Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Är VM-vinst det enda?

17 JAN 2017 13:18
Landslagsverksamheten handlar endast om vunna eller förlorade matcher? Eller triumferande VM-finaler? Naturligtvis inte.
  • Skapad: 17 JAN 2017 13:18

Om säsongsprogrammet skall motiveras med ett antal internationella fönster måste de olika landslagsaktiviteterna ge något tillbaka till de främsta talangerna och därmed till klubbarna.

Bandyn utan profiler, vore en mycket primitivare sport.

Det kan till och med den mest egofixerade klubbledaren hålla med om.

- Om vi inte är störst kan vi ändå göra det bra med de resurser vi har, sa landslagskommitténs ordförande Per- Anders Gustafsson, någon gång i tidig höst.

Ett kvalitetsinlägg så gott som något.

 

Vänligen Lars Lerin

Just då hör vi en bekant röst på radion

- Ska det bli nået resultat gäller dä att va engagerad i dä en gȏr, klingar värmländskan fram. Orden från Lars Lerin, Nordens främsta akvarellmålare, som oavsett vad han företar sig med pensel, penna eller mikrofon numera är åt ikonhållet till.

Egentligen självskrivet, då han har bandygener i sig från två generationer bakåt…

Pappa Jonny Stor grabb nr 92 och farfar John var med om att spela hem Karlstad-Götas första Svenska Mästerskap år 1932. Tillsammans har ”Lerinarna” fyra SM-finaler.

Lika okända, som son och sonsonen är känd.

Konst som konst!

Det var innan "vända ur" i spelet hade blivit ett självändamål.

 

Konsekvenser av ökat stillasittande

En viss del av de utökade aktiviteter som genomförts under de senaste 9-10 månaderna hade ej varit möjliga utan en extra dusör från RF. Åsyftar då uttagning, sammandrag av ett Talanglandslag. Landslagsveckan och olika Tester, påverkan för att stärka upp den "fysiska fostran".

Oundvikligen kommer våra bandyspelare in i denna sport från en sämre fysisk bakgrund än fallet varit tidigare. Mindre uteaktiviteter, mer föräldraskjutsande (curlande om du vill) och dataspelande ger dessa effekter. Och då har vi inte överhuvudtaget berört nedmonteringen av skolans idrotts- och fysbitar.

Idrottsminister Gabriel Wikströms och RF-chefen Björn Erikssons ansvar att åstadkomma förändring är kanske inte rätt läge i detta forum att erinra om. Som bekant biter man inte de som föder en...

Mer än en gång har träningsgurun Agne Bergvall påpekat att för att bli elitidrottare krävs att ingångsvärdena för en trettonåring ärfysisk aktivitet. Annars är de dåliga ingångsvärdena en bidragande orsak till att elitträningen i alltför stor utsträckning kantas av skador. I de 1100 timmarna (ö 20 timmar/vecka året om) är det ej organiserad träning som menas. Utan rörelse i allmänhet. Kalla det småspringa, gå, cykla, paddla och spontan-idrotta i de mest skiftande former. "Nu delar vi upp och spelar tvåmål" var ett jubelrop från ungdomstiden som kunde få den mest stillsamme (late) att gå igång! Och bröts sällan förrän mörkrets slöjor satte stopp eller enklare blodvite uppstod. Att isen ej höll längre var också en tvingande faktor.

Villas 20+löfte Martin Karlsson platsade inte i juniorlandslaget lite motstånd bröt dock inte karriärkurvan. I U-landslaget kom han igen. Nu drar han dessutom en hel del i Villas spel. Det har berättats att boendet någon mil utanför Lidköping inte alltid har medfört att föräldrarna kört in honom till träning. Kloka föräldrar som visste det olämpliga i curlingföräldraskap att Martin skulle cyklat in till stan är väl dock en västgötaskröna?

Att det fanns en period i svensk klubblagsträning då det var weekendläger med åtta timmars träning var tredje vecka har helt förvisats till tystnadens korridorer.

Det var då som Sovjets förödande dominans bröts!

 

Ungdomsverksamhet självklart?!

När ansvariga ledare från Landslagskommittén för en tid sedan tog ut landets 109 bästa 15-åringar var nästan 40 bandyföreningar representerade-glädjande! Men andelen från elitklubbarna går att dryfta. Precis som att alla elitföreningar ej har Bandylekis/skola och lag i alla åldersgrupper.

Per-Anders, din kommentar?

- Jag hade ett långt samtal med Göran Boström, förbundskapten för 15-årslandslaget nyligen och han redogjorde för representationen från våra mindre klubbar typ BK Bore och Hajstorps SK. När det gäller elitlagen så måste det bli ett måste att de arrangerar bandyskolor och har lag i alla åldersgrupper för flickor och pojkar upptill 15 år senast säsongen 18/19,för att därifrån bygga vidare med nödvändig utveckling av spelare och lag upp till 19-årsåldern.

Allsvenskan med den nya utformningen borde definitivt omfattas av dessa krav från samma tidpunkt, fastslår kommitténs ordförande.

- Det är också dags att vi anpassar oss till de internationella åldersgrupperna 17 och 19 år i vårt ungdomsseriespel.

Per-Anders Gustafsson har förståelse för att det finns argument för och emot men är tydlig med att det är gymnasieåldern som är styrande för juniorbegreppet.

 

"Vi har bestämt oss"

Kommer ekonomin att sätta stopp för fortsatt landslagssatsning?

- Varför är vi hänvisade till hotell alltid ,undrar Per-Anders Gustafsson.

Vi anar då att det som då åsyftas är inte det femstjärniga utan att kanske greja lite själv med kost och logi. Eller som teamaktivitet.

- Vår bästa tid för landslagsaktiviteter är april-juni, då "stör vi " klubbträningen allra minst.

När vi haft Talanglandslaget samlat har teoriavsnitten oftast fått avbrytas av tidsbrist. Till och med när lång dags färd gått mot natt. Tidsförskjutningen har orsakats av det som önskas - nämligen ett högt engagemang från spelarna.

Kommer inte några "talanger" att då tacka nej, exempelvis när de tom kanske får betala själva?

Vi är beredda på att Per-Anders Gustafssons kommentar blir åt det drastiska, avhuggna slaget, men tji får denna beredskap.

- Vi har bestämt oss för att arbeta långsiktigt med kontinuitet och låter inte vår inriktning störas av vissa enskilda avhopp, genomförd aktivitet med klass går före flärd. Jag kan tom ha överseende med enskilda VM-tapp under förutsättning att vi är på rätt väg, säger ordförande Gustafsson med bestämd ansiktsmin. 

Ungefär som när han i sina glans dagar som elittränare hade bestämt hur långt det skulle styras, åkas, hoppa eller springas.

Därefter berättar han om att arbetet med att rekrytera ideella Team Managers för respektive landslag har påbörjats. En av deras viktigaste uppgifter blir kostnadseffektivitet och resursförstärkning.

Hur ser den närmaste tiden ut?

- att vi hävdar oss väl i kommande mästerskapsturneringar, där VM i Sandviken naturligtvis     får extra fokus.

- att det som inletts under 2016/17 får en bra fortsättning under 2017/18.

- att samarbetet med ett antal specialister och kompetenser från andra idrotter inom ett antal utvecklingsområden fördjupas.

- fler samlingar med kvalitativa träningar och utbildningar under mottot enkelt - bra

- utveckling av våra förbundskaptener, stärka organisationen med fler som gör...

 

Toppkrafter!

Beträffande att engagera dugliga ledare har bandyn med Agne Bergvalls och Uwe Hakus fått ett kompetenstillskott

Alerta landslagsforwarden- även skridskosnabba - Linnea Larsson, Hammarby har flera gånger sagt

- Vilken tillgång för bandyn med Agne Bergvalls medverkan.

Kanske lite märkligt att ej fler spelare och ledare, än som varit fallet, sökt ”gratiskonsultation” den vägen.

Uwe Hakus, är kanske Sveriges just nu mest meriterade tränare, men har inte drunknat av förfrågningar från Idrotts-Sverige, Understatement, inga. Märkligt.

Har varit fotbollsansvarig för Hertha Berlin och la riktlinjerna för tyska fotbollsundret ihop med Jürgen Klinsmann och Joachim Lööw.

Död åt prestigen, ökat SAMARBETE inom flera områden ger bättre bandy.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg