Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofie Svensson

Signerat Einarsson: ”Inga bakåtpass”

18 APR 2018 14:28
Tonläget fastslogs direkt av landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson när Bandyforum inleddes i Växjö.
  • Skapad: 18 APR 2018 14:28

Därmed ville Landslagskommittén också lyfta frågan Hur spelar vi bandy? Avsikten var också att via influenser från andra sporter och ledare ge ny energi och ideér till hur vi på olika sätt kan utveckla våra verksamheter.

Förbundsordförande Stig Bertilsson ville också ha mindre bakåtpass, mera publik, gladde sig åt nya allsvenskan och ökningen av antalet spelare, inte minst på tjejsidan från 10 till 20%.

Forumet var ett samspel mellan 80-talet deltagare och några av Sveriges mest intressanta idrottsföreläsare som Lakers framgångsrike sportchef, Henrik Evertsson vilken inledde och Karin Torneklint, Friidrottens kvinnliga förbundskapten, världsunik då hon basar över både tjejer och killar, som avslutade.

Ingen behövde heller erinra om att höjdläget, (nu när hallarna har funnits över flera decennier), har begränsat såväl passningarna som åsiktsbrytningarna. Förr tvärtom.

Men så är ju också stor transparens en av bandyns adelsmärke. ”Lägga locket på ” föder som bekant misstänksamhet och unkenhet. Unikiteterna med vår kultursport och hur vi odlar särarten aktualiserade Johan Ganebro, Västerås då han besjöng hörnornas profilering av bandyn.

 - Varför håller vi på att gnälla på hörnorna istället för besjunga dess innehåll, även rusarnas betydelse och skicklighet borde få en annan plats än vad som nu är fallet.

Men kanske det mest uppiggande, symboliskt, var att det framkom att Tjusts bandy nu har lag för såväl 8-åringar,10-åringar osv hela vägen. För några säsonger sedan fanns det knappast något ungdomslag. Så fort går det. Något för dem att ta in som konstaterar-gnäller över att det finns ont om bandyspelare. Om det sen krävdes att Mr Tjust, spelaren Anders Davidsson skulle gå av plan först, att landets mest meriterade fotbollsspelare, den fd bandyspelaren Conny Torstensson skulle bli styrelseledamot eller att spelaren Stefan ”X:et” Erixon skulle göra comeback i sin moderförening låter vi vara osagt. Seniortränaren Thomas Fransson ” bandyns mest långlivade klubbchef” har också insikt om ungdomsverksamhetens betydelse.

Att försöka få pendeln mellan ”Grit” och ”Skill” att vara i balans gick som en röd tråd genom Henrik Evertssons budskap. Grundstruktur är viktigast -att göra rätt saker i vardagen. En av de mest efterfrågade föreläsarna numera. Kunde tom ha en heltidstjänst enbart som föreläsare. Redan när han hade haft funktionen som assisterande tränare hade han förvånat sig över att det förbrukades för mycket pengar i föreningen Kanske detta helhetstänk som gör att han numera även uppbär en VD-funktion.

Eller att det finns ett eget kapital på omkring 60 miljoner kr Växjö Lakers.

”Om alla andra gjorde på ett sätt, så gjorde vi på ett annat”. Var en inriktning som erfarne Anders Bergström, Nässjö bandygymnasium fäste sig vid.

Kommunikation, som nyckelbegrepp.

 - Försöker att ha samtal med varje spelare minst var fjortonde dag, vissa flera gånger i veckan, var något som handbollens Magnus Andersson betonade. Själv en gång världens bäste handbollsspelare (1993) och mycket framgångsrik tränare.

Har under en femårsperiod samarbetat med Agne Bergvall om Köpenhamnshandbollen.

 - Jag jobbar mycket med video, men det är lätt att snöa in i det. Delar upp det mellan anfalls- och försvarsspel, så teori och tillämpning integreras i lagom stora delar.

 - Många tränare är egotypen, märks exempelvis på presskonferenserna efter matcherna, något av att tränaren vinner matcherna och spelarna förlorar dem. Jag vill jobba tätt med gruppen.

 - På slutet i Göppingen, innan jag fick sparken, hade jag ingen glädje kvar, blev näst intill folkskygg tvekade tom att gå ut med hunden. Innan dess hade grannarna vid minsta lilla motgång haft negativa synpunkter. Trots att vi haft sådana framgångar, konstaterade sympatiske Magnus Andersson.

Var också inne på att 307 landskamper,4 stycken EM-guld,2 fina VM-guld passerar lätt revy, istället frågas det mer om varför det ”bara blev 3 stycken OS-silver”. Fanns nog dem i lokalen som kände igen sig att ha fått liknande propåer.

 - När Drott och Redbergslid hade haft fem tuffa finalmatcher mellan varandra och vi hade landslagssamling på måndagen fick jag dela rum med Magnus Wieslander. Den gången stod inte förbundskapten Bengt Johansson högt i kurs.

 - De bästa tränarna jag haft under min spelarkarriär är mina ungdomstränare, säger den ödmjuke Linköpingsfödde, legendaren med en självklarhet i rösten.

Magnus Andersson laddar nu batterierna igen för en ny tränaruppgift med att reparera huset hemma i Halmstad.

Kansliet avslöjar.

Hockeyagenten Gunnar Svensson tog oss med in i NHL, ”den mytomspunna ligan”.

 - Där är det Big Business som gäller, sporten kommer i andra hand.

Snittet för en spelare i NHL ligger på 2,7 miljoner USD i lön. Lönerna i NHL är officiella.

Att ordna med bostad och liknande ligger helt på spelaren själv att fixa. Däremot finns arbetsgivar och arbetstagaransvaret klart reglerad i en bibel, CBA på över 500 sidor. Där framgår det allt från vilka rätter som skall finnas på buffén, självklart samma meny vid hemma och bortamatch, (spelarna behöver bara äta en måltid gemensamt och det sker matchdagen) till hur långt avståndet skall vara till framförvarande flygplansfåtölj. Innan någon hann att fråga hade Gunnar Svensson berättat att spelarsnittet i SHL ligger på 1,2 miljoner SEK och i KHL på mellan 7–900 000 USD.

 - När man kommer till ett föreningskansli går det att avläsa vilken kultur som gäller i föreningen, avslöjade den Örnsköldsviksfödde Gunnar Svensson som är den i Sverige som har mest initierade kunskaper om NHL i Sverige.

Sympatiserade med vad Sir Alex Fergusson har framfört beträffande talangscouting. ”Titta på en spelare du är intresserad av ej i solsken utan vid en svår bortamatch, gärna under regn och på halvdålig plan”.

 - Ställ krav före ni signerat, var ett annat mantra som framkom.

Offside slopas

Lugn, lugn innan du låter motståndet mot rubriken eller förändringar sätta sina käftar i dig tar vi in några synpunkter under estraddebatten:

Svenne Olsson, förbundskapten för a-landslaget, vad har vi att lära av ryssarna?

 - Individuell skicklighet avseende att styra sin manövreringsförmåga på skridskorna

 - Spelvändningar och att återerövra bollen och att tillämpa krysspassningar.

Mattias Rehnholm, guldtränare för 17-årslandslaget pojkar, hur skall lovande talanger matchas in i senior bandyn?

 - Se prestation före ålder. Låt dem växla mellan olika lag samt ge dem mycket feadback.

Magnus Nordin, damernas FK som också tog guld, hur skall vi få fler tjejer att spela bandy?

 - Mer träning och matcher, i många fall har tjejerna större passion för sin idrott än killarna.

Och så kom då frågan:

Hur göra bandyn mera publikvänlig?

 - Domaren skall tillåta mer, ala internationella matcher, sa den mycket rutinerade finländske landslagsspelaren Ville Altonen.

Pär Beckne, tyckte att det är hög tid att se över spelprogrammet för elitserien.

 - Elitserien börjar den 26-28 oktober och lite mer än en månad senare spelas omgång elva. Hur skall vi kunna få publik till fem hemmamatcher i november? Och den 30 december spelas omgång sjutton.

 - Kortare utvisningstider hördes från någon grupp.

 - Spela 3 ggr 30 minuter, sa någon.

 - Det är en attitydfråga hos tränare och spelare

 - Nio spelare på vartdera laget ansåg VBKs Patrick ”Putte”Johansson. Jämnare elitserie skulle bädda för bättre spel tyckte en annan elitserietränare, Motalas Mattias Sjöholm.

Bandyforumet enades om att satsa på följande:

Ingen offside vid målvaktsutkast och att ge tillåtelse att gå in i motståndarnas straffområde innan spelet har satts igång.

Förbundskapten Svenne Olsson, Ordförande Carl-Gunnar Jonasson (Vetlanda BK) och Klubbchef Pär Beckne (IFK Motala) fick förtroendet att vara ambassadörer för förändringen via ett testspel.

På försök vid förslagsvis Svenska Cupen, Allsvenskans Supercup och pojkarnas och juniorernas Svenska cupen. När skall tjejerna testa?

 - Detta är en lysande idé som innebär att målvaktens utkast både efter räddning och när bollen gått död aldrig kan innebära offside och underlättar för domarna. Likadant är det med förändringen att försvarande lagets spelare får gå innanför straffområdet direkt när målvakten tagit bollen i korgen, säger en förhoppningsfull Per-Anders Gustavsson.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg