Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Putin hann

16 MAR 2020 13:50
Den mäktige ryske presidenten Vladimir Putin, PR-geniet, hann med att göra sin sedvanliga välkomsthälsning till ett internationellt mästerskap i världens, till ytan, största land.
  • Skapad: 16 MAR 2020 13:50

Denna gång hann dock inte det 40:e världsmästerskapet i bandy i Irkutsk blåsas igång förrän Coronaviruset, Covid-19 hann ifatt.

Inte ens världens snabbaste idrott lyckades fly bort. Det av Lidköpings AK så skickligt ledda VM:et för pojkar 17 hann dock genomföras.

Den ryska finalen i bandy gick ej att fly ifrån. Den ställdes in.

Denna sports exklusivitet med låg publicitet gör att vi till och med kan njuta när ljuskäglorna från världsledarens välkomsthälsning exponeras mot oss. ”Peppbrevets” termer som

”denna spektakulära vintersportort”

”ljusa skeden av segrar och triumfer” sväljer vi kritiklöst. Precis som andra idrotter låtit sig nyttjas före oss.

OS i Sotji, 2014 utgjorde crescendot - efterspelet ”från byggfusket” med hål i väggarna vid dopingkontrollerna var nog bara fejk…

Stylad VM-lottning

Den propagandistiska Putin-fullträffen skedde dock vid fotbollens VM-lottning i december 2017 i de guldskimrande, megadörrarna och takhöjdsdominerade (skyhögt över svensk byggstandard) Kremls innandömen. Direktsänt i TV i rekordmånga länder. När dessa dörrar slås upp, (som när Duman för några dagar sedan röstade fram grundlagsändring, så Putin kan haka på Josef Stalin som längst sittande statschef), görs entrén av den kortväxte statschefen med det lika korta steget, väl intränat. 

Den då nye FIFA-chefen Gianni Infantino tog helt regi av statschefen, precis som deltagande VM-nationernas delegationer. Sverige utgjorde inget undantag. Alla lika smickrade under mottot ”jag var där”.

Kulmen nåddes när fotbollsikonerna Pelé och Maradona fotograferades ihop med statschefen. Det belåtna leendet, som till och med avslöjade tandraderna denna gång, kommer aldrig Frau Angela Merkel eller Monsieur Emmanuel Macron kunna locka fram.

Det var annat när Lennart Johansson, den forne bandylagledaren i AIK, kanske dock mera känd som respekterad UEFA-president, skulle träffa Vladimir Putin på ort och ställe. Privatplanet dit från Arlanda/Bromma och mötet hade ombesörjts och bekostats av Chelseaägaren, Roman Abramovitj. Innan Lennart Johansson började mötet såg han till att media inklusive fotografer bortforslades. 

Vilken integritet!

Passarnas sport

17-seriens främsta målpassare (statistiskt) VSK-aren Figge Nilsson och VBKs Filip Johansson, ihop med fyra andra som toppade seriens passliga var några spelare som skulle passa rätt i ett Sverige som skulle ta vårt andra VM för säsongen. Damerna tog det första i Oslo.

 

Bilderna: Assistkungarna Figge Nilsson och Filip Johansson.

19-seriens Lucas Dahlin, Edsbyn, fick flest passnoteringar.

Två gånger Malin, Persson i VSK och Andersson i Skutskär delar på förstaplatsen hos damernas elitserie. Den envigen avgörs i SM-finalen! Njuter fortfarande av Söråkers/VSK-tjejens millimeterpass och koordinering med storskytten Matilda Plan vid det viktiga andra målet i VM-finalen! En av denna säsongs absoluta höjdpunkter.

 

Bilderna: Assistdrottningarna Malin Persson och Malin Andersson.

Daniel Burvall Jonssons passningsklubba hos EIF kan inte ens förmörkas av det felaktiga med att även hörnpassen räknas.

Hänt igen

Så har vi då åter vunnit en gruppmatch i VM mot huvudantagonisten Ryssland, och sen gått på pumpen i den avgörande finalmatchen. Lurar våra vänner från Chabarovsk, Irkutsk, Archangelsk eller Kazan in oss i en falsk trygghet? Kan också kallas, för den som så vill, för bristande självkritik. Eller är dom mentalt hungrigare än vi? Kanske är det bara så att de tränar och matchas bättre än vad vi lyckas med.

7-2 förlust för P-17 i mitten av mars, 7-1-tapp för 21-åringarna i december och i januari 19-åringarna oavgjort, med förlust i sudden, borde kräva eftertanke och självrannsakan.

– Från dagens VM-final, P17, har jag svårt att acceptera att vår klubbteknik brister, att vi på de fem första metrarna tappar två meter i skridskoåkningen, suckar landslagskommitténs ordförande Anders Bergström 

– Våra yngre spelare måste matchas mer i seniormiljö, bli tuffare och starkare, se över våra representationsbestämmelser, så spelarna kan gå mellan ungdomsmatcher och seniorspel enklare, föreslog värden, LAIKs ordförande Ingemar Sixtensson, strax efter finalmatchen. 

Vi vill vara optimistiska och framåtblickande, men inte sticka huvudet i sanden och dölja verkligheten. Typ att av a-landslagets åtta matcher har vi bara vunnit två.

Vilka tjejer

Under dam-VM i Oslo hördes i korridorerna än en gång om hur mycket de amerikanska tjejerna har satsat av egna medel (60 000 sek bara på VM-resor) för att spela i kyla i Sibirien, halvdålig is i Kina eller någon gång regn och blåst under dagarna i Norge. Samtidigt som de siktat på ”idrottslig förkovran” har de utbildat sig på framstående universitet som gett inträde till bra civila jobb. Från Landslagskommitténs sida har vi varit eniga om att vi skall stimulera våra tjejer och killar till ”civil förkovran”. Men när vi tittar i backspegeln vad vi konkret har gjort, sitter vi alla med nästan blanka papper.

– Bandyn har gett mig ett nästan nytt liv, vilka möten och människor jag mött, kommer aldrig att sluta, skämtar målvakten Sara Schneider, född med svensknamnet Ahlqvist, får väl försöka bli ledare sedan, heter det. Efter en hemresa på 18 timmar jobbade hon första dagen i 14 timmar. Om ett antal år kommer hon upp i en årslön på omkring en miljon kronor.

Kanske blir nödvändigt att spelare i landslagen, på USA-vis måste satsa mer av egna privata medel. Om vi skall ha landslagsverksamhet? Nu när Svenska Spel mer eller mindre är borta som sponsor.

Unika Frillesås

– Det är helt sjukt, vi är tighta som grupp och ger lite extra för klubben, vår tränare Mattias Johansson, lagkaptenen Fredrik och deras pappa Arne ger järnet som materialare, är ”Urfrillesåsare”, säger Adam Rudell som spelat i Otterbäcken, Gais, Sirius, Kungälv, Gripen, Vetlanda och nu Frillesås BK. Med den bakgrunden blir det mer tyngd i ett uttalande.

Camilla Johansson, syster och dotter, en av svensk bandys största under senaste decenniet, är snart kanske också med som mentalcoach, dietist eller sjukgymnast?

Vad är det som är det speciella med Frillesås, det är väl inget att fokusera på? Jo det är det. Laget var helt nya i elitserien förra säsongen, klarade kvalet då också.

Nu hade laget 20 förluster, i serien och ändå görs entré i kvalet med bibehållen vinnartro och klarar elitseriekvalet med noll förluster!

Oj, där kom förlusten i sista omgången.

Vilken moral Laget skriker efter bättre tränings- och matchmiljö. Rakt språk, en inomhushall för bandy! Precis som sydliga IFK Motala!

Träningsmässigt är det kanske en handfull träningar som gått att genomföra på ett acceptabelt sätt. Vad gör då kommunen? ( -erna? Kungsbacka-Varberg har kört banan i någon form av samallians) Jo, de bygger nya omklädningsrum för tio miljoner, dit motståndarna inte har tillträde 

(Sunväras får nyttjas) och en speakerhytt för bortåt en miljon kronor… Enligt uppgift. Säkert med kommunal upphandling. 

V e r k s a m h e t s f r å n v ä n t !

Lite mer om undret Frillesås.

-Vi har lyckats att behålla själen, i en liten förening, här lyckas vi att komma under skinnet på varandra och känslomässiga band uppstår, säger spelande tränaren Mattias Johansson.

 

I höst inleder Frillesås sin tredje raka säsong i Elitserien.

Ett tränarfynd! 

Självständig, lite egen, men ändå inkännande, klok och erfaren trots sina bara 28 år. Redan fyrårig tränarbakgrund. I den lite konservativa dubbelrollen som spelare och tränare.

Visste du…

… att av elitseriemålen, herrar, görs det bara 15 procent under första kvarten, en procent färre dock under matchminut 16 - 30. Flest mål görs sista kvarten eller 23 procent.

… att samma trend återspeglar sig avseende utvisningarna? Endast 6 procent första kvarten och hela 30 procent de sista femton matchminuterna. (Källa: Johan Svedbom)

Curt Einarsson, 

på landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg