Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kjell Edberg Daniel Johansson och Pontus Vilén gjorde sin första framträdanden i herrlandslagets dräkt i Krasnojarsk.

Signerat Einarsson: Nyfikna spelare

19 SEP 2019 13:58
Några dagar efter herrlandslagets ”Sibiriska resa” konstaterar förbundskaptenen Micke Carlsson i sin efterspelsanalys:
– Vi hade många nyfikna spelare som gav delaktighet i spelet och därmed ett högt bolltempo.
  • Skapad: 19 SEP 2019 13:58

Blev vistelsen vad ni hade väntat er?

– Vistelsen gav en bra start på säsongen med väldigt bra förhållanden och bra ordnat från start till mål, ett fantastiskt bra värdskap.

Om du skall lyfta fram tre spelare

– Henrik Kjellsson, Ludvig Johansson och Pontus Vilén för att nu nämna några. Överlag tyckte jag samtliga gjorde ett positivt intryck under speciella förhållanden med tidsomställning, tajt spelprogram och nytt lag med nytt spelsätt.

När nu Micke Carlsson nämner just dessa spelare går det att se det som om han lyfter tre av de mindre kända spelarna. Henrik Kjellsson, kanske undantagen med sin succésäsong ifjol, med en liten reservation för insatsen i SM-finalen. Att Ludvig Johansson har DNA i rakt nedstigande led från en av Villas mest populära spelare genom tiderna Göran ”Fiskarn” Johansson (målvakt och landslagsman en gång) och att Pontus Vilén är Sveriges snabbaste spelare från 0-10 meter är inte tillräckligt.

Du var spelare i Vodnik en gång, vad är det som är störst skillnad i rysk bandy nu gentemot då?

– Tillgången på hallar har gett större möjligheter till effektiv träning, exempelvis träning av fasta situationer under flera timmar varje vecka.

Per ”PK” Karlsson en av de nya ledarna kring landslaget, tränat Fanny Roos längre än någon annan, och nyligen varit med Nigerias landslag vid VM, (”det gladaste lag jag någonsin upplevt”) säger följande om vistelsen:

– Ryssland är ju numera något annat än förr. Åtminstone Krasnojarsk var ju som vilken europeisk stad som helst.

Pengarna styrde inte

– Denna vistelse i österled hade inte blivit av om inte spelarna hade ställt upp utan ekonomisk ersättning, säger Per-Anders Gustafsson. (Som är pressad, kanske mest av sig själv, om SBFs, landslagskommitténs ekonomi)

Har lämnat över rodret för LKs verksamhet till unikt erfarne Anders Bergström, Nässjö.

Tillbaka till spelarnas ersättning som ibland angivits som enda orsaken till flera elitklubbars haltande ekonomi.

Bandyns killar och tjejer har dessutom samma ersättning. Denna heta idrottsfråga under lång tid, åtminstone sommartid, ges bilden av att det bara finns kvinnliga idrottare i fotboll och ishockey. Ta den multi-suveräna Tove Alexandersson, världsbäst i orientering såväl med skor som på skidor. Tjoar varken om pengar eller mediautrymme, hon bara presterar. Här kunde vi skrivit en lång rapa med förslag om Bragdguldet till en icke glamourfylld idrott.

Slaget om bandyn

När vi nu lyfter en känd, stor ungdomsförening, GT/76 och en ganska okänd Gustavsbergs Bandy är det för att i ungdomsverksamheten står slaget i stor utsträckning om bandyns framtid. Flickbandyn, som dessa två föreningar har satsat på under senare tid, är viktiga komponenter i detta slag.

Vid samtal med Andreas Lagesson (jo, med bandyrötter i Lidköping ) i GT/76 och Maria Fogelström i Gustavsberg är det som ljuv musik. Både bandyspelare och anteckningar glöms av när verklighetsberättelserna sjuder fram.

– Hur stimulande som helst, sa också Pierre Roos i projektet Föreningsutveckling när han besökt Borgia i Norrköping och både kört ett träningspass och haft utvecklingssnack med ledarna. Roos med ett förflutet som defensiv mittfältare i Västerås mästarlag, (kreatörerna Pelle Fosshaug och Ola Fredricson skötte det andra) numera även förbundskapten för U23-landslaget.

– Min roll är att prata med tjejerna försöka se alla, kommunicera och high fivea vid avprickning av närvaro, säger Gustavsbergs, Maria Fogelström (bilden).

Berättar vidare om hur viktigt det är att tjejerna tillåts att vara sociala i omklädningsrummet, (”mer sociala än killarna”) att alla syns, förhållandet att som ensam tjej spela i ett lag med resten killar, som dottern Alva, snart 13. Hur omklädnad löses när flickorna spelar med killarna, hur man på träningen löser när alla är i en grupp och uppdelning när så passar. Begåvat-självklart.

3- och 5-mannaspel på G

– I Stockholm har det pratas om att vi skall komma igång med 3- och 5-mannaspel i vinter, säger en förhoppningsfull Maria Fogelström.

Vi prioriterar inte just nu vad det nya jämlika ordet för manna blir. 3- och 5-hennaspel? Heller inte sjunga lovsång över vackra Ekvallen i Gustavsberg. Maria Fogelström skulle just påbörja ett viktigt arbetsmöte, hoppas du inte fick bannor för att du snackat bandy.

– DIF-hockeyn vill att deras killar som också spelar bandy skall fortsätta att dubblera, för det är bra för deras skridskoåkning. För det är just bandyspelarna som spelar ishockey som är den sportens bästa skridskoåkare. Förmedlat av GT/76 ungdomsansvarige Andreas Lagesson. Påminner oss om Sovjets klassiske hockeytränare Anatolij Tarasov-den främste av alla- som just predikade bandyspel för skridskoåkningens skull. Tror han också var inne på att bandybollen hade en god effekt på deras bollsinne.

Fyra lag i P-16, dubbla i alla övriga!

Att GT/76 har dubbla lag i de olika åldersgrupperna var kanske väntat. Men att det är hela fyra lag i P16 imponerar.

– Det finns en harmoni i föreningen och en likartad syn på hur exempelvis spelarna skall kunna gå mellan de olika lagen, säger den fyrfaldige världsmästaren och sjufaldige svenske mästaren Anna Klingborg, som hjälper till som tränare för 10-årslaget där hennes och Stefan ”X-ets” söner Ebbe, 10 och Folke, 8 spelar. Spelar/tränar också ishockey i Trångsund.


Ebbe och Folke i GT/76. 

Finns det en trend i att dessa båda lagisidrotter samarbetar? Förr fanns det historier om att respektive ledare låste in skridskorna som hinder…

Denna sommar har Andreas Lagesson också medverkat på den traditionella bandycampen i Minneapolis för tjejer och killar i åldrarna 5-15 år.

– Vilken fighting spirit de hade, det var inte tal om att tjejerna skulle vika ner sig, förr tvärtom.

Hur verksamheten skall struktureras nästa säsong med tillgång till en bandyhall, uppspolningstid, samordningen med övriga bandyföreningar i Stockholm lyckas vi inte knäcka. Däremot blir det två bandyplaner. Pisten på gamla speedwayovalen är bara två år gammal.

– Hoppas innerligt att vi får spela

Förbundskaptenerna nulägesrapporterar

Det innerliga uttrycks av F17-landslagets Lisa Elgh. Vi instämmer så i denna önskan. Exakt text är: ”Inget mästerskap eller turnering för oss i år, men jag hoppas innerligt att vi lyckas få till en samling ytterligare i vinter”. Ledarlöftet Lisa Elgh arbetar aktivt med samtliga tränare.

Grattis Lisa, det finns historiskt förbundskaptener som under hela sin period inte förstått att detta är den näst viktigaste uppgiften!

P15-landslagets Pär Gustafsson:

”För årgången generellt är vi nu i full gång med våra inspirationsdagar på is. Med geografisk spridning på fyra orter och med cirka 60 deltagare på varje. Inriktningen då är att ungdomarna skall lära sig grunderna i skridsko- och klubbteknik och mycket annat. Landslagssäsongen dras igång med Elitläger i början av december”.

P17-landslagets Göran Boström:

”Den stora händelsen denna säsongen är ett VM på hemmaplan. Ännu ej bestämt var.Truppen ser spännande utdå flera spelare tagit steget upp i seniorlag i olika klubbar. Ett viktigt utvecklingssteg. På alla träningsdagböcker har träningen under sommaren skötts bra. Nu skall det bli spännande att se hur det ser ut på is och i spelet”.

P19-landslagets Mattias Rehnholm:

”Vi har precis haft vårt andra läger där vi hade fyra ispass och coopertest. Nu väntar cup och seriespel för spelarna och för oss att bevaka. Nästa läger blir i Västerås där vi tränar både inne och ute för VM går i Varkaus. Utomhusspel påverkar självklart våra förberedelser”.

P23-landslagets Pierre Roos:

”Några tankar inför VM i Ryssland, där vi inte har vunnit sedan Per-Anders Gustafsson gjorde det med -69:orna. Det är dags nu igen. Vi vill vara offensiva i våra tankar både i det offensiva och defensiva spelet. Vara kraftfulla i det vi gör”.

Damlandslagets Magnus Nordin:

”Från Norge utlovas att kommande VM i Oslo skall arrangörsmässigt bli det främsta och bästa som genomförts. En extra sporre när damlandslaget nästa helg startar säsongen i Uppsala. Målet är tydligt: Utveckla dambandyn ytterligare ett snäpp och vinna ett nytt VM-guld”!

Exeptionell volymökning

Under de senaste säsongerna har landslagsverksamheten utökats med Inspirationsdagar för 15-åringar, läger för P- och F17 i maj och september, samt P19. En del av detta infaller under den sk landslagsveckan i september. Talanglandslaget är ett formnings-, utbildnings - och testläger för F och P med ett förhållandevis stort spann i åldersklasserna. Ej haft det varje år.

Spelare som typ Martin Karlsson, Martin Landström, Linnéa Larsson och Malin Persson har alla gjort seniorlandslagsdebut.

– Verksamheten har expanderat med cirka 40-60 procent, säger Per-Anders Gustafsson.

– En volymökning utan större ekonomiska medel och som möjliggjorts via att så många har ställt upp, inte minst spelarna slår förbundsordföranden fast i en analys.

I nästa krönika belyser vi åtgärderna mot de tilltagande (?) huvudskadorna i bandy. Kanske också något om spelarnas bristande uthållighet och jakten efter den pedagogiska debatten.

 
Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag

Ps. Bandyns OS-specialist, K-A Sörensen i Norge, du har hört att Boulder är ny olympiagren?

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg