Hoppa till sidans innehåll
Villa Lidköpings Joel Broberg under Talanglandslagets snabbhetstester i Örebro.

Signerat Einarsson: Framtidssatsning på historisk mark

02 DEC 2016 10:00
När kommande a-landslagsspelare (Talanglandslaget) träffades i Örebro för avstämning fanns före detta storspelare som Olle Sääw och Orvar Bergmark där blickande ner på isovalen från illustrationsbilder.
  • Skapad: 02 DEC 2016 10:00

Båda två med förbundskaptensbakgrund. Olle Sääw med juniorlandslaget i bandy och Orvar Bergmark med fotbollen.

På deras tid skedde granskningen med blicken och bearbetningen också via egna erfarenheter.

Nu gjordes det via teknisk apparatur som via celler mäter lika exakt som en 100 meters final med Usain Bolt. På tal om denne formidable idrottsman har ännu ingen bandyspelare på skridsko nått upp till samma hastighet! Åtminstone ingen från säsongens Talanglandslag.

Vilken utmaning, att bli snabbare än världens snabbaste?!

Bland alla dessa mästartävlingar; Gör en parallelltävling mellan skridskoåkare och sprinters!

   

För spelet

- Dessa tester gör vi för att det skall bli bättre därute, sa Agne Bergvall inledningsvis med en gest ut mot Berns Arenas isoval. Samma betoning gjordes i Sandviken en vecka tidigare.

Under Örebrodan flikade Per-Anders Gustafsson in hur VM-tävlingarna slutat under årens lopp. Tjejerna fick än en gång en eloge för att de var bättre än killarna. Eftersom resultatet från de fyra senaste VM-turneringarna hade förlorats var självklart budskapet att kraftsamla i bandyleden. I nyansernas sken kom också de blågula segrarna förra säsongen för 19 - och 21- åringarna fram. Sovjetsegrarna för klubblag vid Mini World Cup (15-åringar) är dock nu i samma omfattning som vid stora VM för killarna.

Framkom också under dagens lopp att våra antagonister österut har hoppat av P21-utbytet denna säsong.

Duon Wennerholm/Gustafsson lät sig inte nedslås utan har en reservplan på gång.

Tillbaka till dagens huvuduppgift;

Har den fysiska statusen försämrats eller förbättrats?

Nu när spelperioden är som intensivast, hur har resultaten förändrats mot de mätningar som gjordes i augusti och september?

  

Sämre fysiskt

- När det gäller vertikalhoppstester hade 20 % likvärdiga eller bättre värden, 60 % hade lite sämre men inte anmärkningsvärt sämre värden, detta är inte förvånade i den period vi är nu med många matcher och hög intensitet, förklarar Agne Bergvall.

- Däremot de sista 20 % av spelarna som hade  mer än 10 % i försämring ringer larmklockorna, konstaterar Bergvall.

- Vertikalhoppstester är en mycket enkel test att se om du som individ är för "sliten". Det kan givetvis bero på sjukdom eller andra orsaker. När vi lyssnade av så var det spelare som spelat oerhört många matcher utan träningsanpassning. Viktigt att se hela livs- och framförallt träningssituationen. Behövs oerhört stor kommunikation mellan tränare i olika lag och givetvis med landslagen, säger Agne Bergvall på ett lugnt och övertygande sätt.

- Bandy är en högintensiv sport, senast i söndags vid en toppmatch för 18/20-spelare,pojkar uppmätte jag 204 i puls, fick alla höra. 

Lactatvärden i labtester pendlade mellan 8 och 19 mmol .

- Det högsta jag uppmätt - 22,4 -är på en 200/400- meterslöpare.

- Avseende syreupptagning ligger Martin Landströms värden på Charlotte Kallanivå, kommentarerna fälldes säkert i syfte att ge perspektiv och ökat engagemang.

Någon hördes teaterviska i lokalen om Kallas helgform...

Den som är snabb i löpning är oftast än mer snabbare när det kommer skridskor på fötterna.

   

Snabbare med boll

Av Talanglandslagets spelare har fartmätningen på is, med och utan boll, utvisat ett litet snabbhetsövertag med boll.

- Med boll sitter i ryggmärgen, det sker automatisk förklarade Villaduon Martin Karlsson och Axel Ekholm (fd IFK Kungälv) vid efterföljande erfarenhetsutbyte.

Härligt vetgiriga killar båda två. Under pausen är vi på väg med en fördjupning kring temat; ”Hur klara övergången in i seniorleden”? (Tjejerna verkar att klara detta mycket lättare).

Det är inte lätt för "årets komet" Joel Broberg att hävda sig där. Å andra sidan har han hävdat sig desto mer på isen. Fyller bara 17 år vid årets näst sista dag. När vi under dagens lopp försöker knäcka koden till unge herr Brobergs framfart denna säsong, har sett honom i bortåt 10 matcher denna säsong oftast-alltid utan valpighet. Vi låter frågan gå vidare till ”Lischöpingsbon” - med distans till Villa-tillika landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson.

- Han har fått mycket medskick av klokhet med sig hemifrån, dessutom har jag sett honom träna mycket på egen hand.

Tillbaka till skridskoåkningens mysterium.

- Accelerationen via överstegsåkningen, på känt ryssmanér, kommer nog in mer naturligt med boll tyckte Per-Anders Gustafsson.

Philip Lindqvist, Vetlanda, som enligt närvarande, positive juniorkaptenen Håkan Rohlén kommer att via bland annat sin tävlingsattityd att vara en av de tongivande i vinterns lag, hamnade inte i den absoluta toppen med sin skridskoåkning. MEN, ändå vilken resa Philip har gjort!!

För en 5-6 år sedan var kroppskoordinationen vid åkning mer passande för "skidåkning än skridskor". Och nu blixtrar det omkring honom. Elitseriedebutant för någon vecka sen. En underbar kille som har gett träningsseriositeten ett ansikte.

Grattis!

  

Träna rätt

Vikten av att träna rätt och undvika skador kom upp igen.

- Kanske i syfte att lägga perspektiv på det, sa Agne Bergvall, för dagen skickligt sekonderad av Kjell Svensson, ”att det går ej att gå igenom en elitidrottskarriär utan att vara skadad. Då har du inte testat gränserna.”

Återhämtningen är dock A och O vid planering och genomförande av träning. Träning är givetvis en kompromiss där vi aldrig får full återhämtning. Dock måste vi ha med detta i bilden så vi inte kliver över gränsen för ofta. Generaliserat är full återhämtning muskulärt ca som följer nedan, ha med i beräkningen att leder och ligament kanske behöver tre gånger så mycket mer återhämtning, förklarades ännu en gång för dessa utvalda.

Koordination

6-12 h

Snabbhet max

48 h

Styrka allmän

12h

Styrka max

72-90 h

Styrka snabb

24-72h

Uthållighet aerob

6-12h

Uthållighet anaerob

24-72h

Rörlighet

4-6h

  
Hur sköter ni nedjoggningen efter träning och match?

Vilken kvalitetssömn uppnår ni? Pulsmätning nattetid i syfte att kolla verklig vila belystes. Hjärngurun, ”nr one” i Sverige, (inga andra liknelser med José Mourinho) Martin Ingvar hävdar att mobilen skall vara avstängd efter klockan 20 00.

Kostens höga visa besjöngs också för spelarna och betydelsen av att snabbt efter match och träning få i sig något.

Inte minst mot bakgrund av det intensiva spelprogrammet och spelandet i flera lag.

Landslagsveckan får en fortsättning nästa säsong, samma som denna säsong eller 3-9 september, 2017.

Talanglandslaget kommer att ha ett öppet fönster under perioden 1 april- 15 september. 

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg