Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Bandyboom

28 FEB 2019 13:27
”Vilken sport, här finns det spelare som kan skjuta direkt i krysset och med denna lilla sylvassa klubba, nu beställer vi biljetter direkt till kvartsfinalen”.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2019 13:27

Kommentaren kommer från företagsgäster till Lidköpings AIK-tränaren Fredrik Sixtensson i samband med matchen Villa BK-Hammarby IF. Att det var förstagångsbesökare på bandy och kom från området Jönköping-Huskvarna och ofta ser ett annat islagspel kan vi inte undanhålla.

Ingemar Sixtensson, d. ä. är entusiastisk ordförande i Lidköpings AIK. Det var han som utvecklade hörnruset när han var tränare för Gripen. Vid nyligen spelade VM gav det mer plats i DN än någon VM-match. Johan Sixtensson är som bekant tränare i Villa BK. Vi lämnar dynastin Sixtensson där, annars åker textutrymmet. Vi utgår från att vi har anledning att återkomma med tanke på Villas titelvandring.

Bandyriksdagens deltagarförslag och att uppföljningen börjar att ta form, väcker stora förhoppningar.

-Distrikten kallas till avstamp i samband med SM-finalen.

-Elitföreningarnas fystränare är också kallade till kickoffträff i Uppsala.

- En utvecklingsgrupp med skiftande kompetenser att testa spelnyheter är på g.

- Arbetet att med kraft och utan jäv ta tag i elitklubbarnas ekonomiska doping luftades under två dagar. Vi böjer oss i förväntan inför den handlingskraft som sägs finnas hos utredningsledaren Göran Enander, landshövding i Uppsala. Vi återkommer till ämnet längre fram.

-Denna gång kommer vi att ha att penetrera alla förslag med bärighet därmed inte sagt att vi kan realisera allt, inte ens på sikt, säger tillförordnande generalsekreteraren Per-Anders Gustafsson, talman vid bandyriksdagen.

Från ”konferenstjafs” till VERKSTAD, underbart!

Ytterligare en konferens…

Erkänner att jag inledningsvis förordade att istället lägga resurserna på konkreta verksamhetsåtgärder, typ nya rekryterings-, tränings-, spel-och verksamhetsformer. Än ytterligare en konferens, nu kallad Bandyriksdag. Tänk hur mycket pengar och tid vi under årens lopp har stulit från våra barn och ungdomar på möten!

Lugne, kloke ordföranden för ÖSK-skutan Göran Liljegren, landslagsläkare en gång, sa med distans till Bandyriksdagen: ”Det var också ett utmärkt tillfälle till lärande”

Hoppsan, någon som öppet kan säga något om sina tillkortakommanden. Vore något för Norges bandy att ta efter? Och kanske än mer svensk bandy. Hos andra länder sägs det ibland, ofta att vi svenskar ”är stöddiga”.

Förlåt oss.

Åter till resursslöseriet med möten och konferenser. Kan köpa att det ibland är nödvändigt ur demokratisynpunkt och ”att fler ögon ser bättre än färre” som Janne Andersson sa när han som ny förbundskapten för fotbollen hade engagerat Thern, Lagerlöf och Prahl som medarbetare. Samtliga mer meriterade än honom själv.

Men då måste vi tag i idrottens-bandyns svagaste gren=informationen. Det är den som ger delaktighet och transparens. Till alla!

Hysch, hysch

Att bandyns toppklubbars dåliga ekonomi försämrat bandyns image är otvetydigt en sanning. Men det har gett bandyn publicitet! Mer än en klubbledare har sagt under senare år ”tänk om vi hade en ny Pelle Fosshaug, då skulle vi få utrymme i medierna”.

-Varje gång jag talar med en tränarkollega i elitserien är vi förbannade på hur vissa klubbar tillåts att missköta sin ekonomi, sa ”Putte” Johansson, en av de mest erfarna tränarna under bandyriksdagen. Bland bandyledare och spelare emellan är Licensnämndens arbete det som varit mest negativt i bandyleden. Det har upplevts som grovt orättvist.

Patrik "Putte" Johansson

Men tänk om deras arbete, kanske, kanske varit bättre än vad vi vet? Främsta orsaken till bandyns vrede är att det varit ett slutet sällskap á lá Svenska Akademien. Öppna upp och ge information. Det sägs att ställda mail till nämndens ordförande förblir helt obesvarade och detta sker år 2018… I sina jobb får bandyledarna arbeta med såväl månads-, kvartals- som halvårs och helårsredovisningar. Men så fort de kommer till bandyns värld är det på sin höjd årsbokslut som ges offentlighet.

Kvalspela, sen kommer…

Låt oss också ta upp det grovt graverande att lag först skall kvalspela och sedan inte får elitlicens.

Ta Nässjö IF som exempel. Nu skall den anrika föreningen kvalspela för sjätte gången. Det har inte förbättrat klubbens underskott. Om de hade klarat det sportsliga, hade det kanske blivit nej på ekonomin. Kvalspelet har då försämrat ekonomin ytterligare. Vid merparten gånger har det skett med Kalix bandy som motståndare, vilket bara det har medfört bortåt 100 000 - 150 000 kronor i reskostnader. (Läses vad Bandyvakten skriver måste man älska Kalix.) Så säger tävlingsbestämmelserna heter det. Ändra då på tävlingsbestämmelserna!

Apropå att värdera tillgångarna i balansräkningen. NIF har både 18- och 20- lag som spelar i riksserien (elit), dessutom ligger i topp i båda serierna. Av nuvarande elit-och allsvenska föreningar, totalt trettio stycken, är det bara tio föreningar som har motsvarande. Kostnaderna för att driva dessa två framtidslag ligger på halvmiljonstrecket.

Räknas det som en tillgång i balansräkningen?

- Nej, det gör det inte, men det är en god tanke i syfte att stimulera det viktigaste vi har ungdomsverksamheten, säger Per-Anders Gustafsson, som sitter med i den grupp som skall ta fram riktlinjerna för hur ”nya elitlicensnämnden” skall arbeta.

- Självklart måste vi få till att de kvallag som deltar också får elitspela, precis som att våra två högsta serier slutar samtidigt. Nu har exempelvis Falun och Frillesås fått gå och vänta flera veckor på att allsvenskan skall spela klart, säger Per-Anders Gustafsson nu även tillförordnad generalsekreterare.

Mer publik

En idrotts värde mäts oftast i publik och mediautrymme.

I TV har vi en ökning med 50 procent hävdar ”bandyns snabbaste mailsvarare” Per Selin.

Då skall man beakta att det måste finnas utrymme för någon svensk i NHL som är tredje passare. Annars är det mest unga Suomisöner som toppar de individuella spelarlistorna. Bommas helt av TV. Såg att tre svenskor eller var det tre norskor åkte VM-final på skidor.

(Knyckt lite av Croneman i DN).

Detta som en liten kontring på VM-bandyns ringa antalet länder. För några veckor sedan skimrade ett internationellt innebandyresultat på något i stil med 60 - 1 förbi.

I allsvenskan finns det nu web-sändningar från alla lagen, utom en.

Märkligt, folk har fått för sig att vår sport tappar i publik i högsta serien.

Så är inte fallet, vi har en ökning!

I allsvenskan har publiken också ökat!

Den som bara tror på problem, går då på antalet mål.

Inte heller där finns minskningar i någon av serierna.

Skridskodisco slår rekord

I veckan hade Tjust bandy 10-årsjubileum för skridskodisco med 850 deltagare och en försäljning med över tusen korvar och hamburgare.

 

Är det en ”X:et-effekt”?

Stefan Erixon, den före detta lagkaptenen och nr 10 i Bajen och i flerårigt landslagsspel. I vissa kretsar mera känd för att han innan SM-finalen, år 2013, sjöng Kentalåten ”Just idag är jag stark” som a cappella. I Tjusts A-lag, har han gett sin moderförening spetskompetens i tolv matcher, laget har vunnit serien med en förlust och skall nu kvalspela till allsvenskan. Strävar kanske efter att slå Åby/Tjureda som säsongen 2016-17 i samma situation, bara förlorade en match, när de gick upp.

Stefan Erixon

Tränare är den inte helt okände Thomas Fransson, som också återvänt till hembygden. I styrelsen sitter också en före detta bandyspelare Conny Torstensson. Jo, det är han som på sitt sport-cv också har lite från den långsammare sporten på sommartid.

Kan dom - kan vi 

Artikeln om föreningen med den goda ekonomin vid Helgasjöns nordvästra hörn är en av Idrottens Affärer mest lästa artiklar i år. Har vi bandyboom så gäller det att exponera det.

Åby/Tjuredas klubbhus

Åby/Tjuredas snabbmarsch genom två serier på tre säsonger har gett ett nytt stridsrop i svensk bandy: Kan dom - kan vi!

Det har blivit ett bevis på att allt är möjligt.

Från olika håll i vårt avlånga bandyland har jag hört detta. Senast från Ann Timan, vice ordförande i Härnösands AIK, som sa ”kan Åby göra det, kan vi alla”

Utan drömmar blir det mesta grått.

Nästa säsong skall 20-åriga talanger inte sitta på avbytarbänken längre och ”gnaga knoppen”

Den sänkta junioråldern applåderades av VM-spelarna i Vänersborg. Uttrycket ”gnaga knopp” är också knyckt därifrån. Nu skall 20-åringarna ut och spela seniorbandy.

Välkomna till verkligheten, nu är gymnasietiden över.

Som ett ”oeckrat hjul” är den nya outforskade organisationsformen, hört vid sargkanten.

Kommer det lag som har en skridskostark libero också våga pressa motståndarna högre upp på banan?

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg