Hoppa till sidans innehåll
En stor färgskylt med fyra världsmästartjejerna (F17) från Tranås, från vänster, Wilma Törnqvist, Emma Enström och Wilma Wachenfeldt samt liggande Olivia Gransing.

Signerat Einarsson: Blomningstid i novemberdimman

23 NOV 2017 15:18
Gabriel Augustsson, 15 (Västanfors). Klubbkompisen Filip Backström, 16 gjorde likadant i den nyrestaurerade Bandyallsvenskan.
  • Uppdaterad: 23 NOV 2017 18:48

Albin Thomsén, 17 (SAIK, fr Villa), kusin med Joel Broberg, gjorde det dessutom två gånger om och en gång i matchen därefter.

Jonathan Svensson, 17 (VBK, Åby-Tjureda ursprungligen) noterades också för det.

Debutmål i sin A-lagsdebut!

Tuva Ahlsén, 15 (Skutskär) med ett grandiost distansskott gör det inför över 1000 pers i Sparbanken Lidköping Arena. Har du sparat bollen Tuva?

Några veckor dessförinnan har hon med sitt Uppsala BOIS (Girls…) vunnit poängligan i World Cup för tjejer-17 i Vetlanda.

Vilken lycka och minne av den första matchen med de stora!

Å va stora de kan verka just då. Eller är det precis det dom inte är.

Och de uppnår sin första blomning under ett mörkt och dimmigt november. Perenna skott som kan bli så mycket mer.

Flickorna före.

Tillbaka till flicktalangerna. Som för övrigt kommer fram tidigare än pojkarna.

”Gör de i alla sammanhang”, säger någon.

”Bristande konkurrens på flicksidan”, hörs från annat håll.

”Tjejerna ligger nästan alltid före”, har Agne Bergvall sagt någon gång.

Studieresultat är inte heller ovanligt i samma riktning.

Den senaste PISA-rapporten beställd av OECD om samarbete visar att flickorna är överlägsna.

Den debatten och hur jämlik bandysporten är skall vi kanske ta i ett annat sammanhang. Lockande annars mot bakgrund av att frågan rent allmänt är brännhet just nu. Men skall vi få något djup i ämnet får vi nog ta en speciell ”Signerat Einarsson”, bara om det. Måste dock påminna om att när Ann Elefalk en gång var anställd av Svenska Bandyförbundet som dambandykonsulent, hon spelade också själv, tyckte vid den tiden Svenska Fotbollsförbundets ordförande, Tore Brodd att tjejer skulle ägna sig åt något annat än att spela fotboll. Den typ av debatt har vi aldrig haft i bandykretsen. Men jag har kanske varit tondöv.

Rekordungt.

Hustru Elisabeth har just påpekat, ”Jasså, du har fallit så djupt nu så du skriver bara om målgörarna”. Det är inte läge då att varken påpeka att jag en gång lyckades med att införa passningsstatistik eller har misslyckats med att även få med det så viktiga andra passet. I det senare fallet tvivlar jag på att jag överhuvudtaget fått någon att lyssna. Vi lämnar målgörarna per omgående.

Kontaktar förbundskaptenen Magnus Nordin för att få en övergripande syn.

– Spelar klokt, säger han om blott 14-åriga (03:a) Tove Grönoset, Grycksbo även i SAIK

– Ser spännande ut, heter det om Wilma Uhlin, 16 också hon från samma klubb-ar.

– Kommer att bli en bra spelare, förutspår den kvinnliga A-förbundskaptenen om Annie Berner, 16 (Villa). Hittar Annie Berner också som tvåa i WCs passningsliga för klubblag-17. Med tanke på efternamnet antar vi att hon är från Vänersborgsområdet (Blåsut).

18-åringarna Sanna Gustafsson (Skirö) och Ida Friman (Kareby) nämns också men dom hör redan till de etablerades skara. Sanna och Ida, ni känner förmodligen er sådana också!

I syfte att premiera föreningar som satsar på ungdomsverksamhet vill vi gärna få med moderföreningen - obs moder-föreningen heter det, ej fader -. Sanna Gustafsson, (NIF, IFK Nässjö, NT-bandy tidigare) är nu inne på sin fjärde förening.

Så långt förbundskapten Magnus Nordin.

– Moa Friman och Ellen Nilsson är två tjejer födda 2003 som tagit rejäla kliv under sommaren och kan med en fortsatt klok matchning utvecklas till riktigt duktiga bandyspelare. Hittills märks mest det offensiva spelet, säger Per Brantsing, tränare för Kareby/Surtes 17-årslag. Mästarföreningen Kareby som kontinuerligt håller till i topp. Därom skvallrar de senaste sju årens SM-finaler, fem SM-finalspel och fyra vinster.

Varav tre vinster i rad under de tre senaste åren, imponerande!

Inte nöjda med det, utan talar också i termer av sin befintliga flickakademi.

Tankarna går då till Per-Anders Gustafssons förslag om att vid anmälan till de högre serierna skulle en större anmälningsavgift gälla. Sen avräknas det från detta belopp i förhållande till ungdomsverksamhet, skolningsaktiviteter, akademier och mycket annat. Licensiering i en helt ny tappning.

Arrangörsvillighet - också.

Kareby nöjer sig inte bara med att vara mästare, plantskola utan också under senare år varit arrangör för World Cup för Damer. Varför Per Brantsing?

– Vi tillhör en storstadsregion och måste därför anstränga oss lite mer för att kunna konkurrera med det enorma utbud som finns. Vi kan tillsammans, Surte BK och Kareby IS, nyttja styrkan i två organisationer och göra eventet till en rolig händelse för alla som ställer upp. 25 matcher på tre dagar kräver planering och förmåga att leverera enligt plan från bortåt 100 personer.

– Denna gång hade vi också Flickbandyns dag, vi vill därmed tidigt på säsongen visa de yngsta tjejerna att det finns andra tjejer som spelar och därigenom skapa förebilder, säger Per Brantsing .

Skirö AIK är en annan plantskola för dambandyn, har ett kanonlag F15 på g och arrangör för WC-17 och flera andra spel- och träningsformer, för såväl tjejer som killar redovisar via Jens Harrysson samma motiv som Kareby/Surte typ skapa förebilder och utveckling av föreningen.

Tranås BoIS är också en bandyförening med ett mycket långsiktigt, framgångsrikt engagemang för flick- och dambandyn. Vilket välkomnande som finns på SweTouch Arena i Tranås! Se foto.

En stor (5000-3560 mm) färgskylt med de fyra världsmästartjejerna (F17) från Tranås, från vänster, Wilma Törnqvist, Emma Enström och Wilma Wachenfeldt samt liggande Olivia Gransing, går ej att bomma.

– Vilken fin respons vi fått av denna skylt, säger Björn Forsell, till vardags PR-makare och med långvarigt engagemang för bandyn både i Tranås och på Sverigeplanet.

Dylikt proffsigt entrévälkomnande à la Tranås finns det kanske plats för på fler arenor i Sverige?!

Lång blomning.

När jag sitter och skriver detta får jag ett SMS som uppmärksammar det riskfyllda med att låta visiret ”hängas upp” som en spjutspets. Ett förtydligande med konsekvenserna, riskerna för dylikt känns onödigt. Självklart.

I novemberdimman är det inte bara talangerna som blommar.

Patrick Spångberg, 46 spelar fortfarande för IFK Motala. Det gör också ibland den tio månader yngre Anders Östling för Tillberga Bandy. Och som de spelar!

Har sett ett frejdigt, optimistiskt, ungt Motala och med en klokt spelande bollsäker högerhalv som håller elitserieklass. Att det finns två söner Spångberg också i laget verkar inte störa/påverka pappan det minsta.

Anders Östling lär också ha varit drivande i spelet, bekräftades också genom ett asspass.

Vi skall dock ej förvänta oss att rightare Östling skall göra en liknande soloåkning, som skedde vid kvitteringen till 1-1 vid SM-finalen år 2001 mellan Västerås-Hammarby, slutresultat 4-3 (Anders Östling gjorde ytterligare ett mål i den finalen). Det var då den rutinerade speakern, välkände Lars-Gunnar Björklund släppte på kutymen och jublade över prestationen.

Har det gjorts ett snyggare finalmål? Se och njut! >>   

– Förr hette det att lagspelare, oavsett lagspel, började skönja slutet vid 30-årsåldern. Detta inträffar nu vid 37-årsåldern, hävdar Gunnar Svensson erfaren hockeyledare i olika funktioner, agent med internationella utblickar inte minst NHL i flera decennier.

Tjejerna runt mitten mellan 30 och 40, Johanna Pettersson (Skutskär, med början i Tranås) 4 mål för en tid sedan och mv Linda Odén (AIK, start i Sandviken) och landslaget, fortsätt att spela på!

Joel Broberg har spelat ishockey i samma kedja i Lidköpings Hockeyklubb som hockeyns unike Rasmus Dahlin (-00) som kanske blir den andre svensk som blir draftad som nr 1 (Mats Sundin var den förste). Joel Broberg kan ha 10 000 sek i månadslön, obekräftat, Rasmus Dahlin kommer att få 975 000 US-dollar årligen i tre år.

– Det går inte mer än äta sig mätt, sa Bernt ”Bempa” Ericsson, en av bandyns största, när en journalist på en presskonferens skulle sy in något ångerfullt på optimisten när han inte valt hockeyn och NHL.

Medietränad.

När Jonathan Svensson gör en webbintervju efter sitt debutmål försöker han vara lite mindre glad när laget skall analyseras, som fått torsk mot VSK på hemmaplan. Men han spelar teater dåligt - och väl är det. Lyckan går att ta på. Precis som minen var på ”alla tiders målgörare” David Karlsson, Vetlanda då, Villa nu, i exakt samma situation, för bortåt 20 år sen, på hemresa från lagsmisk på Backavallen i Katrineholm.

På sistone har vi även sett Oskar Wikblad och Martin Landström uppträda ledigt i TV- situationer. Men att helt tillskriva Talanglandslagets medieträning detta, vore nog lite övermaga.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg