Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Bandygodis à la carte

13 JAN 2019 17:35
När snart tjugosexårige Joakim Andersson låter bollen studsa 1-2 gånger på klubban och förpassar bollen över den vige, påpasslige, utrusande Bollnäsmålvakten Niklas Prytz med en känslig liten lyra är det bandygodis av högsta karat.
  • Skapad: 13 JAN 2019 17:35

Detta sker dan före trettondagsafton i matchen Villa-Bollnäs i matchens 58:e minut och ställningen blir då 2-0 till hemmalaget. Sorlet kring Martin Karlssons betydelse som sprättare, passningsläggare, eller mamma Birgittas eller pappa Lars -Eriks (duktig fotbollsspelare och tränare en gång) applåder hinner inte avstanna.

Då en minut senare gör Jocke Andersson,26 nämligen om samma omöjliga tekniska grej! Två identiska lika mål!

Unika mål som innehåller nästan allt av tekniska finesser.

Skillnaden är att det är Tim Persson, (fd Vetlanda även han), som denna gång gör det korta lyftet-sprättet. En typ av passningar som är värd fokus, inte minst bland de låga försvaren. I en quiztävling hade Esplund och Löfstedt fått näst intill alla rösterna som sprättare-lyftare.

Jocke Andersson och Pontus Blomberg släpptes fram i seniorträningen som 16-åringar. Därefter släppte snart unge herr Andersson drömmarna om att bli fotbollsstjärna i La Liga eller Serie A.

Med dylika spelmoment oftare får ”bandyns dögrävare”, som nu dyker upp från lite varstans, dra en skämskudde över sig.

Har ni hört talas om någon som i fotboll har skruvat två hörnor i mål under en halvlek?

Eller två zorromål i en period i ishockey? Finlands Mikael Granlund gjorde ett sådant vid VM-semin mot Ryssland år 2011 vid ställningen 0-0 (Innebandyfinten med bollen på klubban)

Överhuvudtaget var detta en publikunderhållande match. Några veckor tidigare hade vi sett en intetsägande match mellan Villa och Sandviken. Typ när Daniel Berlin var på väg att runda sin försvarare strax intill offensiv hörnflagga på högerkanten och vänder hem eller Villas långsamma ideliga vrida-hemspel. Efteråt ångrade jag och Sören Johansson att vi inte åkte de 17 milen hem redan i pausen…

Under matchen Villa-Bollnäs kunde vi njuta.

Putin som bandyhallsbyggare

Den 25-27 januari skall det 28:e juniorvärldsmästerskapet avgöras i Sergej Lomanovs hemstad Krasnojarsk. Den nya inomhushallen lär invigas i samband med J-VM och genrepas inför Universiaden någon månad senare. Låt oss bara än en gång få berätta om hallens tillkomst.

Efter en VM-triumf bjöd president Vladimir Putin in spelarna Yury Vikulin, Sergej Lomanov och Yevgeny Ivanushkin samt bandypresidenten Boris Skrynnik till Kreml. Lomanov och Ivanushkin är för övrigt de enda ryska spelarna som gjort över 1000 mål i den ryska ligan.

Egotrippade Skrynnik tog för givet att han innehade huvudrollen. Denne föstes dock snabbt åt sidan och spelarna fick träda fram. Putin frågade spelarna

-Vad önskar ni er nu?

-En inomhushall, svarade Lomanov rappt.

Direkt angav Putin vem som fick ansvar för att önskan blev realiserad.

Under sju års tid arbetade vi för att få till en bandyhall i Vetlanda. Onekligen hade tiden kortast ner med tillgång till en Putintyp…

Bäst förberett juniorlandslag

Tre läger har stått i centrum för förberedelserna. En erfaren förbundskapten i form av Mattias Rehnholm, åsyftar då på rollen som landslagsledare och van vid mästerskap i öst. Senast förra säsongen matchade han 17-landslaget till en suverän triumf i Uljanovsk.

Agne Bergvall har vid varje läger registrerat spelarnas fysiska status. Om vi har uppfattat det rätt så har spelarnas inbördes nivå jämnats ut desto längre in på säsongen det gått. Vi har aldrig haft ett juniorlandslag där de fysiska värdena varit bättre registrerade. Om de också är bättre kan vi inte veta då vi inte har tidigare underlag att reflektera kring.

Mattias Rehnholm och Agne Bergvall har arbetat mycket tight ihop under flera år. Att fråga om de fysiska värdena i något uttagningsfall hade en avgörande betydelse kommer vi inte att fråga, då svaret kommer att utebli.

Av sju juniorvärldsmästerskap på rysk botten har Sverige vunnit tre gånger,1978,2002 och 2010.En erfaren fd förbundskapten och chefstjänsteman  som Rolf Käck anser att laget år 2002 är det bästa juniorlandslag vi haft. Anders Spinnars, Olof Englund, Jesper Eriksson, Pär Hellmyrs, Daniel Andersson, Johan Esplund och Jonas Edling är spelare som sedan vandrade vidare till många års spel i a-landslaget.

Det är bara upp till spelare som figurerat i elitserien Bjerkegren, Karlgren, Granqvist, (två år för ung) Rehnholm, Widman, Thomsen, West, Hedell, Svensson och Flodstam att matcha det!

Eller: med den nya allsvenskan ges det bättre utveckling i att som Wallin, Tranås, Toresson, Åby/Tjureda, Jönsson, Nässjö och Öhman, Ljusdal få mycket speltid än att ”åka buss Sverige runt” med ett elitserielag och få ringa speltid.

Mer effekt

En jublande landslagskommittébas, Per-Anders Gustafsson tränger fram.

-Jag blir så glad när vi har förbundskaptener som konkret arbetar efter devisen mer effekt per satsad krona.

Göran Boström, är namnet på förbundskaptenen!


Göran Boström (till höger) tillsammans med sonen Clas och pappa Sören. 

För att P17-landslaget skulle få in ytterligare ett träningsläger inför VM i Archangelsk har både boendet och maten setts över. Inte minst avseende egna arbets-insatser med käket, en aktivitet där också teamet stärks.

-Lärdom och erfarenhet för livet, att jämföra med att allt skall vara serverat.

-Som ordförande blir man då  extra glad när vi inom landslagskommittén arbetat så intensivt med att öka aktivitetsnivån för våra ungdomslandslag säger en nöjd Per-Anders Gustafsson slutligen.

Kareby-Surte, Lidköping, Tranås, Vetlanda(Skirö) och Uppsala

Så ser dambandyns utvecklingscentra ut enligt Annika Lundberg, förbundskapten för 17-årslandslaget.

Under årets första dagar genomfördes ett trimningsläger i Katrineholm. Utomhus, här lämnas inget åt slumpen. VM kommer nämligen att genomföras utomhus, i det finska bandynästet Varkaus den 1-3 mars.

-Flickorna är grymt duktiga, vi kommer att rulla runt så det märks inte vilka som vi har inne på plan. Vad som också talar för oss är att vi har tjejer med elitserieerfarenhet, säger Annika Lundberg när vi pressar henne på starka och svaga sidor

-Till spänningen och det oförutsedda hör att vi måste få ihop gruppen och tåla resan och en del annat under nya förhållanden.

Annika Lundberg är den förbundskapten som har längst erfarenhet av sitt jobb, extra intressant därför att lyssna på henne

-Det som har förändrat sig mest under dessa tio år är skridskoåkningen, säger Annika Lundberg. Hon hinner dock knappt avsluta meningen förrän tillägget blir, klubba och boll har också förändrat sig mycket.

När vi ber henne så här några dagar efter jul att skriva önskelista till tomten kommer det längst upp att stå

-Att vi har en aktivitet för tjejerna mellan 17-och a-landslaget, behöver nödvändigtvis ej vara landskamp, föreslår Annika Lundberg

Fanns något förr, Pressen-Landslaget, nu kanske ena laget kan röstas fram på nätet och bli à la Folkets lag?

Kreativa cuper

Såg tioåriga barnbarnet Philip premiärspela 11-manna på trettondagsafton. Vad heter det förresten på jämlik terminologi? 11-hena?

Vilken glöd de visade upp! En av bandyns största trollgubbar, Fredrik Rinaldo, har jag kanske aldrig sett visa ett sådant engagemang som spelare som han nu visade som ledare.

Den här dagen hade föregåtts av att jag någon vecka tidigare hade frågat Philip vad som är roligast?

-Pool- och cupspel, kom det som ett omedelbart svar.

Idègivarna bakom de skiftande worldcuperna, fyra för närvarande, tänker jag kanske inte mest på för tillfället utan på alla övriga cuper. Men:

Björn Swartswes dygnet runt cup i Ljusdal en gång var den mest originella. Går därför nämligen inte att så där enkelt hoppa över. Gick i graven med miljöförändringen och tappade då också sin själ. I LBKs duktiga 18-årslag skymtar Swartswenamnet fram ideligen. Sonen Fredrik som ledare och barnbarnen Erik och Elias på plan.

Läktarrösten hörs ibland säga ”Tänk om vi återigen kunde få se någon av Swartswes frislagsvarianter”. För er som inte heller vet att Gunde Svan också var en duktig skidåkare, nämner vi att när Björn Swartswe var lagledare för ett då mycket framgångsrikt Ljusdals BK var kreativiteten hög på frislagsgenomförandet.

Varför har vi inte några så kreativa ledare och spelare säsongen 2018/19? Att spela bakåt från offensiv frislagscirkel är inget mått på spelkreativitet!

Tillbaka till de annorlunda cuperna.

Grycksbo IF BKs nyårscup vänder sig till icke aktiva, mammor och pappor, ungdomar över femton som inte normalt spelar bandy och gamla spelare och kompisar.100 kronor pr spelare i anmälningsavgift.

Spelformen är 7-manna/hena och en guldskridsko utgör första priset. Rikligt med glögg serveras.

I Lidköping genomför Kållands BK, ”Natta” ett årligt spel för korplag, kompislag med spel på tvären. Om vi uppfattar det rätt, så pågår spelet långt in på natten och det blir en bra peng över till klubbkassan.

Vi behöver mer kreativa cuper för spelare mellan säg 7-14 år, gärna med lite kreativitet och nytänkande i. Eller lite utanför boxen, tokerier ökar oftast upplevelsen, behållningen.

Eller räcker gott som Grycksbo IF BK gör en gång varje år, spelar under mycket enkla former med kreativa lösningar avseende mycket små spelplaner, med sarg så att bollen ej försvinner.3-5-7mannalag. Sker i åldern4-10 år, med 3-4 matcher för varje lag.

Underbart!

Strävan är tydligen att varje förening i Dalarna skall göra detta poolspel för varje åldersgrupp en gång varje säsong.

Snittet under 30 år

Bandyns elitdomare har en snittålder på under 30 år. Ett förhållande som enligt uppgift står sig gott i en jämförelse med andra idrotter. Därmed har bandyn också klarat en kraftig generationsväxling.

- Bland herrarna är det många som tar ett steg i utvecklingen varje säsong, säger domarchefen Håkan Sjösten. Som nästan alltid har den gamle målvakten och elitdomaren Olle Modin i sin närhet. Det är omöjligt att inneha en så svår uppgift om man inte har någon att bolla med. Själva betonar dom supervisors och domarcoachernas betydelse.

-Makalös utvecklingskurva på många unga duktiga tjejer,betonas.

-Vi ser dock att i matcher som bränner till är ofta ålder och erfarenhet  förknippat med bättre matchledning, reflekterar Håkan Sjösten.


Christoffer Aidesjö gör snart sitt andra VM.

Per Jacobsson och Christoffer Eriksson är två tekniska ad, som fungerar fullt ut under tesen ”verka och inte synas”, också VM-domare om några veckor.

I allsvenskan har Pavel Celinsky också fått testa på elitluften. Kom från Archangelsk som 6-åring, pappan var bandyspelare, får nu återvända till sin hemstad i samband med P-17 VM som matchledare.

En liten bandysaga med Sjösten som berättare och Celinsky som aktör. Norra Ishavet får också besök av Patrik Berglund.

Till Krasnojarsk åker Jakob Liljegren med Oskar Stenborg.

På domarnas mittsäsongsträff välkomnar vi att slagen på klubban kommer upp. Nu längtar vi efter att den svåra offsiden också tas upp. Att blåsa offside för mycket är ovärdigt domarna!

VARFÖR?

Även denna säsong får matchledarna stå ut med onyanserade samtal-påhopp från ledare spelare direkt efter match. Ovärdigt och destruktivt! Varför inte istället ha ett knippe visitkort endast med mailangivelse och välkomna ledarna, spelarna att skriva dagen efter match. Egen iakttagelse och förslag.

Bandyn i topp

Något som bandyn har en suveränitet på är Elitrapporten .

Inte minst med dess starka ungdomsprägel, glänsande informationsorgan!

Med Martin Henriksson, Edsbyn som primus motor och Svenska Bandyförbundet som stöttare.

Att bandyn denna säsong ökat sin exponering i SvT och Tv4 med 50% gör vi även vågen för.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg