Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Har Lesjöfors, Söderfors, Otterbäcken bandyns själ?

20 JUL 2016 10:23
Eller har vi den i Västerås, Stockholm, Grycksbo och Frillesås?
  • Skapad: 20 JUL 2016 10:23

Underbart att 15-åriga Wilma Uhlin, Grycksbo är nominerad i Talanglandslaget.

Hur så? Jo, därför att det är en seger för ledarskapet. När Eva Palm-Uhlin, med make Pär, år 2007 flyttade från Stockholm drog hon igång bandyn i Grycksbo. Ingen konstfrusen bandy fanns på orten, som ligger 12 km nordväst om Falun och har cirka 2000 innevånare. Flickor som nu utvecklats till att vinna damallsvenskan. Eva Palm tyckte inte då, när flyttbilen gick för nio år sen ”att det räcker nu… jag har gjort mitt.” Egna mästerskapstriumfer med SM och VM-titlar, årets bandytjej, säsongen 1988/99 var inte nog för henne. Nu har hon gjort något riktigt stort! Självklart ihop med ett antal kloka, energiska ledare i Grycksbo. Typ, Eva och Jonny Grönroset, Mats Engdal m fl. En av deras principer har varit att det alltid skall vara ett tvåkönat ledarskap. Fanns ingen tradition av dambandy i Grycksbo när dessa entusiaster drog igång. Ett stycke Åshöjden.

Bandyn dippar aldrig på orter där spelare efter sin aktiva tid fortsätter som ledare.

Svenska Bandyförbundets förre ordförande Håkan Ramsin hävdade att det var viktigt för bandyn att finnas i större städer som Göteborg och Malmö.  Då är det bra att Stockholm har totalt fyra elitserielag kommande säsong.

För några år sedan var A-landslaget ett hela Bandy-Sveriges lag.

Spelare hade Gamleby, Lesjöfors och Söderfors som moderklubbar.

Kanske är det ingen skillnad mot idag. Unike Erik Petterson tog nämligen direkt över Patrik Nilssons Söderforsmantel. Evige Andreas Bergwall försvarar Lesjöforsarvet fortfarande. Martin Johansson, Otterbäcken - för övrigt SM-finalisten Villas enda representation i A-träningstruppen - får ta över Stefan ”Exet” Erixons Gamlebyarv.

Vi tittar närmare på var i Sverige de nuvarande och kommande elitspelarna huserar. Vår måttstock då är de 178 spelare som i dagarna tagits ut i träningstrupper för landslagen: 17, 19, 21, herr och dam.

För seniordamerna är det en markant dominans från säsongens SM-finalister Kareby (9 spelare), AIK (8) samt topplaget Sandviken (6). Dessa tre klubbar har 77 procent av representationen.

De 30 uttagna elitdamerna kommer från sammanlagt 7 föreningar. Medan däremot de 43 spelarna i 17-truppen fördelas på 18 föreningar. Bra!

- Vi har en bra utveckling på flicksidan, konstaterade Per-Anders Gustafsson när landslagskommittén hade en analys- och planeringskonferens i Mullsjö för en tid sedan.

Bland killarna är det 4 elitföreningar som fått med spelare i såväl 17, 19,21 och A-landslaget. (Edsbyn, SAIK, Villa och Vetlanda) I 17-landslagstruppen är det representation från 21 olika föreningar. Utmärkt, det är från en bred bas vi skall få till en topp!

Frillesås då? Varför finns dom med i rubriken? Ingen av de nästan två hundra nu nominerade talangerna har Frillesås som föreningsadress. Jo, årets bandytjej denna säsong, (även bäst säsongen 2011/12), Camilla Johansson påbörjade sitt bandyspel i denna lilla västsvenska ort. Frillesås ligger 4,5 mil söder om Göteborg.

I de planer som smids, tankar som luftas, reflektioner som vägs och spekulationer som tillåts att luftas hos landslagskommittén i ambitionen ”att bli bäst igen” kommer alltid ”produktionen” fram. Produktion i detta sammanhang är rekrytering, skolning och allra mest träning.  Inte minst måste det till stor transparens och förståelse för olikheter, likheter i klubbambitioner och landslagssträvan. Samsyn är nödvändigt för att ta nästa steg. Tyskland i fotboll är ett idrottsligt föredöme avseende samarbete mellan förbund och föreningarna.

- Såg häromdan en uppgift om att det är tio bloggare som mest påverkar svensk idrotts träning, avslöjade Agne Bergvall. Vid ett annat inlägg ondgjorde han sig med bestämdhet över ad-hoc-lösningar avseende träning samt hur högintensiv träning ställer till det.

Vid senaste meetingen i Mullsjö kom ungdomsverksamheten att nästan dominera. När vi granskade anmälningarna till pojk- och juniorserierna uppfattade vi att det bara var sju av de fjorton elitklubbarna som hade anmält sig. Men vi hade kanske läst fel.

Rutinerade Lars Wennerholm, som kom till SBF redan 1994, sa då följande;

- De digitala redskapen fångar ungdomarna, då måste vi strategiskt utnyttja detta. Typ som vi nu gör med Agne Bergvalls träningsappar eller som marknadsföringskanal.

- Borde vi inte börja seriespelet tidigare för elitserierna avseende pojk- och juniorspelare?

- Finland har bjudit in sina tränare till landslagsveckan i Vetlanda.

- Energi-och miljökraven ökar på våra anläggningar, här måste vi ha framförhållning.

Precis när vi sitter med denna text nås vi av nyheten att förbundskaptenen Håkan Ericson har fått hela 52 återbud till OS-truppen i fotboll. Spelarna ville deltaga, i det finaste vi har inom idrotten=OS, men deras klubbar sa nej.

Påminner oss då om att frågan hos oss var uppe om VM i bandy skulle återgå till VM vartannat år. Även vi i bandyn har ett och annat återbud och statusen på VM skulle då höjas.

Samt hur agera för att få till riktiga kulturbärare 360 dagar om året? Lika snabbt som den frågan ekade ut i konferenslokalen, kom följdfrågan; Vilken typ av kulturbärare vill vi ha?

Avslutningskommentaren blir Per-Anders Gustafssons:

- Hur utvecklar vi spelet så effektivitet och underhållning går hand i hand?

- Vi måste vara lyhörda för att fånga det bästa, oavsett idrott. 
  
FÖRTECKNING ÖVER LANDSLAGSSPELARNAS KLUBBTILLHÖRIGHET (PDF) >>   

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg