Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: ”Sitter i väggarna”

19 MAR 2018 14:45
Så levde de ånyo upp till den slitna sportklyschan att vara som bäst när det gäller. Imponerande!
  • Skapad: 19 MAR 2018 14:45

Sveriges mest kända bandyby, Edsbyn, försvarade positionen att ha Sveriges bästa bandylag med ett mästerligt kollektivt guldspel i såväl offensiv som defensiv.

De betvingade en motståndare, Sandvikens AIK, som har segervana inte minst denna säsong utöver det vanliga.

Ett lag som inte har segervana vinner inte en SM-final, heter det. Denna gång hade såväl Edsbyns IF som Sandvikens AIK samma erfarenheter med sig i bandytrunkarna till Studenternas. Under SM-finalernas tjugo senaste gånger har SAIK figurerat i elva och vunnit sex. EIF varit med i sju och vunnit sex.

När skilda missnöjessvisslingar eskorterade spelarna till omklädningsrummet efter första halvleken gick tankarna till om förbundsordförande Stig Bertilsson skulle göra en ”ny Pontus Widén”. (SBF-ordförande 1970-83) Nämligen gå in till lagen i halvtid och säga som Pontus Widén gjorde vid en final ”börja spela nu grabbar, ni har ett ansvar för sporten”.

Och när andra halvlek bara gått några minuter kom delikatesserna fram. Här kommer ett miniaxplock som en hyllning till Mästarna:

En öppnande hård, snabb diagonalpassning på 30 meterfrån lagets längste, Daniel Liw till skytten Jonas Edling som med dålig balans halvknackade in 1-0.

Martin Frid gjorde det matchviktiga 2-0 med det som många anfallare skulle göra oftare, nämligen skjuta snabbt rakt framifrån.

När Hans Andersson med egen målchans vid ena stolpen, helcoolt håller i bollen och spelar öppnande bakåt till 3-0 är det nästan lika genialiskt som den enkla backhandspass han gör fram till 4-0.

Därmed hade också fighten mellan lagens båda åttor Erik Säfström och Hans Andersson om finalens kung också avgjorts.

Edsbyn tog ånyo fram landets bästa skottäckande försvarsspel designat Daniel Välitalo och Joakim Svensks rörliga librospel var ett lika stort ögongodis som Daniel Burvall-Jonssons raka, tempofyllda lite chansande halvspel. Aldrig så farligt att tappa bollen på halvpositionerna. Så kontrasterande men kompletterande till halvkollegan Andersson.

Steget före

Spelarnas agerande och spelet i stort andades ett lugn och en klokskap.

Edsbyn har kommit en bit längre i sitt ledarskap än andra lag. Andra lag har i alltför stor utsträckning en huvudtränare som inte upptäckt att fler hjärnor och ögon är bättre än färre. Headcoach Thomas Liw, med betydande utvecklingsbefattning på SP-Fönster och manegementutbildning/träning som extra krydda till det bandymässiga har ”Mr bandy” i Byn, Magnus ”Kuben” Olsson vid sin sida. Konsulterna, legendarerna Ola och Hans-Elis Johansson fullbordar proffsigheten med sitt klurande.

När många förvånades över att fotbollens förbundskapten Jan Andersson engagerade starka profiler som Jonas Thern, Lasse Lagerbäck och Tom Prahl hade Edsbyns IF och Thomas Liw redan varit framgångsrika föregångare. 

Skutskärs IF tillbaka.

I finalernas eftersnack kommenteras damfinalen i mycket bandyälskande termer. Precis som den då formtoppande storskytten Camilla Johansson gjorde som TV-bisittare. Vilket naturbarn, fint frammatchat av skickliga Chris Härenstam och Mats Nyström. Att erfarne Andreas Bergvall tog uppgiften med stoiskt lugn var väntat. Vågade i herrfinalen vara naturligt humoristisk, kritiken av spelet i första var dock för vagt. Nästa gång kommer också kritiken mot de gamla landslagspolarna.

Låt oss redan i inledningen ge högsta betyg till huvuddomaren Lisa Elgh och ”assarna” Ida Salomonsson och Hanna Hansson.

Bättre rörlighet och balans på skridskorna, teckengivning, kroppsspråkslugn och kontakt med de assisterande än vad Lisa Elgh hade, går inte att uppnå!!

Glänsande!

Spelarnas stora aktionsradie och att vara med i händelsernas centrum på hela plan imponerade. Till och med att träffa på backhandstennis klarades av. Hur många dylika bommar har inte exponerats bland killarna under säsongen? Båda målvakternas smidighet var imponerande!

Strålande konsekvent hög press på bollhållaren som AIK-tjejerna genomförde i matchens inledning-lika strålande var det hur Skutskärstjejerna tog sig ur det. Försvarsdirigenten Sara Adolfsson och målvakten Ebba Fridlund, 20, kanske får för mycket beröm i förhållande till alla som skar av, täckte upp, rensade eller höll i bollen och lugnet?! Vilken formuleringsförmåga, språkbruk och stil detta målvaktsfynd hade vid TV-intervjun direkt efter slutsignalen!!

Är det du Björn Forsell, (klassisk Tranåsledare), som tränat Ebba Fridlund i massmediateknik?

När SIF gjorde 1-0 efter nio minuter upplevdes det som att det var första gången som laget var över mittplan. Vilket mål sen, av beslutsamma Linnea Gunnarsson.

Underbart händelserik och spännande damfinal!

Linnea Gunnarsson, Olga Rodinova (2 mål) Sara Adolfsson och Ebba Fridlund är nu några av de nya bandyhjältarna i denna klassiska bandyort. Tränaren Johanna Petterssons allmänna erfarenhet, kunskap om kravnivå och personkännedom och att verka nära spelarna är värd mycket credit.

MEN hade det inte funnits en eller flera personer i föreningen som hade sagt ”Hit men inte längre” för några år sedan när bandyns död knackade på hos bruksorten hade lördagens smittande pånyttfödelse bara varit illusioner.

En viktig lärdom för många föreningar, när det börjar gå utför, är att med kraft och skicklighet fånga situationen och begreppet:

Hit men inte längre!  

Store målvakten Bosse Nilsson (4 SM-finaler, 5 med omspel, mellan åren 1942-64), Sture Strand och Boive Åkerlund (1 mål) är några av de forna tiders hjältar som vann SM för Skutskärs IF år 1959 genom att vinna över Västerås SK med 2-1, inför hela 27470 personer på Stadion. Den näst högsta publiksiffran fortfarande i en SM-final. Ett mål i den finalen gjorde den kände ishockeyspelaren Hans ”Stöveln” Öberg. Bosse Nilsson gjorde sig också ett namn som toppdomare i tre sporter, bandy, ishockey och fotboll.(Ur Argus 100 SM-finaler)

Straffar avgjorde premiärfinalen.

18-årsfinalen för pojkar mellan Vetlanda BK och Edsbyns IF inledde bandyns återkomst till Studenternas på fredagsförmiddagen.

Vädret gav under denna finalmatch förvarning om drömväder, men också vind och snöyra. Kom ibland lika snabbt som det försvann.

Nu var vi ute.

Lagen följdes åt hela tiden med smålänningarna som målförande lag ingen gång dock mer än med ett mål. Edsbyn spelade så likt 20-laget och till viss del även seniorlaget. I straffavgörandet nämner vi hellre den omutlige VBK-målvakten (Gamleby)Vincent Tryggs räddningar än EIFs bommade straffar. Isac Karlsson (född -02) och Albin Rehnholm gjorde mästarnas straffmål.

– Vi har haft mycket låg procentmål på våra straffar tidigare i år, men med en målvakt som inte släpper in något mål blir det inte så svårt, säger Mattias Rehnholm.

Därmed hade Vetlanda BK försvarat sin PSM-titel och vunnit sin tredje raka SM-final för 18 och 20-åringar!

Vem var det som antydde att det inte satt i väggarna?

SAIK vann flicktitel

När Sandvikens AIK med fyra tjejer som fostrats i Grycksbo IF BK vann över Skirö AIK från Vetlanda kom Skirötjejerna igång för sent. Gjorde entré på Studenternas med en tilltro som laget fått när en huvuddel av laget vunnit riksmästerskapet för F15 för Småland de två senaste säsongerna. Men när lagkaptenen Wilma Uhlin och löftet Tova Grönoset kom igång, de fann varandra nästan överallt, samspelta som de är sen basen i Grycksbo, stod de sig slätt. Deras sista finalmål 4-1 skapades via en proffsig urvändning från Wilma Uhlin och framspelning till Tove Grönoset. Nelly Hedlund var en annan SAIK-tjej som märktes.

Skirö AIK har framtiden för sig då inte mindre än 10 spelare är födda år 2003 och 2004.

VBK vann 4 av 4

Och så var det dags att på fredagskvällen göra upp om titeln landets bästa junior lag, inför bortåt tusen personer.

Ett pånyttfött, serievinnande IFK Vänersborg ställdes mot förra årets mästare, Vetlanda BK.

Efter en tät och jämn första halvlek med 1-1 i paus slog de gulsvartas lagkapten, elitserievane krutpaketet Philip Lindqvist till med tre viljemål under matchens 48:e till 52:a minut. Finalen var därmed mer eller mindre avgjord. En olycklig krockskada tio minuter senare på Vänersborgsmålvakten Dennis Nilsson, blev liggande inne i målet, förbättrade inte IFK-arnas fokus på att komma ifatt. Nye målvakten Adam Kristoffersson fick direkt se en hörnkanon av Viktor Nyman vissla förbi till 5-1.När polarna och ledarsönerna Jonathan Svensson och Albin Rehnholm assist, i matchens slutskede samverkade till 6-2 satte de också en liten guldkant på att de två är ensamma om att ha varit med om alla fyra segerfinalerna! Slutresultatet blev 7-2.

Vetlanda BK är därmed den enda klubb som vunnit PSM och JSM två år i rad !

– Spelarna vill träna jämt, försöker sig Mattias Rehnholm på som en förklaring.

Under flera säsonger har Mattias Rehnholm och Agne Bergvall - jo, han som är mera känd som friidrottstränare - arbetat nära varandra, inte bara med fysdelen. Blir lite irriterad, om nu han kan bli det, över att bandygymnasiet anges som enda skälet till denna unika framgång. I årets två mästarupplagor är det 16 spelare som har Vetlanda BK som moderklubb, 7 spelare har Åby/Tjureda som startförening på sin bandykarriär.

Förbundskapten Mattias Rehnholm åker i veckan till Uljanovsk för att vinna P17-VM.

Blir oattackerade

Speldirigenter som herrfinalens Hans Andersson, 18/20s Jonathan Svensson och F17s Wilma Uhlin är så skickliga att de alltid har gott om tid med bollen. Sällan eller aldrig stressade. En kvalitetsstämpel. Ibland kan tyckas att motståndarna ”skänker dem” extra spelytor då de ej vill bli lurade. Men det är naturligtvis bara en skimär.

Vi måste bli bättre”

– Hur ungdomsarbetet bedrivs ute bland klubbarna, vilken nivå vi har på träningen och i vår tävlingsverksamhet är avgörande faktorer för vår fina sports framtid, säger Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande.

– Herrarnas första halvlek av SM-finalen var anskrämlig och då var det våra bästa spelare. Sandviken spelade för sakta och tar inte de omställningslägen som erbjuds.

– Just då höll det på att bli en av bandyns största självmål, i andra fick vi se mer av det tempo och snabba händelser som skall utmärka bandyn, konstaterar Per-Anders Gustafsson. Fortsätter sen med att rikta de självkritiska strålarna mot landslagets verksamhet.

– Våra förbundskapteners arbetssätt måste snäppas upp några nivåer, både i kontakterna med övriga klubbledare ute i landet som med aktuella spelare i träning och matcher. I allt coachningsarbete skall vi ligga i kompetenstopp, säger den forne mästerskapstränaren. 

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg