Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Idrott då?

04 JUN 2019 16:40
”Får idrottsrörelsen också syssla med idrott” är en berättigad fråga.
  • Skapad: 04 JUN 2019 16:40

Författare till följande artikel är bandyälskaren, idrottskunnige Lars Liljegren, Palmepojk en gång, kan också beskrivas som skicklig årsmötesledare, (kanske dyker han upp den 15 juni?), eller måg till den legendariske idrotts-och bandyjournalisten Bengt Ahlbom. Också PR-chef i bandyns tjänst en gång. Dennes summering av alla matcherna i radion på söndagskvällarna är klassiker. Så kommer det också att bli med nutida elitrapport, en gång.

Smekmånaden över

De fem stora bollförbunden, i den formuleringen låter vi även ishockeyn få vara med, samt simförbundet, hade lämnat in en motion till Riksidrottsmötet i Jönköping som tar upp RF:s och SISU:s roll och dess effektivitet. Egentligen skulle det gå att uttrycka sig ”Jobba med rätt saker, skärpning” i RF-leden.

Och det beslutades om bifall till motionen.

– Det finns säkert många fler områden som vi kan samarbeta kring, ensam är inte stark, säger Svenska Bandyförbundets Per-Anders Gustafsson.

Estradören och ordekvilibristen Björn Eriksson, RF-boss, börjar månne att upptäcka att butiken är plundrad och kanske inser att diskrepansen är stor mellan vad som sägs och görs! Han går nu in på sin tredje period som ordförande.

Vi passar på att fråga vad skillnaden är på Chearleedingförbundet som fått tillträde till RF och inte Friskis och Svettis samt Padelförbundet?

Per-Anders Gustafsson förklarar skillnaden och hur bandyn röstade:

– I fallet Chearleederföbundet röstade vi för att dom inte skulle komma in som eget förbund utan stå kvar inom Gymnastikföbundet, då deras verksamhet i stora delar är en truppgymnastiksidrott.

– När det gäller Padelförbundet så såg vi att dom borde få vara ett eget förbund och röstade därmed också för ett medlemskap.

Cheerleading

Bilden: Cheerleading har nu blivit ett eget specialförbund inom RF.

En ny era har inletts med att lagidrotterna samarbetar även i mötesrummen. Proffs, som är vida omvittnat, att vi lagidrottare är på just samarbete.

Eller får vi göra gruppresa över till Finland och lära oss av deras unika teambyggande av VM-guldlaget. Vårt dyra, omskrivna NHL-Tre Kronor blev devalverade på sin ”Sällskapsresa”.

Att den individuella tekniska skickligheten inte har samma nivå som lagsamverkan fick vi se hos Emil Forsberg när fotbollens tyska cupfinal mellan FC Bayern München och RB Leipzig avgjordes. Hade inte bollen studsat ifrån honom hade rollen som matchhjälte varit svenskens.

Visselblåsare och blåslampor

När den dagen kommer att idrotten helt skall vägledas av politiker, tjänstehen och forskare har idrotten lidit sitt största nederlag. Är inte vi som sålt lotter och sponsoring, brett mackor, tvättat kläder eller varit i träningsselen och matchcoachat bättre rustade att göra vägval än de som forskat på råttor eller sammanställt enkäter?

En statsidrott vill ingen ha. Pågår det rentav en smygsocialisering?

Tillsätt både ett antal orädda, kunniga visselblåsare och de som kan hantera olika blåslampor! Vi lämnar idrottspolitiken därhän. Låt oss bara slutligen konstatera att efter svenska val, oavsett om det är till riksdagen eller EU, är alla politiker efter valet vinnare. Ovärdigt! Lär av idrotten, erkänn förlusten och gratulera vinnaren!

Landslagssäsongen igång

– Lyhörda och nyfikna tjejer och killar har på alla orter (Gävle, Nässjö och Örebro) gjort dessa dagar väldigt lyckade.

– Till vår hjälp har vi haft teamet runt Agne Bergvall och jag kan lova att det är bland det vassaste vi har i landet

– Vi vet att det är i denna ålder som träningen börjar ta nya former, därför vill vi ge rätt förutsättningar från början.

Den som uttalar sig är Pär Gustafsson, ansvarig för 15-årslandslaget och den som startat upp landslagsverksamheten 19/20 med inspirationsdagar.

Pär G & Patrick S

Bilden: P15-landslagets förbundskaptener Pär Gustafsson och Patrick Södergren.

Detta är bandyns största satsning på ungdomar!

Och när detta skrivs är 92 ungdomar i åldern 17-19 på väg hem från Uppsala från det första landslagslägret.

För Lisa Elgh, cirka kvartssekel ung, debuterande förbundskapten för 17-landslagets tjejer, är detta mycket speciellt. Ni kan ana att hon kreerat, tänkt, planerat, funderat och drömt. När vi får kontakt med henne 10 mil från hemmet är det en smittande, sprudlande, entusiastisk, öppen, spontan röst vi möts av.

– Jätteroligt att få träffa tjejerna och att vara igång, säger hon. Den inspirerande tonen på rösten är mer talande än orden.

Ännu en bekräftelse på att bandysäsongen har startat.

Uthållighet, uthållighet…

Och varje spelare får besked om sin fysiska status.

– Vi har tillgång till allt detta i lite modifierade former, sa Agne Bergvall en vecka tidigare på FC Bayern Münchens akademiskola. Det var då hela landslagssektorn stod där med öppen mun och kippade efter andan i beundran.

Nu tillämpades testerna för spänst, hopp, alla chins, brutalbänk, dips och coopertest.

Hur ser resultatet ut?

– Vi har bra kvalitéer för typ styrka, snabbhet och explosivitet men vi kan tyvärr ej jubla över spelarnas uthållighet, konstaterar Agne Bergvall. Vi har hört det förut. Inte bara för dessa åldersgrupper.

– Skall du träna uthållighet via löpning eller på cykel måste du hålla på i minst 3 timmar per vecka i ett tempo som ligger under din mjölksyranivå.

För unga bandyspelare då?

– Likadant men där kan du korta ner tiden på passet, i övrigt lika.

Micke Carlsson

Bilden: Herrlandslagets förbundskapten Michael Carlsson på FC Bayern Münchens akademi.

Via det datoriserade datasystemet SIDELINE kan bandyn nu följa sin träning faktabaserat.

– Framförallt är det ett fantastiskt utbildningshjälpmedel för spelarna, säger förbundskapten Mattias Rehnholm, som jobbat med det under fem års tid på klubbnivå. Resultatgenererande! Det har nämligen blivit fem SM-titlar på tre år för 18- och 20-årslag!

Det kom ett mail

Från Pär Uhlin och Eva Palm, Grycksbo IF/BK, strongt jobbande bandyledarpar.

”Du skriver om utbildningspengen. På damsidan är jag tveksam till om någon enda förening gjort rätt för sig när det gäller utbildningsersättning. Tänker på vad klubbar som Skirö AIK, Tranås Bois, Grycksbo IF/BK och Söråkers IF fått i ersättning. Glömde Kareby IS.”

Kommer sen in på lämpligheten av att spela utan galler i syfte att visa mer hänsyn mellan spelarna, vara mera aktsamma och uppnå färre huvudskador. Spännande! Vi återkommer till denna angelägna fråga i en kommande krönika.

Hållbarhet

I samband med hallspioneri på Stinsen Arena säger anrika Nässjö IF:s ordförande Greger Phalén.

– Vi har fostrat Viktor Hulthammar sen knattetiden, med den nya utbildningsersättningen får vi endast 60 000 kronor mot förutvarande 120 000 kronor, när han nu går till IFK Motala. Vår ungdomsbandy bygger inte på att vi skall tjäna pengar på den, men borde vi inte konkret stimulera våra föreningars ungdomsverksamhet?

Fortsätter med att undra om detta har lanserats av de elitföreningar som uteslutande satsat på att värva spelare? Hur ser FSE på framtiden med en låg ungdomssatsning?

NIF:s P-18 och P-20 lag gick denna säsong till kvartsfinal med båda lagen. Kostnaden per lag för detta är cirka 250 000 kr. Föreningen brottas med ett underskott på det egna kapitalet på 700 000 kronor som grundar sig i dyra ryska och finska spelarförvärv på 90-talet. Finns det skuldsaneringstankar i bandyns nya elitlicensnämnds sätt att verka?

TB/Västerås är den enda allsvenska föreningen utöver NIF som har både P-18 och P-20 lag! Hälften av elitseriens föreningar har motsvarande fina representation.

Bandyns viktigaste fråga alla kategorier, alla dar i veckan, alla timmar på dygnet är UNGDOMSVERKSAMHETEN.

Vi förutsätter att alla motioner till Svenska Bandyförbundets årsmöte den 15 juni går ut på att stärka bandyns ungdomsverksamhet på lokal, regional eller riks nivå.

Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag

PS. Har ni hört om bandyns test av nya regler i höst, typ offside, antalet spelare?

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg