Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gert Holmér Frida Erlandsson, lagkapten för det svenska landslaget under VM i Kina 2018.

Signerat Einarsson: Bandyn var föregångare

15 JUL 2019 10:41
  • Uppdaterad: 15 JUL 2019 10:41

Fotbolls-VM i Frankrike var ytterligare en bekräftelse på de framgångar som numera finns kring kvinnlig idrott. Basket kom i medieskuggan. Där kunde verkligen Eldebrink och kompani tala om att inte blir uppmärksammade.

Vissa av dessa idrotter har nått sina framgångar via OS-pengar.

Redan i slutet av 60-talet hade dambandyn i form av Ann Elefalk en egen konsulent. Vad Svenska Fotbollsförbundet starke man Tore G Brodd och ordförande, tyckte om damfotboll vid den tiden passar sig inte i skrift.

Kraften i bandyn ligger hos föreningarna. För den skull skall inte förbundens ansvar med driver, läger, cuper, ledartrimningar, serier och landslag negligeras.

I näringslivet heter det att förändringarna måste ske inom någon månad efter tillträdet av ny chef.

Hur ser Bandyförbundets nye ordförande Per-Anders Gustafsson på vilka förändringar som måste till inom dambandyn?

- Vi måste göra många saker för att förbättra förutsättningarna för att flickor skall kunna spela bandy. Ett tydligt steg tar vi i det nya regelverket för elitlicens där Skridskokul och Bandykul är ett måste i steg 1 för våra elitklubbar. Helt klart är att vi behöver mer aktivitet för flick- och damverksamheten. Tycker att Skutskär, Skirö, Kareby/Surte, Grycksbo, Söråker m.fl. är exempel på klubbar som visar att flick- och damverksamheten skall värderas på samma sätt som pojkarna och herrarnas.

- Detta har stor betydelse för ett utvecklat föreningsliv, tror inte att alla av de uppräknade föreningarna ovan hade funnits om dem inte satsat så målinriktat på sin flick- och dambandy. Från förbundet skall vi göra mer för att stimulera till fler aktiviteter på alla nivåer för våra flickor.

PR-fullträff

Bandyns engagemang i vinterns genomförda Universiaden, blev en grandios PR-fullträff utöver det vanliga, inte bara publikmässig etta. Ett Tv-team följde Matilda Svenler i stort sett varje steg hon tog. Andra får träta om det berodde på målgörarförmågan eller en blond ...

Ja, det var inget svenskt TV-team, tyvärr.

Alla som var med därborta är lyriska.

Innan avresan kom till stånd för tjejerna var det ganska struligt med stort motstånd från en del föreningar.

Kan du Per-Anders Gustafsson med distans till händelsen ge din objektiva analys? Eller måste jag tala med en föreningsledare också?

- Att det fanns motstånd från ett antal föreningar om att släppa spelare till Universiaden. Förbundets del i detta låg i dålig kommunikation och information samt att frågan serieläggaren inte noterat beslutet som styrelsen tog redan i mars om ett deltagande. Klubbarna hade synpunkter på att turneringen skulle flyttas mm. För att anpassas till det svenska slutspelet. Med den nivån på argumenten så var resan lång till att få förståelse till 100 % om vad Universiaden verkligen är.

- Kanske det idag finns ledare som lever med dåligt samvete för att ha tagit bort chansen för sin spelare att få vara med om sitt livs bandy och idrottsupplevelse.

Från vår horisont hoppas vi att bandy kommer in i Universiadenprogrammet redan om 4 år i Lake Placid, men då är en del av dem som nu kunde ha varit med för gamla.

”Syns man inte, finns man inte”

Lagkaptenen Frida Erlandsson, som spelat mer eller mindre regelbundet i a-landslaget sen VM i Ungern 2006/07 tycker följande om bandyns framtida utveckling:

-Vi måste synas mer, talesättet att ”syns man inte finns man inte” har sitt berättigande

-Tycker alla ledare och spelare som håller på med dambandy är värda allt beröm dom kan få.

Innan dess har Frida Erlandsson tvekat inför att lyfta något område eftersom hon anser att det finns ett samband

Hoppsan, en spelare som uppmärksammar ledarinsatser, hör inte till vanligheterna. Nu börjar jag förstå varför just den forna Tranåstjejen Frida Erlandsson får så mycket beröm från olika håll. Ett förbundskaptensämne om ett antal år?

Unga talanger lyfts fram

Låt oss granska tjejernas träningstrupp med Magnus Nordin, förbundskapten.

Vad positivt att du släpper fram unga talanger som Grönoset och Ström i truppen. Finns det fler som är lika unga?

- Jag tycker det är viktigt att lyfta fram de unga talanger vi har på damsidan, speciellt då det saknas ett F19 och U21-landslag. Klivet in i A-landslaget är stort men vi ska försöka få med några av dessa unga spelare på något läger. Grönoset är yngst, född 2003, men också en exceptionell talang. Tilda Ström är född 2002, Wilma Uhlin och Hanna Palm är födda 2001. Mathilda Eklund och Virva Rylander är födda 2000.  Sedan är det ett gäng spelare födda 1999, Frida Wiklund, Agnes Ögren, Ida Friman, Sanna Gustafsson, Emma Nilsson, Gabriella Aronsson, och Kajsa Ericson som var stommen i F17-landslaget för några år sedan. 99-gänget var även stommen i laget som spelade i Universiaden.

- Utöver dessa så är Moa Friman, född 03, en spelare jag håller kollen på. Hon har ännu inte spelat i elitserien (till skillnad från Grönoset som är född samma år men som redan spelat fyra säsonger i högsta serien) men det ska bli intressant att följa henne i vinter.

Vad tycker Frida Erlandsson om 16-åriga talangen Tova Grönoset?

- Vi tappar varje mellanår för många spelare i toppen och behöver fortsätta att bredda underifrån.

- Grycksboprodukten är redan nu bra och varit så i flera år. Bra teknik och som vill och vågar utmana i bra fart. Spelar smart, framförallt för sin ålder.

Inget ”hon dansade en sommar”

Också positivt att VSK verkar satsa på fysiska träningshjälpmedel som Sideline. Din kommentar Magnus Nordin?

- Allting som underlättar och stimulerar träning och uppföljning är positivt. Oavsett om det är en entusiastisk tränare eller en app i telefonen. Jag tycker det är viktigt att ligga i framkant när det gäller både träningsformer och i användning av ny teknik. Här är VSK ett föredöme.

Hur långt har du kommit med landslagstjejerna avseende träningsrapportering?

- Här finns ett jobb att göra. Jag har försökt att få in träningsdagböcker och underlag med blandat resultat. Det skiljer väldigt mycket mellan spelare och föreningar hur försäsongsträningen bedrivs. Men de senaste åren har klubbar som Skutskär, SAIK, Villa, Västerås tagit tag i detta. Sedan finns det klubbar, Söråker tex, där nästan alla spelare spelar fotboll och inte har någon egentlig försäsongsträning innan de går på is i september.

… älskar att dubbelidrotta

När Virva Rylander i vintras blev svensk mästare med Västerås SK så kommenterades det även av friidrottsoraklet Lennart Julin.

Det gick ett sus hos Talanglandslaget för några år sedan när hon ”sköt fart” under en löptest. Skolexempel på teknikens betydelse Men så har hon också ett guld på 400 meter i ungdoms-SM.

För oss icke friidrottskunniga är just 400 meter en ”mördardistans”, det kluckar av mjölksyra i öronen redan efter första stavelsen. Eller efter 150 meter.

- Jag blev självfallet väldigt glad över uttagningen, känns som ett kvitto på att jag gör något rätt. Det ökar motivationen och gör att jag vill visa vad jag går för och utvecklas än mer.

- Hittills har det gått bra att kombinera mina idrotter, säger bandybacken och 400-meterslöparen.

- Men det finns utmaningar och en del svårigheter som att jag missar mycket av uppbyggnaden inför friidrottens sommarsäsong i och med att den sker samtidigt som bandyns slutspel.

Och sedan fortsätter Virva Rylander med sin självbekännelse:

- Jag älskar att dubbelidrotta, eftersom det konstigt nog ger mig energi och jag mår bra av att ha mycket att göra.

Bandylagledaren Lennart Johansson är död

Flera har sagt och skrivit om den bortgångnes förmåga ”att inta rummet”.

1963 hette AIKs bandylagledare Lennart Johansson runt dessa år var han också sektionsordförande. Har man klarat av att bemästra bandyns oförutsägbarhet så är en meriterad att klara av UEFA-rollen…

För ett antal år sedan var Lennart Johansson, Bernt Gröön (ordförande i Svenska Friidrottsförbundet) och jag på en föreläsningsturné i södra Sverige.

Skulle ”underhuggare” som Michel Platini och Sepp Blatter dyka upp på ett bildspel när Lennart Johanssons föredrag kom? Eller klubbledare med ministerförflutet som Marseilles, Bernhard Tapie eller Milans Silvio Berlusconi? Kanske rent av presidenter som Nelson Mandela, Bill Clinton eller George HW Bush?

Nej, ingen av dem har han låtit sig imponeras av.

Slog sig ner i en stol och vecklade upp ett manus på en fjärde dels A-4 sida, handskrivet manus. Var nog skrivet på fram- och baksida.

Punkt 1: Ärlighet. Punkt 2: Var dig själv. Punkt 3: Behåll lugnet.

Och så fortsatte det. Inte 11 punkter som i ett elvamannalag. Dylika ”poänger” var inget för Lennart Johansson.

Han var sig själv fullt ut när han ”intog rummet”.

/

Curt Einarsson

på landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg