Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Jonsson Villa Lidköpings supertalang Joel Broberg.

Signerat Einarsson: Drömska händelser

29 NOV 2018 15:56
Och så stod han där framför TV4:s starka kamerasken och skulle förklara varför han inte gjorde som lekkompisen från hockeyrinken, NHL-spelaren Rasmus Dahlin.
  • Skapad: 29 NOV 2018 15:56

Rasmus som numera efter bara några månader ”over there” är ekonomiskt oberoende resten av sitt liv och lite till. 

Just där och då har Joel Broberg kanske inte så mycket nytta av att han anses som bandyns största löfte. En av dem som skall upprätthålla kulturspelets anseende som profilernas sport. När vi mediatränade honom inom Talanglandslagets ram för några år sedan tyckte vi att det kanske var för tuff gnuggning för denne lugne stillsamme Lidköpingsson.

Vilken intervju tonåringen gjorde. Sprack upp i ett avslappnat, smittande leende som vi trodde inte fanns. När tränare Johan Sixtensson blev intervjuad efter honom, förblev han en skugga. Vi hade inbillat oss att Joel bara snackade via klubban, bollen och skridskoåkningen. Eller på dagtid med hammaren och sågen. Som numera kanske är skruvdragaren och miniräknaren, hos den moderne snickaren.

och än bar det dit, och än…

”Mesta mästarna” VSK hade än en gång, på bortaplan, imponerat via ett nykomponerat bakre försvar och mycket fysiskt tunga pjäser som Folkesson, Gröhn, Joneby, Jansson och Andersson. Däremellan saxade lekledarna Holmberg, Landström och Bergström sig fram.

Plötsligt fick hemmalagets reslige Daniel Johansson (186 cm, 84 kg) bollen strax intill mittplan och börjar vricka sig fram mellan dessa pjäser, totalt oförväget som bara en yngling på 23 år gör. När han är mitt uppe i en åkning som skulle göra en André Myhrer grön av avund gör han dessutom en Dallasfint. En fint som inte skall gå med denna lite större boll och mitt bland grönvitas bussparkering. Den går hem, den störste VSK:aren Pontus Widén (bilden till höger) kunde till och med tyckt att den var elegant för det var hans egen fint. Säkert snackar kedjekompisen ”Gucko” Jansson och ”Pottan” vid om detta moment vid frukosten däruppe…

Att den gode Pontus Widén, då förbundsordförande, tyckte att finten skulle heta Pontus istället för Dallas, när den skulle döpas en gång, är en riktig historiebeskrivning.

Att åkningen kröntes med ett mål visste ni redan. Årets mål och lite till i Vetlandahallen. ”Tänk om det blivit mål”, brukar läktarrösten sucka om sådana händelser.

Broberg och Johansson har samma yrke. Duktiga hantverkare blir aldrig arbetslösa! Då görs ingen spegling mot att de jobbar i papporna Peter och Sörens byggfirmor.

Gäckade mjölksyran

När Christoffer Fagerström började styra Siriusspelaren vid deras frislagsring, bröt motståndarpasset senare vid eget straffområde, med boll vände om och avslutade med mål när han ånyo var vid Sirius straffområde, lurade han både motståndare och mjölksyran upp på läktaren.

Dessa händelser trycker vi ner i halsen på bandyns dödssiare. På slutet i denna krönika kommer dessutom en analys av den spelare som tar ”bandyn till en helt ny nivå”.

Otäck trend

Lika smittande som dessa konstverksskapare är -lika otäcka är våra huvudskador.

Nu i fokus för att det drabbat fd landslagsspelaren, mycket vältränade Daniel Välitalo. Men lika allvarligt när det drabbar unga tjejlöftet Olivia Uhlin. ”Vaknade med huvudvärk varje morgon i tre veckor”. Eller allsvenske store Gustav Johansson, som daskade i isen ungefär som muskulöse Pizzoni Elwing på Zinken förra säsongen.

När vi kontaktar förbundets ansvarige för medicinska frågor, Einar Hellquist, snurrar tankarna kring trend, orsak och åtgärder.

– Tyvärr får jag bara in bortåt hälften av alla skadorna till mig.

Ett besked som jag nås av direkt, därmed är den statistisk underbyggda trenden borta.

Elitklubbarna är skyldiga att redovisa alla skador som läkarexpertis är inblandad i.

– Jag kan därmed inte belägga hur huvudskadorna uppkommer, men om spelare med kraft faller i isen är inte hjälmen ett tillräckligt starkt skydd för huvudet, säger Einar Hellquist.

Om respekten mellan spelarna har minskat med fler och fler galler blir bandyns läkaransvarige smått irriterad

– Det absolut bästa sättet att bli av med många ansikts- och huvudskador är att spelarna behåller sina galler med tandskydd efter juniortiden, blir svaret med eftertryck.

I rehaben efter skadan gäller det att strikt följa den sk Hjärntrappans rekommendationer betonar Einar Hellquist, som varit herrlandslagsläkare sedan år 2001 och i IK Sirius från 1991. Dessutom medlem i videogranskningsgruppen.

Yngsta laget någonsin

Var finns elitseriens yngsta lag någonsin?

Måste vara Vetlandalaget, Skirö AIK

Skirö AIK:s elitserielag har en snittålder på 17 år och de är inte sparvar i tranedansen. Vunnit den ena framgången efter den andra. Söråkers IF och Skirö skulle nästan ha något mål tillgodo med tanke på deras långa resor. Men de har säkert förstått att göra något positivt av bussamvaron.

Det var aktuellt att lägga in en extra speldag som veckomatch på grund av flickornas medverkan i Universiaden.

Jonas Nilsson, Skirö sa då:

– Jag vill ogärna att en träning tas bort för våra ungdomar på grund av en elitseriematch, vi måste vara konsekventa i vår syn på ungdomsverksamheten.

Ljuv musik. Med en dylik långsiktig attityd kommer det fram nya talanger.

Har också hela tio duktiga tjejer uttagna till Elitläger för F15/16.

I fyra olika klubbkombinationer har Kareby lika många med. Eller via Kareby, Kareby IS, Kareby-Surte och Kareby-Gripen.

Skirö AIK räds heller inte att dra igång träningsläger för tjejer från fler föreningar än den egna. Eller att göra jobbet med internationella turneringar typ VM-17 för tjejernas klubbar

Driver inte mindre än 7 flick- och damlag och 6 lag på pojk-och herrsidan.

Det är ju sådant som skapar varaktighet i verksamheten- inte att värva sönder Kareby.

Emma Nilsson (bilden till höger), 19, blir också denna fina ungdomsförenings första spelare i A-landslagssammanhang.

Jo, ni behöver inte undra, Emma och Jonas Nilsson är så nära släkt det går att komma, precis som mamman Åsa Nordholm.

Tjejvåg

Är Skirö ensam om denna tjejvåg?

Ja, så exceptionellt unga, men Sandvikens AIK och Söråkers IF har bägge föreningarna en snittålder i sina lag på 20 år och Västerås SK på 21 år. Laget som har ett snitt på 25 år och ingen under 19 år lämnar vi över till någon quiztävling att lösa.

Enligt uppgift har både fotboll och handboll lägre snittålder bland tjejerna än killarna.

Beror det på att vägen till eliten för tjejerna är kortare eller att dom är mer försigkomna, tidigare utvecklade än pojkarna.

Bollträffen

Match efter match ser vi spelare där kraften i skottet reduceras genom att klubban slås för mycket i isen. Tränas det för lite på den rena bollträffen?

Linnéa Friskman, svensk mästare med Sandvikens AIK år 2007 och numera med i golfens landslagsledning för flickor upp till 18 år.

– Jag minns från min bandytid hur typ Johanna Pettersson alltid träffade bollen clean medan vi hade någon annan som tog bort mycket av sin kraft med att träffa isen. Men den senare tjejen sköt bra ändå.

– Självklart tror jag på att skyttet skulle kunna bli bättre i bandy med större fokus på det tekniska genomförandet.

– I golfen har vi inspirationsläger för 13-14 åringar, där är det mycket fokus på tekniken eftersom tekniken i kombination med seendet, klubban, bollen och marken betyder så mycket.

– I USA, där de som bekant är tokiga i statistik, finns en mängd statistik på vilka slag som ger mest utdelning, säger Linnéa Friskman.

Sen kommer vi in på individens förutsättningar, passande rörelsekedja, olika sekvenser av optimering som vi får fördjupa i ett annat forum.

Haltande serietabeller

Det går snabbt att ena bandyns folk i att haltande serietabeller är ett otyg. Men sedan kommer svårigheterna i samsynen. Ibland handlar förändringar om att vara ute i god tid.

Varför skall hallag i såväl högsta som näst högsta serien spela mot varandra under de första omgångarna? Tittade i min dagbok och såg då att sjöisen höll redan den 15 november år 1965! Det finns väl ingen frisk människa som tror att den tiden kommer tillbaka?! Isen håller dock idag den 28 november…

Läktarfolket antastar mig med frågan: Hur kan bandyn acceptera att ha det på detta vis?

De som inte har tillgång till hall accepterar att spela de första omgångarna borta. Är det en naiv uppfattning? Kan kanske också vara möjligt att dra isär spelprogrammet lite. Om arbetet med spelprogrammet påbörjas nu, finns olika förslag till yttrande framme senast 1 februari. Kom dock inte med argumentet spelprogrammakare att det inte går att göra ett sådant spelprogram!

Påminner om ministern (Ines Uusmann) som sa att Internet var en övergående fluga…

Byn och VBK snabbare

Såg mycket bleka svenska mästare i såväl Svenska Cupen och World Cup, nertränade då?

Vi på läktaren, ”vi som kan och vet allt”, sa då, att detta lag kommer att vara SM-kandidat längre fram. Den fantastiske Hans Andersson försvann på grund av skada. Två egna 20-åringar stiger fram, Söder (190 cm) och Liw. Plötsligt spelas det på mycket fler händer i ett snabbare och högre tempo, inspirationsfyllt.

Vetlanda BK, tappar ett antal spelare, och exakt samma situation uppstår hos dem.

Där accentueras det också med att spelare som Pontus Vilén och Daniel Johansson blommar ut, strax bakom finns Gälman och Nyberg. Junioren Albin Rehnholm höll vi på att glömma, han har tagit störst steg av alla!

Visst kan vi nöja oss med att konstatera att skador och spelarflykt ibland, oftast är av godo.

Men varför går det inte med ett bra ledarskap att uppnå detta?!

Till en ny nivå

Desto mer man låter sig förtrollas av elitseriens, nr 99 hos Byn, Tuomas Määttä desto mer förbryllad blir man. (Se solomålet nedan från SM-finalen 2017) Var sitter hemligheten i Määttäs skridskoåkning?

Ger tekniken låg energiåtgång? Är det i snabbheten i att ta fram benet efter frånskjutet, är det i kicken? Eller finns det kanske bara i en finsk sisuträning?

– När Tuomas kom till Byn så har han från dag ett visat vilken fantastisk förmåga han besitter. Därifrån har han fortsatt utvecklats och som det ser ut kommer han bara att bli ännu bättre, säger Daniel Liw, lagkamrat med honom under två SM-vinnande år.

– Med sin styrka, utväxling och elegans i skridskoåkning uppblandat med högsta bollkontroll och speluppfattning gör han saker på isen som är i världsklass - alla idrotter, alla kategorier. Han tar helt enkelt bandyn till en ny nivå, blir avslutningsrepliken från denne erfarne, nyanserade mittfältare.

Siriustränaren och ungdomstränaren, tillika pappan Esa Määttä gör följande avslöjanden:

– Är egentligen inte så snabb, men en idrottslig begåvning. När han och tvillingbrorsan Tommi var i 15-årsåldern var de så små att vi fick gå till läkare och undersöka dem. Vi fick lugnande besked och kunde fortsätta den lätta träningen, det var först i 18-årsåldern som den tyngre träningen påbörjades.

– Vi körde ganska mycket så kallad tråkig skridskoträning med dom. Glida och vila på ett ben åt olika håll. Tuomas har ganska långa ben, det ena avslöjandet avlöser det andra.

– Båda killarna har stark rumpa och bål, men där finns det mer att förbättra konstaterar Esa Määttä i sin avslutning.

En gång i tiden spelade han i IFK Kungälv och i Finlands landslag. Erkänner idag att den bästa egenskapen var just skridskoåkningen, även där.

470 spelare landslagsgranskas

De närmaste veckorna kommer inte mindre än bortåt 500 spelare få vara med om det bästa dom vet. Nämligen att vara tillsammans med de främsta i sin åldersgrupp. Vi önskar att när de åker hem har de fått lära sig något nytt.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg