Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Drömbandy i epilogen

29 MAR 2019 13:59
Vilken propaganda för sporten när 2019 års SM-finaler spelades upp!
  • Uppdaterad: 29 MAR 2019 13:59

Tack, till alla rollinnehavarna ni var alla fullfjädrade aktörer på den stora nationalscenen.

I alla högsta grad huvuddomare Christoffer Aidesjö och meddomare Christoffer Eriksson, Andreas Lindvall Viktorsson i den avslutande herrfinalen

Så har då Villa BK fått sitt SM-guld.

Så efterlängtat. Så välförtjänt.

Oavsett om finalen skärskådas från alla möjliga och omöjliga ingångar.

Tabellen ljuger sällan

Eller om hela säsongen får utgöra måttstocken. I det senare fallet blev det serieseger för Villa BK med 8 poängs avstånd och 174-60 i mål. Närmaste laget hade 153-90, i bägge fallen var närmaste laget, Västerås SK.

Att VSK har gjort det med en ny målvakt och en ny trebackslinje, där endast Stefan Edberg är kvar men på en ny plats förtjänar att uppmärksammas.

Skulle tungviktarna från mesta mästarna typ Joneby, Folkesson, Gröhn, och Simon J trycka ner lättviktarna Tim P, Björling och Jesper E i skridskoskaften?

Demonstration för dambandy i TV

Eller skulle det bli som i dambandyfinalen där fysiskt överlägsna Skutskärs IF fick svårt mot de snabbare och lättare Västeråstjejerna. Till detta faktum bidrog självklart den tung-och svåråkta isen i solskenet mitt på dagen för tjejerna. Skutskärsdamerna med rysstouch inledde så stabilt och övertygande som det anstår ett mästarlag. Bollhållande och passningar anpassades.

Efter att Gabriella Aronsson tryckte dit en hörna i nättaket gled initiativet mer och mer över till VSK. Storasyster Gabriella ville följa det vinnarspår som lillsyrran Ida hade stakat ut ett dygn tidigare med moderklubben Skirö AIKs vinst i F-17-finalen.

När straffarna här till slut avgjorde var det lättsinnet och tron på sig själva som gjorde att VSK vann denna envig.

Sara Carlström

Isintervjuare Robert Tennisberg var här påpasslig med att intervjua målvakterna. Inte sällan huvudrollsinnehavare vid sådana tillfällen. Så även denna gång. Sara Carlström i grönvitt räddade fyra straffar inför rekordpubliken på 6478 åskådare.

Tjejernas höga, jämna, underhållande spelkvalitét gör att ett antal matcher borde, ”skall bara” direktsändas i riksTV-kanal kommande säsong!! Några demonstrationer utanför TV-husen på Oxenstjernsgatan (SvT)och vid Tegeluddsvägen(Tv4) skulle få effekt Det är bara 15 minuters promenad däremellan. Linnéa Larsson, landslagstjej och numera näst intill bokförfattare är skickad att dra igång detta! NHLs tredjepassare kan vika sig .

Vilken propaganda

Innan herrmatchen klockan sex på kvällen var båda lagens spelare nöjda med isen.

Och det såg vi med all önsklig tydlighet när finalen drog igång. Spelarna fullkomligt flög fram över isen.

Eller hade spelplanen kortast ner till ”en griskätte”. Uttrycket citeras för att hedra den nye HoF -ledamoten, Rättviksbon Einar Tätting som lär ha uttryckt sig så om en hockeyrink.

Redan efter en kvart spelad sa någon av mina läktargrannar Svenne Olsson, Pelle Togner, Stefan Karlsson, ”Pinnen” Ramström eller ”Bempa” Ericsson, ”redan nu har vi fått se mer än hela förra säsongens final”. Trots en dylik höggradig kritikergrupp runt om ville man inte bomma en minut med någon form av anteckningar.

Matchens grej

När kreative, rightade Martin Landström gör 2-2 i finalen med en snurrvändning och skott från fel håll är det matchens crescendo. Då börjar omgivningen som har ett tiotal Årets Man-utmärkelser, SM-vinster i mängd ihop, vika ner sig i beundran. Och då krävs det allt något extra.

Även du Svenne Olsson, fd förbundskapten, får vara med på detta… Som spelare hade du ett skott, dessutom har du det som är än viktigare humor och en glad uppsyn.

Redan i matchens 20:e minut hade det skett en trendbrytning när Simon Jansson höjer klubban för skott, men när han fått ner Villa - spelaren på isen, håller han inne skottet och går runt. Förhoppningsvis får vi ser mer av detta framöver.

Enligt Carl-Axel Jonsson Falun, även han Köpingsfödd och lovande spelare en gång, nu betydelsefull ordförande i Region Norr hävdade med bestämdhet att VSK slocknade efter en halvtimmes spel då Simon Jansson körde slut på sig. För hårt matchad enligt den förre västmanlänningen.

Johan den store

Lite tidigare hade vi på läktaren märkt att matchens store härförare-vilken taktpinne han förde direkt från början- Johan Esplund, som nu gjorde sin fjärde final, också tillfälligt försvunnit.

Matchens största orkanvindar av delikatesser hade då nämligen börjat lägga sig något och vi sökte svaren.

Villa fick starta med motvind. Men dom hade flyt i spelet.

– Det är bra att starta i motvind och få den med sig i andra, jag förstår inte att inte fler gör detta, sa ”Bempa” Ericsson, fortfarande lika rapp i munnen. Under en följd av år större i Sovjet än i Sverige och det vill inte säga lite.

Berättigat flyt

Flytet, illustrerat med att Tim Perssons första mål ”inte var ett kanonskott i bortre”. Att Jesper Erikssons 2-1 var en” knästyrningsboll efter hörna” och att Martin Andreassons 3-2 efter hörna var en ”styrning å inslag från kortlinjen” och i andra efter David Karlssons ribbträff på hörna, ”gjordes det självmål på bortslagningen” vid 7-2.

Stora lag har bra flyt, hade inte dessa mål kommit till på detta sätt, hade det kommit till på nya.

Också dessa på ”mystiska sätt”. Annars blir det inte 174 gjorda mål på 26 spelomgångar.

Med spelare som Jocke Andersson, David Karlsson, Joel Broberg, ”två ggr Johan” i laget kan vad som helst hända.

Tryggt ledarskap

Mästartränare Johan Sixtensson har grundat sitt ledarskap från en stabil hemmiljö. Tittat på otaliga videomatcher innan han hade fyllt moped. Blivet avslipad av två starka tävlingsinriktade bröder Fredrik och Markus, elitspelare och försvarsspelare även dom. Fick tidigt träna sig i att använda hjärnkraft istället för muskelkraft.

Johan Sixtensson

Nu tränare för femte säsongen i rad.

Prestigen fick han också lägga åt sidan när han under några år även hade en av sportens största bollbohemer, kreatörer Magnus Muhrén som ledarkollega i Villa.

En av klubbchefen Jonas ”Sparris” Johansson största annorlunda grepp.

Ovana att vinna

Däremot blir man lite desillusionerad när klubbchefen står högt upp på ett räcke vid prisutdelningen över spelarna och söker självexponering. Ordförande Rogher Selmosson och tränare Johan Sixtensson lyfts inte fram av klubbchefen. Blir näst intill undanträngda. Är det en ny ledarskapsmodell under uppsegling?

Kjell ”Krullen” Johansson var tränare vid första SM-finalen år 1975 mot Ljusdal, stryk 8-4. Även år 1983, torsk mot Boltic med 5-0 efter förlängning,0-0 vid full tid.

Krullen Johansson

Nästa gång det blev SM-final var år 2012 och då blev Sandviken för svåra med 6-5 och då fanns förre storspelaren Ari Holopainen vid tränarrodret.

Johan Sixtensson hade blivit ansvarig när Villa var i final år 2016 och då blev VSK för svåra med 5-2.

Några historiska ledarnamn seglar förbi i segerrusets ögonblick från sex decenniers kontakt med klubben:

Sven Friman, en av grundarna, var nog med uppifrån en sån här dag

Bertil ”Belle” Arvidsson, alltid där, plikttrogen som få

Harry Ahlén, lika generös och glad som spelarna ”Loli” Sandström, Göran ”Fiskan” Johansson, Micke Arvidsson och Sören Öberg.

Kjell ”Krullen ” Johansson (bilden ovan), ännu en unikt positiv långtradare

Per-Anders Gustafsson, kompetent som få, för kunnig för vissa

När Villafansen på slutet skanderade ”Joel Broberg-Joel Broberg -Joel Broberg” efter ytterligare en åkning av det makalösa slaget var det en hyllning till landets bäste defensive toppforward!

Det var då som Villafansen kombinerade sitt unika engagemang med kompetens.

På slutet av denna krönika gör vi en jämförelse mellan denna final och en VM-final mellan Ryssland och Sverige med hjälp av Johan Esplund.

P-18: Edsbyns IF-Ljusdals BK, 6 – 2

”Lets Go LBK” var en slogan som skanderades ofta en gång. Nu var de i en SM-final igen och den gulsvarta klassikerdräkten hade en sponsor ren framsida och bara Exte på baksidan. Befriande. Och det fanns en Swartswe i lagledningen (Fredrik), barnbarn Erik (03:a) och Elias på plan och självaste Björn på läktaren. Stort!

Ett LBK som hade lika få spelare med födelseort utanför Ljusdal som EIF hade spelare med Byn på motsvarande sätt.

Matchens delikatess var när EIFs Rasmus Skarps tog emot en sprättlyra på djupet från Lucas Dalin, vid straffområdeslinjen, fick kontroll på bollen innan målvakten dök upp och 2-1 var ett faktum. Blev fyramålsskytt i finalen.

Rasmus Skarps

Samt strax före halvtid, när LBK fick straff och Noa Djäkner slog en välplacerad sådan vid stolpen. Men målvakten Oscar Löfström gjorde en räddning utöver det vanliga. Bevis på att målvakterna kan röra sig även med ”kromosombenskydden”

– Här var det två olika skolor som möttes, Edsbyn att hålla i och välja läge i offensiven och Ljusdal som gick, sa förbundskaptenen Svenne Olsson.

”Välitalos skola” med att rörligt täcka skott i spelet tillämpades ofta av Edsbyn.

Hade resultatet blivit tvärt om hade förbundskaptensduon Boström/Skarps, tillika pappor, fått dra på sig varsin skämskudde då det segrande Edsbylaget hade sex landslagsspelare, medan LBK hade en spelare med.

Därmed har Edsbyns IF delad historisk ledning med Vetlanda BK, när de nu har totalt åtta Pojk-SM triumfer vardera. Imponerande!

Orsaken till att smålänningarna med tre spelare i motsvarande landslag och något av det ”bästa lag de haft någonsin” inte var med i denna final är en av föreningens största floppar på ungdomssidan. Underströks också senare vid juniorfinalen där pojkspelarna Karlsson, Nordström gjorde över 60 % av målen.

Låt os också lyfta huvuddomaren Adam Jokinens suveräna domarinsats! Finns det någon domare som har bättre skridskoåkning och är snabbare in i avgörande moment? För ett antal år sedan var han stirrigt ”överagerande”. Vilken utveckling!

Team Adam Jokinen

Det fanns många suveräna domarinsatser under dessa fem SM-finaler. RDK skall ha en eloge för att de tar ut de bästa domarna att döma oavsett nivå på finalen-historiskt har så inte alltid varit fallet.

F-17: Skirö AIK-Surte/Kareby, 4-0

Två av landets största plantskolor för tjejbandyn fick mötas i en final, så rätt!

När F-17 landslaget stod pall för demonerna och vann VM-finalen mot Ryssland (en bristvara i svensk bandy fn!!) hade Skirö med Ida Blickander, Klara Volmersson och Tove Carlsson. Kareby hade också tre utvalda, eller Ellen Nilsson, Lilly Roos och Moa Friman. Den senare som tyvärr var förhindrad att spela finalen på grund av en knäskada.

Skirö hade bara 3-4 spelare som ej spelat elitseriebandy denna säsong. Kareby/Surte hade inte spelare med samma erfarenhet av högt seriespel.

Det märktes på Skirös lugna spel att de hade lite mer stabilitet. Kareby var på gång lite i andra och fick också en straff. Då hade Skirö gjort ett annorlunda spelbyte då de i halvtid bytte ut landslagsmålvakten Ida Blickander-på förhand bestämt- och satte in Olivia Lindell.

Och den nyinsatta, Olivia Lindell är till synes kolugn och räddar straffen.

Första SM-tecknet

Inte sällan avslutas en dylik match på ett extra fullödigt vis, denna final utgör inget undantag. I ett mycket vackert anfall där Irma Haraldsson och i hela finalen duktiga Emma Drott fixade det sista målet. Mästarjublet innehöll därmed det lilla extra. Att det då även var den framgångsrika flick- och dambandyföreningens första SM syntes ge ”extra kick i klunghoppandet”.

Skirö AIK

Ledarna Magnus Haraldsson och Joakim Brattkull har följt dessa tjejer sedan de började med bandy! Dottern Irma Haraldsson sa

-Nu har även jag ett svenskt mästerskap, precis som du pappa.

Magnus Haraldsson vann Pojk-SM på Studenternas år 1995. Drömmar blir verklighet över generationsgränserna. Eller liknande DNA.

-Våra tjejer och VBKs segrande juniorer känner varandra väl och det blev trevliga möten eftersom vi bodde på samma hotell i Uppsala säger Magnus Haraldsson.

Innan vi borrar i fler SM-finaler måste vi bara höra hur Skirö började med sin flick- och dambandy?

– Det var år 2005 som vi började med flickbandyn och 2011 som dambandyn föddes, vi har ansett det viktigt att särskilda verksamheten, säger Stewe Jonsson som varit ordförande i klubben i 20 år och i styrelsen i 30 år. Var också en av de drivande till att bandyhallen blev en realitet. Betonar att Jens Harrysson och Lisa Elgh då 9 år, var med när flickbandyn föddes.

Bandy-Sverige börjar att lära sig nu att Skirö uttalas med ”Ske”-ljud och inte som Skiirö. Snart kommer alla att kunna det. Den här föreningen står på stabil grund!

Tredje raka för Vetlandas juniorer

Sista paret ut på fredagskvällen var juniorfighten mellan de två VBK-lagen från Vetlanda och Lidköping. Matchade av de två ledarpolarna, lugne Mattias Rehnholm och positive David Karlgren. Denna säsong har de kamperat ihop med Juniorlandslaget. Sönerna Albin och Alexander spelar halv i respektive lag. Vetlanda gick in i finalen utan en enda förlust, två oavgjorda, resten vinster. Dessa två lag möttes nu för femte gången denna säsong. Inte ens Joel Brobergs deltagande vid en match har räckt för Villa-seger.

VBK-spelarna ville börja med medvind.

-Nej, sa Mattias Rehnholm en match avgörs oftast i andra halvlek det är då vi behöver medvinden.

Vind hit och dit. Matchklockan på Studenternas hade ej visat sju minuter förrän store pojkspelaren Isac Karlsson (sen 02:a,1,87 lång,85 kg) beslutsamt tog sig fram på kortlinjen i bästa Kurre Hamrinstil och gjorde 1-0. När Emil Nordström (tidig 02:a) sedan gör 2-0 efter en dryg halvtimme till Vetlanda andas det att Villa rår inte på sina motståndare denna gång heller.

Motståndarna har oftast under säsongen gett positiv credit till Vetlandalaget för stabilt defensivt spel. Fanns några spelkritiker under första halvleken. Målskillnaden i serien på 104 mål under 18 matcher ger också föraningar om detta.

Målvakten Jakob Knutsson nu släppts fram hela säsongen efter att i flera säsonger fått stå i skuggan av landslagsmeriterade Birgersson. Synen på ett moget målvaktsbeslut föds tydligen i Hydro Arena, Skirö bytte ut landslagsmålvakt i halvtid.

Under juniorfinalens sista kvart pangade ”de två stora”, Isac Karlsson (4 mål) och Pontus Nordström,(1,84 lång 92 kg och 2 mål) sönder Villa till slutresultatet 8-2.

VBK p20

Mattias Rehnholm kunde därmed dra sig tillbaka med hela fem Sm-finalvinster, två för 18 också. Imponerande. Under många år har fysguron och den allmänt mycket idrottskunnige Agne Bergvall och Mattias Rehnholm haft näst intill daglig kontakt. Inte bara via ideliga fysiska checker utan mycket annat.

Edsbyns IF och Vetlanda BK har tillsammans en fullkomligt suverän ställning med sina totalt 35 vunna titlar för Pojk- och Junior-SM. 

VM-klass på SM-finalen

Sällan har någon jämfört bra klubblagsbandy med landslags bandy. Lite av tabu.

I SM-finalens första del kom den jämförande tanken upp.

Vid telefonkontakt med finalens store härförare Johan Esplund under söndagen testar vi tanken och får inget mothugg

- Det var rafflande och ett oerhört högt tempo inledningsvis. Mjölksyran slog till en bit in i första halvleken, jag blev tillfälligt trött

-Inramningen på Studenternas med publiken, vädret och isen, unge Joel Brobergs spel, domarna som gav oss chansen att spela, allt inspirerade och gav energi. Det var jättekul att spela.

Plötsligt hör vi att det tutas i spelarbussen

-Ah, vi passerar bara ABB- arena säger Johan Esplund

Vi frågar inte om det var ett tack till VSK att de bjöd upp till denna is- och bollshow.

Vi frågar inte heller om det var inträdet av Johan Löfstedt i laget som gjorde att han sommartränade som aldrig tidigare och gick ner 7 kg.

Curt Einarsson

På uppdrag från landslagskommittén

Fotnot: Hammarby IF uppträdde i sex finaler under sju år vid detta årtusendets inledning, innan triumfen kom.

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg