Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Så rätt - Så spännande

07 MAJ 2019 17:00
Nytt förbundskaptenstänk i bästa lövsprickningstid.
  • Skapad: 07 MAJ 2019 17:00

 

Linnèa Thored Bergkvist och Lisa Elg, båda runt 25-årsåldern, skall tackla arvet efter mycket erfarna Annica Lundberg för 17-årslandslaget.

Lisa Elg

Bilden: Lisa Elg, en av F17-landslagets nya förbundskaptener.

Redan tagit ut en träningstrupp på 28 spelare från hela 14 föreningar.

Glöm inte moderföreningarnas grundläggande arbete. Vill gärna se fyndet Tove Grönoset mer som en produkt av makarna Uhlins/Palms mfl ledararbete i Grycksbo, än elitspelet i SAIK.

tova grönoset

Bilden: Tova Grönoset, Sandvikens AIK.

Hur sen dambandyplantskolan Kareby organisatoriskt, administrativt, prioriteringsmässigt kan ha sju(!) tjejer fördelade på tre lag i samma åldersgrupp är ett under av flexibilitet!

Alice och Ellen Nilsson i Gripen/Kareby, Evelina Sköld och Moa Friman i Surte/Kareby och Anna Egerberg, Lilly Roos och Wilda Ejdefalk i Kareby IS.

Tjejerna i centrum, före paragrafrytteri!

Tjejmatch i midsommartid

Vid varje möte vi har med landslagskommittén kommer frågan upp om att vi måste satsa mer på tjej- och dambandyn. Än är vi inte nöjda med resultatet.

Agne Bergvall föreslog nyligen en match i midsommartid mellan tjej/damlandslag och folkets lag, via nätröstning. Kanske får tjejerna en kick att höja intensiteten i off- iceträningen.

Kan Brobergs IF fixa nytänk i Helsingehus Arena borde vi få chans att hänga på. Dansen kring midsommarstången borde bli bättre med två.

Det har hänt tidigare att lite hälsingetok, också blir bra för bandyn i stort.

Lösenorden: dygnet runt-spel i Ljusdal och den första bandyhallen i Edsbyn, avdelning bandyhistoria.

Ej sin egen lyckas smed

Om de nya förbundskaptenerna för tjejernas 17-årslandslag är unga, med mycket nytänk , har de fyra nya förbundskaptenerna för seniorlandslaget stor och mycket skiftande bakgrund. De har dessutom inte bara varit vinnare, alltid.

Hur offensive Micke Carlsson, erfarne Joakim Forslund, lugne Mattias Rehnholm och analytiske Pär Gustafsson kommer att lyckas med två kommande VM i Ryssland hänger delvis på hur de har förmåga till att utnyttja varandra. Tillvarata varandras kompetenser.

Micke Carlsson

Bilden: Michael Carlsson, ny förbundskapten för herrlandslaget.

Alla har de som spelare och ledare varit med i olika klubbmiljöer. Borde ha förutsättningar att därmed lyckas med sin svåraste uppgift; att stimulera och hålla kontakt med klubbverksamheten och svensk bandy. Att vinna VM tillhör det självklara

Pär Gustafsson, har på sistone bland flera hundra kandidater fått göra urskillnad när 15-årslandslaget nominerats. Här finns den svåraste uttagningen. Lyhörd och plikttrogen.

En Mattias Rehnholm har varit med om 4 mästerskap på rysk botten, unikt framgångsrik på klubbnivå med 18-20.

En Jocke Forslund har människokunskap som profession även civilt, mycket erfaren.

En Micke Carlsson är något av en förenklingens mästare, bra på social interaktion.

Pengarna styr

I förbundskaptenernas anvisningar skall dessa trupper vara uttagna under april månad. Utöver 17-tjejer finns det en 29 spelare stor träningstrupp för pojkar 19 år nominerade när detta skrivs. Och 17-pojkar, kommer ut vilken dag som helst

Vi noterar att de allsvenska lagen, Tillberga (2 st), Nässjö IF (3) och Ljusdals BK (4) har en 31 procentig andel i denna trupp. Av elitföreningarna har Vetlanda BK flest spelare med (6).

Annars är det fler elitlag som inte är representerade (8) än dom som har representation…

Det ryktas om att utbildningsbidraget skall omformas så det blir billigare att köpa spelare underifrån. Jag som naivt trodde att vi skulle höja kostnaden för ”köpelag” att roffa åt sig.

Allt i syfte att lyfta ungdomsverksamheten-bandyns viktigaste fråga!

- Via Johan Eriksson på förbundet kommer vi snart att presentera nytänk på ungdomssidan, men det viktigaste är att slå vakt om föreningarnas glöd, fastslår Per-Anders Gustafsson, styrelseledamot i SBF med mera.

Stimulera varandra

Nu när det är årsmötestid klagar vissa på dålig uppslutning, närvaro.

Gör något åt innehållet och marknadsföringen! Då kommer också medlemmarna. Tänk om idrottsjuridikens nödvändighet också kan bli något lustbetonat, också med lärande.

Någon hade förslag om att granndistrikten Västergötland och Småland skulle genomföra sitt årsmöte ihop, ”på någon halva vägen plats”. Typ i Mullsjö. På bussresan till årsmötesplatsen genomförs ett antal brainstormings, grupparbeten.

En Villa- och en Vetlanda-delegation specialinbjudes att följa med. NIF får också en vipinbjudan, bra på ungdomsssidan i topp med både P18- och 20.

VBK/NIF skall nämligen då vara vetgiriga om skapandet av ett topplag och lyssna på Villafolket. Tre SM-finaler senaste decenniet meriterar och mästare nu.

Småland har inte vunnit SM på seniorsidan sen 1991, 1992.

Däremot har VBK vunnit JSM de tre senaste säsongerna i rad och dessutom två PSM under denna tid.

Junior-SM har inte Villa BK vunnit sen 2004.

Om det är svårt med dialekten kan glade Johan Löfstedt vara med som överbryggare.

Liknande erfarenhetsutbyte kunde ske mellan Värmland och Närke i Karlskoga, Stockholm och Uppland i Knivsta, Sörmland och Östergötland i Vingåker osv

Nytänk i spelandet

Med VM efter säsongen blir det ett automatisk nytänk med speldagar?

Detta har varit en långtids önskan från klubbhåll.

Spela mindre i november och mer i januari, februari och delar av mars.

Vi förutsätter att seriemakarna denna gång har lagt undan karbonpapperet!

Nytänk i spelet

Förra årets elittränarkonferens var överens om att testa sudden och färre spelare vid oavgjort. Den gången stannade förslaget i hotellreceptionen eller i en pärm.

Nu väcker frågan ny god respons. Bättre beivrande av slag med klubban, kanske via fler 5-minutrare är det bra? Fler längre målvaktsutkast är önskvärt. Är vägen via att slopa offsiden ett bra sätt att uppnå detta?

Projektansvarige Per-Anders Gustafsson säger

- Vi har nu en brett sammansatt grupp som skall komma till skott, vi vill få fram förslag i god tid före kommande säsong.

Visselblåsare välkomnas

Om vi skall fortsätta att utveckla vår sport och locka framtida ungdomar till oss skall vi värna om visselblåsarna. Ökad transparens är ett måste.

De som vågar att ta egna risker i syfte att andra skall få det så mycket bättre.

Kan inte helheten i visselblåsare Sergej Lomanov dy bakomliggande skäl till sitt agerande. Sedan dess har nyheten om att begränsa antalet utländska spelare i den ryska ligan också fått spridning.

Sergej Lomanov

Bilden: Sergej Lomanov den yngre.

Att förbjuda spelarvandringen över landsgränserna vore inget framåttänkande beslut.

Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag

PS. Tänk hur många det är som har bejakat årets SM-final!

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg