Hoppa till sidans innehåll
De svenska damerna firar guldet i Universiaden 2019.

Signerat Einarsson: Räder i österled

26 JUL 2019 17:51
  • Uppdaterad: 26 JUL 2019 17:51

Äntligen!

Skjuter utbytet mellan svenska och ryska lag fart - igen. Det som varit så viktigt för bandyns utveckling.

- För att bli bäst, utmana och gå över gränsen som individ, klubblag och landslag, svarar erfarne Rolf Käck, kärnfullt när ämnet utbyte, mervärde kommer upp.

Bollnäs GIF och Edsbyns IF skall till det mytomspunna Chabarovsk, vid rysk-kinesiska gränsen.

Det ”Nya bandylandslaget” skall vid samma tidpunkt, i början av september, till Krasnojarsk och brottas med hemmalaget Jenisej.

Över 50 av våra bästa spelare är därmed ute på en 3000 milafärd.

Vikingar i österled har historiskt hämtat hem, plundrat till sig varor.

Nu är det nya intryck, vidgade vyer som är sökobjekten.

Största fångsten

Vilka spelare, tränare, länder får ut mest av dylikt?

Ibland kan vi svenskar ha övertro på vår förmåga att vara smarta, iakttagande och läraktiga. Kanske är det den övertron som på senare år gjort oss till större losers and winners i mötena med Ryssland.

När P-21 VM spelades 2017 i Sverige kom det förfrågningar från ryska tränare om, var det gick att se det live?

Det är ointressant vem som vinner mest på utbytet.

Bandysporten är vinnare! Och vi behöver, måste optimera, all form av utbyte mellan länderna!

Finlands kloke, nyanserade, nu avgående förbundskapten Antti Parviainen har flera gånger påpekat betydelsen av att återuppväcka de internationella tränarsymposierna vi hade en gång.

Löftena får chansen

”Nya landslagets” septemberresa kan jämföras med fotbollens januariresa söderöver. Att sen bandyn gjorde resor med yngre spelare och ”stabiliserande pappor” redan på 60-talet tillhör historien. Daniel Berlin blir nu vad Jan ”Habo” Johansson var den gången.

Daniel Berlin i samband med fyrnationsturnering i Rättvik 2018.

Att se och lära i vårt tekniska och svåra spel på högsta nivå, följer inte något datoriserat studieprogram.

Det skall bli mycket spännande att se vilka av våra talanger som redan nu kan ta steget att bli etablerade seniorlandslagsmän.

Fullt ut ersätta ”nej-tackare ” som Johan Löfstedt och Johan Esplund med framtidsspelare från samma klubb som Martin Karlsson och Joel Broberg är kanske bara en provokation.

Kan den exceptionellt träningsambitiöse målvakten Viktor Birgersson bevisa att det finns yngre lovande målvakter i Sverige av högsta snitt?

Har backen Ludvig Johansson fått lite mer auktoritet?

Kan den ”snabbaste spelare från 0-10 meter” Pontus Vilen också få till målpass och genombrott?

Kommer Daniel ”Dallasfinten” Johansson ge föraningar om att han blommar ut i Västerås?

Eller kan Martin Landström, den kreativaste av alla, höja tuffhet och snabbhet till internationellt snitt?

Ludvig Johansson och Martin Karlsson.

En liten uppmarsch till analysområden.

Många tränare - oavsett idrott - har släppt fram yngre spelare först när de blivit tvingade därtill på grund av skador eller klubbflykt. Jag kan anmäla mig på den listan. Nu tvingas ledarna till ”det nya landslaget” därtill, då Bollnäs- och Edsbyspelarna är indisponibla samtidigt.

Föredettingar i nya roller

Mikhail Juriev och Svenne Olsson har mötts ett antal gånger de senaste åren som ansvariga förbundskaptener för Ryssland och Sverige nu möts de som klubbtränare i Chabarovsk.

De mycket Sverigebekanta Pavel Franz och Misha Sveshnikov, båda boende i Sverige sedan många år tillbaka, tar över ledarskapet för det ryska världsmästarlaget. Två av Rysslands mest meriterade bandyspelare genom tiderna. Under flera år har de synts i korridorerna runt det ryska landslaget. Märkligt att de inte trätt fram ur garderoben förrän nu. När det dessutom är allom bekant att de sedan länge har den mäktige Boris Skrynniks gunst.

Men Sveshnikov kanske ville fullfölja sin fleråriga svenska tränarutbildning först.

Glade och trevlige Pavel Franz skulle jag värva för ett antal år sedan som spelare. Vi satt i restaurangen på motell Rasta vid rondellen i Falköping. Efter några timmars överläggningar under trevliga former föreslog jag att vi skulle avsluta med en enkel måltid.

- Curt, kan du inte klockan?

Hur så?

- Jag äter inte efter klockan sex.

Det är kanske den seriositeten som gör att det går att vara duktig aktiv en bra bit efter fyrtioårsstrecket.

Bandyns framtida mecka

Det går inte att skriva om Krasnojarsk utan att än en gång nämna något om bandyns formidabla succé vid Universiaden där i vintras.

Drog störst publik.

Populärast på sociala medier.

TV-sändningarna, med 11-16 kameror, hade den klass som sporten förtjänar.

Det har figurerat astronomiska kostnader för Universiaden, som oundvikligen aktualiserar att de fattiga i landet uppgår till 23 miljoner. En ökning med tre miljoner under ett år.

I början på sommaren kablades det ut vilka översvämningar som drabbat den blivande VM-staden Irkutsk. Nu spekuleras det om att den nya hallen har försenats och mycket talar för att ny VM-ort blir Krasnojarsk.

Jenisej är den klubb som över tid har stått för den skridskostarka, offensiva bandyn. Också den mest välkända i Sverige.

Från olika håll nås vi av att bandyspelarnas uppmätta uthållighetsvärden är alarmerande dåliga. Om vi skall utmana världsmästarlandet får vi inte vara blinda och döva eller tro på tomtar och troll. Borde vara en stor fråga även för organisationerna FSE och ASF. Produkten bandy borde tillmätas samma värde som speldagar och speltider.

Men bra resultat i Chabarovsk och Krasnojarsk så kan vi fortsätta att rulla på i samma hjulspår. Bekvämast så…

I inledningen av detta ”Signerat Einarsson” lät vi före detta Söderhamnaren och meriterade ledaren Rolf Käck ge sin syn på utbytet av bandyräder i österled.

Sveriges kanske mest respekterade spelare över tid i Ryssland efter anfallaren Bempa Ericsson är försvararen Stefan Karlsson. Även han med rötter i Söderhamn och Brobergs IF. Avslutningsrepliken ger vi honom.

Sergej Lomanov och Stefan Karlsson.

- Allra mest ger det hårdhet, att klara det oförutsedda, med allt vad som hör till att vara hemifrån och borta från det bekanta, trygga. Oftast blir man dock  vänligt bemött. I hårdheten menar jag också att det gäller att stå pall när ryssarna börjar att köra.

 /

Curt Einarsson

på landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg