Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Bättre än Bolsjoj, bollen är snabbast

19 OKT 2016 09:19
- Alla bandyspelare har lite artisteri i sig, sen bubblar det över med norska adjektiv om Esplunds dribblingar och Löfstedts wedgeflippar.
  • Skapad: 19 OKT 2016 09:19

Värt att lyssna på därför att det är publikens röst. Publikens åsikter skall aldrig negligeras. Denne nestor har sett i det närmaste alla matcher i Svenska Cupen och World Cup.

Nej, det är ingen svensk klubbordförande, sportchef eller tränare heller. (De sitter kanske hemma vid sina datorer? De är sällsyntheter på läktaren, nämligen)

Johnny Johnsen, har bland annat varit norsk mästare och styrelseledamot i såväl Norges Ishockey- som Bandyförbund, men här citerad också för sitt exceptionella bandyintresse och klokskap.

Vi instämmer i lovsången över spelet och i spelarnas skicklighet. 

När Jenisej och Neftyanik flyktade över isen i lördagsnatt (starttid kl 23.45) var det jämförbart med de bästa tillställningarna på Bolsjojteatern! Eller mycket bättre.

Vissa spelare tog sig fram via att gunga sig fram i bredbent åkställning. Andra genom hopp i överstegen och med vanliga frånskjutsskär. Att Neftyanik några timmar senare i söndagens semifinal ej orkade mot Villa är begripligt. Och mänskligt.

Spelet var stundtals bättre nu än i Svenska Cupen.

I Lidköping var det dock fler jämna matcher, men så är en gång för alltid den internationella bandyn.

Klagosångerna om rysk bandy, tom från Ryssland, oroar.

  
Varför åker så många spelare med bollen tills de möter ett samlat lågt försvar?

- Bollen är alltid snabbast, påminner Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande, när ämnet luftas


Som en hyllning till cupsegrande VSK - som de imponerade! - och dess mästerlige tränare Michael Carlsson, 42, får han kommentera först:

- Tror inte vissa spelare  har kommit ur det som gällde ett tag med att vända ur och spela tillbaka i tid och otid, säger den store  avslutaren, nr 19 en gång, nästan alltid leende.

- En ledarfråga, svarar Pelle Lennartsson, i en matpaus mellan matcherna, denna gång mycket snabbare i talet, än han var på isen. Men ack så spelbegåvad.


När vi iakttog ett annat spelgeni från samma generation, Ola Johansson, aktivt sittande med noteringsblock, snett bakom bänken hos ett lite spelkärvande Byn, övervägde vi att föra fram samma fråga...

Vi avstod dock.


Med distans till World Cup, fördjupar vi ämnet med Stefan Karlsson, nu tränare i IFK Vänersborg (ett annat lag som har en del kvar innan de fått ihop det).

- Du är rätt  på det, istället för att passa tre, fyra gånger på den fria ytan, så åker man med bollen ända in i försvarsmuren och där kommer första passet, utvecklar Karlsson.

Stefan Karlsson, som är den ende på högsta nivå som varit verksam varje år, först som spelare och sen som ledare.

Om den bollhållande spelaren (den egoistiske soloköraren) istället satt snurr på bollen via ENKLA bollsläpp, hade några försvarare slutat att backa hem. Därmed hade -den förhatliga- bussen i närheten av eget straffområde fått "färre passagerare".

Och publiken fått mer ögongodis!

Släpp ”one-touch-spelet” loss. Men innan dess, släpp bollen överhuvudtaget.

Tack.

  
Fanns många lysande spelar- och ledarprestationer under World Cup.  

Beträffande ledarinsatser hade det varit spännande att ytterligare fördjupa tänket, pedagogiken, hos en vilt viftande, skrikande, jämfotahoppande Magnus Muhrèn. Det var under semifinalens inledning av andra halvlek när Villa höll på att tappa matchen. Eller kanske än mer en specialröntgen på lugne tränaren Johan Sixtensson.

Sällan har vi dock sett så många vilt viftande tennisbommande försvarare som i dessa matcher. Stressad tennisträning i olika vinklar och höjdläge kommer kanske längre fram på säsongen?

   

Senaste nytt från landslagskommittén;

-  Bandyns fysiska testbatteri skall utvecklas via utbildning och koordinering

-  Arbetet med att finna former för en ”General Manager” för varje landslag med inriktning mot kostnadseffektivitet och finansiering är påbörjad.

-  Dambandyledarna samlas i Surte den 29-30 oktober.

-  Talanglandslaget kommer att bli kallat till en dagsträff för Söder och en för Norr.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg