Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Signerat Einarsson: Något att lära?

08 AUG 2018 15:44
Världens största idrottsevenemang, sett till antalet Tv-tittare, VM i fotboll är över för denna gång. Bandyn och fotbollen har stora likheter avseende sin historia och kultur. Lika många spelare, spelplan och vissa grunder i regelverket.
  • Skapad: 08 AUG 2018 15:44

Spelet då?

Varför kan inte våra bandylag tillämpa samma press på bollhållaren som fotbollen hade ofta- ibland?

När tom den store (190 cm långe och 85 kg tunge) kroaten Mario Mandzukic, utan löpsteg, klarade av att ensam pressa på motståndarnas planhalva så är det väl en baggis för skridskoåkande bandyspelare att klara av det?! Då slipper vi också att höra läktartjatet om att det händer för lite och det intetsägande spelet med ”parkerandet av bussen” framför eget straffområ

Det fanns en period då vi svenskar var enormt underlägsna ryssarna. (60- och delar av 70-talet) Vårt motdrag var då att gå upp extremt högt och pressa innan våra vänner från öst fick upp farten. Vi var ibland tom uppe vid mållinjen och attackerade. Vid vinterns VM för 17-åringar i Uljanovsk gjorde Ryssland likadant när Edsbyns spelbegåvade försvarare Jesper Granqvist skulle initiera Sveriges spel. Historien går igen.

Låt oss också kort nämna fasta moment. Orsaken till fotbollens ökande målandel i detta moment anges vara införandet av VAR och att lagen har kort förberedelsetid inför VM. Det sista argumentet lite märkligt. Fasta moment har alltid tagit mycket träningstid. Dels krävs hög tekniskt detaljkunnande samt samordning mellan flera spelare. Kanske är det så att bandyn just här ligger långt fram? Eller långt efter?

Kroatiens lille Luka Modric blev i detta VM mer hyllad än Frankrikes Antoine Griezmann och Kylian Mbappé. När vi i Tv-soffan funderar över hur Modric ofta får gott om tid med bollen, säger Ulf Einarsson, med cirka 20 års elitserieerfarenhet

-Det beror på Modrics förmåga att få tid via att han använder yttersidan med passningen. Han vinner tid med detta och behöver därmed inte föra över bollen till den andra foten. Det är jämförbart med att i passningsmomentet i bandy kunna passa både med forehands- och backhandssidan.

 

6,5 veckors träningsläger-barmark

I dagarna gästas Trollhättan och Vänersborg av Jenisej och Neftayanik som ligger här på träningsläger med inriktning styrka. Erik Petterssons nuvarande Neftayanik (mästarlag) och före detta Jenisej. Chabarovsklaget är här i hela 4 veckor och Jenisej, 2,5 vecka. Det senare laget som får en ny inomhushall och är även arrangör av Universiaden i vinter.

Rysslands VM-lag har 20 spelare från dessa båda klubbar. Bäva månde Svenne Olsson med sina VM-spelare! Eller alla svensklag som skall möta de ryska lagen i World Cup i Sandviken den 11 - 14 oktober. Vi har bett det stora svenska favoritlaget i vinter Villa och dess tränare Johan Sixtensson avslöja strategin

-Bara att kunna åka iväg så lång tid ”bara” för att träna barmark säger en hel del om vilka muskler de ryska klubbarna har visavi Sverige.

Vi kunde här gått in och sagt att Volga, Uljanovsk drar sig ur högsta serien kommande vinter. Ibland hjälper inte ens en flott inomhushall. I det ryska systemet gäller det att ha guvernörens gunst.

Johan Sixtensson fortsätter, (ihop med Micke Carlsson vann de över Ryska U-21 laget i en högdramatisk match i VM-finalen förra säsongen)

-Vi har mött båda lagen i flera WC-matcher tidigare och tycker mig märka att de är sårbara med snabbt igångsatta djupledspassningar. Åtminstone inte vända om för mycket och att spela på felvända spelare. Många spelare måste vara med i passningsspelet.

Därefter kommer Villatränaren in på betydelsen av att spela ”svåra” passningar typ flippassningar i knähöjd. Hade han sagt över motståndarnas försvarare hade han också lämnat ut koden till värvningen av Johan Löfstedt och dennes framspelningar till åkaren Jocke Andersson.

Johan Sixtensson, som den kommande säsongen kommer att vara den mest citerade, tycker också att svensk bandy i allmänhet är för svaga på snabba flippassningar i knähöjd på djupet.

Vi hoppas på att den historiska minusstatistik vi har visavi ryska lag i World Cup vänder i år!

 

 

Spelintelligens outforskat

Ämnet spelintelligens behandlas i den ganska nyutkomna boken HJÄRNBOLL (Vestberg, Petrovic och Lerner) Natur o Kultur.

”Det finns faktiskt ingen forskning, om just det. Inte en studie, inte en enda liten rapport”, heter det i boken. Torbjörn Vestberg berättar att utifrån sin forskning, om vikten av att spela många matcher, om att hjärnan måste få möjlighet att lagra så många matchsekvenser som möjligt. Hävdar också att Sveriges 18–19-åringar i fotboll spelar minst i Europa.

Hur testerna med Ronaldo, Iniesta och Xavi avlöpte hittar du i boken.

 

Talangernas moderförening?

Villa BK (11 spelare), Vetlanda BK (8), Edsbyns IF o Sandvikens AIK (6) och Västerås SK (5) är de föreningar som har flest spelare med i bandyns P-15, P-17 och F-17 samt P-19 landslag. Förutom SAIK har de övriga föreningarna spelare med i samtliga pojklandslag. En situation som har varit sådan nu i ett antal år.

Vi gör denna summering för att pusha för bandyns absolut viktigaste fråga på kort och lång sikt: UNGDOMSVERKSAMHETEN.

Om vi också hade tagit med P-21 och de båda seniorlandslagen hade vi i stort fått samma förhållanden, men här vill vi ha fokus på rekrytering- och skolningsverksamhet.

Utan nya talanger, profiler är underhållningsvärdet ringa. Mindre publik, media, sponsorer etc.

Låg ungdomsverksamhet, svårt då att hävda att samhället skall satsa på isbanor ute och inne.

Den breda bandypyramiden blir då för smal.

Detta är självklart för de flesta, ändå satsas det ej mer på de yngsta? Obegripligt.

Det finns föreningar som har en intetsägande ungdomsverksamhet.

Hur ser det ut i allsvenskan? 17 spelare av de uttagna 64 kommer från allsvenskan. Eller underliggande serie typ Spånga/Bromsten. Detta utgör bortåt 30 %. Tittar vi sen närmare på varifrån dessa spelare som nu tillhör elitföreningarna egentligen kommer ifrån, får vi med lätthet ihop ytterligare 10–15 spelare.

Vi skulle då hamna på att   elitseriens andel reduceras och allsvenskans och underliggande serier ökar markant! Snart är vi då uppe i ett fifty/fifty-förhållande.

Ett är säkert-

Svensk bandys framtid är så mycket mer än elitserien!

 

Bandyhallar hämmar?

-Skillnaderna på lag som får is juli/aug och typ de som ligger i slutet och får is först okt/nov ökar för varje år, säger Joakim Karlsson klubbengagerad i Tranås Bois. En förening som under en följd av år också haft en kontinuerlig flick- och dambandyverksamhet.

-Många kanske tröttnar på bandy för att villkoren är så ojämlika. Joakim Karlsson har en bakgrund som bandygymnasist (Nässjö) spelat i juniorlandslaget och seniorbandy, om inte minnet sviker. Är långt från ledarstilen att gapa och skälla på andra, inklusive förbund.

-För några år sedan var jag ledare för våra 13-årspojkar och vi spelade en träningsmatch mot VBK i mitten av oktober. Vi hade två ispass i benen och våra motståndare ett 30-tal. Vi fick storstryk och den stimulerande effekten uteblev fullt naturligt.

Joakim Karlsson är oroad över att klubbar på mindre orter utan tillgång till hallar får svårare och svårare att hävda sig. När SBF skall få in anmälningar till serierna är många mitt uppe i fotbollen och ledarna har därmed inte grepp på sina ungdomar.

Joakim Karlsson, Tranås

Betonar att han har ingen färdig lösning på den angelägna frågan. Tror att om klubbar och förbund sätter sig ner så kommer man att flytta fram positionerna. Berättar sen att de inspirationsdagar, (som Joakim Karlsson är projektledare för), och som genomförs i höst för Östergötland, Blekinge, Småland på tre orter för åldersgrupperna 2005-07 är ett led i rätt riktning. Äger rum i Tranås 11 november, Åby 17 november och Gamleby 24 november. Tränare är toppkrafter som Rohlén, Rehnholm, In-Fa-Lin och Oleg Polev. Fri anmälan och allt är gratis.

-Att fler distrikt likt Småland initierar och driver denna form av stimulansaktivitet skulle vara oerhört positivt och säkert efterfrågat konstaterar Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande.

-Ett bevis på detta är det antalet deltagare som vi fått vid förbundets stimulansdagar, som vi nu kör för andra året.

 

Förändrad träning

Per-Anders Gustafsson har på kommande elittränarkonferens i Stockholm den 18 augusti för avsikt att aktualisera frågan om hur träningen har förändrats när is-premiären nu sker två månader tidigare på stor bana. Dessutom alltid under idealiska förhållanden. Vad är det som prioriteras och vilka delar i spelet utvecklas mest?

- Har också tänkt att ventilera ämnet ”Hur kommer vi ånyo ikapp/förbi våra huvudmotståndare i öst”?

-Hoppas också på ett öppet, konstruktivt sätt kunna dryfta ämnet om hur vi gör spelet än mer publikvänligt och vilket ansvar som tränarna då har.

Avslöjar också att han har för avsikt att driva frågan om att få stöd att på försök testa regeländringar.

-Ja utifrån den diskussion som fördes under bandyforum i Växjö tidigare i våras så är det två stora och tydliga förslag som jag vill att vi testar under svenska cupen och supercupen

 nämligen:

  • Att det inte kan bli offside på målvaktsutkast.
  • Att det är tillåtet för motståndaren att gå in i straffområdet så snart målvakten tagit bollen i korgen.

-Två förslag där syftet är att med hjälp av målvakten få igång spelet högre upp i banan samtidigt som målvakternas passningsförmåga kommer i dagen, förtydligar Lidköpingssonen

När nu andra traditionella sporter som skidor, fotboll, golf, tennis förändrar blir det en test på bandyns handlingskraft om vi lyckas. Spännande.

 

Bygga lag

Vissa spelare har kört fast i sin nuvarande miljö och utvecklas mer i en ny miljö!

Vad som är den verkliga orsaken till spelaromsättningen i exempelvis Vetlanda BK (tappat nästan ett helt landslagsmeriterat lag under två säsonger) eller AIK och Västanfors IF lär fortsätta att stötas och blötas.

Tränare för dessa föreningar som skall forma nya lag är Patrick Johansson, Pelle Fosshaug och Alexander Zinkevitch,(den senare femte säsongen i VIF) alla tre med fd landslaget på sitt CV. Några var kända för sitt tävlingstemperament. Att få spelare att fortsätta som ledare är mycket angeläget. Är vägen via fortbildning i träningslära, kommunikation, pedagogik och psykologi ett sätt att öppna upp ledarskapets underbara stigar.

Någon har sagt att alla lag behöver varje år förnya sig med spelare. Och i vissa fall även på ledarsidan. När den viktiga kontinuiteten har övergått i förödande slentrian tappas många tabellplaceringar.

 

Spelarnas roll

Vi förutsätter att en seriös, öppen utvärdering av förra säsongen har gjorts. Ett dokument där många fått vara med och tycka till. En absolut självklarhet är att summeringen också kommer till mångas kännedom.

En önskan inför den nya säsongen är att spelarna vill vara delaktiga och också tillåts, tränas av tränarna att säga vad de tycker. Också ett sätt att ledarskapsträna. Vissa spelare har en längre väg att gå för att ha något av värde att komma med. Skulle de säga något kan det vara i egen sak. Hoppas dock den tiden definitivt är förbi när spelarna säger:

”Ingen idé att säga något det tas bara illa upp, tränarna tror sig ändå alltid veta bäst”

”Finns ingen anledning att jag säger något, det ser väl alla ändå”

Eller tränarröster, typ:

”Varför förändra, vi har ändå ingen reell chans till att bli bättre med dessa spelare”

”Så här har vi alltid gjort”

”Vi gör inget åt det just nu, det blir nog bättre längre fram på säsongen”

Ett är absolut säkert, det finns alltid

något att lära -för oss alla.

 

/Curt Einarsson

På uppdrag från Landslagskommittén

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg