Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Att vara eller inte vara

01 MAR 2018 18:23
För många bandyspelare finns inget av ”vara kvar” denna säsong. Och det är nu som ljuset och kylan har kommit. Nu går det att göra åkbar is lite varstans.
  • Skapad: 01 MAR 2018 18:23

Hur ofta har ni inte hört under årens lopp att bandyn slutar när det är som bäst. Har vi verkligen någon gång på allvar försökt att förlänga säsongen?

– I vårt senaste underlag för utformandet av vårt nuvarande seriesystem fanns med att alla serier skulle pågå betydligt längre än nuvarande situation, säger Anders Bergström, Nässjö som lett och medverkat i 3-4 av de senaste serieutredningarna.

– Kvalspelet skulle då få stryka på foten och det skulle heller inte vara en veckas vila före SM-finalen.

Att spela SM-finalen en vecka tidigare slår också på bandyns breddverksamhet.

Att vara eller inte vara,kan det handla om.

 

VM-analysen; bandyns bästa beslut.

– Min bild av styrkeförhållandet mellan oss och ryssarna är att vi är mycket likvärdiga, säger förbundskapten Svenne Olsson med några veckors distans till Chabarovsk-VM. Under de tre senaste säsongerna har vi vunnit fyra av fem matcher i inbördes möten.

Och då menar han att vi är bättre.

Går sen in och berömmer spelarnas förmåga att ta sig in i finalmatchen igen trots flera underlägen och kan näst intill millimeter- och sekundredovisa hur Erik Petterssons ramträff med mera skedde innan nr 10, Almaz Mirgazov från Jenisey avgjorde finalen strax utanför Sveriges vänstra stolpe.

När vi undrar hur bandyn i Sverige i stort skall göra för att inta en ledande position blir svaren:

– Elitserien måste då präglas av ett betydligt högre, intensivare tempo i bollbehandling och skridskoåkning.

– Ungdomarna får inte curlas sönder. Ett av de bästa beslut som bandyn har tagit är den nya allsvenskan!

– Som är och kan bli en riktig skolningsplats för talanger och ett sätt att bli upptäckt, säger förbundskaptenen med iver och entusiasm i rösten. En bra väg till elitserien är via tuffa seniormatcher i allsvenskan. Bättre än några minuters inhopp i elitserien, här är Svenne Olsson lika snabb och träffsäker i repliken som skyttet var som aktiv spelare.

– Jag ansluter mig gärna till dem som tycker att junioråldern skall återgå till max 19 år.

– Vi är bättre nu, Per Hellmyrs

– Vid förra säsongens VM i Sandviken mosade vi stundtals sönder dem, säger den analytiske och spelbegåvade ytterhalven Per Hellmyrs, med 15 VM att jämföra med.

– Jag anser att vi spelmässigt matchar ryssarna idag, vi hade dessutom en fin anda i truppen som påminde om det vi har i klubblaget. En eloge till förbundskaptenerna Svenne Olsson och Stefan Söderholm för detta, säger den eftertänksamme hälsingen.

– Förr small det överallt vid hörnor och distansskott från ryssarnas sida när de stormade fram, det krävdes bra försvarsarbete, stora målvaktsinsatser och effektiva kontringar för att lyckas, så är det inte längre.

 

Seriesmitta?

Vi undrar om att det kanske är en seriesmitta som gör att flera mål tillkom inom eget straffområde med till synes obefintlig markering?

– Jag håller med att markeringen har tappats bort, vi är exempelvis sämre än fotbollen, i efterhand ser jag på matcherna att vi ställer oss och glider, jag själv gör samma fel.

Vi skärper upp det självkritiska sinnelaget med att erinra om att vi tappat fem av de senaste VM-titlarna på seniorsidan, ligger klart efter vid Mini World Cup för 15-åringar i Bollnäs och samma underläge finns över tid även vid World Cup i Sandviken för klubblag. 15- och 17-årslandslagen sladdar. Damlandslaget står sig dock starkt.

Vi frågar också om råd vad han tycker att vi i landslagskommittén skall göra för att få till en bättre tingens ordning?

– Det finns idag landslag för alla åldersgrupper och läger i den utsträckning som ekonomin medger, utvecklar Per Hellmyrs som vilken förbundsrepresentant som helst.

Sedan kommer det:

– Vi har för mycket av att ensidigt prata om att allting i spelet är så positivt och bra hela tiden. När verkligheten i spelet har brister.

– Fokuset på att vinna måste öka, forma nya vinnarskallar är ett måste, säger den Edsbyfödde Bollnäsbon med den fina klubban.

Egentligen märkligt hur en annan EIF-fostrad spelare, Hasse Andersson, också har en blick och klubba långt utöver det vanliga… Så lika, men ändå så olika. Om vi inte längre har de riktigt stora anfallsstjärnorna i flertal har bandyn i dessa två halvor något som vi aldrig haft en motsvarighet till tidigare!

 

Ungt tränarlejon

”Vi vill vara på Sjöaremossen och inte spela elitseriematch i Stockholm” hette det från storasyster Camilla, den mest framgångsrika av syskonskaran Johansson från Frillesås, och med pappa Arne som mästartränare. En framgångsrik tränare i Kareby, 7 mil bort samt minstingen Mattias 27, nu succétränare i moderföreningen. På plan har han där hjälp av sin fem år äldre bror Fredrik.

Lika säkert som att farbror Erland, 78, föreningsbildare år 1960 och kassör, kommer upp som förslag till Årets Eldsjäl får nog Mattias finna sig i att nomineras som en av kandidaterna till Årets Ledare. (Att Magnus Muhrén som kommande mästartränare i Sandvikens AIK blir vald är ingen högoddsare). Hur har vi under årens lopp kunnat bomma grönsakshandlarn från Frillesås BK? Eftersom jag initierade denna ledarutmärkelse en gång i tiden riktar jag självkritiken starkast mot mig själv. Förlåt Erland Johansson, det skulle inte behövas ett elitserieavancemang för denna eldsjälsutmärkelse till dig.

Farbror, till Arne Johansson, är Erland. Nej, jag går ur släktforskningen runt Frillesås BK. Att det skulle komma 1 761 personer runt Sjöaremossen i avgörande match hade nog klanen Johansson också grepp på.

– Försöker att säga och göra det som är genomtänkt, framhåller det unga tränarlöftet som hemligheten bakom triumffärden mot elitserien.  

Från en nyskapad allsvenska som av många beskrivs som den har kommit för att stanna. En av bandysäsongens största och bästa nymodigheter! Tack.

– Tror också att vår matchplan varit seriens mest genomtänkta, något vi skall utveckla vidare i elitserien, säger tränaren som var Årets Pojkspelare säsongen 2007-08.

Som spelare har tränarlöftet åtta års elitserieerfarenhet (Kungälv och Villa) och i vintras hade han tillgång till åtta spelare med elitseriebakgrund.

Redan vid allsvenskans pressupptakt profilerade sig Mattias Johansson som något nytt fräscht och annorlunda.

– Svensk bandy behöver nya tränare som har kraft och förmåga att driva utvecklingen. Inte släppa ifrån sig initiativet till spelarkollektiv som rent av prioriterar eget golfspel och som har kraft och kunskap att ta i förändringsarbetet och tränarskapets helhet konstaterar åsiktsstarke Per-Anders Gustafsson kritiskt. Åsyftar då träningen april-augusti och att spelets tempo och händelser är alltför lågt.

– Det går inte att numera få till den träning som vi spelare accepterade den gången när vi petade ner Sovjetryssarna från tronen, säger Stefan Karlsson, en av svensk bandys stora. Som i egenskap av spelare, förbundskapten och tränare varit med på högsta nivå, i olika miljöer varje säsong i mer än fem decennier.

”Att vara eller inte vara”, vilken väg vill vi gå i svensk bandy?

 

Betydelsen av tillgänglighet

För några år sedan figurerade en svensk utredning som underströk att av alla medaljörer i alla idrotter var 85 procent från orter under 50 000 innevånare.

Från det perspektivet är Annika Lundbergs F17-trupp från åtta olika föreningar fascinerande. Från Umedalens IF i norr till Skirö AIK i söder, Västerstrands AIK i väst till Uppsala BOIS. Eller ligger Söråkers IF mer österut?

Wilma Uhlin är det inte Grycksbo IF/BK som gäller där? Kanske bara ett sätt från min sida att lyfta moderföreningens status. Nu när tom mediaproffset Robert Tennisberg i bandysändning kan nämna moderförening - eloge! Då har man förstått hur idrotten funkar.

 

OS-sport!

Beträffande ”tredje statsmakten” - vid OS-speglingarna har det varit mer fokus på att den enorme skidskyttetränaren Wolfgang Pichler råkade nämna alkohol i en intervju än att fördjupa vilka framgångsrika träningsmetoder den före detta tullpolisen har använt sig av. Lars Grimlund, DN, får utgöra ljuset i detta journalistmörker, som kan kallas ”Hur känns det-metodiken”? Ett ljusskimmer även över Anders Lindblad, SvD, som kallar de svenska freestyleåkarnas förlustbeteende för ”lattjo-lajban-känslor”.

Måtte vi i bandyn aldrig hamna i detta okritiska mönster. Då är vi bara ”att inte vara”. Men vi har en del att lära av skidornas förändringskraft.

Orsaken till att bandyn inte är OS-sport, trots att bandyn är den näst största vinteridrotten, är mycket luddig. (Knut A Sörensens utredning håller hög klass) Svårförståeligt att bandyn inte är OS-sport och att det hänvisas som skäl för detta att sporten är för liten. Inte minst mot bakgrund av att den internationelle bandypresidenten Boris Skrynnik haft hemmaplan vid förra årets OS i Sotji. Bandyn går här miste om cirka 45 miljoner sek, enbart från centrala medel. Nationsstödet ej medräknat.

Med hänvisning till ovanstående utredning har bandyn bortåt 32 000 utövare mer än ex skidskytte. OS-medlen ger skidskyttet ekonomiska muskler att ha 200 lägerdagar.

Såväl de olympiska kommittéerna i Norge, Sverige som Finland lär ha en positiv hållning till bandyn som OS-sport. I det nyligen avslutade vinter-OS i PyeongChang fanns det 102 medaljer att erövra. 60 av dessa medaljer togs hem av Norge (39 st), Sverige (15) och Finland (6) ihop. Borde då finnas en tyngd i argumenteringen! Eller hur OS-potentaten Gunilla Lindberg?

 

Publikkrisen löses

De senaste säsongerna har bandyn tappat publik, live i elitserien. Från toppnoteringen säsongen 2011/12 (1562) till säsongens 1269 (lägsta) är det -19%.

– Vi måste bli effektivare i att få in mer bandy i media, anser Svenska Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, som ett sätt att förändra den nedåtgående publikkurvan.

När vi låter förbundskapten Svenne Olsson få samma fråga är han noga med att betona komplexiteten i att svara enkelt.

– Eftersom papperstidningens tid i det närmaste är över måste vi intensifiera inriktningen mot de sociala medierna, ha fasta speldagar och ett än mer pulserande spel. Produkten bandy är viktigare än antalet försäljningsställen på matcharenan slår Svenne Olsson fast.

– Det är hög tid att vi slutar att låta två lag stå på varsin planhalva och spela mellan varandra, säger landslagets och Bollnässpelaren Per Hellmyrs.

Mer om detta, regelutveckling, bandyn som OS-sport och mycket, mycket annat finns med på Bandyforum i Växjö den 13-14 april >>. Ett centra för eftertanke och att kreera i ”soloraid eller i lagsamverkan”. Anmäler även du dig till detta Bandyforum får vi en kompetensnivå som vi kan skriva hem om.

Då uppnår vi att vara mer än att inte vara.

Välkommen! 

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg