Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Signerat Einarsson: Bäst när det gäller

04 FEB 2019 16:57
Lagom upprymd efter en Bandyriksdag under två dagar - för Per-Anders Gustafsson med flera har den pågått längre - kom så FINALEN.
  • Skapad: 04 FEB 2019 16:57

Innan matchen signalerade kroppsspråket hos publiken ”Nu kommer VMs à la carte”

Glömt var VMs debacle med Kazakstans dåliga lag. Stoppades först att ställa upp med det lag som under ett antal VM nu har inneburit fyra bra bandylag. Generande för arrangörernas publikvolym. Vänersborg, nu i sitt fjärde VM, öppnade än en gång upp för ett fungerande, charmerande mottagande. Skämskudden skall absolut inte hamna hos IFK Vänersborgs ordförande Jan-Olov ”Jolo” Johansson eller de delegerade!

Knappt hade VM-finalens första spelminut passerats förrän Per Hellmyrs höjddroppade till en fri Crille Edlund. Fri och fri, han fick ner och med sig bollen även denna gång. Precis som han fick i första matchen, den gången från Erik Säfströms känsliga klubba. Vilka tekniska moment! På bandyriksdagen fanns bandyns ”Tekniska renässans” som en programpunkt. Här fanns tillämpningen.


Christoffer Edlund. Foto: Romus Ramström

Per Hellmyrs, gick det att ställa frågetecken om efter första ryssmatchen avseende tempo och passningsprecision. Nu var det något annat, vilket även bekräftades med ett nytt målpass till Erik Petterssons 3-1 i slutet av halvleken. Kom att visa sig att han därmed blev VM-finalens ende dubbelpassare.


Per Hellmyrs. 

Daniel Berlin, gjorde översteg med höjd, då har han tagit till det lilla extra, klev fram som en jätte. Även tekniskt typ vid Sveriges 4-2 mål. I vårt subjektiva öga kan vi till och med köpa att han vid några tillfällen interferade bort motståndare.

Kanske till och med bättre med detta än ”den vedhuggning, med klubban som yxredskap” som pågick på plan från matchminut ett till finalens 101:e matchminut av samtliga aktörer. Vi överdriver här lite. Endast för att skapa fokus på alla klubbslag.

Guldskimret fanns

Anders Svensson var rörlig, något långt utkast hade kanske ryckt isär motståndarna ytterligare. När vi under ämnet rysk och svensk bandy på Bandyriksdagen hade Misja Pasjkin som sagesman var Rättviksbördige Anders Svensson den som fick röstsedeln som bäste målvakt han spelat med och mot.

Backen David P Elfwing såg ut som han aldrig haft 50% av hälsenan av. Han började att spela igen först vid VM mot Ryssland.  Känn på den du. VM-debuterande halven Felix Pherson, med sin starka åkning, såg ut att släppa bollen tidigare. Johan Löfstedt hade höjt tempot. Esplund psykade genom sin lek med bollen och Edlund jobbade hem extra, när så krävdes. Kanske var detta bara önskesyn.

Men lite guldskimmer fanns där allt.

Vissa framförde före matchen, än fler naturligtvis efter matchen, varför inte den fruktade hörnskytten, även hos motståndarna, svensk-ryssen Patrik Sjöström, inte fanns med. Vilket utbyte han får av Jenisejvistelsen då han även har med sig familjen.

Det fanns ett svenskt initiativ över envigen ända tills matchens senare del.

Det svenska hoppet släcktes slutgiltigt, nästan, när Ryssland reducerar till 5-4.

Då kommer Rysslands nr 15 mer och mer in i matchbilden, Sverigebekante Alan Dzhusoev och även nr 8 Maksim Ishkeldin. Den senare bandyns svar på serietidningarnas Kronblom.

Dessa två världsspelare kom ändå sammanlagt i finalens matchprotokoll med endast som målpassare vid en hörna.

”Svenskdödaren” Mirgazov

Innan dess har den verklige ”svenskdödaren” numera, Almaz  Mirgazov, den lille ettrige tian från Uralbergen som numera spelar för Jenisej, utmanat under  hela matchen. På ett backande svenskt försvar var det följdriktigt han som också satte P för fortsatt sudden deathspel med matchens 6-5 mål och sitt tredje!


Almaz Mirgazov. Foto: Romus Ramström

Ryssland hade på sina tre matcher mot Sverige och Finland haft 44 hörnor och gjort ett mål. Denna gång fick de 5 hörnor och gjorde två mål…Det sistavar det viktiga 5-5, någon minut före ordinarie matchslut. Erfarne försvararen Yuri Vikulin nr 24 stoppade vänsterhörnan och lyfte in bollen efter kort avancemang med en backhandspassning. Coolt!

Ett antal timmar före finalen hade Misja Pasjkin på den citerade Bandyriksdagen förvarnat om att hörnorna skulle bli ett ryskt finalvapen, men så är assisterande förbundskapten i Ryssland också pappa Andrej.


Andrej Pasjkin i fokus. Foto: Romus Ramström

I matchens senare del hade vi observerat att hos det svenska laget ”hade rädslan för att förlora blivit starkare än viljan att vinna”.

Vi hamnade på matchens ståplats, idrott skall ses med mervärdet s t å p l a t s, ihop  med förre elitdomaren Jonas Sundelius och pappa Clas, 82. Jo, Pontus en gång landslagsmålvakt, tillhör samma dynasti (fastigheter). Förlåt Clas, att jag inte skrev upp dina förslag på hur bandyn skall förändras. Hade i två dagar under Bandyriksdagen lyssnat på förändringsförslag ”så kärlet var just då mättat”. Efter att Jonas Sundelius fått berätta att jag skällt på honom en gång i Motala om att domarna hade för mycket betalt, hade vi en samsyn på matchen.

Elitserien är orsaken?

Svenskarnas gemensamma beslutskraft i form av fysiska och psykiska resurser var borta när avgörandet skulle sättas in. Några av svensk bandys största spelarprofiler, Stefan Karlsson och Ola Fredricson efterlyste vinnarskallarna i sin matchanalys.

Andra har undrat varför svenska försvarsspelare fanns bakom egen mållinje vid finalavgörande målet? Andra har svårt att hitta spelarnas ödmjukhet. Själv har jag förlorat två VM som förbundskapten, skall man nu ansvara även för denna?

Det blir långt för mittfältare och toppforwards att jobba hem när försvaret står och backar. Inga stopp- och brytmoment uppstår. Rollfördelningen hackar och överlämnandet i djupspelet uppstår inte.

”Ja, men så spelas det ju i elitserien” säger en annan av alla de FK som dyker upp. Och där finns kanske den gordiska knuten.

Dessutom är tempot för långsamt i elitserien. Spelarna orkade därför helt enkelt inte nu.

På Bandyriksdagens avsnitt ”Framtidens Bandyträning” redovisade Agne Bergvall resultatet från fyra års landslagstester. Där framkom det att området där spelarna var sämst på var uthållighet - kondition. Gamle storspelaren Patrick Johansson, numera tränare i Vetlanda BK nöjde sig inte med detta och blev än mer upprörd över när det framkom att A-landslaget inte hade gjort testerna.

När skridskoåkningen kom upp på relaterade riksdag, inte minst i jämförelsen svensk och rysk bandy, efterlyste Pär Ringbo, region Sydväst och många med honom hjälpmedel i form av utbildning och instruktionsunderlag för att träna barn, ungdomar i skridskoåkning.

Eftersom det var många felpassningar och bolltapp under finalen, på en i vissa stycken ojämn is, (iscertifiering nästa steg?) speciellt framför Sveriges mål i första halvlek, var  egentligen tempot för högt för båda lagen.

Men strunt i is, felpass och bolltapp, publiken fick underhållning!

Efter finalen stod jag ute och lyssnade vad den hemgående publiken talade om. Tre kvinnor i det gyllene snittet mellan 20 och 70, ej urtypen för en bandyåskådare, var glada och utryckte sin belåtenhet över matchen. Obs jag tilltalade dem inte. Jag överhörde.

Uselt VM-resultat!

Under de sju senaste VM-turneringarna har Ryssland vunnit vid sex tillfällen.

Vid de sju senaste JuniorVM-turneringarna har styrkeförhållandet mellan Sverige och Ryssland varit exakt likadant. Alltså under de sammanlagt fjorton senaste VM-turneringar har Sverige bara vunnit två gånger!

-Ett förhållande som vi absolut inte kan vara nöjda med säger landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson. Vi måste hitta former att tillsammans med klubbarna, dess tränare och våra förbundskaptener kraftsamla och effektivisera.

Vi frågar inte om bandyns första riksdag är en dylik sådan långsiktig strävan .

Unika VM-tjejer!

Avslutningsmässigt lyfter vi på hatt, yllemössa och vad som finns i närheten för världsmästarna Ryssland-återigen bäst när det gällde som mest!

I det usla VM-resultatet för juniorer och seniorer lyfter vi med en stor stolthet, en hyllning till flickorna 17 och seniortjejerna som på sammanlagt 14 VM (5 st F-17) vunnit 12-TOLV!!

Ett GULDSKIMMER som varar!

Vi vet att det finns ett antal kvalificerade läsare av denna spalt.

Därför vågar vi göra vi ett litet annorlunda hopp genom att citera organisations-,lednings- och dumhetsforskaren vid Lunds universitet, Mats Alvesson i Smålandsposten  1 februari  2019.

”Många organisationer idag har ett stort fokus på att skapa en skinande fasad genom att bygga upp visioner och värdegrunder. Det är ofta ett slag i luften”.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg