Beckenbauer mfl ställd inför skranket av FBI. Kan du garantera att bandyns motsvarighet skulle klara en sådan granskning?

– Kan naturligtvis inte svära mig fri från något som jag inte har insyn i, ännu. Tids nog skall räkenskaperna kollas. I övrigt är allting relativt i förhållande till ett lands kultur och tradition.

Här hade det varit passande att fråga om förhållandet kring de uppgjorda matcherna i Ryssland. Inte minst mot bakgrund av att regelefterlevnadens ledning internationellt är svensk.

Hur lång tid tar det innan vi får landslagsspel och VM för tjejer 17 år och äldre på liknande sätt som för killarna?

– Inom en 2-3-årsperiod är vi där. Ryssland satsar mer på sin dambandy än någonsin. I vissa av dessa frågor har vi störst förändringsmotstånd från Norge. På klubbnivå har vi gehör för dessa tankegångar men hackigt hos förbundet.

Stabil publikutveckling

Du sa för en tid sedan att bandyn är ensam om att ha en positiv publikutveckling.

Hur vill du förklara detta?

– Annandagen och omkringliggande helger är små pärlor för oss. Bandyn är en traditionsrik sport och har sitt starkaste fäste på landsorten och vid dessa helger blir det mycket återvändartema över det.

– Via webbsändningarna är det fler som ser bandy. Märker här ute på Kålland att det ordnas storbildsvisning på Hagavallen och i vissa bygdegårdar när Villa spelar.

– Dessutom påverkar vilka lag vi har i elitserien, Frillesås kontra Falun och AIK visavi Tellus kan ha påverkat positivt.

– För att vi skall upprätthålla en hög kvalitet på våra event är hallobligatorium ett måste för vår högsta serie. Att den stora ishallen kommer till stånd i Karlstad uppfattas på avstånd som en samverkanaktion mellan bandyn och ishockeyn

– Men annars vill jag i samma andetag lyfta betydelsen av tillgången på isytor. Våra barnaktiviteter som skridskokul och bandykul är populära och har en fin aktivitetsutveckling. Detta lyfter vår sport, men utan is är glädjen och kraven på barns nödvändiga rörelse- och lekbehov dödat.

Här märker vi att vi hamnar på den före detta Idrottsläraren, Sisukonsulenten och Företagshälsobyggarens hemmaplan och att det finns ett rikt fatabur att ösa ur.

Farsoten hjärnskakningar

Kan du som högst ansvarig sova lugnt om natten och acceptera den negativa trenden med ökandet av hjärnskakningar?

– Oavsett symboliken med sömnen skall vi inte ha detta i vår sport. Vi är många i bandyleden som i denna fråga måste ta sitt ansvar. Inte minst i attitydfrågan. Om ett knä blir skadat går det oftast att lappa ihop, men med huvudskador kan vi få men för livet.

– Med det styrspel som nu är borta förbereddes spelarna på att det blev trångt, nu bara dyker situationen opp med en smäll som följd. Även i denna fråga har vi något att lära av från rysk bandy, där har dom inga huvudskador trots högre tempo.

– Vi har frågan inlagd i vårt projekt Trygg bandy.

– Hjärnskakningarna skall bort från vår sport.

Prioriteringar

Ungdomsverksamhet – ”den är och förblir vår bas”.

Klubbarnas ekonomi – ”tillbaka till traditionellt hederligt föreningsarbete”.

Bandy i TV - framhåller den gamle expertkommentatorn

Jämlik internationell agenda

Förnya bandytränarutbildningen- ”Corona har medfört popularisering av videomöte”

Djupspelet får en renässans- ”tycker mig se en påbörjad trend”

Kompetent

Hann med att testa honom på antal mil (124) och tiden (6 dagar) det tog för hustru Eva och han förra sommaren när dom i ”Team Rynkeby” och under guldolympiern och kompisen Bernt Johanssons ledning trampade till Paris. Är övertygad om att han kan hela laget i det juniorlandslag han spelade i eller Sveriges lag vid den historiska första VM-triumfen i Chabarovsk, 1981. Som seglare (landslagsledare) är antalet OS-guld som Paul Elfström har en baggis.

Under samtalets gång nås vi av att en av Rysslands bästa, mittfältaren -den Kronblomlike-Maxim Iskeldin (bilden), som också pluggat svenska, lämnar SKA Neftayanik för HK Jenisej.

Hur lång är han?

– 192 cm svarar ”Nöne ” utan att tveka, på vikten 92 kg har han sedan bara några kilo fel.

Undrar om fotbollens Karl-Erik Nilsson eller ishockeyns Anders Larsson skulle klara fakta på Lionel Messi eller Alexandr Ovetjkin lika elegant.

Har haft förmånen att jobba med tio olika SBF-ordföranden, vilka personligheter!

Om Gunnar Galin var spelgeniet och Arne Argus, den förändringsbenägnaste är

Per-Anders Gustafsson den mest idrotts- och bandy kompetente!

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg