Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Nye bandybasen in på bara skinnet

19 JUN 2019 06:00
Uppsala slottsgrindar öppnade sig när han kom inridande på den vita hästen, rikssalen var välkomnande.
  • Skapad: 19 JUN 2019 06:00

Svenska Bandyförbundets grundare Torsten Tegnér, störst av alla, och dess förste ordförande Sune Almkvist (1925-50), elva SM som aktiv, fanns där någonstans när sportens tolfte ordförande valdes.

Per-Anders Gustafsson, 64, har nu fått förtroendet att ta hand om stafettpinnen och han gör det med ett idrotts-CV i ryggen som är svårslaget.

Som juniorlandslagsman bleknar dock insatserna på planen i jämförelse med de tidigare klubbsvingarna som Sune Almkvist, Gunnar Galin (bandykeruben) och Pontus Widén (han med grimman).

P-A-G var som vd och koncernchef med om att bygga upp företagshälsan Avonova (fd Kinnekullehälsan) till ett av de största.

Var som idrottskonsulent med om otaliga föreningsbesök. Medveten om den lilla föreningens betydelse inom såväl idrott som samhälle i ett vitt perspektiv. 

Hustrun bättre som cyklist

Uppväxt i en entreprenörfamilj, åkeribranschen (med två kreativa systrar, konstnärer). Miljön och DNA:t sitter kvar, sonen Emil driver eget och dottern Matilda sitter i ledningsgrupp.

Vid välgörenhetscykel till Paris förra sommaren med Guld-Bernt Johansson som förryttare, lyfter han ofta att starkast på cykeln är hustru Eva. En gång i tiden toppspelare i handboll. Var det som snabb, orädd kontringsspelare.

Beträffande företagande i blodet. Per-Anders Gustafsson eller ”Nöne”, som han kallas för de som vill vara familjära, är också ordförande i XR Logistik, medlemsägd lastbilscentral med säte i Skövde. Av platsskäl tar vi inte med försäkringsengagemanget.

Ingen snedseglare

Varit utbildare och förbundskapten för seglingslandslag.

Det mycket fasta handslaget vittnar om att här kommer en person som vet vad han vill. Kunskapen ger trygghet, inte minst det självupplevda. Landets högsta idrottsledarutbildning, GIH en gång, accentuerar det formella.

Hade förra hösten en fysiologiföreläsning ihop med Per ”PK” Karlsson (osteopat,bandyfystränare) för landets högsta tränarelit. Då som vid andra tillfällen fanns det frågetecken kring debattvilligheten hos tränarna. Eller en smartness att inte bli blottade i en debatt. ”PK” fick en gång vid liknande tillfälle beröm av självaste Bengt Saltin, en av de absolut främsta på global nivå.

Medan Per-Anders Gustafsson en solig junilördag får en ny utmaning, håller Per Karlsson på att få lemmar och sinnen i balans under minst en fyraveckorsvistelse för Nigerias damlandslag vid VM i fotboll i Frankrike. Erfarenheter som ”PK” kanske på något sätt kan nyttja vid kommande VM i Irkutsk. Ledare som han är i ”vårt nya landslag”.

Att P-A G är dubbel mästartränare med Vetlanda BK, förbundskapten för U-23, assisterande till seniorlandslaget och nästan tränat alla elitlag i Västsverige, inger förtroende eller hör till historien, tänker de som inte orkar mer. Då tar vi inte de anekdoter heller som kantar tränarbanan. När det gavs offentlighet den 23 mars 2014 att Johan Sixtensson och Martin Arvidsson är de nya tränarna för Villa BK hette det att de fostrats av P-A G.

”Nu börjar jobbet”

Självskryteriet slår ingen som helst rot hos vår nye ordförande. Näst intill omöjligt att få honom att erkänna att han överhuvudtaget gjort någonting bra, någon gång.

Hoppas att han som ordförande kommer att bli bättre på att uppmuntra, stimulera än han själv är som mottagare.

Ett grattis till ordförandeskapet nås inte fram förrän svaret ”nu börjar jobbet” kommer.

Egentligen började en del av helhetsansvaret för svensk bandy hos honom när han i februari blev tf generalsekreterare. Tala om passande introduktion.

Bandyns tolfte ordförande kommer inte att förledas bort från kärnvärdena sporten bandy.

Nämner antalet 16-årslag, ökning av antalet division ett-lag och nya hallar på g som positiva inslag, vid samtal före utnämningen. Genuint värnar han om ungdomsverksamheten, dambandyn, utveckla spelet, domarna och distriktens/regionernas positionering. Medveten om sponsringens betydelse.

Gigantiska uppgifter väntar

Att detta ur mediesynpunkt var det tystaste ordförandebyte belyser bara att SBF:s nya ledning och anställda har gigantiska uppgifter framför sig.

När Stig Bertilsson nu återgår till politiken vet ingen bättre än han själv hur många ideella timmar och resmil han har investerat i vår sport sedan tillträdet 2014. Bandyn som OS-sport har varit en av Stig Bertilssons stora bandydrömmar. Vi gör vågen för detta och mycket annat, spaziba Stig!

Curt Einarsson

Fotnot:

Sune Almkvist, var ordförande 1925-50, eller var det Torsten Tegnér som egentligen skötte verksamheten? Fler sådana exempel finns.

Gunnar Galin,1950-61, tillika internationella bandyförbundets ordförande, även framstående DC-kapten i tennis.

Pontus Widén, 1970-83, gick i spetsen för bandyns första konstfrysta bandybana i Västerås. Nästan 50 av förbundets år har dessa spelar-och ordförandegiganter ihop.

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg