Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tjust Bandy Klassiska Tjustvallen sjuder nu av full aktivitet under vinterhalvåret.

Signerat Einarsson: Isen smälter

02 MAJ 2018 10:06
När det på Bandyforum i Växjö, 13-14 april 2018, berättades om en förening som på mycket kort tid gått från nästan ingen ungdomsverksamhet till att nu ha lag i alla åldersgrupper var det Växjödagarnas största ögonblick.
  • Skapad: 02 MAJ 2018 10:06

Så summerade Per-Anders Gustafsson, styrelseledamot i SBF och tillika ansvarig för landslagsverksamheten, Bandyforum i Växjö.

 - Detta är nämligen den klart viktigaste frågan vi har och när man får höra berättelsen om Tjust Bandy blir man nästan så varm att isen smälter, fortsätter Per-Anders.

Calle Hageskog var den förste som under lördagens Bandyforum skulle sprida sina unika ledarskapskunskaper över den åttiotalet stora ledargruppen. Mer känd för sina bortåt 20 framgångsrika år som DC-kapten i tennis än sin professur i ledarskap på Linnéuniversitet i Växjö. Ingen nation har vänt ett 0-2 underläge i DC-finalen så många gånger som Sverige. Av de sju gånger detta hänt har den Nässjöfödde, bandyälskande Calle Hageskog suttit vid rodret vid fem tillfällen. Sedan en tid tillbaka engagerad av Olympiatoppen i Norge. Motsvarigheten till Sveriges Olympiska Kommitté.

 - När jag efter 15 år på Linnéuniversitetet började förstå att vi var en serviceinstitution till byråkratin var jag ett lättfångat byte till att göra något annat.

 - Hos Olympiatoppen sägs det att vi skall träna och leda de bästa i världen och då har Norges Idrottsförbund fastlagt att deras strävan är att ge det norska folket glädje via stora idrottsliga prestationer, förtydligar Calle Hageskog. När Norge talar om hur många medaljer de siktar på räknar de alltid in paralympiska idrotter också.

Betonade hur extremt viktigt värderingsgrunderna är för honom. När Magnus Larsson skall spela en stor final och har halsont kommer värderingsgrunden Hälsa in i bilden. Att lyssna till sig själv och sina värderingar är viktigt.

Calle Hageskog:

 - Att feedback är en gåva men utan ärlighet och kärlek blir det brutalitet.

 - Omtanke är ett stycke fairplay, att vid försenad träningsstart både be övriga om ursäkt och fråga om de önskar något från omklädningsrummet.

Berättade sen om att i KB-hallen i Köpenhamn fanns det förr en skylt med inskriptionen ”Tapp och vinn med samma sinn”.  

I sitt arbete som coach för coacher berättade han att han ställer frågor om de verkligen blir bättre av vissa moment? Om coacherna verkligen måste göra allt på sin ”göra lista”?

 Att han parat ihop roddaren, den väldige, Olov Tufte, (194 lång och 95 kg tung) som vunnit guld vid två OS och medaljer vid ytterligare två OS med en prima ballerina för att uppöva balans. Någon hopkoppling mellan en nobelpristagare och en billackerare, figurerade också.

När svensk tennis var världsledande kom frågan om innehållet i den svenska modellen upp?

 - Modellen bestod av att vi inte hade någon modell, blev alltid det prestigelösa svaret.

 

Världens vackraste idrott.

”En av världens vackraste idrotter. Rent estetiskt är det otroligt vackert när solen lyser (förr utomhus) och isen gnistrar och man hör skridskornas skär och den dova smällen från klubbans träff på bollen och spelarna rör sig som balettdansörer i ett ständigt cirklande”, så har Calle Hageskog besjungit bandyn.

När vi påminner om detta kontrar NIF-aren med att det också är vackert när spjutet söker sin landningsplats och när Stefan Edberg slår sin backhand, allt i sökandet efter perfektionism.

Näst intill alltid när ledarskap kommer upp, lovordas slöjdläraren, vaktmästaren och tennistränaren Gösta Fast från ungdomsåren hemma i Nässjö. Den faderlöse elvaårige Calle Hageskog fick då lite av en extrapappa, skildras som en fantastisk pedagog, lekte tennis och var noga med att alla skulle vara med. I gruppen fanns också hörselskadade Kristina som inte alla var så överförtjusta i att spela och träna med.

 - Efter att Gösta hade låtit oss genomföra en träning med öronproppar var förståelsen annorlunda, säger den eftertänksamme, före detta gymnastikläraren.

 

Att alltid vara på plats.

 - När jag var ny som friidrottens förbundskapten, sa Calle Hageskog till mig att du skall vara kvar längre än de kontrakterade 3,5 åren, jag har nu varit i 5 år och börjar nu känna mig hemma med jobbet, utgjorde en del av friidrottens Karin Torneklints inledning.

En annan var att hon en gång som ung civilekonom på Länsstyrelsen i Falun lärde sig av sin dåvarande chef vikten av att vara anträffbar, vilket då ej stoppade upp hennes arbete.

 - Hur går det för din familj, är en vanlig fråga som jag får, den frågan fick inte mina manliga företrädare, konstaterar hon utan att driva det som en kabinettsfråga.

Så var det också med andra jämställdhetsfrågor som kom upp i hennes föredrag. Så klokt. Nu fick man hela tiden vara på helspänn och fånga klokheterna innan en ny kom upp.

I bjärt kontrast till det som under dessa dagar hände i Svenska Akademin, där grodorna hoppade ur mun från Horace Engdahl och dennes lakejer.

 - Mer okey att vara nördig som man än som kvinna.

 - Hur kan vi få in flera kvinnor i elittränarleden? Är en annan typ av fråga som inte min företrädare Stefan Olsson fick.

När frågan om kvinnligt eller manligt ledarskap är att föredra blev svaret:

 - Kvinna eller man är mindre intressant, det är det bästa ledarskapet, den bäste coachen som skall vara i centrum.

 

Tar tid.

Karin berättade att hon haft Jenny och Sanna Kallur som unga och sedan även som seniorer bland annat ihop med Agne Bergvall. Fick bland annat uppleva ett världsrekord inomhus.

Att när hon hade börjat träna innebandylag i Falun skulle så mycket ske i omklädningsrummet, från friidrotten var hon van vid att det skulle ske på löparbanan. Lanserade då också gemensam träning av tjejer och killar.

-I friidrottslandslaget har jag allt från 7 till 100 aktiva,16 till 45 år, 45 till 150 kg i vikt, 150 cm upp till 207 cm i längd och att röra sig 1,5 meter till att vara igång under 24 timmar. Eller från olika kulturer och religioner.

 - Tar tid från talang till elitidrottare, inom friidrotten ligger vi nära gränsen för vad kroppen tål. Finns inga likheter mellan Daniel Ståhls träning och Lovisa Lindh.

 - Ökad jämställdhet och mindre alkohol minskar också sexuella trakasserier, framförs också av Karin Torneklint.

 

Bredd ger elit.

John Johansson, Derby/Linköping, en av de unga begåvade ledarna som är på g är värd att lyssna på när han framför:

 - Önskar att vi kunde hitta former och denna typ av aktiviter som syftar till att främja elit som en effekt av bredd. Exempelvis gynnsammare dispensregler för div 2, regionala breddserier, billigare spelformer med kortare resor och en domare mm, cuper för bredd senior, utbildning av ledare som ej är elit.

Joakim Karlsson och Staffan Johansson, Tranås Bois var de två första som anmälde sig till Bandyforum. Staffan Johansson tyckte att Magnus Andersson betonade; glädjen, kompetensfrågorna, träningens kvalitet och lagsammansättningens betydelse.

Pär Höckert, mästartränare i IFK Motala en gång, numera styrelseledamot i Svenska Bandyförbundet tyckte följande;

 - Lärorikt. Duktiga föreläsare. Ytterst viktig föreläsning av Karin Torneklint som gav viktigt inspel om kvinnligt ledarskap och skillnader mellan män och kvinnors träning och utveckling.

Under Växjödagarna hade Landslagskommittén också säsongsanalys och framtidsplanering med förbundskaptenerna för alla landslagen.

Svenne Olsson, herrlandslaget:

 - Vi visar stor mental styrka när vi går upp till 4-4 och det är en kvart kvar i finalen. Då hade vi bl a genskjutet på Maksim Iskeldin istället för Sergej Lomanov dy. Vi bränner för mycket mållägen. Under matchen ramlar vi för långt ned med försvaret.

 - Ni andra förbundskaptener har fler träffar än vi men vi har fler dagar.

Magnus Nordin, damlandslaget:

Vi citerar här Håkan Rohlén, som själv haft fyra framgångsrika år med 19-årslandslaget:

 - Det som etsade sig fast hos mig var hur Magnus Nordin och Örjan Stål berättade om resan till Kina. En resa och ett VM-äventyr som utmynnade i VM-guld. Där det egentligen handlade om att mentalt förbereda sig för det man inte kan påverka. Oerhört starkt att vinna guld med förutsättningar som man egentligen inte har en aning om.

Det är alltså Rohlén som står bakom citatet ovan.

Annika Lundberg, F17:

 - Spela matcher är det klart viktigaste vi kan stimulera tjejerna med. Att få till en vettig verksamhet tar mycket energi. Den klart angelägnaste frågan är att minska gapet mellan F17 och A-landslaget, detta har jag sagt varje år under de tio år jag hållit på. Andra länder stimuleras av att ta rygg på oss.

Göran Boström, P15:

 - I VM-finalens 61 av 72 minuter var det vi som förde spelet, men våra avslutningar var inte lika effektiva. De två träningslandskamperna som genomfördes före VM var grymt  betydelsefulla.

Bättre klass på seriesystemet, kom upp som en fråga som rönte stort engagemang runt bordet.

Göran berörde också frågor kring inspirationsdagarna och den resursutgång som krävdes.

 - Flickorna har större smidighet och kan få till bättre skridskoåkning i dessa åldrar.

Mattias Rehnholm, P17:

 - Att göra varandra bättre var ett budskap som vi ofta återkom till. Landslagsveckan, som flera andra har sagt, är betydelsefull för att komma igång. Likadant är det med de dubbla landskamperna i januari. I både gruppspelet och i finalen hade vi fyra ryssar som checkade hårt på oss i vårt straffområde, våra roller då var mycket tydliga, därför lyckades vi också vinna.

Håkan Rohlén, P19:

 - I gruppspelet blev vi utspelade av ryssarna, justerade sen till några detaljer som  bevakningen av deras bäste, Ilja Lopatin, Abakan till finalen. Vi gav ryssarna bryderier i finalens andra halvlek då vi hade stolpträff och friläge.

-Den klart viktigaste erfarenheten från detta VM var att de spelare som spelat seniorbandy klarade sig överlag bäst.

 - Jag har haft fyra underbart härliga år med juniorlandslaget.

Tomas Löfstedt, team manager för P21:

 - En finalmatch som hade allt från matchstraff, utvisningar av nyckelspelare, straff, sudden, långt målvaktsutkast (första i turneringen) och stora individuella prestationer.

 - Verkligen beklagligt att kanske en av bandysäsongens absolut bästa matcher ej gick att följa mer än live.

En av planens giganter Martin Landström, sa direkt efter prisutdelningen:

 - Det går lätt att försäsongsträna efter denna finaltriumf.

Agne Bergvall, fysexpert:

 - Under senare år har vi märkt att belastningsskador dyker upp redan i september, om det beror på för mycket, lite eller felaktig träning vet jag ej.

 - Idrotten får ta mer och mer ansvar för den basala träningen, då ungdomarna ej får den någon annanstans.

 

Över 100 spelare uttages.

Viken dag som helst kommer den första nomineringen av den första träningstruppen att offentliggöras och om några veckor samlas Talanglandslaget i Uppsala, som kommande säsong får nya former. Förra säsongens stora succé, Inspirationsdagarna, där det ej var någon uttagning utan självanmälan, med 245 deltagare från 40 föreningar väntar också om hörnet.

Landslagsverksamhetens fokusområden blir:

  • - Fortsatt satsning på spelare med individuell potential.
  • - Fysiska kapaciteten följs upp.
  • - Teknikutvecklingen intensifieras.
  • - Träningstrupperna aktiveras.
  • - Nya former av ryssutbyte undersöks.
  • - Ökad flick- och damverksamhet.

 

Per-Anders Gustafsson konstaterar:

 - Vi har verksamhetsökat med 55% under senare år, med mindre resurser. De smått unikt positiva signaler vi får från spelare, ledare och föräldrar, kalla det Bandy-Sverige, inte minst avseende flick- och damsidan, gör att vi får ny energi.

 - Bandyforumet i Växjö var ett sånt tillfälle där klokheterna och de udda reflektionerna haglade i luften. Har knappt lyckats att fånga in allt ännu.

 - Tack till alla och envar för de bidrag som ni lämnade. Inte minst Växjö kommun och övriga sponsorer

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg