Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Den jämnaste och bästa

03 OKT 2018 14:26
Svenska Cupen har aldrig varit bättre. Nästa upplaga blir ännu lite bättre och den sextonde versionen år 2020 når ytterligare ett snäpp till.
  • Skapad: 03 OKT 2018 14:26

Precis som detta var den jämnaste (hälften av matcherna i gruppspelet slutade med uddamålsresultat eller med oavgjort) och med det bästa spelet!

Nu prioriteras exempelvis isvården med minst 20 minuters halvtidspaus. Oj, så rätt.

Snart har vi fastställda krav, också för elitserien, på antalet ismaskiner och i vilken hastighet (hur sakta) de skall framföras, iskyla, tjocklek, jämnhet och den vita färgen. Om den nu skall heta ”White3000” eller något annat.

Kan lagen bli bättre senare på säsongen än nu? Rimligen lag som Bollnäs GIF och Hammarby IF som saknar träning på stor hemmais. Den senare klubben har ändå på de 12 senaste Svenska Cupen vunnit tre gånger och deltagit i ytterligare tre finaler.  ”Kalv på grönbete-mentaliteten” har då rått.


107 timmars restid, enkel resa

På läktaren fanns en person som lämnat Ryska Cupen i Kemorovo för att följa svenskarnas görande extra noga. Höstdimman hade gjort sitt antågande och det innebar mycket flygplansväntan, han hade rest i 107 timmar när vi stötte ihop i Lidköping. Varje match filmades också. Vi berättar nu om Rysslands förbundskapten Michail Yuryev, till vardags tränare för dess mästarlag Neftyanik, Chabarovsk. När han vunnit tre VM har han alltid haft Andrej Pasjkin vid sin sida, som hade lite kortare restid från Trollhättan.  Vi frågar dessa två gentlemän, lugna och eftertänksamma som de är: Hur långt ifrån det maximala var spelet i Svenska Cupen?

– 10-20 procent, svarar Mikhail Yuryev.

– 15 procent, svarar Andrej Pasjkin.

Som preciserar sin ståndpunkt med att i de saknade spelprocenten finns ökad snabbhet i tanke och handling. Kanske inte så överraskande att det är snabbheten som han lyfter fram, då han som aktiv spelare och ledare är formad i Jenisejs anda att prioritera skridskoåkningen och tempot högt.

De är ovetande om varandras svar.

På spelarsidan lyfter Mikhail Yuryev fram Erik Säfström - något av svensk favoritspelare - och Simon Jansson. Den senare ett lysande exempel på att mycket kan hända under sommaren.

Vi lyfter det spel som Daniel Mossberg hade i de två inledande gruppspelsmatcherna.


V-lag som lyser

Teorin att det är bra att förändra spelartruppen fick sin tillämpning i Västerås SK och Vetlanda BK. Ungefär likartad volym på spelaromsättning. VSK har en ny backlinje och målvakt och VBK nya spelförande lirare. VSK blandade tyngd med kreativitet (Landström) hög teknik, passningsval (Jansson) och spelarcirkulation. Laget har sett ut att stelna i sin utveckling de senaste åren men levererade nu mycket nytt.

Det premierades med cuptriumf!

VBK (som bara förlorade med uddamålet mot just VSK) hade enkla släpp, av många, i högt tempo. När bolltransporterna infann sig kom också bolltappen.

Hur stabilt förnyelsen är och orken hos dessa lag, matchade av de fd kedjeessen Micke Carlsson och Putte Johansson, får vi svar på vid World Cup i Sandviken i mitten av denna månad.


Offsiden, slagen måste ut- och avvecklas

– Fantastiskt att denna cup går att genomföra utan fjärdedomare, sa jag till domarbasen Håkan Sjösten för några år sedan. Pengarna skall ju avsättas i en ungdomsfond istället. Egentligen ett bättre förslag än att bara tillhöra en munhuggning.

Fick en sylvass replik tillbaka, som jag nog förtjänade.

Om nu domare 4 viktigaste uppgift är att se till att inte ledarna beträder isen. Låt detta ”stora brott då ske”, det upphör automatiskt efter att tränarna har halkat och daskat i isen några gånger.

Kanske hade denna cup också den bästa domarinsatsen.

Den fina, lugna domarinsats som Adam Jokinen, Tranås, nu gjorde finns inget samband med rödbrusige, hetlevrade Adam Jokinen uppträdande för några år sedan. Härligt.

Accentuerad ytterligare med guldkant om det sätts i förhållande till den ringa träning domarna har så här tidigt på säsongen. Kanske rentav den lilla objektiva stöttning de får av spelare och tränare?

– Att döma bandy fram till annandagen, inkluderat cuper är en nivå, när det sedan drar ihop sig mer och mer är det en ny dimension för våra matchledare, säger Håkan Sjösten, vår mest erfarne domare och nu ansvarig för domarnas träning och utveckling.

Låt oss bara göra några reflektioner.

– Slag på klubban från den sida som är bollförande är inte så hämmande för spelet som när det kommer från den andra sidan, hävdar Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande.

– Jag är attraherad av den tanken och det går säkert att utveckla, säger Håkan Sjösten i en medhållande ton och fortsätter med

– Vi domare måste bli bättre på att se till avsikten med slaget, många bara blir till, andra sker medvetet och det är de senare som skall bort.


Offsiden då?

Den är komplicerad, även om blåsningen görs mot hemmalaget… Ibland har jag funderat på om chauvinism och engagemang måste hänga ihop? Som ”längtare” efter fin bandy vill man inte att kanonfina anfall skall dödas med ojusta slag. Heller inte att ett fint genombrott i försvarslinjen eller frispelning med ett rakt pass skall gå om intet på grund av en felaktigt avblåst offside.

Detta är en mycket, mycket svår situation i världens snabbaste bollsport!

Är medveten om och har en viss förståelse för att domarna så här i början av säsongen, blåser hellre en gång för mycket än med knivskarp urskillning. Vi får dock inte sluta upp att dryfta och fördjupa offsidefrågan!!

Om vi rätt inte hittar ”Sesam öppna dig”.

Är det exempelvis hugget i sten att vid en längre boll från eget straffområde, eller vid målvaktsutkast (grandiost sådant av Daniel Borvall i Lidköping och domargodkänt) att det är passningsmottagande linjeman som har hela avgörandet?

World Cup skall bli intressant att studera bland annat ur offsideperspektivet.


Krullen, Fiskan och Micke

När nu Villa BK firar sina 50 år i högsta serien hade det varit passande att stora och välkända bandyprofiler som Kjell ”Krullen” Johansson, Göran ”Fiskan” Johansson och Tore Skoglund var jury och prisutdelare för matchens lirare. Alla dessutom på plats.

Sedan hade det varit lätt att fylla på med Micke Arvidsson, Christer Kjellqvist och glade Classe Malmqvist, den senare hade säkert kunnat lämna sin parkeringsuppgift.

Om nu någon tyckt att nu räcker det med Villa (någon sa tom att de är bättre på event än sportslig utveckling) kunde före detta storspelare som Jonas Claesson, Ari Holopainen, Micke Carlsson, Putte Johansson, Stefan Karlsson och Ola Johansson ryckt in. Inga höga reseersättningar på någon. Alla var på plats.

Så profilerar en traditionsrik sport sig.

Också med en tanke till Björn Swartswe, grundaren av dygnet runt turneringen i Ljusdal som sedan blev World Cup i Sandviken.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg