Hoppa till sidans innehåll
VSK:s Martin Landström intervjuas i samband med Svenska Cupen.

Signerat Einarsson: Hegemoniskifte

09 NOV 2018 15:30
Martin Landström, kanske den mest kreative spelaren, gjorde i samband med Svenska Cupens slutskede två mycket proffsiga intervjuer i TV (vi kan väl drömma lite att det var SvT, inför miljonpublik).
  • Skapad: 09 NOV 2018 15:30

Under de tre år som Talanlandslaget nu varit igång i denna tappning med sammanlagt en 12-15 lägerdagar har även image-och intervjuteknikträning stått på programmet.

Vi låter dock berömmet utöver till Martin själv gå till föräldrarna Marie och Anders i Tranås.

Landslagförsvararen Pontus Jansson blev strax efter en förlustmatch med sitt Leeds anmodad av reportern att ”Vakta sin tunga”. Mäktiga FA nöjde sig inte med detta utan startade en utredning.

Vid TV-puckens slutspel inleddes en spelarintervju under matchens gång med en svordom.

– Det första ordet är snart struket när han får lite massmediaträning, säger nyanserade Chris   Härenstam elegant, vid avannonseringen.

 

Känd bandytränares önskan

Vilken av våra elittränare har varit tio år i Skutskär (”bästa tiden”), tre år i Sandviken, sex år i Bollnäs och nu andra året i Falun? Ibland har han ord om sig att vara bandyns främste bussparkerare.

Jocke Forslund, får frågan om vilken tränarprioritering han gör med ett lag som Falun, nya i elitserien.

– Hastigheten, svarar han utan tvekan, i tanke och med klubban och skridskorna.

När vi tar upp olika sätt att spela bandy menar han att det egentligen är tränarens uppdragsgivare, klubbledningen som avgör vilken bandy som laget skall spela.

– Att vara tränare i Bollnäs handlade det om att gå till SM-final. Nu i Falun skall vi försöka att hänga kvar.

När vi lite försiktigt tar upp det där med att ”parkera bussen i straffområdet” blir svaret:

– Lyckas vi spela så att våra motståndare hamnar i stillastående långt ner på egen planhalva, då har vi lyckats med vårt spel.

 

Utan titlar

Bland elitlagen, herrar, är det bara Frillesås BK, IFK Vänersborg och Villa Lidköping BK, tre västsvenska lag (och IK Tellus) som inte blivit svenska mästare.

Finns det några förklaringar till detta? Vi ber Per-Anders Gustafsson, Lidköping med god insikt i västsvensk bandy om en analys.

– Det finns naturligtvis flera orsaker till detta, låt mig nämna några som jag tror kan ha påverkat eller varit orsaken till just detta hittills varande misslyckande i jakten på den åtråvärda finalvinsten, säger Per-Anders Gustafsson (bilden) inledningsvis:

– Tidigare fanns en förklaring i att man låg efter rent träningsmässigt gentemot lagen från norr. Detta har succesivt förändrats under den senaste tio-årsperioden då vi fått fler hallar i väst än i någon annan del av Sverige. Att göra en generell analys som kan gälla för de västsvenska lagen är naturligtvis inte enkel, säger ”Nöne” Gustafsson som före Magnus Nordin, var den som i egenskap av tränare en gång har störst erfarenhet av flera klubbar i väst

– De två V lagen Vänersborg och Villa, vilka ändå får betraktas som dem som idag ligger närmast att lyckas, kan en orsak vara att man förlitat sig på stjärnor i stället för kollektivet. Man har också i delar saknat kontinuiteten i sina spelartrupper. I det senare fallet är Vänersborg det lysande exemplet med sin misslyckade satsning på ryska spelare, vilken kanske gav IFK en resa två steg bakåt i utveckling. För Villas del har man nu under några år levt med större kontinuitet i truppen och lyckats spetsa med extremt starka svenska nyförvärv.

– En stor utmaning för den västsvenska bandyn är naturligtvis klimatet som tydligt förändrats. Det senare drabbar framförallt ungdomsbandyn där våra konstfrusna utebanor får allt kortare säsonger. Detta hotar givetvis möjligheten att förädla talanger från icke hallknutna föreningar i framtiden, framkommer avslutningsmässigt.

 

Tre av fyra, hegemoniskifte?

Villa Lidköping BK vann WC i Sandviken, och inbördes möten mellan Sveriges och Rysslands föreningar slutade med Sverigevinst med knappa 6-5 och med 2 oavgjorda möten.

Under 100 möten, de senaste sju åren, har de ryska föreningarna, främst då Jenisej som varit med alla gångerna, vunnit 50 gånger, Sverige 38 och med oavgjort i 12 matcher. 81 fler mål har gjorts av våra gäster österifrån.

I Surte vid WC för damer vann ånyo Irkutsklaget, med spännande spelsätt. Läs mer om det i förbundskaptenens egen skildring nedan.

Vad har vi då att vänta av framtiden för våra 16-17-åriga flickor?

Grabbarnas World cup för 16-åringar vanns av Sirius efter vinst mot Rodina Kirov. Sirius vann därmed för andra gången under den senaste 10-årsperioden. Sju gånger under samma period har det blivit rysstriumfer. Vad har Sirius som framgångsrecept? Ett Sirius som blivit succesivt bättre på ungdomssidan!!

Vid tjejernas 17-WC vann Villa Lidköping BK för tredje gången i rad, starkt. Besegrade denna gång hemmalaget Skirö AIK. Ett Skirö som vann allsvenska damcupen, hotade suveräna ryska WC-vinnarna. Är detta det nya friska i svensk dambandy? Flera flicklag från Norge deltog.


Villa Lidköping tog sin tredje raka seger i World Cup G17. 

Två av fyra internationella titlar togs av Villa! Vi ger också en stor eloge till samma förening för triumfen i Svenska cupens 18-final. Även den har granskats av förbundskaptensögon, se nedan, spännande läsning stundar.

 

Suveräna Rekord Irkutsk i World Cup Women

Vi har lyckats att fotografera av anteckningarna från damernas förbundskapten Magnus Nordin, trevlig läsning önskas: 

Rekord Irkutsk plockade hem sin fjärde cupseger när World Cup Women för tredje gången spelades i Ale Arena.

Rekord, som till stora delar är detsamma som ryska landslaget, förlitar sig på ett spel som i defensiven innebär en hög aggressiv press på bollhållaren och försvarsspelare som stöter högt upp i banan.

När laget vinner boll vänds spelet direkt och man försöker ta raka vägen mot motståndarnas mål för att komma till avslut. I offensiven förlitar sig laget på långa utkast från målvakten eller lyft från en försvarsspelare. Ibland försöker sig de på ett spel efter isen men det primära är att bollen snabbt ska så högt upp i banan som möjligt.

Rekord har även ett bra skytte på fasta situationer vilket resulterade i många mål under turneringen.

Tänk om…

Den ryska taktiken och spelet skiljer sig mot vad de svenska lagen är vana från elitserien och alla lag hade svårt att hitta effektiva motdrag. Det hade varit mycket intressant om något svenskt lag, dam eller herr, vågade testa det defensiva spel som Rekord har. Det krävs mycket träning för att göra det bra, men det är mycket effektivt och ger ett intensivt och händelserikt spel så fort motståndarna har bollen. Raka motsatsen till det spel som de flesta lag använder sig av idag, dvs man ger bort halva planen till motståndarna och börjar sitt aktiva försvarsspel först på egen planhalva.

Västerås SK tog sig för första gången till final i WCW och kan vara mycket nöjda med sin prestation. Även om de nu föll i finalen. Laget har både spetskvalitéer och en bredd i sin trupp som inget annat lag kan matcha. Nya tränaren Olle Wiberg har redan satt sin prägel på laget och har gett flera spelare nya spännande roller. Dessutom har man flera nyförvärv som kommer höja lagets slagstyrka.

Lyste starkast

Men den spelare som lyste starkast var en spelare som varit med ett tag i VSK. Matilda Plan (bilden), som trots bara ett fåtal träningar med laget, imponerade stort. Det märkets tydligt att hon har vana av att tävla på högsta nivå genom sin roll som back i allsvenska fotbollslaget Eskilstuna United.

Regerande mästarinnorna Skutskärs IF tog sig till semifinal där Västerås SK denna gång blev för svåra. Laget blir så klart att räkna med även i år, trots några tunga spelarförluster. Men laget har hittat bra ersättare och bl.a. Sanna Gustafsson, ny från Skirö, och Emma Ahlander, ny från SAIK, såg redan ut att hittat rätt i sin nya miljö. Sara Adolfsson började förra säsongen som back men avslutade som libero. Hon visade under helgen att hon trivs som libero och spelade ett fortsatt tryggt och stabilt liberospel.

Villa Lidköping BK tog sig också till semifinal och skickade tydliga signaler på att man vill vara med och spela matcher långt fram i vår. De landslagsmeriterade nyförvärven som föreningen knutit till sig har så klart tillfört mycket, både på och utanför planen. Men flera av de egenfostrade spelarna såg också starka ut och såg ut att ha skött försäsongsträningen på ett bra sätt. Frida Wiklund spelade ett fysiskt och stabilt liberospel, lagkaptenen Agnes Ögren slet föredömligt på mitten och Malin Kall visade att hon har ett bra skott som blir värdefullt.

Spännande lagbygge

Förra säsongens finallag AIK slutade på femte plats vilket får ses som en mycket imponerande insats, sett till lagets förutsättningar. Laget inledde turneringen med endast tio utespelare, till lördagens matcher anslöt två spelare men bl.a. skador gjorde att turneringen avslutades med att en av två målvakter fick agera utespelare. Laget spelade taktiskt smart och visade upp en inställning och vilja som kommer räcka långt. Nyförvärven från Kareby Julia Norrman och Kajsa Eriksson antog utmaningen på ett bra sätt och gjorde direkt avtryck i sitt nya lag. Flera nya spelare ska vara på gång in i laget och det ska bli spännande och se hur lagbygget ser ut i slutet av säsongen.

SAIK har ett spännande lagbygge på gång och har en bra mix av rutinerade och talangfulla spelare. Stundtals såg det mycket bra ut under helgen. Tyvärr drabbades spelmotorn Wilma Uhlin av en hjärnskakning redan på fredagen och det blev ett stort avbräck för SAIK. Roligt däremot var det att se Michelle Löfblad tillbaka i laget efter en lång skade- och rehabiliteringsperiod. Från sin halvposition fördelade hon föredömligt bollar till sina lagkamrater och högre upp i banan har hon ett bra skott som resulterade i ett antal mål. SAIK har två bra målvakter i Josefina Voutilainen och Johanna Hellström, som under cupen turades om att vakta målet och båda två svarade för fina insatser.

Utmanade mästarinnorna

Skirö AIK har tappat flera tongivande spelare till denna säsong men återväxten verkar god och med ett starkt kollektiv kan man komma långt. Och det är kollektivet som Skirö får förlita sig på denna säsong. De höll spelat uppe i alla matcher och matchen mot mästarlaget Record var långa stunder helt jämn. Sådana prestationer är viktiga att ta med till kommande seriespel. Speciellt imponerades jag av liberon och lagkaptenen Emma Nilssons agerande och pondus.

Söråkers IF åkte hem från WCW med idel förluster men laget ligger också efter träningsmässigt många av sina konkurrenter. När isen på Söråkers IP blir klar så får laget möjlighet att träna på stor bana vilket så klart är både nödvändigt och efterlängtat. Erica Persson spelades som libero, hon gjorde det bra och är en viktig pjäs oavsett vart hon placeras i laguppställningen. Lagkapten Lisa Krohn kämpade tappert på mittfältet i alla matcher och gav aldrig upp oavsett vad resultat var i matcherna. En fighter personifierad!

Wilma och Wilma

Tranås BoIS var det enda allsvenska laget i cupen men efter det laget visade upp och presterade skulle de högst troligt klara sig bra i årets elitserie. Tranås förfogar över många spelare med bra skridskoåkning och teknik, Wilma Thörnqvist och Wilma Wachenfeldt är två exempel på det. Längre ner i banan höll liberon Ellen Spång ihop försvaret föredömligt.

Tack Magnus Nordin att vi fick denna insyn.

 

18- och 20-årslagens genrep

– Det är mycket värdefullt att det finns Svenska Cupen för både 18- och 20-årslagen så här tidigt, säger ”mannen med guldhuvan” Mattias Rehnholm, tränare för Vetlanda BKs vinnande juniorer, numera uppflyttad förbundskapten från 17- till 19-årslandslaget. En effekt finns också i att de får träffa spelare från de andra lagen, säger han.

Vi ber Mattias Rehnholm att kommentera några spelare från semifinallagen för 20-åringar. Utan likhetstecken att det blir landslagsspel i kommande juniorlandslag

– Samuel Heeger, Sirius en bra igångsättare, kraftfull bolldrivare i hög fart.

– Linus Jönsson, Nässjö IF otroligt bra på att i hög fart få med sig bollen och ta sig fram till avslut

– Alexander Karlgren, Villa Lidköping BK ser hela planen och kan med sin passningsklubba också utnyttja den

– Emil Nordström, Vetlanda BK, det är få förunnat att göra mål i viktiga matcher, han har detta i sig, denna gång var inget undantag

– Jonathan Svensson, Vetlanda BK, hotar alltid, behövs inte så mycket till ytor för att han skall gå hela vägen, även bra passare

 

Sveriges coolaste

Även Göran Boström har som förbundskapten flyttats upp. Följer med sina pojkar till 17-årslandslaget. Med assisterande Daniel Skarps skärskådades Svenska Cupens slutspel för 18-åringar. Jo, det fanns också söner att följa. Precis som ledarduon Rehnholm och Karlgren har på 19-sidan.

Hemmalaget Vetlanda BK:

– Laget besitter mängder av enskild hög kompetens. men får ej ihop det samtidigt, än så länge. Kanske längre fram i säsongen, säger Göran Boström

Segrande Villa Lidköping BK:

– Är det laget under denna helg som liknar sitt seniorlag mest. Mycket spel i motståndarna In där det är som mest folk och därifrån spela vidare.
– Det laget som har gjort mest tunnlar av alla här. Många tekniska spelare som gör tränarna gråhåriga med en tunn balans mellan säkert spel och snyggt, tycker Boström.

Starkt av en ledare att fästa vikt vid detta. I sin egen spelarkarriär hade nämligen Boström från sin backplats som uppgift att stoppa dylikt spel. Eller är det kanske just därför han uppmärksammar det?

”Se och lär” är en icke oäven inlärningsmodell. Kan det vara så att teknikerna Daniel Andersson och Johan Esplund här får ”sina efterföljare”?


Villas segerlag i Svenska Cupen Ungdom

  
Bäst defensiv, Edsbyns IF:

Hade samma poängtal som segrande Villa.

– Har den bästa defensiven av dom lagen som var i Vetlanda. Släppte in minst mål.
– Är det lag som spelar på flest spelare offensivt, konstaterar Göran Boström och avslutar med, ser ut som att dom söker ett spel för att få med många spelare.


Hammarby IF,
gav inte upp:

– Här har vi ett lag som verkligen sliter och sliter. Dom gör det väldigt bra, men det syns att laget saknar tiden på stor is gentemot dom andra lagen. Dom orkade som det såg ut i en halvlek.
– Många nya spelare i detta lag så vi bör nog ge dom tid innan vi ser hur pass bra detta Bajen är? Nu var det ganska stor skillnad. Men dom har dock tagit sig hit på samma sätt som dom andra lagen, genom att vinna sin grupp.
– En eloge till laget att ej tappa humöret när det blev tungt i vissa matcher. 


Coola
Ljusdals BK- Svechnikov bildat skola:

Kanske Sveriges coolaste matchdräkter Väldigt snyggt, helt reklamfritt, konstateras inledningsvis.

– Ett väldigt homogent samspelt lag där dom spelare som spelar allsvenskt med seniorerna sticker ut.
– Dom spelar lite ”ryskt” flera spelare kommer i bredd och flyttar bollen i sidled hela tiden, tycker förbundskaptenen avslutningsvis. Att se och för en del också få förmånen att spela ihop med Micha Svechnikov ger avtryck.

 

F17s förbundskapten Annika Lundberg har via mail, sms haft kontakt med sin träningstrupp på 24 spelare bortåt 10 gånger. Mycket flick- och dambandyinitierade Annika Lundberg vet vad som stimulerar.

P15s förbundskapten Pär Gustafsson klurar på hur svensk bandy skallvägleda alla  ambitiösa flickor och pojkar innan de deltager i de populära Inspirationsdagarna för 14-åringar.

Om en månad skall herrlandslaget VM-genrepa i Rättvik. Kommer konceptet för hegemoniskifte även i det mesta fokuserade VM-spelet vara via ”Det nya friska” eller ”Det gamla vanliga”?

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg