Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Ärleskog Landslagen genomförde tester under samlingen den gångna helgen. Här instruerar Agne Bergvall P19-landslaget i snabbhetstest.

Signerat Einarsson: "Släpp spelarna loss - det är vår"

30 MAJ 2018 15:52
Talanglandslaget, spelare som knackar på seniorlandslagen, har av förbundskaptensduon Nordin/Olsson getts möjlighet till våryra.
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2018 23:41

Talanglandslaget, spelare som knackar på seniorlandslagen, har av förbundskaptensduon Nordin/Olsson getts möjlighet till våryra.

Annika Lundberg, Göran Boström och Mattias Rehnholm har gjort det via trupputtagningar. Inte som i Tage Danielsson-filmen ”Släpp fångarne loss - det är vår!” utan i FK-funktionerna för 17 och 19-åringarna. (Tyvärr endast pojkar för 19-åringar)

Föräldrarna som kör sina barn till Nässjö, Örebro och Gävle för Inspirationsdagarna släpper också loss

Helgen 27-28 maj var hela 173 spelare igång!

På inspirationsdagarna för spelare födda 2004-05, blev det 81 spelare denna gång i Nässjö och Örebro. På lördag 2 juni i Gävle, tillkommer 37 ungdomar ytterligare. Från 35 olika bandyföreningar!

Spelare från typ Höjden, Borås, Gubbängen, Grängesberg och Liljan ger vi en liljekonvalj extra. Under parollen ”Hela Bandy-Sverige skall leva”.

Som bekant anmäler spelaren (föräldern) sig själva till Inspirationsdagarna.

Varför motstånd?

När denna nyhet skulle etableras förra säsongen var det ett stort motstånd från det etablerade Bandy-Sverige Vissa tom vägrade att informera om det på sina hemsidor.

Ihop med nya bandyallsvenskan, triumfen vid P17-VM i Uljanovsk (-01 senast) var det bandyns största succéer förra säsongen!

Inte helt unikt att i det kontroversiella, utmanande lurar framgångsnyckeln.

Det är dock inte de stora revolutionerande besluten, åtgärderna som bandyn behöver, utan de små många.

Att exempelvis göra något litet regelförsök med spelet, verka vara de omöjligas konst…Vart tog försöket med att slopa offsiden på målvaktsutkasten vägen? Ett förslag som det rådde enighet om vid Bandyforum i Växjö med bortåt 80 deltagare i början av maj.

Nu när tom konservativa golfen vågar att förändra.

Sveriges bästa tjejer 17 år och pojkar 17 och 19 år (92 spelare) hade träningsläger i Uppsala lördag-söndag.


Kurt Granlund från Bosön genomförde utbildning för lagen i nutrition. På bilden är det P17-landslaget som får utbildningen av Kurt Granlund. (FOTO: Göran Boström)

Lägerdagar (Örebro och Nässjö också) som granskas av 15-årslandslagets förbundskapten Per Gustafsson och leds av instruktörer med spetskompetens. Tänk att få vara ung igen…

Ungefär hälften av uttagningarna egennominerade och hälften expertnominerade (förbundskaptenerna) Många blir därmed både ”kallade och utvalda”.

 - Det vi gjorde i september för två år sen gör vi nu redan i maj, säger fystränare Agne Bergvall.

Talanglandslag förändras och förändrar.

Via medel från Riksidrottsförbundet är nu Svenska Bandyförbundet inne på sitt tredje år med denna satsning.

Rolf Käck gjorde ngt liknande för spelare som Johanna Pettersson, Hans Andersson och Johan Esplund en gång. Nu har förre förbundskaptenen och generalsekreteraren Rolf Käck, barnbarn, (Arvid Tapper) i träningstruppen för 17-landslaget…

Detta år tar vi ytterligare ett steg för spelare som knackar på A-landslagsporten. Går därmed upp i åldrarna och försöker minska avståndet mellan talang och etablerad.

 - Genom Talanglandslaget vill vi inspirera och lyfta deras kunskaper och förståelse för vad som krävs på internationell toppnivå, förklarar Per-Anders Gustafsson.

Självklart att det är Magnus Nordin och Svenne Olsson som har bestämt vilka som skall vara de utvalda. Magnus Nordin, damförbundskapten får frågan först vilka står närmast?


Alva Jansson i F17-landslaget utför tester i Uppsala. (FOTO: Annika Lundberg)

 - Ida Friman var med och vann VM-guld i Kina och det var en nyttig erfarenhet för Ida som kommer att vara en av de drivande i det framtida damlandslaget. Ida Friman har valt att satsa på bandyn trots att hon är talang i både innebandy och fotboll.

 - Sanna Gustafsson var reserv i senaste VM-truppen och kommer säkert att spela med damlandslaget denna säsong.

Både Ida Friman, Sanna Gustafsson är nu med i Talanglandslaget för tredje året i rad. Wilma Uhlin har också den bakgrunden, vilken utvecklingsfas befinner hon sig i?

 - Hon är närmast av alla, drivande som hon är i Sandvikens AIK. En spelintelligent spelare med bra teknik, slår Magnus Nordin fast.

Det som är speciellt med denna säsong är det lag som skall spela Universiaden borta i Sibirien

 - Där är ålder och studier två parametrar som styr uttagningen vilket medför att större delen av förra säsongens guldtrupp inte får vara med. Här får många nya chansen, avrundar Magnus Nordin

Internationell ”åkmotor”.

 - Min spontana känsla just nu är att Martin Karlsson ligger närmast A-landslaget. Han driver Villas mittfält med en internationell ”åkmotor” samt visar stor hängivelse både på och vid sidan av isen tillsammans med bra ledar-och karaktärsegenskaper, avslöjar Svenne Olsson.

 - Spelare som Daniel Johansson, Oskar Vikblad och Kasper Millerud har byggt upp sig fysiskt och mentalt under några år i elitserien och saker och ting börjar falla på plats för nästasteg.

 - Ludvig Johansson, Robin Öhrlund, Martin Landström och Joel Broberg är mer lite på sikt och fortsatt utveckling, konstaterar Svenne Olsson.

När Talanglandslaget hade säsongens första läger framkom bl a följande:

Bibehåll max, explosivstyrkan hela säsongen genom ”pysträning” typ 1-2 övningar efter varje träning eller 3-4 övningar var sjunde, åttonde dag.

Nerjoggning efter match ger stora effekter avseende återhämtning av mjölksyra/bortkörning av laktat i ex benmusklerna. Dessutom ger det bibehållen lungkapacitet och konditionsnivå.

Vid frivändning eller lyft till axlarna ta det alltid upp över huvudet, stärker därmed även bålen.

Vid en armhävning håll armbågarna utmed sidan och ”kroppen rak som en två tum fyra”.

Om spelaren är snabb vid löpning är vederbörande oftast detsamma på skridskor eller vice versa. 53 km/h är det snabbaste som Agne Bergvalls team uppmätt på skridskor för bandyspelare.

 - Oj, ni är ju bättre än mina elitspelare, ropade Växjö Vipers bitr. innebandytränare Christian Guntsch under innebandypasset.

Stopp nu med slutsatserna, jämförelserna mellan dessa två sporter med bandynamn, det var vid någon övning som han sa så.

När han frågade Talanglandslagets spelare hur många av övningarna de hade varit med om att köra blev svaret i n g a. Obs det var alltså ingen som varit med om annat än tvåmålsspel när bandyspelare haft innebandy som träningsform.

Spelarna upplystes om att antalet disciplinfall i bandyn tyvärr ökar och inte sällan med könsorden som tillmälen.

Samt att bandyengagemanget inte får gå ut över att utbilda och förkovra sig för ett liv efter bandyn. Detta påpekande, mässande har skett vid varje Talanglandslagsträff.

Och om det sedan också sker på klubblagsnivå, vilket naturligtvis sker, av exempelvis Johanna P i Skutskär,Muhrén i Saik, ”Kuben” i Byn, Pasjkin i Bajen, Sixtensson i Villa, Micke C i VSK och ”Putte” Johansson i VBK osv tar vi som sport vårt ansvar.

181 spelare landslagsaktuella

Och detta vet nu dessa spelare om redan under april och maj månad.

Okej, vissa av spelarna är uttagna i flera landslag typ Talanglandslag och seniorlandslagen.

Men bland 17- och 19-åringar har vi två mycket spännande spelare i form av backspelaren Jesper Grankvist, Edsbyns IF och anfallaren Emil Nordström Jönköping Bandy. Det är mycket sällan att spelare får dubblera. Det krävs utöver spelarnas exceptionella egenskaper också förbundskaptener som har split vision och vågar släppa fram dem. Både Göran Boström och Mattias Renholm som det här handlar om har följt dessa spelare under flera säsonger och gör detta i samförstånd.


Lagen genomförde grupparbeten och teori inför kommande säsong med landslagen. Här redovisar spelare från P19-landslaget vad de tycker är viktigt offensivt och defensivt samt att de ska hålla sig till det man bestämt kring spelet. Kommer det bli så när VM spelas!? (FOTO: Fredrik Ärleskog)

Vi hade möjlighet att följa dem under 17-VM (som Sverige inte vunnit sedan år 2001) i Uljanovsk i slutet av mars. Tror inte att någon av de engagerade föräldrar som var där, heller är överraskade av att Jesper Grankvist, den spellugne, igångsättaren och genombrottskillen Emil Nordström som även har ett bra skott, uppmärksammas.

På hemväg från majlägret i Uppsala säger Mattias Renholm

 - Det är helt underbart, suveränt att få ha dessa läger redan nu och jag vet att de övriga förbundskaptenerna Annika Lundberg och Göran Boström tycker likadant.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg