Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johan Spanås, bandyfoto.se Kungälvs målvakt Victor Lindblom kastar långt under hemmamatchen mot UNIK i vintras.

Signerat Einarsson: – Så himla bra

24 SEP 2020 10:40
– Du, det här med målvaktsutkast utanför straffområdet det kommer att bli så himla bra.
  • Skapad: 24 SEP 2020 10:40

Jag hade inte följt säsongens första bandymatch många minuter förrän bandyns mest betydelsefulla röst, publikens hade yttrat sig. Denna gång i form av Mats Karlsson. Har ett verkligt intresse av sportens framtid, då sonen Isak, 18, tillhör landets mest lovande.

Det gällde, Regel 11 Målvakten:

Målkast och Utkast från målvakt ska alltid genomföras så att mottagning från medspelare sker utanför straffområdet. 

Där finns den största regelnyheten, som också kommer att påverka spelet, positivt. Kan vi inte få drömma, hoppas om att spelet därmed blir mycket snabbare, händelserikare och publikvänligare?! Kan vi inte också önska och tro att detta blir bandyns största förändring på många säsonger. Vårt grannland i öst hade också ändringen uppe, men avvaktar Sverigeutfallet.

– Varför blev det då inget av med ”7 mot 7” när matchen är oavgjord vid full tid? Frågan från Mats Karlsson i publiken kom snabbt och var direkt. Jo, jag hade lätt att instämma i beklagandet. Men jag gled lite fegt undan att lämna en förklaring. Därmed hoppas vi att prestigelösheten gör att frågan aktualiseras igen. De före detta förbundskaptenerna Anders Jakobsson och Stefan Karlsson är lika positiva till ”7 mot 7” som de var i sitt rena tillslag på bollen och i sitt kroppsspel som aktiva.

Rekordmannen från Strängnäs

Av många osynliga ”trogna arbetare i vingården” är ledare som tillsätter matchdomare de mest anonyma. Visst har vi många gånger hört ”utan domare inga matcher”. Ibland hävdas detta talesätt när dissekeringen av matchsituationer, domare blir för avancerad, onyanserad eller tjatig.

Pierre Sunesson, numera ismakare i Vetlanda, tillsatte förra säsongen domare till 450 matcher i Småland och var supervisor och domare dessutom i 60 matcher ytterligare.

Men om Pierre Sunesson, 53, är ”rekordmannen från Kvillsfors”, mitt i speedwaylandet mellan Målilla och Vetlanda (är också tävlingsledare i denna sport), kommer han till korta visavi Jörgen Wingstedt (bilden till höger), 54, Strängnäs.

Nominerade domare till 550 matcher och dömde själv i ytterligare 80!!

Nu är vi inne på Södermanland, Östergötland och Västmanland.  Sen lär han också vara inne lite i Närke och tillsätter Otterbäcken BKs (Västergötland) matcher. När han gör sin tredje seriematch i höst gör han sin 600:e match på elitnivå!

Elitnivå, hoppsan?

– Som vi domare och RDK säger. I elitserien har jag gjort 95 matcher, 502 matcher i allsvenskan av idag och i gamla div 1.

Inga landskamper

I väntans tider

I pandemins tecken blir det inga läger eller matcher för herrlandslaget denna höst.

Förbundskapten Pär Gustafsson bekräftar det med uttalandet:

– Inställt septemberläger, samt inställda landskamper mot Finland. Vi tar sikte mot 4-nationsturneringen i slutet av januari i Nässjö.

 – Att vara förbundskapten för vårt herrlandslag, men inte få träffa våra killar på läger eller samlingar, är självklart frustrerande och tråkigt! Vi hade en tydlig plan på hur vi ville lägga upp säsongen 2020-2021, när vi gick in i densamma och efter de förutsättningar som var, heter det vidare.

Tyvärr har starten av säsongen präglats av ett stort mått av ovisshet och ett ständigt sökande efter tydliga beslut beträffande vår verksamhet.

– När omvärlden ser ut som den gör, gäller det att ha ett öppet sinne, ”gilla läget” och göra det bästa av rådande verklighet!

– Det vi kan göra nu, när allt svävar i ovisshet, är att lägga fokus och prio på tät kontakt med spelare och ledare. Ständigt uppdatera hur allt ser ut, och hur våra tankar går, men även känna av hur spelarna känner och tänker i denna speciella situation.

– Vad som än ”kastas” till oss, så kommer vi vara redo att attackera nästa utmaning med full kraft och ett offensivt sinne, heter det från herrlandslagets ledning.

Bandyns förnämsta

Irkutsk-VM i oktober är som bekant inställt. Vi får denna gång nöja oss med en filmsnutt från denna fantastiska anläggning, Baikal Ice Palace, bandyns förnämsta! 
TILL WEBKAMERAN I IRKUTSK >>  

Tranåssonen Martin Landströms nya hemmaplan. En anläggning som kostade bortåt en miljard svenska kronor. Det motsvarar cirka 25 hallar enligt ”Åby-modellen”. Då finns dock ingen skrinnarbana eller jättestora Tv-skärmar och mycket annat med.


Eriksson Arena i Åby och Baikal Ice Palace i Irkutsk. 

Sveriges hela statsbudget är enligt dagens bulletiner på 105 miljarder. Enligt ”Irkutskmodellen” blir det 105 nya Ispalatser…

Nästa bandyhallar i Sverige lär bli i Ruddalen, Göteborg och i Karlstad.

– Vi börjar med 200 milijonsprojektet i mars 2021 och vi skall spela inomhus nästa säsong, säger en förhoppningsfull Per-Erik Saikoff i IF Boltic. Tidigare förbundskapten i Norge.

– Det blir också två hockeyplaner, isrektangeln på Tingvalla är hela 183 meter så det finns ytor att bygga på, men bandyn får sin hall först, men utan hockeytrycket hade nog inte detta blivit verklighet, konstaterar samme Saikoff.

Ungdomsprofilen A och O

Förbundskaptenen för P21 och biträdande för P19, Pierre Roos undrar varför 21-avbytaren togs bort i årsmötesbeslutet 2020? Det nya beslutet blev bara en 19-avbytare utöver de tre senioravbytarna.

– Var skall 21-spelarna få kvalificerad matchrutin, undrar ungdomsivraren och talangutvecklaren Pierre Roos och fortsätter.

– Alla talanger är inte klara att ta sig in i seniorspel redan som juniorer, vi måste vara rädda om åldersgruppen 20-21 år. Inget emot att senioravbytarna utökas, om föreningarna har ekonomi till det, men det skall inte gå ut över åldersgruppen18-21 år.

Barn- och ungdomstävlingarna ökar

I TV kan vi följa att barn(ungdoms)tävlingar blir fler och fler. Men inte i idrott.

Barn och ungdomar i idrotten och bandyn vill inte ställa upp i vissa cuper och tävlingssammanhang om inte resultatet räknas. Eller att vi inte lyckats att bredda prisskåpet till mer än bäst målgörare. Fair Play med många in- och utgångar, vart tog du vägen?

Några av dessa hårt reklamerade TV- tävlingar i lag eller individuellt, till och med med utslagning i stark mediafokusering, heter Labyrint, Fixarmästarna, Sveriges yngste mästerkock, Talang, Wild Kids och Årets Sockerbagare.

Att vissa ungdomsledare, föräldrar inte klarar tävlingsmomentet råder ingen tvekan om. Men varför skall vi ge upp ett vidareutvecklat ledarskap med att lämna walkover?

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg