Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Terje Pettersen Mjondalen (c)

Signerat Einarsson: IOK är en kartell

08 JUL 2019 10:47
  • Uppdaterad: 08 JUL 2019 10:47

- Personligen är jag chockad över hur den olympiska rörelsen styrs och hur passiva myndigheter, media och opinion är.

- Dom brukar enorma offentliga medel, sin dominerande makt och samarbetar om att hålla konkurrenter utanför. I konkurrenslagen kallas detta kartell.

Låter som sprungen ur en dålig svensk OS-förlorarmun. En vecka efter vi fått dricka förlorarnas bittra…

Nej, det är från en norsk bandykille, Knut Auden Sörensen, som idag är bäst av alla i Norden på att kunna den olympiska rörelsen!

Beträffande medaljer så fick Sverige vid senaste OS, 2018 i Pyoengchang, 14 medaljer varav 7 guld. Italien 10 medaljer, varav 3 guld.

Nej, det var ju bara en idrottsreflektion och dess resultat, där är inte IOK.

Statsfinanser då?

Måste väl vara ett viktigt urval.

Statens finanser skenar utför i Italien och statsskulden ligger på över 135 procent av bruttonationalprodukten, BNP. EU:s tålamod är på upphällningen och sanktioner hotar om Italien inte får bukt med sin statsskuld. (Ur SvD 28/6)

Där fick vi heller inget facit.

Det är nog bättre att vi låter Knut Auden Sörensen, fördjupa hur IOK jobbar eller inte jobbar.

Som han gjorde på ett förstklassigt sätt vid bandyns årsmöte i Uppsala den 15 juni.

Ge ett motiv för att bandyn inte är med i OS?

- Det måste bli ett slut på att bandy snackar ner sin egen idrott. Åtminstone utan giltiga argument.

- IOK har nyligen fyllt 125 år. Det var och är ett aristokratiskt system. Styrsystemet bygger på arv, inte på meriter. Kärnproblematiken består av att IOK i 125 år har skyddat 35 priviligierade internationella förbund. Dessa 35 styr IOK och 206 nationella olympiska kommittéer genom den olympiska grundlagen. Detta styr också enorma kassaflöden in till de olympiska idrotterna.

Vi tänker då på de svenska skidskyttarna som har oändligt med träningsläger (OS-finansierade) men låt oss hellre lyssna på Knut Auden Sörensen.

- Systemet förvärras av att politiker, journalister och allmänhet inte förstår detta eller stillatigande accepterar det. Eller så förväxlar de den olympiska rörelsen med den breda idrottsrörelsen.

- Journalister som skall hålla efter maktmissbruk har inte riktigt förstått systemet.

- Olympiska rörelsens styrsystem är långt från så kallad good governance (bra styrelseskick) och fair play. Detta var huvudbudskapet i agenda 2020. IOK har ansvar för fair play. Men i själva verket bygger hela systemet med sportprogrammet på att det är skyddat. Det vill säga att det är unfair play och därmed bad governance.

- Det är inte bandyn som utgör problemet utan styrsystemet.

 De senaste åren har vi iakttagit, lyssnat och beundrat denne Sörensen. Vid U 17-VM i Uljanovsk, JVM i Drammen och som infoutdelare till finalpubliken i Vänersborg. Befinner sig i auran av kunskap och engagemang. Ibland sekonderad av broder Tor Auden, som varit stark man i Norgebandyn ”i tusen år”.

- OS i Oslo 1952 var en succé. Den kostade endast 14 miljoner NOK som motsvarar 200 miljoner i dagens kronvärde, minns Knut Auden Sörensen.

- Folk har ett selektivt minne när man anser att OS i Lillehammer 1994 var en succé. I procent hade Lillehammer lika stor budgetöverskridelse som Sotji 2014.

- Då Gro Harlem Brundtland sökte OS stod det att demonstrationssport var möjligt. IOK förstod att Norge precis som 1952 skull försöka få in bandyn 1994. IOK ändrade Chartern (regelboken) 1990 och tog bort demonstrationssport.

- Detta stoppade bandy. Samma teknik nyttjade IOK mot Ryssland i Sotji 2014. Agenda 2020, med ”additional sport optionen”, blev uppskjuten till efter OS. Ryssland hade ingen chans att få med bandyn med det dåvarande chartern.

- Bandyfolk tar därför fel när dom säger ”att när inte Ryssland får med bandyn är det ingen nation som klarar det”. Varför kokar bandyfolk så många ogiltiga teorier?

"Jag kände ett stick"

- Jag stod på stadion 1994 och såg skidstafetten (familjen Einarsson försökte få tre bångstyriga pojkar att under tremilen i 30-gradig kyla undvika förfrysning). I publiken skymtade jag två kända och mycket respekterade bandy - och fotbollsspelare från Drammen.

- Jag tänkte, varför i h-e är dom inte med. Jag kände ett stick.

- Någonting är fullständigt galet.

Så föds ett engagemang en lidelse. Efter att ha lyssnat på Knut Audun Sörensen nu under flera års tid finns berättelser som skulle räcka till en fjärdedels IOK-bok. Vissa böcker håller i innehåll inte mer. Men denne före detta finansman hittar man ingen botten på. Kunskapströsklarna är hur höga som helst. Han har utsett sin egen blåslampa.

Bandyn drog flest

Vid vinterns Universiaden i Krasnojarsk drog bandyn störst publik!

De andra nio idrotterna hade inte en chans.

Beträffande inslagen i sociala medier låg också bandyn i ledarspets.

Norsk TV (NRK Sport) presenterar statistik över antalet utövare i bandy och Olympiska vinteridrotter (3 jan 2016).

I denna spalt skriver vi för lite om norsk och finsk bandy.

Norges BF (där ingår även innebandy och landhockey) har fler licensierade aktiva än Norges Skidförbund. Att märka, att vi är då inne på världens största nationella skidförbund

- NBF har en omsättning på 22 miljoner NOK, NSK kanske bortåt 300 miljoner, uppskattar Knut Audun Sörensen.

- Det tyngsta med att inte vara med i OS är inte att få tävla utan att Norges IF (RF och NOK) i budgeten prioriterar OS-idrotter. Dessutom prioriteras medel till anläggningar och infrastruktur till OS-idrotter.

- Det Internationella Bandyförbundet skulle som OS-idrott få 15-16 miljoner US-dollar, ett enormt lyft! utbrister vår sagesman i väst med något drömskt i blicken.

Avslutningsvis konstaterar Knut Auden Sörensen att vissa av OS-förbunden får 40 procent av sina inkomster via IOK och andra 70 procent. Säger också att vissa förbund är helt beroende av dessa medel.

När FIB inom kort har sin årliga sommarsession vid Adriatiska havet, Montenegro, utgår vi från att IOK inte är ett rättesnöre för bandyns fair play, styrelsesätt, transparens och ungdomssatsning.

Curt Einarsson

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg