Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Bäst igen - via att höja blicken

20 MAJ 2016 15:04
Curt Einarsson delar med sig av sina tankar kring svensk bandy.
  • Uppdaterad: 02 JUN 2016 10:56

När bandyns samtliga förbundskaptener, i de flesta fall även med assistenter, var samlade för en "analys och kickoffdag" i Örebro i slutet av april trumpetades det inte ut att det var "Nystart" på gång.

Eller att bandyn skulle bli "Bäst igen".

MEN.

Det var nog ingen tillfällighet att Per-Anders Gustafsson, själv en gång i tiden Guldtränare, uppmärksammade damlandslagets förbundskaptener Anna Jepson och Anna Lundin för deras ledarskap och metodval för VM-triumfen i Minnesota. Deras vision; "Vi skall spela den bästa bandyn som någonsin har spelats" fanns med som en blöt handduk under dagen.

Det fanns också stort intresse kring potentiella nya storspelare från de VM-segrande P19- och P21-landslagen. Förbundskaptenerna Håkan Rohlén (19) och Michael Carlsson blev inte bara prisade. Som dubbel guldtränare i Västerås låg det i luften att den senares svar registrerades lite extra. Förståeligt.

 Att duon Agne Bergvall och Uwe Hakus, som ihop har 24 internationella mästerskapsmedaljer (EM, VM och OS), fick stort utrymme på konferensen var inte orsakat av att de "råkade åka förbi" Örebro just då. Budskapet från SBFs Per-Anders Gustafsson och Lars Wennerholm var - släpp prestigen och öppna upp för kompetenstillskott utifrån.

När det framkom att Uwe Hakus, efter Tysklands VM-fiasko i Frankrike 1998, tillsammans med Jurgen Klinsmann (skriver självklart med tyskt u, som jag inte hittar på min dator) och Joachim Lööw var skapare av det tyska fotbollsundret var det inte lika spännande längre att via konferensfönstret på Behrns Arena tjyvtitta på ÖSK:s träning.

Vid hemresan kom tanken; Varför grillade vi inte Uwe Hakus om de tyska fotbollsakademiern, som han är arkitekten bakom?

Är självbelåtenheten starkare eller blygseln större än hungern efter kompetenstillskott utifrån?

Mantrat från duon Hakus/Bergvall var:

Låt träningen bli uppbyggande och inte nedbrytande.

Det tar minst tre dagar av återhämtning efter mjölksyrebelastande träning.

95% av all uppbyggande träning sker i ett för högt tempo.

Detta förtog dock inte möjligheten av att denna professionella meriterade duo även fick med budskapet:

- att en trettonåring bör ha 1100 timmar fysisk aktivitet per år som grund i syfte att ha en bra plattform för kommande elitträning. OBS: fysisk aktivitet är ej detsamma som träning.

- att finns en bra långsiktig träningsplanering som grund behövs inga mentala kortsiktiga inhopp! Detta var nog Uwe Hakus spetsigaste kommentar.

- att sensationslaget i svensk hockey i vinter Tingsryds AIF (3000 invånare i Tengsry som det heter i folkmun) var som nykomling nära att gå upp i SHL och har bara använt 28 spelare. Västerås IK i samma serie, viskades det om, hade som jämförelse använt 62 spelare. TAIF:s fys sköts av Agne Bergvalls team...

- att via appar sker kommunikationen, utformad för varje spelare. Där sker träningsuppföljning via säkra mätmetoder.

- att deras kärleksförklaring och beundran för bandyn som sport framkom.

Duon kommer att vara engagerad med utbildning, rådgivning, fysmätningar av Svenska Bandyförbundet bland annat i samband med landslagens septembervecka i Vetlanda.

Fortfarande hör vi Per-Anders Gustafssons lugna, eftertänksamma, men fasta avslutningsord i Örebro:

 Vi måste alla lyfta oss, bli bättre genom att höja blicken och tanken. 

Skribent: Curt Einarsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg