Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: "De komma från öst och väst"

20 JAN 2020 21:16
Så sa den humoristiske, slagfärdige bandyledaren i Värmlands Bandyförbund, en riktig värmlänning, Kjell Strömberg, Skoghall när Boltic var i värvartagen i mitten av 70-talet.
  • Uppdaterad: 20 JAN 2020 21:16

45 år senare gör AIK något liknande. Vinklingen har jag knyckt från HoF-medlemmen och bandysympatisören Göran Söderlund.

Runt laget har de numera tillgång till landets mest meriterade ledartrojka i form av spelmeriter Magnus Muhrén (82 landskamper) Anders Östling (98) och Andreas Bergwall (195). I sina roller på plan hade de dessutom speluppbyggande roller och fick därmed tidigt möjlighet att träna sig i spelets grunder. Och Andreas Bergwall har hela sin karriär haft hela spelplanen framför sig. Det uthålliga, ”varje- dags- slitet ” på träning tillkommer.

Parenteserna ger ackumulerat 395 och åsyftar landskamper.

Anders Östlings 1-1 mål vid SM-finalen 2001, VSK-HIF, 4-3 är bandygodis av högsta karat. Tål att skrivas, ses om och om igen. Favorit i repris.

Allmänt, har många lag denna säsong förstärkt sin ledarkader, högst avsevärt.

”Flera ögon ser bättre än färre”, något i den stilen svarade fotbollens Lagerbäck en gång på frågan varför de skulle vara mer än en ledare.

Pennalismledarskap

Att tränarna i NHL lyckats så länge med sitt pennalismledarskap kan bara förklaras med att ”pengarna tystar mun”.

Förödande för en grupp när inte åsiktsbrytningar och öppenhet råder. Oavsett om det är på jobbet, inom idrotten eller de yttersta formerna av proffsidrott.

Om inte en grupp blir delaktig, tillåts-tränas komma med synpunkter, beror det bara på en orsak= ledaren /tränaren som inte övar dem i att reflektera och tala.

Här har idrotten fortfarande en ledarposition visavi samhället i övrigt. 

Finns dock inom vår sport och föreningar, ledare som tyvärr även idag har ett föråldrat högröstat jag-ledarskap som skymmer det moderna process- och vi-riktade ledarskapet

Peka finger

Ledarna har ett stort ansvar! Och spelarna! Inte minst i förhållandet till fler och fler hjärnskakningar. Vi löser inte denna, näst intill livsviktiga fråga, med att peka finger åt varandra.

Domarna varken kan eller skall ha hela ansvaret för denna trend. Finns inte någon spelare eller ledare i svensk bandy som medvetet vill skada någon, så det blir men för livet! Men vi är nära nu. Ansvaret att sätta stopp för detta är vårt gemensamma!

Ni ledare, please lågprioritera inte att sända in skadeblanketten. Därigenom får vi ett underlag för att efter säsongen förhoppningsvis sätta stopp för denna olyckliga trend.

Bandyn är en av de idrotter som har minst skador, den positionen skall vi inte tappa.

”De komma från” - 20 föreningar

Våra energiske förbundskaptener för 15-årslandslaget, de före detta landslagsspelarna, Pär Gustafsson och Patrik Södergren, har tagit ut en 30-mannatrupp. 

Den senare hade en unikt bred och kraftfull skridskoåkning. När han går, har han en steglängd som påminner om att sträckan stegas i meter. I detta sammanhang vill bandyn dock nyttja ”huvudet och hjärtat”, om nu någon trodde något annat.

30-mannatruppen skapar ett stycke tilltro till vår sports framtid. Spelarna kommer nämligen från 20 (tjugo)olika föreningar! Helenelund, GT-76, Västanfors IF och Tranås Bois från division 1.(Som av en tillfällighet ligger de tre först nämnda föreningarna också i serietopp). 9 spelare kommer från allsvenskan och 9 från elitserien.

– Det är en enorm glädje att konstatera att vi har en sån bred representation, säger Pär Gustafsson när talanger som Noa Gummesson (Åby/Tjureda IF), Wilmo Andersson (GT-76) och Wilhelm Frimodig (Västanfors IF) dyker upp och visar framfötterna.

– Det är så otroligt viktigt att våra ”mindre klubbar” fortsätter att få fram talanger och inte bara de klassiska storklubbarna, fortsätter kloke och handlingskraftige förbundskaptenen.

– Hoppas så innerligt att detta stärker de ungdomsledare som ibland får arbeta under svårare omständigheter att det är möjligt att få fram talanger så här långt. Samt till alla dom som håller på att det verkar som en morot både på bredd och topp.

VM går i Archangelsk i slutet av mars.

– 16 av dessa ungdomar kommer då att få en upplevelse som de bär med sig resten av livet, fastslår Pär Gustafsson avslutningsvis.

Innan dess har han även lyft talanger som Ludwig Westerling, (Vetlanda BK) Oskar Alfredsson (Tillberga Bandy) och Gustaf Doktare (Katrineholm Bandy) i denna åldersgrupp.

Går i graven

Detta är slutet för bandyns 15-årslandslag, verksamheten med stimulerande internationella kontakter och vyer går därmed i graven.

Det börjar ta form att någon nedläggning av ungdomsaktivitet inte skall göras förrän en ersättningsaktivitet finns. Har dock inte funnit ”laga kraft” ännu.

Svenska Bandyförbundets absolut angelägnaste uppgift, ihop med regioner/distrikt och föreningar, är att ligga i framkant avseende att stimulera och utveckla.

Inte att avveckla.

 Avhjälpt om ett 16-årslandslag är igång redan nästa säsong.

– Vi arbetar beslutsamt i den riktningen, men vi måste ha några att spela mot också, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

– Grunden till detta beslut som togs på bandyns årsmöte 2018 och kom efter en motion från Sydväst.

Lika viktigt som att stimulera de bästa ungdomarna är att ha aktiviteter för många med fri anmälan utan nominering. Vi borde ha fler inspirationsdagar i skolningssyfte.

Klubbkoncentration hos damlandslaget

Dambandy-VM i Oslo den 19-22 februari med hela nio nationer har alla chanser till att bli något extra.

Från onsdag till lördag spelas det hela 23 matcher.

Ni som älskar dambandy och planerar att åka dit, gör det. Vi planerar att genomföra några ”trivseltimmar” i dambandyns tecken på en lämplig plats och tid.

Vi återkommer med närmare information under temat ”Dambandyns bästa”. Alla är välkomna!

– Det är mycket angeläget att få till något dylikt, vissa dambandyfrågor blir emotionellt överladdade på nolltid och hindrar en samsyn på förändringar på grund av bristfällig, felaktig information som vi kan avhjälpa genom att vi snackar med varandra, säger Anders Bergström landslagskommitténs ordförande.

I nuvarande 20-trupp är det fyra klubbar som är representerade Skutskärs IF och Västerås SK med 7 spelare vardera, Villa BK med 4 och AIK med 2.

Inte sällan brukar ett bra landslag grunda sitt spel på ett eller flera klubblock. Oavsett idrott. 

Tar vi med moderföreningsbakgrund blir bilden mycket annorlunda! Eller 15 föreningar totalt.

Tranås BoIS, höll på att skriva Tranås Girls med 3 tjejer, en förening som hade dambandy redan i slutet av 60-talet. Birgitta ”BingBong”, Monica Gustavsson, Eva Ring och Birgitta Vernerskog (invärvad från Eksjö) varpå landslagsläger i början av 70-talet, tyvärr inget landskampande.

Matilda Svenler

Bilden: Matilda Svenler är en av dagens landslagsstjärnor med Tranås BoIS som moderklubb.

Söråkers IF också en fighterstark dambandy har också med 3 spelare. Kareby IS, har 2 tjejer, Köpings IS, Sunvära SK, IFK Skoghall, Nässjö IF, Katrineholm Bandy, Lidköpings AIK/Villa och Ljusdals BK med en tjej från respektive förening och pryder en fin tjejbandyparad. Och en glänsande, smittande ledar-och föreningsparad!

Iögonfallande är att VSK och SIF bland sina 14 spelare endast har tre spelare med moderföreningstillhörighet Västerås SK eller Skutskärs IF.

Dambandyns födelse

Idag står följande att läsa i ett antal tidningar: 

För 138 år sedan ,1882, föddes Margareta, kronprinsessa (död 1920). År 1905 gifte hon sig med Gustaf VI Adolf. Hon var sportintresserad och grundade en bandyklubb för damer. Kronprinsessans Hockeyklubb 1908. Hockey var fram till cirka 1910 en parallell benämning på bandy.

Kronprinsessan Margaretha

Bilden: Kronprinsessan Margaretha.

Talangfabriken finns i 

På brukligt sätt brukar vi kolla vilka föreningar som har flest landslagsspelare. Vi brukar göra det först när landslagen slutgiltigt är uttagna.

Vi gör det för att hissa bandyns absolut viktigaste områden, UNGDOMSVERKSAMHETEN. Samt att certifiera Talangskolningen. (Senare skall vi även här lyfta moderföreningarnas betydelse).

Men vi måste stilla vår nyfikenhet redan nu med att titta på 15-, 17- och 19-årslandslagen, pojkar. (Obs att 15 då för närvarande har en trupp på 30 spelare).

Vetlanda BK: har 9 spelare med

IK Sirius och Villa BK: 7 spelare vardera

Ljusdals BK, Edsbyns IF: 5 spelare vardera med.

Vid alla landslagsuttagningar anger vi numera också moderföreningen.

 

Curt Einarsson

På landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg