Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Klondyke för Sverige?

10 OKT 2017 11:47
Så blev det år 1981, när Sverige i det 12:e VM-försöket för första gången vann guld. Sverige hade flera gånger varit nära och hade näst intill misströstat.
  • Skapad: 10 OKT 2017 11:47

Sverige hade fått fram en ny generation bandyspelare som förstod vikten av att orka och som matchades skickligt av Håkan Sundin. Och så hade laget en långpassare på djupet och en skottvillighet i backen Mats Carlsson som sen fick heta ”Dunder-Mats” resten av sin karriär. Tala om joker.

Var det en engångsföreteelse att en back kan göra raka uppspel på en 30-40 meter? Är det dags att Filipstad åter får fram ett geni som Nils Ferlin och Mats Carlsson. Magnus Norman, förlåt, du gör naturligtvis en historisk trio.

Framåt, framåt och…

År 2015 skulle guldruschen ta fart igen, då i det 35:e världsmästerskapet, Sverige ledde med 3-1 i finalen när det var mindre än 10 minuter kvar att spela. Men det räckte ej, Ryssland vann med 5-3. Och det hade skett på gammalt ryssmanér eller framåt, framåt och återigen framåt. I regi av den ryske förbundskaptenen Sergej Lomanov den äldre och med junior som tillämpare på plan.

Chabarovsk är bandyns mest historiska plats!

Åtminstone med svenska ögon. I början av nästa år skall guldsökandet bli lika lyckat som det blev 37 år tidigare!

Sverige matchas av samma ledarduo som vann i stålstan Sandviken förra säsongen, nämligen Svenne Olsson och Stefan ”Lill-Dino” Söderholm. Som assisterande eller förste kapten på skutan gör Svenne Olsson nu sitt femte VM i rad.

Erfaren förbundskaptensduo

Ryssland däremot tog tillbaka duon som vann VM i Vänersborg 2013 och i Irkutsk året efter, 60-plussarna Mikhail Yuriev som ansvarig och med pionjären och Trollhättebon, Andrej Pasjkin som assisterande.

Mikhail Yuriev vann den senaste säsongen allt i rysk bandy med sitt klubblag Neftyanik från Chabarovsk. När vi frågar Erik Säfström, två säsonger i Neftyanik och Joel Othén, tre säsonger i följd i samma klubb om det utmärkande draget i Yurievs ledarväska får vi enbart höra positiva och nyanserade omdömen. Jag låter frågan ligga kvar i strävan om en fördjupning. Och det kommer. Deras analys låter som om de snackat ihop sig.

”Han försöker att använda de bästa delarna ur svensk respektive rysk bandy”. Snart framkommer det att han har spelat ett år i Ljusdals BK. Såväl attityd- som språkmässigt trodde båda våra fd spelare i Chabarovsk, spioner på plats, att här fanns en del av förklaringen till synsättet.

Blivit bättre

– Jag skulle ibland lägga ner bollen, ibland till halvorna och ibland högre upp i plan, säger Joel Othén apropå vilka direktiv han fick om hur han skulle sätta igång spelet. Överhuvudtaget anser vår landslagsmålvakt att utkasten är det område som han utvecklats mest i under sin Chabarovskvistelse. Lite överraskande för oss som sett ryska målvakter så sällan kasta ut bollen

Kanske dags att vi tänker om i svensk bandy även beträffande rysk målvaktsskolning? Det finns många delar som vi respekterar och beundrar i rysk bandy. Men målvaktsskolningen har inte tillhört det som vi fascinerats mest av. Vad vi vet nu är att den ryske landslags- och Jenisejmålvakten Roman Chernix varje år har en målvaktscamp hemma i Krasnojarsk. Med såväl land- som isträning, videoupptagningar från matcher mm.

Dags för dig ”alter meister” Andreas Bergwall att dra igång något liknande?

– Jag har utvecklat mitt ”man- mot- manspel”, säger Erik Säfström om sin Chabarovsksejour.

Från tid till annan har det från båda håll hävdats att spelarna ej blir bättre av att spela i det andra landet. Här är två färska argument i den debatten.

”För-VM”, fredagkväll

Tillbaka till Mikhail Yuriev, mannen som skall dirigera det lag som förväntas vara våra främsta motståndare om VM-titeln. Vad har vi för spel och spelare att ha högsta beredskap för? Ett sätt kan vara att studera hur Mikhail Yurievs klubb Neftyanik uppträder i World Cup i Sandviken över helgen.

Lite ”för-VM” är matchen mellan mästarlaget Neftyanik och suveräna Sandvikens AIK på fredag kväll klockan 19 30. Då kryllar det av landslagsspelare. I vår digitala värld kan man numera fira fredagskvällen hemma i finsoffan med denna toppmatch!

Yurievs handritade skisser både till hela laget och de individuella inspelen har blivit smått historiska hos spelarleden. Åtminstone omtalade. Dom är begripliga när de växer fram men i efterhand är de svårare att identifiera än en Picassomålning. Vissa andra åberopar den lite ljusa och pipiga rösten.

Bandyns ”Svennis”

Andrej Pasjkin, den lugne och välbalanserade, som i vissa stycken påminner om fotbollens ”Svennis” Eriksson, blir tyst en stund när vi frågar om den ryske förbundskaptenens bästa ledaregenskap.

– Det är Yurievs kommunikationsegenskaper.

Stärkt av svaret hör vi oss för om det är möjligt att göra något av en djupintervju med den ryska ledarduon i Sandviken, skulle i så fall bli lite premiärstuk över det. Vi får då besked om att Bajkal Energy, Andrej Pasjkins lag har omklädningsrummet intill Mikhail Yurievs, Neftyanik…

Något annat

Är det en fingervisning om bandyns Klondyke att Neftyaniks 18-och 20-årslag nu spelat Vänercupen (vann överlägset) för 20-åringar och Tillberga cup för 18-åringar? Varit i Sverige nu i flera veckor.

Vilka svenska 18- och 20-årslag åker till Chabarovsk på returbesök?

   
Chabarovsk

Invånare: 607 000 i fem stadsdistrikt

Läge: Sydöstra Sibirien. Ryska Fjärran Östern. 30 km från Kinesiska gränsen. Floderna Amur och Ussuri rinner genom området. Chabarovsk har flodhamn, flygplats och järnvägsstation på Transsibiriska järnvägen.

Avstånd: Bilvägen Stockholm-Chabarovsk  9716 km via Finland.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg