Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Diset, småregnet och dimman

06 DEC 2019 11:26
Det är då skridskoåkningen, leken med bollen och klubban fängslar än mer. Graden av fascination avgör det på förhand fastställda synsättet. Under bar himmel eller under tak. Denna kontrasternas sport.
  • Skapad: 06 DEC 2019 11:26

I Norden med plus 5-10 grader och dagsregn, som i Sibirien blir -25 och snålblåst.

Ledarna, tränarna avgör utbytet, volymen och varaktigheten.

Hörs att hall är på gång i Karlstad och Pervouralsk.

I Skövde, bara tak och Syvtykar med frågetecken. Den senare är nämligen VM-ort, 2021, borde i så fall vara igång med sitt hallbygge nu?!

Hör att de skall förstärka upp nuvarande ispist så det kan spelas så sent som efter SM-finalen.

President Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev kommer nog att finnas med i korridorerna. Som brukligt är.

Ruddalen, outsiders, med skrinnartak redan.  Skridskoförbundet ser gärna att vi kommer igång med en samordnad utbildning av ismakare. Kanske blir lättare då. Nu trimmar de sina ismakare i Holland.

Nizjnij Novgorod, sägs vara i halltankar, ispalats heter det i vårt grannland i öst. Katrineholms bandyhall sörjer för skidåkare också?  

Samt hur skall långkörarna Bollnäs och Motalas hallplaner placeras?

Andra bandyorter kämpar hårt för att bibehålla sina isytor i kärvare ekonomiska kommuntider.

Eller att göra vågen för ett kallare klimat. Bandynördar är småtokiga

Kanske skall vi önska oss fler ”Greta Tunbergare”

Bästa sättet är ändå att ha en bred och välskött ungdomsverksamhet - heller inte förbjudit att vara i en hockeyhall.

”David Karlssonlight”

En tredjedel av elitserien är spelad.

De sex främsta lagen har gjort fler mål än de släppt in, övriga minusmål.

Martin Söderberg, Christian Mickelsson och Oscar Wikblad toppar målligan

Alla tre med sina DNA i Edsbyns IF!

Daniel Burvall Jonsson är seriens bäste passare före Martin Landström och Tobias Holmberg.

Nej, det är den lille ettrige VSK-forwarden Tobias Holmberg (bilden), han har inget hörnpassarmål och är när detta skrivs därmed landets bäste målpassare!

Av någon oförklarlig anledning är hörnpasset vid mål också med i statistiken.

Fel och återigen fel. Inte får hela laget denna chans. Som bekant är det bara en spelare som får denna möjlighet.

Denna statiska felaktighet gör att även listan för bäste poängplockare blir felaktig.

Håkan Sjösten, som så suveränt förenade flexibilitet och fasthet i domarrollen, nu har du rollen som bandysportens riddare i egenskap av RDK-boss. Agera.

Dessutom är du tf kanslichef, även i den rollen har du befogenheter. Snälla, kom dock inte dragande med att det skall utredas.

Frågan är så enkel att det går att fatta beslut direkt. Om du nu nödvändigtvis vill utreda kan du göra det med andrapasset. Detta har ibland en större inverkan på anfallets utveckling än målpasset.

När nu David Karlsson och Chrille Edlund har abdikerat från skyttetronen, vem övertar den fallna manteln?

En Mickelsson som går att inordna som en ”Karlssonlight” eller Wikblad som med sitt skott kanske något liknar skyttekungen i Sibirien (Edlund). Den senare är snart uppe i 1000 mål.

Undrar om inte Jocke Andersson snart är förbi måltrion Söderberg-Mickelsson-Wikblad? Också gjort fem målpass vilket ingen annan är i närheten av bland toppskyttarna. Inte ens ihop.


Jocke Andersson. Foto: Martin Henriksson

Bland tjejerna, som bara spelat fyra matcher, är Matilda Svenler, Villa BK i topp med 13 mål följd av kedjekollegan, blott sjuttonåriga Tilda Ström och rutinerade Johanna Pettersson i Skutskärsdräkt.


Svenler (bilden ovan) och Petterson skriver Tranås Bois i kolumnen för moderförening. Foto: Gert Holmér

– Jag vill spela morfar

Nioåriga Livia Sixtensson tyckte att det blev mycket skridskoåkning och för lite tvåmålsspel på träningen med Villa. En kommentar som farfar Ingemar Sixtensson, tillika ordförande i Lidköpings AIK var lyhörd inför. Snabbt bereddes hon plats på LAIKs träningar. Om hon också blev lovad ett visst antal spelminuter finns det ingen bekräftad uppgift om. Pappan Johan Sixtensson, seniortränare i Villa, (säkert också mamma Johanna) har lätt att hitta den blåklädda dottern bland de övriga röda vid avhämtning. En viss grymtning av irritation lär ha funnits hos pappa Johan.

Moderföreningarna hyllas

19-årslandslaget skall spela VM i Finland. Om vi uppmärksammar att Vetlanda BK, (4) Villa BK och Västerås SK (3 vardera) totalt har tio spelare med är det angeläget att även premiera följande moderföreningar: Benjamin Elvings Gustavsbergs Bandy, Joel Snälls Svartbjörnsbyns IF, Alexander Härndals och Theo Lewerins Lidköpings AIK, Emil Nordströms Jönköpings BK och Kasper Sandgrens Tillberga Bandy .

21-landslagets 16-mannatruppsomsnart skall VM-fightas vid Norra Ishavet representeras avhela tio föreningar! Ej att förglömma Pontus Nordströms Jönköpings BK, Viktor Hjelms IFK Rättvik, Viktor Hulthammars Nässjö IF, Max Mårtenssons, Niklas Giftings och Ted Hedells GT-76  i rollen som moderföreningar.

GT-76 glänser igen!

Finspångs efterföljare

För något år sedan hade Finspångs AIK en temakväll med skridskoåkningen i centrum och med Nina Nässén som ciceron. Easyskating är en energieffektiv skridskoåkning som Nina Nässén har utvecklat ihop med fysikläraren Hans-Åke Nässén och bygger på de grundläggande fysikaliska lagarna. Enligt forskningsstudie vid Lunds universitet kan ”åkning i bågar vara mer energisnålt än traditionell skärteknik”.

Blir det någon klubb, distrikt eller organisationerna runt elitserien och allsvenskan som blir först att hänga på? Ingen som vill utveckla bandyn kan nämligen med högburet huvud hävda att skridskoåkningen inte är viktig.

Vem skall betala?

Svenska Spel har snart helt dragit sig ur sponsorskap för svensk bandy. Vi tror inte att så är fallet med Svenska Fotbollförbundet. SvFF som fick 100 miljoner sek för EM-avancemanget…

Har mycket skall ha mer.

Hur har ni tänkt att lösa denna situation Anders Bergström, landslagskommitténs ordförande, utan att skära ner på verksamheten?

– Vi har dryftat detta och skall göra allt för att inte skära i utvecklings-släger eller i internationellt utbyte. Kanske öppnar vi upp för individuell sponsoring och lagsponsoring. Går heller inte att utesluta att spelarna, nyttjarna får vara med och betala, förklarar Anders Bergström.

WADA och bandyn

Antidopningsorganisationen WADA vill förbjuda Ryssland att arrangera stora globala mästerskap under fyra år. De två kommande världsmästerskapen i bandy skall spelas i Ryssland.

Tror du Per-Anders Gustafsson, ordförande att också dessa drabbas?

– Eftersom bandyn arbetar efter och med de regler som WADA satt för sitt dopingarbete så är det min uppfattning att även våra VM faller under vad man  betecknar som ”major event”.

Rysk bandy har under senare år haft en del mut- och korruptionsaffärer, nu senast i samband med Ryska Cupens slutspel. Finns det något positivt med att typ WADA skulle göra nedslag i bandysporten?

– Vet inte om man skall blanda ihop dessa frågor. Just nu ser det heller inte ut som om vi de närmaste åren har några andra länder, som med nuvarande VM-upplägg, är beredda att arrangera. Det positiva skulle i så fall vara att just frågan om VM:s framtida form påskyndas.

Lämplig julbok

När allt står på spel. Erfarenheter från framgångsrik mästerskapscoaching. Carl-Axel Hageskog och Per Gerrevall är författare och till vardags professorer vid Linnéuniversitet. Studentlitteratur heter förlaget. Carl-Axel Hageskog, vann Davis Cup sex gånger. Älskar bandy träffade honom häromkvällen på bandy ihop med Anders Järryd, en gång en av världens bästa dubbelspelare, båda bandyspelare i sin ungdom i Nässjö respektive Lidköping. Har intervjuat elva mästerskapscoacher som Agne Bergvall, Conny Evensson, Vesteinn Hafstensson, Bengt Johansson och Tommy Svensson. Omfattar 369 sidor med små korn i singularis och pluralis. Den är nyttig för ledare, lärare och förälder att läsa med eftertanke. Ni aktiva idrottsutövare som vill bredda er reflektionsförmåga, börja med boken, När allt står på spel.

Kristian Lönner och Daniel Engström Stensson har skrivit Gulsvarta Hjärtan som på 231 sidor skildrar Vetlanda BKs 75 år. Det lyser lång väg att det är två proffs som plöjt i 3500 tidningsartiklar och fått ett trettiotal personer att säga mer än vad de hade tänkt sig från början. Gör inte anspråk på att vara objektiv i min bokrecension. ”Detta är den mest genomarbetade föreningsbok jag kommit i kontakt med”.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg