Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Edsbyn = landslaget

10 FEB 2020 13:48
Det är dags nu. Tag det bästa klubblaget och låt det bli landslag!
  • Uppdaterad: 10 FEB 2020 13:48

Till och från har det i fotboll, änglatiden (IFK Göteborg), och ishockey, när Brynäs IF och Djurgårdens IF var suveräna, viskats i korridorerna om att ett samspelt klubblag är bättre än nationselvan.

Bandy likadant, när Boltic härjade som mest, men det har varit förbjudet att torgföra. Därför kittlas jag av att lyfta det.

Märkligt att Bandypuls har bommat detta. Ett mediaorgan som utvecklats till att skriva om mer än Hälsingland och delvis Gästrikland. När de häromdan skrev om samtliga Division 1-serier var de nästan lika imponerande som Byns bandylag. Snart får vi också läsa mer om tjejbandyn och 17- och 19-serierna. Kanske.

Med Simon Janssons återinträde i laget, numera även passare, fick laget den tyngd som åkaren Tuomas Määttä (24 år i år) och skytten Oscar Wikblad (23) ännu inte har i sin spets. Ynglingar som de ännu ibland är. Lite märkligt att målvakten Anders Svensson (45) som är så skicklig och tekniskt jobbar så fullödigt ibland sjunker ner på knäna. Inte minst mot bakgrund av den korta längden. Imponerande med Anders Svenssons hunger efter att spela internationellt. 82:orna, Burvall Jonssons och Hans Anderssons, passningsklubbor, även med hårdhet och längd, lämnar vi därhän denna gång. Jocke Svensks rörlighet, speciellt i sidledsbrytningar, vill vi har mer av i svensk bandy. Linus Pettersson, SAIK, är idag bäst på detta. OBS, utan rövtacklingen!

När vi ändå är igång med att skruva lite.  Det är passande att i det ”Edsbylandslaget” ta med nuvarande skytteligaledarna Christian Mickelsson och Martin Söderberg samt Per Hellmyrs, samtliga fostrade i EIF. Hör nu knorret att då måste spelgeniet Per Hellmyrs höja både tempo och passningsvilligheten på den internationella scenen.

Att krossa Sandvikens AIK med 8-0 (3-0) i mitten av januari gav genljud. Ibland har det hänt att när väl Stålmännen har insett att vi har ingen chans denna gång då släpper de. Så kan ett mycket framgångsrikt lag göra utan att rubbas i sina grundvalar. 7-2 seger mot Västerås SK borta är också imponerande.

Med Edsbyns IF som landslagsbärare finns det kanske också en chans att gurun Ola Johansson ställer upp för svensk bandy?! Utöver sitt klubbengagemang…

Villa kommer

Tar en paus i skrivandet och går de sju minuterna till Zinken och matchen Hammarby IF och Villa Lidköping BK. Och Villa är på gång nu. Johan Esplund, var nu åter, spel-och åksugen och drog igång laget assisterad av en pånyttfödd Jesper Eriksson, hemmastadd efter 10 år i den matchmiljön. Gör sitt åttonde i Lidköping.

Sökte förgäves efter spelare med internationell strålglans. Robin Sundins skridskoåkning kan då stå för undantaget, som vin, blir bara bättre med åren.

Än har Villa inte lämnat ifrån sig SM-bucklan.

Finlands sak är vår

På två landskamper har nu Finland vunnit båda mot Sverige. När hände det senast? Statistikguron Johan Svedbom konstaterar jag ”kan inte hitta någon gång samma säsong”. Växer mer och mer in i rollen som Arne Argus efterträdare på fakta och statistikdelen.

Med starkt sammanhållet lag, utan stjärnspelare (förlåt Määttä) spela på säkerhet, utnyttja blottorna hos motståndarna och som en rutinerad proffsboxare slår de till när blottorna uppstår. Stort målvaktsspel och hög effektivitet på fasta moment. Nej, det är inte vårt fotbollslandslag som beskrivs. Alla spelar i svenska seriesystemet, nästan.

Varför får Finland ideligen fram målvakter? Att deras utkast är orsakat av bobollen (brännboll, finsk nationalsport) har vi hört till leda. Kan inte före detta storspelaren och Sverigebekante Esko Tammilehto och den tidigare förbundskaptenen Antti Parviainen avslöja hemligheten för oss?

När Finland nyligen genomförde landskamp i Borgå fanns det såväl Stadshusmottagning som ett stort, levande ungdomsinslag bland de bortåt 2000 i publiken (Om det är över 1500 i publik måste vi få kalla det så?). I Villmanstrand hade fixaren och medlemmen i All Star-laget vid VM1981, Leo Segerman, ordnat så att såväl Sveriges ambassadör Anders Ahnlid (stort bandyfan) liksom Rysslands Pavel Kuznetsov var med i bandyfamiljen! Imageskapande.

Om Norge under årens lopp haft svårt med att ta bandyintryck från Sverige har vi inte varit ett dugg bättre att lära oss av Finland!

Kanske dags att ändra på det nu?!

Spela smartare

Eftersom vi förlorar och förlorar med våra landslag för närvarande, denna säsong har det varit rekorddåligt, är det kanske dags att vi är lite mer ödmjuka, sluga och lyfter våra gamla adelsmärken.   

Som tekniken-skyttet. 

Som att skydda sig från baklängesmål är lika viktigt som att göra dem. 

Beredda att spela tufft, täcka skott och offra sig, hänsynslöst. 

Tempo och självförtroende att ”ta sin motståndare”, helst två. 

Att vi har spelare med som är stolta över att spela i blågult och som växer med uppgiften. 

Att vi har egenskapen att bli sylvassa i kontringarna, omställningsspelet, låta passningen och djupspelet styra.

Förstår effekten av att snacka och pusha varandra. Släng mobiltelefonen i Bajkalsjön eller någon annan liknande isolering, vid kommande A-VM i Irkutsk. Börja snacka bandy med varandra vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Konkret, personligt och öppet. ALLA skall vara beredda att vara pepprare! 

Självklart för …

För er tjejer som snart skall spela ett spännande VM i Norge är detta självklarheter?! Ni vinner ju nämligen era avgörande matcher. 

När pudelkloka Frida Rutqvist, fd Erlandsson, finns med i laget växer alla med uppgiften.

Frida Rutqvist

Bilden: Frida Rutqvist, fd Erlandsson.

Du som åker till Dam-VM i Norge, välkommen till dambandyträffen, på fredag den 21 februari mellan klockan 17.00 - 19.30 på Thon hotel, Storo. Där är ingen fråga för stor eller för liten att lyfta. Anmälan till Per-Anders Gustafsson, This is a mailto link, senast onsdagen den 19 februari.

Att det efter träffen också blir ”verkstad av det” utgör Per-Anders Gustafsson garanten för. Som ledare för träffen har han till uppgift att både fånga in det sagda och osagda.

Då kommer en del nyheter att avslöjas om dambandy, typ ett nytt tjejlandslag, 19-22/23 år med VM-spel.

Vilka orter vill redan nu anmäla sig som värdar för ett sådant VM säsongen 2020/21? Eller dam-VM 2021-22?

– Jag har haft en mycket positiv respons hos internationelle presidenten Boris Skrynnik både för utökad ungdoms- och dambandy med internationella förtecken, säger Per-Anders Gustafsson.

Jonas Claesson tycker

När vi får kontakt med en sprudlande Jonas Claesson, landets mest meriterade, och frågar honom om varför hjärnskakningarna har eskalerat i år kommer svaret lika snabbt som när han kom till skott i högervinkeln (Det var inte bara skridskoåkningen och prickskyttet som gav det omfattande målskyttet).

– Tendensen har gått att förutse de senaste säsongerna, spelarnas högre snabbhet och bristande förmåga att styra skridskoåkningen, samt den kanske allvarligaste bristen, det tittas för mycket på bollen gör att smällarna måste komma.

-Egentligen märkligt att inte fler skador har skett, att sen dålig is på många håll också har en inverkan är självklart.

Jonas Claesson

Bilden: Jonas Claesson.

Premiärskytten Jesper Nagy

I semifinalen gällde 7 mot 7 i sudden vid oavgjort. Efter 6 minuters spel avgjorde Jesper Nagy med 6-5 målet för sitt Katrineholm Bandy i matchen mot Jönköping Bandy.

Därmed har vi fått fram en historisk målskytt. En spelform vid oavgjort som vi hoppas har kommit för att stanna. Syftet är ett rakare, öppnare, händelserikare spel.

Som så många har efterlyst. Åtvidabergscupen för 14-16 år är, tillsammans med Knattens cup, Håkan Sundins minne, Borlängecupen och Bromans Cup, en av de mest etablerade. Precis intill klassiska fobollsarenan Kopparvallen har ÅBK i dagarna varit ansvarig för 31 matcher och 300 spelare.

 Jesper Nagy
Bilden: Jesper Nagy, Katrineholm Bandy.

”--frigöra oss från masspsykosen”

För en tid sedan (28 jan) hade Expressens Thomas Wilbacher ett spänstigt inlägg om ungdomsfotbollen i Sverige.

”Utbilda barnen bättre, längre ner i åldrarna”

”Bytt ut det mot mer politiska tankar om vad som är bäst för våra barn”

”Som ungdomstränare hamnar jag sällan eller aldrig i kreativa samtal om hur vi kan höja nivån på våra ungdomsträningar”

”Allt handlar istället om nivåindelning på match”

”Fotbolls-Sverige lever i en masspsykos skapad av oklara riktlinjer byggda på luddiga forskarrön”, heter det vidare.

Är detta överensstämmande även för Bandy-Sverige?

Såg en ungdomsträning nyligen som var föredömlig i att organisatoriskt utnyttja hela plan för olika åldersgrupper, hjälpmedel på isen och likartad klubbklädsel för tränare och spelare!

Även bra ”uppställda i led”, MEN var fanns engagemanget och åkningen för alla? Stå på led och vänta på sin tur är ett underbetyg för alla tränare, oavsett nivå.

Nästan, egentligen mycket, bättre att alla istället får en boll var och sen är det full rulle i lek och tävlingsformer i till synes helt oorganiserade former.

Bandygymnasiernas roll?

När jag för några år sedan vid en JSM-final med Edsbyn som en part önskade få klarhet i hur många spelare i juniorlaget som verkligen hade EIF som moderförening, fick jag ett väsande vresigt svar i retur från en genuin By-bo. Vad skall du med detta till? För tillfället har juniorlagets 15 spelare 7 spelare med EIF som moderförening. Vid senare tillfälle skall vi även faktapresentera moderföreningarna för några andra juniorlag exempelvis från talangskolorna i Vetlanda BK och IK Sirius.  Kanske då med en belysning av bandygymnasiernas roll.

 

Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén.

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg