Hoppa till sidans innehåll
Kommer Svenne Olsson att hitta en ny Pizzoni-Elfving till hemma-VM?

Signerat Einarsson: "Förbundskapten utan fel?"

08 JUN 2018 07:00
Svenne Olsson skall kommande säsong också vara klubblagstränare i Bollnäs GIF. ”Skall man vara förbundskapten så är det den rollen som gäller och inget annat”, hävdar någon bombastiskt. Ljudvolymerna och hettan är hos vissa tyckare högre i denna fråg
  • Uppdaterad: 11 JUN 2018 12:54

Andra kryper ihop och viskar mellan varandra. Kan vara spelare som inte vill snacka sig ur ett landslag.

Kanske är de okunniga om talesättet att det är lättare att spela sig in i landslaget än ur det.

Någon före detta landslagsman var inne på att det är bra, då kommer det att bli resurser över till andra landslagsaktiviteter.

När vi nu är inne på ämnet ekonomi bör det sägas:

Över tid har typ A-landslagets herrar släppt pengar för att tjejerna och ungdomarna skall kunna ha läger och landslag.  En mognad i attityden som bör prisas.

Ett positivt inslag som borde inrymmas i bandyns egna #metoo-rörelse.

Det största sa Zlatan

 - Att spela för sitt land är det största man kan göra, sa Zlatan Ibrahimovic i söndagens dokumentär ”Zlatan-för Sverige i tiden”. Överraskande bra dokumentär, nästan som en reklamfilm för viljan och för Sverige. Kamerakillens pormaskavstånd kunde vi dock varit utan. Dessutom från samma vinkel hela tiden.

Tillbaka till ett annat kulturarv. Edsbysonen, den glade, jovialiske Svenne Olsson, som nu verkat i Broberg en längre tid och fortsätter i Bollnäs. Hälsingehambons egen bandydansör.

Kanske mindre upprörda känslor om denna övergång i Hälsingland än söderöver. För det där med att det byggts upp någon mur mellan grannarna, målvakt-Wasberg och Svennes hus var bara en skröna?

Äntligen har förbundskaptensrollen hamnat i fokus. Underbart!

Under årens lopp har diverse kritiska röster hörts om denna funktion.

Låt oss en gång för alla slå fast att förbundskaptenerna har ingen sorts immunitet.

 - Härligt, med klubbledare som reagerar, utropade landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson för några veckor sedan när några spelarfynd inte hade nåtts fram på sträckan mellan klubben och aktuell förbundskapten.


Mikael Björkestam, ledare i Surte BK.

Agera före, inte efter

Tyvärr bästa klubbledare har ni en tendens att ge förslag om spelare efter uttagning istället för före. Grundar den uppfattningen på erfarenheter under ett halvt sekel.

Självklart kan inte förbundskapten Annika Lundbergs F-17trupp, Göran Boströms motsvarighet för killar, Mattias Rehnholms P-19 trupp eller Magnus Nordins och Svenne Olssons nomineringar på A-sidan certifieras som hundra procent rätt.

 - När ni tar ut spelare i träningstrupperna går det inte att ha som krav att det är millimeterriktigt, hör vi Per-Anders Gustafsson predika för förbundskaptenerna när de skall få fram sina träningstrupper.

För det är i ökad träning som syftet är att göra denna nominering i april och maj. Kan inte riktigt förstå varför det istället kallas för observationstrupp. Observerade är de redan, nu skall de träna mera.

Mästarlaget Edsbyns IF har under de två senaste säsongerna bara haft totalt tre uttagna. (Hans A, Oskar W och Anders S). Den skridskostarke försvarsspelaren med internationell touch, Jocke Svensk, vore intressant att se vid kommande hemma -VM. Villa BK har bortåt tio spelare med, utan att vara finallag.

Förbundskaptener med klubbjobb

Under förra säsongen var det fler förbundskaptener som hade tränarjobb ”till vardags” än inte. När vi förra säsongen hemförde två VM-titlar under mycket, mycket rafflande former, tänker då i synnerhet på 21-finalen i Vetlanda och 17, hade Micke Carlsson, Johan Sixtensson samt Mattias Rehnholm, David Karlgren (även sonen Alexander med) starka klubbengagemang.

Men dessa lag och spelare bryr vi oss inte i svensk bandy. Jo, den gången vi behöver förstärka spelargruppen. En attityd som fanns redan på 60-talet. Märkligt och fullständigt oförsvarbart.

Svenne Olsson kunde, som klubbchef i Brobergs IF och värvningsansvarig, tidigare felaktigt utnyttja sin jävposition än nu som klubbtränare i Bollnäs GIF. Jag har nämligen svårt att misstänka honom om att nu övertala Andreas Westh att fortsätta eller att Kasper Millerud skulle få seniorlandslagsstatus.

Vad är förklaringen för övrigt till att Hälsingland haft så många, duktiga liberos/centerhalvor? Unikt. Allt från Edsbyns Herbert Swartswe, Joe Lönngren, Brobergs Stefan Karlsson till Ljusdals Örjan Modin. Ljusdalshaken Örjan Modin är en av bandyns absolut största genom alla tider som fallit i glömska!

Hörde ni det Hall of Fame-ledamöter, herrar Lasse Sandlin, Classe Bengtsson, Göran Söderlund med flera?! Vilka skrivare, mästarklassen bara lyser om dem. Det behövs bara lite av den stjärnglansen som uttagare så är Örjan Modin med i HoF!

Nässjö IF:s förmåga att ta fram exceptionellt kreativa anfallare som Pelle Togner, Ola Fredricson och Daniel Andersson är jämförbart med Hälsinglands liberos.

Förbundskapten för egna barn?

Förbundskaptener behöver vara online hela tiden om de skall vara på tå när det blir landslagsuppdrag.

Vid senaste VM i ishockey hette USAs headcoach Jeff Blashill. Mr Blashill var också chefscoach under säsongen för svensklaget Detroit Red Wings.

En annan känslig fråga har varit om en förbundskapten kan vara verksam om en son eller dotter finns i aktuell åldersgrupp?

Om så inte hade varit okej hade varken Göran Boström eller Mattias Rehnholm varit ansvariga för 17-och 19-årslandslagen.

Om det till och med är så att Claes Boström och Albin Rehnholm har svårare att kvalificera sig nu går inte att utesluta.

Pizzoni växte i blågult

Att hitta spelare som har förmågan att växa markant i landslagsdressen är en av förbundskaptensrollen absolut svåraste uppgift. Som exempelvis David Pizzoni Elfving gjorde när Sverige blev världsmästare i Sandviken.


David Pizzoni-Elfving, till vardags i Hammarby IF, har blivit en viktig kugge i det svenska herrlandslaget. (FOTO: Romus Ramström)

Kanske går det här att ha lite hjälp av klubbtränaren. Annars krävs det mycket fingertoppskänsla i detta beslut. Eller än bättre via direktkontakt med spelartruppen. Vid få tillfällen har jag under årens lopp sett respektive Förbundskaptener inne i lagens omklädningsrum. Eller att i korridoren utanför knyta kontakter med andra spelare än de redan etablerade landslagsspelarna.

Eller att i korridoren utanför knyta kontakter med andra spelare än de redan etablerade landslagsspelarna. Detta skulle ge bandyn större utbyte än att sitta med kaffekoppen och häcka i diverse media- och sponsringshytter.

Klubbtränare att lita på

Går det att lita på en klubbtränares råd?

Ganska snabbt går det att som förbundskapten få en klar uppfattning om detta.

Ibland gav samtalen mer info om andra spelare än tränarens egna.

Den svåraste uttagningen är som bekant de en till två sista nomineringarna.

Lättaste är att vid ungdomslandslagens 3-dagars läger skilja agnarna från vetet.

Hörde något häromdan att fotbollens Janne Andersson kände sig matchovan.

Vi hoppas att det var en skröna.

Läste att Daniel Välitalo, spelaren som lär ha grundat Byns snabbhet i att täcka skott, i hyllningarna av spelaren Liw lyfte dennes karaktärsegenskaper under träning. Spelare som gör dokumenterade analyser med kvalitet välkomnas!

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg