Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Nystart

20 MAJ 2016 14:45
Curt Einarsson delar med sig av sina tankar kring svensk bandy.
  • Skapad: 20 MAJ 2016 14:45

Svenska Bandyförbundets sportgrupp under ledning av Per-Anders Gustafsson från styrelsen och tävlingsenhetens Lars Wennerholm som exekutiv har ambitionen att få till en nystart för landslagsbandyn.

Naturligtvis med förhoppningar om att det på sikt blir ringar på vattnet för svensk bandy totalt.

”Se och lär” är en pedagogisk modell, inte minst från de bästa spelarna, som är enkel och gångbar. Att svensk klubblags- och landslagsbandy lever i stark symbios är en självklarhet.

I analysen av svensk bandys nuläge är faktaunderlaget av internationella resultat från de fyra senaste säsongerna ett dokument. Låt oss lyfta på locket lite och titta in.

Om landslaget är en spegling av klubbverksamheten-inte minst mot bakgrund av begränsade samträningsmöjligheter för landslagen- är det motiverat att kasta ett öga på resultaten av World Cup i Sandviken. Vi granskar resultaten under fyra säsonger. Ingen speciell anledning till valet av just denna tidsram. Att gå längre tillbaka i tiden blir som att backa in i framtiden. Under sammanlagt 64 matcher, har vi (svenska lag) förlorat i 35 matcher och vunnit i 21 kamper och 8 slutat oavgjort. Målstatistiken då? Gjort 161 och släppt in 241. Matchtiden är som bekant 60 minuter. Och svenska lag har med tillgång till fler inomhushallar en viss fördel .

Statistik som manar till eftertanke!

Under hösten -15 vann Sverige och Ryssland 5 matcher vardera. Är vi på rätt väg nu? Och hur ser då förklaringen till detta ut? Två säsonger tidigare slutade det nämligen med bara 2 segrar och hela 14 förluster, sett med blågula ögon.

– Förklaringen finns i att många svenska spelare då spelade i ryska lag säger Svenne Olsson, förbundskapten och med god erfarenhet av klubblagsträning.

Blir extra spännande att följa höstens World Cup med Sergej ”Bäst när det gäller” Lomanov och kompani i svenska lag!

Ungdomen är som bekant framtiden. Hur ser det då ut i MiniWorld-Cup i Bollnäs för 15-åringar?

De två senaste säsongerna har det slutat med rysstriumfer.

Med detta som bakgrund är det kanske mycket naturligt att Sveriges 15- och 17-årslandslag på de fyra senaste säsongerna i VM har vunnit endast 2 gånger och förlorat i 8 duster.

Eller att Sverige förlorat de fyra senaste VM-turneringarna för A-landslaget.

Låt oss i avslutningen av detta faktaunderlag lyfta fram :

+ 19-åringarna, som i de två senaste säsongerna spelat fyra mästerskapsmatcher mot Ryssland och vunnit alla fyra. Den senaste i VM-finalen i Trollhättan med 5-4,efter en thriller som innehöll allt. Kanske en av de mest spännande VM-finaler som någonsin har spelats. Kedjespelarna, Örebros Robin Öhrlund och Edsbyns Oskar Wikblad blev då tungan på vågen.

+ Tjejerna som var över i USA och grävde guld i det åttonde VM:et också det i en spännande finalmatch mot Ryssland. VM-vinsten säkrades på straff genom Hanna Brusberg med matchens enda mål!

+ Vi avslutar med 21-åringarnas dubbla vinster mot Ryssland vid VM i Varkaus den 28 januari i år med 5-2 och med 3-2 i finalen den30 januari.

– Vi spelade på fler händer medan ryssarna litade på sin stora stjärna Nikita Ivanov, (nu i IFK Vänersborg) förklarar Michael Carlsson, förbundskapten. Mästartränaren tycker sedan att svenska lag i alltför stor utsträckning har tänkt på försvar i ryssmatcher och därmed lämnat över initiativet. Ryssarna mår sämst av att sättas under tryck. VSK:s lyckade spelstrategi känns igen i tankegångarna.

– I finalen lät jag spelare som gillade läget spela mera, det brann i deras ögon och de var beredda att ta kampen fullt ut, slår Michael Carlsson fast.

Än en gång riktas tankarna på betydelsen av att ”vara som bäst när det gäller som mest”.

Research: Johan Svedbom

Skribent: Curt Einarsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg