Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Sämsta säsongen - högsta temperaturen

09 APR 2020 08:00
Landslagskommittén går i bräschen för att kalla det vid sitt rätta namn. Det där med högsta temperaturen åsyftar värvningskarusellen och elitklubbarnas snack vid gemensamt möte att ”de skall hålla igen” har vi hört förut.
  • Skapad: 09 APR 2020 08:00

Kanske händer något nytt i värvningskarusellen under tiden jag sitter och skriver…

Damerna räddade ett VM. Därmed kunde vi lägga ifrån oss skämskudden lite. Tjejerna behövde inte ta till alla knepen. Efteråt nästan beklagade spelare och ledare att inte alla verktygen behövdes. Sambandet mellan passaren Malin Persson och mottagaren Matilda Plan vid Sveriges viktiga 2-1-mål i finalen tillhör dessutom bandysäsongens absolut bäst smakande bandygodis! Observera att det var på ett frislag, som ibland är de ”fantasilösaste arena”.

plan

 

Bilden: Matilda Plan blev målskytt i VM-finalen för damer. Foto: Romus Ramström.

I VM för pojkar, 17, 19 och 21 år blev ryssarna för svåra. I 17 och 19 med stora siffror. Det som irriterar mest är svårigheterna att vinna avgörande matcher.

Mycket framträdande med A-landslaget. Under de senaste sju säsongerna har vi bara vunnit 17 procent.

”Att vara som bäst när det gäller som mest” har varit en blågul paradgren.

Jag har hört klubbledare som hävdar att landslaget "sk—r vi i, det är bara ett nödvändigt ont", men då är de tondöva gentemot vad våra bästa spelare tycker. Utan profilerna är vi en primitivare och fattig sport.

Den verkliga orsaken

Andra hävdar på fullt allvar att de smått urusla landslagsresultaten beror på uttagningen av spelare och coachningen av landslagen. Landslagen går inte att göra så mycket bättre än klubbandyn.

Nej, låt oss inse att ryssarna är bättre. Precis som de var mellan 1957 och 1979 när de sopade hem 11 VM i rad. Och höja självkritiken, ambitionen och viljan att lära och utvecklas. En mycket central fråga för svensk bandy!

Långt viktigare än landslagskommitténs säsongsfacit och letande efter skämskudden. Eller förbundskapteners genialitet eller tillkortakommanden. Frågan är till och med större än om AIK ”får till det” eller ”kör i diket”.

Låt oss lyssna med Misja Pasjkin, född i Krasnojarsk och bodde där till 9-årsåldern, sedan i Sverige. Pappa Andrej, storspelare en gång, var den förste ryske bandyspelaren som fick lämna dåvarande Sovjet.

Misja Pasjkin har spelat i Gripen, Katrineholm, Edsbyn, Hammarby och Vänersborg samt i Zorkij, Jenisej och Volga fr Uljanovsk. Har nu gjort ett år som tränare i klassiska Jenisej, moderföreningen, den mest bekanta ryska klubben i Sverige och har i dagarna skrivit ett nytt tvåårskontrakt i ”Lomanovland”.

Pasjkin

 

Bilden: Misja Pasjkin.

 

Vi bad honom initierat lista de största skillnaderna på rysk och svensk bandy.

Föga sensationellt anger han matchtempot som första punkt. Detta för också med sig att spelarna rent tekniskt tvingas till att ”behärska klubba och boll” under press. 

– Betydligt mer offensiva attacker över 90 matchminuter, kommer sen från Jenisejtränaren. 

Efterlysning

Lite överraskande kommer så färre avblåsningar. Inte minst intressant då Pasjkin senare i denna intervju hävdar att det är färre hjärnskakningar i rysk bandy.

Därmed har vi fått in de tre största skillnaderna.

-   Individuellt fler bättre spelare i Ryssland på planens sista tredjedel. Spelarna är här mer modiga, utmanar mera vilket ger framgång, utveckling över tid. 

-  Bättre skridskoteknik sett över alla spelare i ryska ligan kontra svenska Elitserien. Om vi tar 100 spelare för enkelhetens skull som underlag, är det 90 spelare här borta som är bra på skridskorna medan bara 50-60 i Sverige. I alla åldrar specialtränas det skridskoåkning, slår Misja Pasjkin fast.

Vi lämnar is-isättning, vinklar, kraftutveckling och styrka på ett ben, (bl a vrist) med hänvisning till inbjudan enligt kommande ruta:

Efterlysning: SBF vill fördjupa, förbättra ämnet skridskoåkning i ett specialprojekt. Du som har engagemang och tid och brinner för ämnet, anmäl dig till: This is a mailto link 

Misja Pasjkin anar att vi snart kommer att fråga honom, är vi inte bra på någonting i svensk bandy?

Vi är bäst på: 

-  Strukturen på såväl det offensiva som defensiva spelet är bättre i Sverige, följer omgående upp det med att också säga fler varianter på fasta situationer

-  Mer varianter på fasta och Sverige har större tålamod i spelet

När vår iakttagare på ort och ställe säger mer spel över och runt, måste vi be om ett förtydligande.

– Jag menar bredd och djup utmed isen och i luften, blir svaret.

Kanske heller inte är så överraskande att Pasjkin lyfter att det är fler passningar per lag och match i Sverige.

Färre hjärnskakningar

Sedan kommer den förre storskytten och anfallsspelaren med ett sensationellt inlägg:

– Det är renare spel i ryska ligan, som exempelvis innebär färre huvudskador. Det är speciellt de otäcka smällarna som inte existerar i den ryska ligan. Här finns det områden för svensk bandy att fördjupa och lära sig av!

Naturligtvis aktualiseras ryssarnas fler träningstimmar. 

Så har det ALLTID varit, ändå har vi lyckats att vara konkurrensmässiga.

Och vi har sedan 2004 haft tillgång till bandyhallar i större utsträckning än i Ryssland. Ett förhållande som minskar mer och mer eftersom hallbyggena har kommit igång ordentligt nu.

Därefter gör Jenisejtränaren en lång, ingående utläggning om påfrestningarna att spela i den ryska ligan med 1 000-milaresor och tidsskillnad på upptill 6 timmar. Ett förhållande som inte skall negligeras och vissa överraskande resultat skall ses mot denna bakgrund.

Hatar att förlora

När vi ber om en förklaring till att Sverige bara vunnit 22 % av Mini-World Cuptitlarna de senaste nio säsongerna och bara VM-förluster för P-15 och bara 33 % segrar för P-17/19 uppstår en tankepaus hos den fd Trollhättebon med unik bred spelarbakgrund i Sverige och Ryssland. Inte minst av olika tränare.

– Skridskotekniken läggs stor vikt vid i alla åldrar och så hatas det att förlora, vilket utvecklar karaktären, svarar Misja Pasjkin.

Vi avslutar med att citera landslagskommitténs ordförande Anders Bergström

I Ryssland byggs det inte bara bandyhallar, utan jättearenor. ”Ispalats”, som de kallar det. I Irkutsk för 921,2 miljoner sek och Kemerovo och Krasnoyarsk för cirka 800 miljoner sek och flera är på gång. Ledande klubbar i Ryssland utvecklar sina ungdomsakademier. Vad kommer att komma ut av detta?

Citatet är hämtat från den bästa säsongssummering som görs i svensk bandy, landslagskommitténs, där kan ni exklusivt se vad alla förbundskaptenerna skriver om säsongen, trender och en förnämlig faktabank. Johan Svedbom är mannen bakom verket och har snart lagt sista handen vid senaste versionen. Beställ den hos: This is a mailto link

Svedbom

 

Bilden: Johan Svedbom

Blev ombedd av den förnämsta idrottsbloggen, Idrottens Affärer, med 100 000 månadsläsare, att göra en jämförelse mellan Boltic och AIK, se länken. 

http://www.idrottensaffarer.se/kronikor/2020/04/fran-80-000-krar-till-80-000-i-manaden 

Tjejerna har på två säsonger ökat publiksnittet med cirka 100 personer

Killarna har ökat publiksnittet med 5 % (stabila siffror under Elitseriens tretton säsonger)

Målsnittet på tretton elitsäsonger är 8,9 mål, den nyligen avslutade hamnade på 8,2 (8,5) gjorda.

All TV-sändning inkl webb, Aftonbladet har ökat, exakta siffror saknas.

SvD hade den 3 april fyra färgbilder och 25 % av sportens förstasida med bandy.

Temperaturen har höjts.

Curt Einarsson

På landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg