Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Förändringsvindar i bandyn!

31 AUG 2018 09:38
Vi är nära nu. Elittränarna är positiva. FSE (elitföreningarnas organisation) tycker att det är ett måste. ASF (allsvenskans motsvarighet) är ordentligt på hugget. SBF:s styrelse tycker som de andra och lite till.
  • Skapad: 31 AUG 2018 09:38

Eller går det också att formulera sig att alla har lyssnat av vad som sägs på läktaren.

Eller kanske ännu viktigare vad de säger som slutat att gå på bandy.

Förändra spelet mot mer händelser och variation.

Bort med lågt tempo, vända hem till förb-se och bussparkering.

Oavsett om åtgärderna är att:

att spela sudden vid oavgjort med 7 spelare.

att slopa offside vid mv-utkast och att motståndarna får vara i straffområdet när målvakten hämtar bollen i korgen

Att börja räkna andrapassare och förändra statistiken av hörnpassare. NHL införde andrapassare i slutet av 70-talet, SHL ett decennium senare.

– Vår strävan är att åter få med målvakten i det offensiva spelet och som passningsläggare kunna passera ett antal motståndare, säger Per-Anders Gustafsson, styrelseledamot i SBF och ordförande i landslagskommittén.

Elittränarna hade på sin konferens gnuggat sina analysknölar i 4 timmar kring temat mer publikunderhållande spel.

Underbart - vilken bandysäsong vi har framför oss! 


Inte först

Hur ser det ut bland de andra idrotternas styrka i förändringsvindarna?

Låt os titta in:

Skidor: Förr såg publiken Gunde Svahn och Thomas Wassberg vid start, varvning och mål. Nu ser de åkarna via varvningar och storbild ideligen. Nya grenar kommer till som masstart, skiathlon med skidbyte, jaktstart, klassisk stil, fri stil, sprint och stadssprint.

Skidskytte; Förr en 20 km distans med tilläggsminuter. Nu sprint med straffrundor, masstart, jaktstart och mixed stafett.

Alpint: parallellslalom lag VM, Super G var en helt ny gren när den kom, klockan räknar den sammanlagda tiden i åk 2.

Fotboll: Frisparksspray, VAR, 4 domare samt måldomare. Tävlingsformer där Europacupen blev Champions League, Superettan kom till osv.

Ishockey: Red line offside bort, inte byte vid icing och utvisning, 4 mot 4 samt 3 mot 3 vid förlängning, räkna ned klockan i SHL, inte sidbyte i tredje perioden .

Tennis: Tie break, andra färger än vita kläder, no advantage i dubbel, hawk eye. Nu ändras Davis Cup till att spelas under1-2 veckor som VM, Laver Cup: Europa vs USA.

Pingis: Från 21 till 11, från 7 till 5 set. Lag - VM separat från individuella VM.

Friidrott: Testar 4 hopp istället för 6 hopp i längd och tresteg, diskning direkt vid tjuvstart, WADA dopingkontroller, presentationer vid mästerskap är ett stycke show.

Källa: Lars Nordström.

Marknadskommitténs ledamot betonar att han inte gör anspråk på att ha få med allt.

 
Matcher dör

Vi var några stycken i vintras som efter matchen stod kvar och funderade över var första halvleks propagandaspel tog vägen? Efter säsongsslutet är vi överens om att det var ett spel som vi inte hittade något att jämföra med under hela säsongen. (Det var de båda VBK-lagen Vetlanda och Villa som svarade för ögongodisen). Det intressanta med matchen är varför den dog?

Eller att det fanns flera matcher i vintras som visade samma tendens.

Finns också ett berättigande att undra över orsaken till att avgörandet sker sista kvarten i många matcher. Vore intressant med en faktakartläggning.

Så var det också vid VM i fotboll hör vi från någon som inte vill fortsätta reflektera.

Ibland är isen även undermålig i hallarna. Jo, så är det.

För kort tid i preparering före matchen kan vara en orsak. Ojämnheterna är inte bortslipade. En annan förklaring är att isen är för mjuk, som medför hoppande passningar och mer energi förbrukas även i skridskoåkningen. När kylaggregaten skruvas ner till ett minimum sparas energi men det blir spelet som blir lidande. Och publiken.

Kanske dags att införa iscertifiering?

Vissa påbörjade intentioner till fint spel kommer bort på grund av att domarna varierat blåser för slag på klubban. Men den fördjupningen skall vi be att få återkomma till när domarcheferna Håkan Sjösten/Olle Modin är på riktigt transparant, konstruktivt, analytiskt humör.

 
Bristande kondition

Vi haffar bandyns egen fysguro Agne Bergvall när han i somras höll på att packa resväskorna till EM i friidrott i Berlin.

I sin inledning på pratstunden förklaras att det föreligger en risk med ändrade, tidigare isförutsättningar med hallarnas tillkomst.

– Risken finns då att man glömmer basen, säger Agne Bergvall.

Berättar sen om hur han i olika idrotter, idrottare och med skiftande lag, inte minst vid en formsvacka, förlustsvit under årens lopp, stött på tyckande från aktiva och tränare om den fysiska statusen.

– Det är mycket bättre att veta, kör därför tester och då kommer något fast fram i blick och övrigt kroppsspråk. Berättar sen om de tester som nu körts i tre år och som finns tillgängligt.

– När vi slår snittet, oavsett ålder kan vi konstatera att alla åldrar ligger strax över godkänt i nästan alla fysiska kvaliteter.

Vad behöver vi förbättra allra mest då?

– Jo, jag skulle komma till det. Uthålligheten är inte godkänd. Särskilt på tjejsidan. Prio uthållighet är det som gäller.

En av de mest meriterade tränare som detta land har, alla kategorier, säger sen

– Det enklaste kanske vi glömmer när vi har bättre idrottsspecifika möjligheter. Många har dock numera förstått och tagit steget att både utveckla bas och idrottsspecifikt. De kommer att vara vinnare i långa loppet

Då har vi också fått facit till varför vissa matcher dör. Spelarna är helt enkelt för dåligt uthållighetstränade.

Har ni synpunkter på detta och annat i vår underbara kultursport maila till:

This is a mailto link, This is a mailto link eller till This is a mailto link

Åsikter berikar, vi vill ha debatt, välkomna!

 
Elitrapport i topp!

Martin Henriksson är personen bakom den ypperliga elitrapporten. När vi har lyssnat runt om vad som finns på marknaden är bandyns sätt (Henrikssons) att även spegla ungdomsbandyn det speciella. Kanske är det Edsbyns sätt att alltid värna om ungdomsbandyn som även har påverkat denne Edsbypojk. Beskrivs av omgivningen som mycket social och nördaktig på data. Vilken kombination.

Även duktig bandyfotograf.

Detta Edsbyn som även var trendbrytare med bandyhallen och svenska cupen.

Bandyhall som tidigare hade behövts olympiska resurser för att bygga i Hamar och Moskva. Men lilla Edsbyn fixade det. Nu finns det hallar som kostar bara omkring 10 miljoner.

 
Inspirationsdagar lever upp till namnet

När nu Karla skall gå ville lillebror Algot även vara med.

– Han får vänta, slår pappa Lars Thuresson fast, kommande säsong blir det Smålands motsvarighet för honom, mamma Susanne nickar instämmande.

Samtalet är intressant utifrån att redan andra året har det blivit en institution i svensk bandy.

Och anmälningarna bara ökar. Självklart beroende på att här finns ett behov.

Att förbundskaptenen för 15-årslandslaget, Per Gustafsson medverkar, fungerar också som ett draglok.

Småland har satsat på något liknande i höst på tre utebanor i olika geografiska riktningar. Eller i Tranås, Gamleby och Åby. Observera att ni som är från andra geografiska delar än ”Lindgrens och Kamprads lingontuvor” får gärna deltaga. Det är gratis. Över 70 anmälningar på bara några sommarveckor.

Vad gör andra distrikt och regioner? Info emottas tacksamt och sprides.


Ungdomscuper med nytänk

”På flera platser i Bandy-Sverige startar i höst olika ungdomscuper från 8-9-årsåldern med mycket nytänk. Spelformerna varierar, nya regler testas. Ibland med mixade lag, ibland renodlade flick- och pojklag och disco för alla. På någon spelort är det lag som spelar ihop från olika platser då spelarna inte räckte till. På en annan ort är det tillfälle att byta utrustning, på en annan ledarutbildning, matlagning och så surras det om att första pris är en resa för hela laget till USA, Finland eller Sibirien”.

Då vaknar jag och börjar förstå att det var en dröm, men en underbar sådan.

Verklighet? Önska och hoppas må vara tillåtet.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg