Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson Bandy har många gånger ansetts vara världens snabbaste lagidrott. Men håller den en högre kvalité än världens största lagidrott, fotbollen? Det anser i alla fall Conny Torstensson.

Signerat Einarsson: Bandyn håller högre kvalité än fotbollen

28 JUN 2018 09:42
Läs, häpna och sporras. Påståendet kommer inte från någon som varit för mycket i försommarens solsken.
  • Skapad: 28 JUN 2018 09:42

Utan värderingen kommer från ”Sveriges mest meriterade fotbollsspelare”, Conny Torstensson.

Spelade i Bayern München samtidigt som legendarerna Gerd Müller och Franz Beckenbauer och de nuvarande mäktiga presidenterna Uli Hoeness och Karl-Heinz Rummenigge.  Spelade i Åtvidabergs FF  under dess storhetstid. Tredubbla CL-titlar (dåvarande Europacupen) världscupvinst, flera ligatitlar i Tyskland och Sverige, två VM-turneringar 1974 och 1978 och 40 A-landskamper gör att det finns en viss särklassighet i påståendet.

De åtta div två säsongerna i bandy gjorde han i dåvarande Gamleby IF, numera Tjust Bandy.

-Jag spelade bandy tills jag kom med i landslaget, säger Conny Torstensson 69, nyss inkommen från en fysrunda. När jag kom fram i fotbollen kom en av landets kvällstidningar hem till Gamleby i sökandet efter förklaringen, då sa en stark bandyledare som var känd i Småland, Melker ”Mecka” Knutström

 - Att Conny Torstensson skulle bli bra i bandy var vi förtrogna med, men inte i fotboll.

Men det här med att bandyn är bättre än fotboll då? Lugn det kommer lite längre fram.

Bäst i skridskoåkning

Själv säger Conny Torstensson, apropå detta som hände för över fyrtio år sedan och dubbelspelandet i bandy och fotboll som var så vanligt då.

 - Som fotbollsspelare fick jag många erkännande för min löpförmåga men min skridskoåkning i bandy anser jag var förhållandevis bättre, säger Conny Torstensson idag.

I egenskap av styrelseledamot i Tjust Bandy söker vi svaret av honom till att klubben nu har lag i samtliga åldersgrupper från att tidigare nästan inte har haft någon ungdomsverksamhet alls.

Nästan så vi hör hur han söker efter luft och tankeutrymme. Medveten om att inget ger sig självt. Kanske en erfarenhet också av sitt förflutna som klubbchef i Västerviks Speedway

 - Vi har via bland annat bättre ekonomi skaffat oss struktur på verksamheten. Kunnat få fatt på dugliga personer som arbetar bra med sponsringsverksamheten. Under en följd av år har vi tidigare misskött ungdomsutvecklingen, konstaterar Östsmålands störste idrottsprofil.

Vid SM-finalen för 18-åringar mellan Vetlanda BK och Edsbyns IF, 6-4 efter straffar storspelade målvakten, Tjustynglingen Vincent Trygg!


Vincent Trygg gör en av sina många straffräddningar i P18-finalen tidigare i år. FOTO: Martin Henriksson

Utåtriktad och åsiktsrik. Genomför i sitt eget bolag årligen ett tiotal fotbollsresor från Norrköping till Sydtyskland. Företrädesvis till Bayern München där personkontakterna finns.

Skutskär och Tjust, vilka comebacker!

En del av bandyns framtida vitalitet och bredd ligger i hur orter som Skutskärs IF-fantastisk comebackresa! - och Tjust Bandy har kraft att komma tillbaka. Det är i sådana insatser vi har många årets ledare och eldsjälar.

När Tyskland får sin omtalade frispark mot Sverige när det är 15 sekunder kvar av matchen, ropas det för full hals från Tv-soffan;

”MUREN -m u r e n - MUUUREN!!!”, vi som är bandysmittade får inget gehör i midsommardagsnatten, varken för antalet spelare eller att Mikael Lustig skall stå 3-4 meter bakom, i ingen mans land.

Inte ens när Marco Reus och Toni Kroos står och pratar med varandra vid fastställt frisparksställe reagerar de svenska spelarna. I bandy har det då alltid varit en klar signal om att något är på gång, SE UPP!

Är det så att fotbollen med tanke på hur många mål som görs i VM på fasta varit efter med detta moment?

Och då går Conny Torstensson igång på alla cylindrarna, inte främst på fasta men om annat kring VM-spelet

 - Det värsta jag sett avseende ojustheter var matchen mellan Serbien och Schweiz, om blicken inte ens är på bollen vid hörna utan full fokus är på hur omfamningen och tröjdragningen skall gå till, som Stephan Lichtsteiner (Schweiz, Juventus) gjorde, är fotbollen riktigt snett ute.

 - Jag kan inte minnas att vi någon gång omfamnade eller drog i tröjan under min aktiva tid, säger Conny Torstensson med ett verkligt försök att minnas rätt.

 - Ordningsreglerna för VAR borde ses över, uttalandet kom strax före matchen Iran-Portugal, som i alla matchavgörande moment styrdes av ”fyrkantskissen”. Precis som vår sagesman kunde förutse vad som var i görningen.

Måtte bandyn slippa

Vi försöker med att det måste vara en omöjlig uppgift för en matchledare när 22 spelare, ledare och avbytare har satt i system att fuska, ljuga och filma till sig orättvisa fördelar. Egentligen lika fuskande och korrumperade som FIFA. Tar också fram handbollen som positivt exempel.

För ett kort ögonblick hinner vi också tänka måtte vi inte i bandyn få dessa avarter. Herrar domarchefer Olle Modin och Håkan Sjösten seglar förbi i änglakläder med pekpinnar. Eller är det spelarna själva ihop med tränarna som styr utvecklingen?

 - Domarna är alldeles för svaga, varför vänta med gula kortet, vårdslös handling är något  medvetet och skall ge gult kort. Då hade spelet öppnats upp tidigare och vi hade fått se roligare fotboll med fler resultat typ 4-2.

 - Det är domarnas släpphänthet avseende att beivra tacklingar under 10-20 år som medfört att anfallarna börjat att överdriva hur drabbade de är, slår den före detta mittfältarna fast med bestämdhet.

Håll i er nu kommer jämförelsen mellan fotboll och bandyn upp.

 - Bandyn håller högre kvalité i spelet än fotbollen, sägs mycket enkelt och naturligt.

Hoppsan, vi undrar om vi har hört rätt.

 - Bandyn var tidigt ute i sin speluppbyggnad och att förstå betydelsen av att hålla bollen inom laget. Egentligen före att Spanien kom med sitt tiki-takaspel.

 - Ett moment i bandyn är när två spelare samspelar för att förbereda en mer öppnande passning till en tredje medspelare. Ett annat inslag som skiljer markant är tempot i spelet, framför Conny Torstensson.


Bandy håller högre kvalité än fotbollen anser Conny Torstensson.

Den sista iakttagelsen är minst förvånande.

Berättar sedan om hur han under många år vid framförallt matchbesök i Vetlanda och i Åtvidaberg grundat denna uppfattning. Initiativet till jämförelsen kom från Conny själv när vi före VM talade om förväntningar på spelet, spelare och lag före VM.

Intervjun publicerad i Idrottens Affärer.

Tyskland inga förhandsfavoriter

Då sa han att Tyskland inte är favoriter på grund av att deras spel numera går sakta för mittfältarna (Özil, Khedira, Gündogan) och toppforwards (Müller, Werner) har för dålig precision. Denna gång lägger han också till att mittbackarna (Hummels, Boateng, Rüdiger) är för orörliga och exemplifierar det med att Jerome Boateng (192 cm, 90 kg) hade en steglängd på 1,50 -1,70 m vid den oriktiga tacklingen, straffsituationen med Marcus Berg. Detta som en förklaring till den feltajmade tacklingen.

Då sa han också att Frankrike är VM-favoriter, men hoppades på Brasilien och hade Belgien som en outsider. Tvivlade lite på Belgien då de ej har spelat de stora matcherna.

Nu vill han även lyfta fram England inte minst för att de har målskytten Harry Kane.

Innan VM lyfte Conny Torstensson fram Frankrikes Antoine Griezmann, snubblar nu förbi Ronaldo men stannar upp för Colombias James Rodriguez i varma ordalag, till vardags i Bayern München.

Oj, vad det svenska laget gör reklam för teamet, laget och att summan av insatserna är överlägset de enskilda insatserna. En förbundskapten som talar om vi istället för jag. En Andreas Granqvist som bildar skola i hur en lagkapten skall vara. Gör matchavgörande mål. Visar på plan hur viljan kan försätta berg. Gör flest high-five. Snackar i alla intervjuer fram laget. Två ledarföreträdare att imponeras av och glädjas över!

Så olikt sina företrädare.

Nu ser vi framför oss en VM-fortsättning med mycket Lasse Grankvist i studion, vilket fullblodsproffs! Fullträff också med domaren Jonas Eriksson. En Daniel Nannskog som behåller sin humor, andas oftare och arbetar med ett varierat röstläge.

Mindre plattityder (skägg) och ”Hur känns det”?

Att någon gör en intervju med Ola Toivonens tränare i Toulouse FC, Alain Casanova 56, som nu är inne på sin andra tränarsejour i klubben och frågar honom varför världsspelaren Ola Toivonen inte får mer speltid i klubblaget. Kanske redan har gjorts?

Förslagsvis, låt duktige Bert Sundström slippa att intervjua svenska fans. Om han skall vara kvar i Ryssland låt honom då bevaka slipprige före detta FIFA-chefen, ”mitt VM” Sepp Blatters statsmannamottagande och tolka omgivningens kroppsspråk. Eller en fördjupning i om det är endast tillfälligheternas prägel som gör att det är tre ryska spelare som sprungit mest…

Har någons öra

Intressant att se hur förbundskaptenerna arbetar ihop med sina assistenter. Frankrikes Didier Deschamps verkar att lyssna mycket på sin Guy Stephan. Någon assisterande till Argentinas Jorge Sampaolis syns inte till, kroppsspråket verkar lämna öppet för många frågetecken eller verkar han helt upptagen av sin egen stegkorta snabbgång på linjen.

Gick inte att upptäcka vem som viskade i Janne Anderssons öra om att byta ut löpstarka Victor Claesson i slutet av Tysklandsmatchen.

Skall om tre månader följa, vem som viskar eller tillåts viska, till bandytränarna vid Svenska Cupen i Lidköping…

Av elitseriens fem bäst placerade herrlag i elitserien gör fyra av de fem föreningarna en ekonomisk förlust på ackumulerat cirka 4 miljoner kronor. Enda föreningen med vinst är Hammarby IF.

Ur led är tiden.

Men häng med ni som har pojke eller flicka som är födda år 2004 eller 2005 Inspirationsdagarna i Edsbyn 22 september, Örebro 23 september, Vänersborg 29 september eller Nässjö den 30 september kan snart vara fullbokade.

P.S. OS-vinnaren, legendariske cyklisten Bernt Johansson kör den 30 juni – 7 juli då med sitt Team Rynkeby, 27 deltagare ”Tour de Paris”, en liten nätt tripp på 1208 km för Barncancerfonden. Eva och Per-Anders Gustafsson ingår i teamet. Eva lär nog vara med även vid målgången…

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg