Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: "Det skall vara roligt"

03 OKT 2019 12:46
Kommentaren kommer från Sonny Lööf, som för ”femtioelfte” gången har hoppat in och stöttat upp Hammarby IF.
  • Skapad: 03 OKT 2019 12:46

Uttalandet tillkom efter ett resonemang kring hur lite som tillkommit i bandyns värld inom tillfällighetens ramar och hur raseringen går snabbare än uppbyggnaden.

– Vilken match, en av de roligaste jag spelat, sa Chrille Edlund direkt från Krasnojarsk efter att hemmalaget Jenisej och Neftyanik spelat 8-8 i ryska cupen. Troligen tyckte Erik Pettersson att det var lika roligt för han gjorde också tre mål för sitt lag.

Målgörare som levererar tycker oftast att det varit en bra match när de lyckas. Så var det nog för löftesrike Oscar Wikblad som i slutet av Svenska Cupen steg fram och lät sin klubba göra segeravtryck för sitt Edsbyns IF.

Låt oss hänga kvar lite till hos ”bandyns mecka” i Sibirien innan vi ger oss i kast med hemmaplan. Och då även hyllar IFK Motalas återkomst bland de 5-8 bästa lagen.

Att tåla mjölksyra

– Det var ett tempo som endast förekommer i VM-finaler, bubblar åkaren och skytten med det korta tillslaget, med dna från Östergötland och Småland. Sedan kommer vi in på hur tåla mjölksyra?

– Curt, här kör vi i alla lägen även under träning och matcherna är 2 x 45 minuter.

Tränare Misja Pasjkin har samma bubblande jubelyttringar över tempot.

Inser snart att denna debatt och åsiktsbrytning är mycket viktig, inte minst för oss i Sverige om vi skall bli ”marknadsledare” igen. Samtidigt blir jag påmind om fys-gurun, Agne Bergvalls ord om att vi ligger långt fram avseende rörlighet, koordination, styrka med mera, men uthålligheten är överlag dålig. Tror tom att AB nyligen sa att ”grunduthålligheten är åt h-e” Refererande till den fakta som kom fram vid färsk mätning eller vid flera års mätningar med våra tjejer och killar i skiftande åldersgrupper.

Mötesplats

Svenska Cupen är också en mötesplats. Tänker då mindre på när de båda lek-, skolklasss, 1-9-, och IFK Skogåspolarna Håkan Rohlén och Tommy Thomsen är ihop på läktaren. Läpptolkning är onödigt när ”minns du?” grasserar (deras söner Albin är talanger). Utan alla de planeringsmöten som genomförs. ASF, FSE, LK och tränarutbildning var alla där. Tävlingskommittén under Christer Perssons ledning toppar.

– Tycker att det var en bra turnering med många lag som hade bra spel och spelare som stack ut i varje match med bra prestationer, säger Micke Carlsson med förbundskaptenströjan på.

Ett uttalande som också får näring av att bandyns längsta försäsong kunde kortas av. Typ att slippa spela hela nio omgångar (35 procent) av seriespelet i elitserien i november.  Skyll inte på VM, som klubbledarna alltid gjort, den spelas efter SM-finalen.


Edsbyns Hans Andersson i aktion under gruppspelsmatchen mot Sandviken. Foto: Martin Henriksson

Edsbyns harmoniska spel eller välkomponerade lag, i ålder, storlek, tekniska färdigheter är värd ett stort fång röda rosor. De unikt passningssäkra halvorna Hans Andersson och Daniel Burvall Jonsson får man exempelvis aldrig för mycket av. Var det smartness eller tillfälligheter att spelet såg lite trögt ut i början av cupen?

Test blir verklighet

Det största som hände var att testen med att målvakterna måste sätta igång spelet utanför straffområdet utföll så positivt. Många spelare som Per Hellmyrs och Daniel Mossberg propsar på att det införs per omgående. Detta blir också en verklig test på bandyledningen om snabbare och offensivare spel är prioriterat. En av bandyns förbundskaptener Pär Gustafsson med erfarenhet av spel i flera klubbar, samt landslaget säger:

– Är vi inte öppna för nytänk inom vår sport kommer vi att bli ifrånsprungna av andra idrotter som är mer villiga till förändring för att attrahera fler åskådare och utövare. 7 mot 7 i utespelet var en riktig hit. Som åskådare var det riktigt kul med detta nya sätt att avgöra en oavgjord match.

– Det var spännande att se hur lagen ställde upp sina spelare och jag tyckte att det blev böljande och kul att titta på. Lagen bytte chanser med varann och det svängde fram och tillbaka på ett härligt sätt. Tycker att detta borde vi absolut införa i seriespelet som en krydda för publik och spelare.

Hissades också

Stor respons är det även på suddenspel om en poäng med sju utespelare under max tio minuter. Vissa som då hävdar att om matcherna därmed tenderar till att ta tid av ungdomsverksamhetens tränings- och matchtid, spela då fyrtio minuters halvlekar istället. Spännande. Vi har innerspår nu.

Bandyns förändringsvindar har fått fart. Finns det fäste också?

Ett nytt gammalt, inslag, som var åter bland ”Sveriges bästa” var IFK Motala. Blått på plan, (snittålder på 23 år) i korridorerna och på läktaren. Ett bevis på att det går att komma tillbaka. Trots knappa ekonomiska resurser och hallfrånvaro. Har till och med upplevt brist på is överhuvudtaget. Pär Beckne som en klubbchef med känsla, med förflutet som ideell ordförande och Mattias Sjöholm, småklok tränare som vågar ansluta extern kompetens inom både beteendevetenskap och fys-mätningar, har varit betydande lokförare. Ett annat IFK-lag i Norrköping gjorde comeback även som mästare, varför inte spänna bågen vid Motala ström?!

Bandy - en kultursport, styrks av föreläsare, Pär Höckert, 8 oktober kl 14 00 i Motala hos Folkuniversitetet.

Det finns numera planer på att göra något åt den otäcka utvecklingen av fler hjärnskakningar i vår sport. Första steget måste dock vara att en seriös inrapportering av alla skadefall sker. Så är inte fallet idag.

Mycket nytt

Det finns för tillfället tankar och idéer om mycket nytt i vår bandy.

Översyn av våra utvecklingsläger för 14-16-åringar, internationell bandyakademi (sommarbandyskola,12-16 år) i Krasnojarsk, tjejcup för 17-21-åringar på samma plats med internationell touch, tränarsymposium vid VM i Norge och Irkutsk och mycket annat. FIB har initierat en långsiktig översyn av VM. Kanske klubblags-VM vartannat år med fulltidsspel vore ett alternativ?

– Men ett absolut måste är att vi får med oss ekonomin också, även här krävs det nytt tänkande, säger landslagskommitténs nye ordförande Anders Bergström. 

Forumet Bandypanelen drogs igång i Lidköping och gav mycket mersmak. Frågor och synpunkter från vem som helst på nätet och en mottagarpanel öppen för innovationer. Blir fortsättning vid damernas Svenska Cupen den 19-20 oktober och Fyrnations 20-22 december.

– Egentligen skulle vi köra det varje vecka, säger förbundsordförande Per-Anders Gustafsson, pigg på nytänk.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg