Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Den nya folksjukdomen

19 NOV 2019 13:42
– Lagidrotternas nya folksjukdom är hjärnskakningar, anser anrika Nässjö IF:s ordförande Greger Phalen. Känd för att inte vara överordens man.
  • Skapad: 19 NOV 2019 13:42

Beredd att ta sitt ansvar, inte bara som ordförande för sin förening, utan för alla idrotter när NIF nu bjuder in till ett seminarium i detta ämne den 25 januari, 2020. Denna säsong har NIF fått två hjärnskakningar på spelare från seniorlaget och en från juniorlaget. Där det också har varit grova ojustheter med i bilden annars hade tre matchers avstängning inte blivit straffpåföljd.

Greger Phalen efterlyser underlag statistik i ämnet. Den kommer. Numera skall nämligen alla olyckor inrapporteras. 

TILL SKADERAPPORTERINGEN >>  

– Kanske dags att även överväga personliga böter för att stävja ”övervåldet”, säger Greger Phalen.

Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson slår fast:

 – Denna fråga kommer vi att ge högsta prioritet, jag vädjar, bönar, kräver att alla skador rapporteras så vi får en seriös bild av nuläget. Folksam är beredda att också ställa forskningsresurser till förfogande.

 
Fairplay-renässans

Sedan en tid tillbaka finns det en speakertext från ordförande Per-Anders Gustafsson att läsa upp inför alla ungdomsmatcher. 

SE SPEAKERTEXTEN >>  

Kanske dags att införa den även på seniormatcher med spelarna stående på isen och som signeras av båda lagen med highfive. Inklusive ledarna på sidan. Mer betydelsefullt att visa sin aktning före match än efter.

 
Vänersborg dark horse

När nio lag spelat fyra omgångar är IFK Vänersborg ”runner up-laget” och AIK-kolsäckarna, ”diss-laget”.

Den ibland något kärve tränaren, kompromisslöse Ari Holopainen, tillika förbundskapten i Finland har fått ihop det?! Målvakten Kimmo Kyllönen understryker det unika med det östliga landets målvaktsskola. Backarna Juho Liukkonen och Joakim Johansson har bra bössor, inte bara den obändige Jocke Hedqvist. Slitvargsrollen ger vi Olle Berglund. Emil Viklund, Johan Kock och Robin Lundqvist rycker sönder motståndarlagen med sin skridskoåkning. Och lille Robin Öhrlund är lika liten och rapp i sin kreativa spelarrepertoar som farfar Uno ”Garvis” Öhrlund, 85 hockeylandskamper, var stor och stabil grovjobbare.


Vänersborgs Robin Öhrlund i aktion under hemmamatchen mot Sirius. 

I en av de mest uppmärksammade VM-segrarna, (1962 i Colorado Springs), i en annan islagsport, var den ledande forwardstrion - 21 gjorda och 0 insläppta mål, rekord fortfarande - Sven Tumba och ”Garvisarna” Öhrlund och Määttä.

 
Damlag med nytänk

Vi vill uppmärksamma att Västerås SK:s damer inte låter framgångarna bedöva utan satsar i utveckling. Åretruntträning och nu senast genom att ta in den en gång så framgångsrike halven Mattias ”Sura” Larsson som tekniktränare. Förhoppningsvis med smittoeffekt!

 
Norge to bedre

Kanske mer än så när Dam-VM genomförs i Oslo den 18-23 februari med rekordmånga nationer och bandyfolket erövrar såväl Karl-Johan som Rådhuset. Sjuttonde maj och Fredsprisutnämningar bleknar har det basunerats.

 
Skirö och Kareby/Surte unika

Bägge orterna har tagit var sitt ansvar för att WC-tävlingar för tjejer har genomförts. Och det är inte något dagsländeprojekt över det. Eller en promenad i parken. År efter år gör dom det. Skirö AIK har varit värd för femte gången och avgick dessutom som sportslig segrare.

– Ja, nu har vi vunnit allt säger Magnus Haraldsson, en av tränarna för deras 17-lag.


Skirös segerlag i World Cup G17

  
Bollnäs än värre

Eller vad sägs om att GIF-arna för 34:e gången genomförde WC för pojkar 16! Favorit i repris. Under det senaste decenniet är det bara IK Sirius, två gånger dessutom, som stört de fem ryska klubbarnas segersång. Under en följd av år har surret i analysen bestått av att våra segrande gäster kommer med regionlag. Om så är fallet borde inte Sveriges Internationella kommitté ”backa hem”. Och någon form av utvecklingsorganisation i svensk bandy borde göra en seriös analys av tillkortakommandena i spelet.

 
Bjud igen

Till ”Hyfs och stil är bandyns profil” ingår att bjuda igen. Det är nästan 150 spelare från olika klubbar som varje säsong åker iväg på olika landslagsevent. Sverige och Ryssland har arrangörskap för de flesta mästerskapen. Vi bad Lars Wennerholm göra en ”tio i topp” bland svenska klubbar i rollen som turnerings- ansvariga. Nämner direkt förbund som Dalarna (Ingvar Henriksson) och föreningsledare från orter som Vetlanda, Nässjö, Söderhamn, Trollhättan och Vänersborg. Med betoning gjort det flera gånger. Samt orterna Sunvära, Örebro, Nora, Köping (”mitt första mästerskap 1998”) Västerås, Grängesberg, Borlänge, Umeå och Haparanda. Med inriktning på seniorsidan kommer också orter som Stockholm, Gustavsberg och Sandviken upp. Garderar sig med att han nog sumpat någon plats.

– Syftet är att den förening och ort som tar på sig detta ansvar också skall ges möjlighet att ha något för det, fastslår Anders Bergström, landslagskommittén.

  
Ungdomsfacit hos 30 elitklubbar

Varje säsong gör vi en analys av våra 30 toppklubbar, elit och allsvenskan, verksamhet avseende 16, 17 och 19-lag. Denna förteckning förtar inte att belysa bandylekis med skimrande guldhjärtan.

 

Elitserien

       

Allsvenskan

       
                   
 

P19

P17

P16 A

P16 B

 

P19

P17

P16

P16 B

1. Villa Lidköping

Elit

X

X

X  X

1. Katrineholm

Bredd

 

X

X

2. Sirius

Elit

X

X  X

X

2. Gripen

       

3. Edsbyn

Elit

X

X

 

3. Ljusdal

Elit

X

   

4. Bollnäs

Elit

 

X

 

4. Rättvik

Elit

   

X

5. Sandviken 

Elit

X

 

X

5. Tellus

       

6. Vetlanda

Elit

X

X

X

6. Kalix 

     

X

7. Hammarby

Elit

X

 

X

7. Örebro

Bredd

     

8. Västerås

Elit

X

X

X

8. Nässjö 

Elit

X

X

 

9. Vänersborg

Elit

X

 

X

9. Boltic

       

10. Frillesås

Bredd

   

X

10. Skutskär

       

11. Motala

Elit

X

X

 

11. Lidköping

   

X

X

12. AIK

       

12. UNIK Bandy

Bredd

   

X

13. Broberg

   

X

 

13. Falu BS

Elit

X

X

 

14. ÅbyTjureda

     

X

14. Borlänge 

     

X

         

15. Tillberga

   

X

X

         

16. Kungälv

Bredd

 

X

X

P-16, B står i detta sammanhang för bredd.

Vetlanda, Villa, Västerås, Sirius, Edsbyn, har lag i alla dessa åldrar! En självklarhet eller något som väcker respekt. Medan AIK, Gripen, Boltic, Tellus och Skutskär inte har något lag alls. Minnesbilden av när det en gång var över 700 ungar i lek, träning på den stora Tingvalla isstadion döljs i en blandning av vemod och frågetecken.

 
Visste ni att

domarnas fokus numera är:

att domarna blåser av sitt engagemang först kl 12 00, dagen efter

att brutala tacklingar, speciellt mot huvudet uppmärksammas

att slag beivras inte minst i uppbyggnadsskedet

att domarna har en viktig roll i att matchen blir en show

att domarna skall träna varandra i att offside får inte blåsas för mycket.

Nej förlåt, denna sista punkt tillhör den ”alternativa faktan”.

 
Bandykorruption

Kommer vi att ta upp i nästa ”Signerat Einarsson”.

Inte minst Sveriges roll. Från öst läser vi att vid byggandet av den tjugonde bandyhallen i Irkutsk, ingen is ännu, är 600 arbetare verksamma nu och ökas till 1000 i december.

VM-arenan skall bara bli klar. När den fjortonde hallen i Sverige (Åby) blev klar enligt plan hade byggledaren Bertil Sigvardsson i september och oktober ett tjugotal frivilliga som väntade varje morron på att få sina arbetsuppgifter.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg