Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Är tekniken ställd på undantag?

13 AUG 2016 15:02
- Vi tekniker kommer att bli mycket bättre, ungefär så sa Daniel Andersson, Villa, när han för en 5-7 år sen blev tillfrågad vad konsekvenserna blev med bättre träningsmöjligheter med fler och fler hallar. Fick den Nässjöbördige toppforwarden rätt?
  • Skapad: 13 AUG 2016 15:02

Vi väntar lite med svaret eller en uppfattning.

Daniel Andersson är en av de mest sevärda och svårstoppade spelare vi har i svensk bandy. När jag skall vara lite provokativ mot fotbollsfolk som bara kan se en sport har jag någon gång sagt; ”I fotboll ser man innan vilka spelmöjligheter som finns – I bandyn har man svårt att hinna med och registrera vad var det egentligen som hände?” Kanske är det Daniel Andersson som då finns i tankarna. Det finns ett talesätt; ”När Daniel Andersson är bra är Villa bra”.

Kanske är det inte våra bästa spelare som har tagit de största stegen utan istället de med sämre tekniska färdigheter. Det är där som träningen har bitit. Undrar om också Per-Anders Gustafsson släpper fram den uppfattningen? Det är nämligen herr ordföranden som får ta konsekvenserna av de åsikter vi torgför här. Förresten, tack Daniel för att du vågade sia om framtiden, den gången. Åsiktsflöden fördjupar, utvecklar och smittar! Det är ju så landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson menar i programförklaringen;

”Landslagskommittén och bandy 360 grader” >>  

Vad tycker Daniel Andersson själv, nu i augusti 2016?

- Jo, den analysen är nog riktig men de kontrollerade lyften, de riktigt bra finesserna med klubba och boll som ex Johan Esplund gör, hade inte gått att göra på en dålig is utomhus, säger Daniel.

Vi pratar om Daniel Andersson med Daniel Andersson och då tar han upp Johan Esplunds dragningar…Ganska långt från Zlatanmanér. Men vi kommer också in på, vi? Det är Daniel som aktualiserar skillnaden att spela inomhus eller utomhus ex i Ryssland i 30 grader och vind. Jämför riktigheten av att då spela med David Pizzoni Elfving eller Daniel Andersson. Betydelsen av att de små orterna med bandy överlever, att ha ett bra bandyhjärta (fysiskt), Edsbyns storhetstid, publikgodis mm nästan i samtliga fall var det Daniel Andersson som initierade. Jag skämdes lite när jag pga denna artikels längd och hänsyn till läsarna kände mig tvungen att avbryta. Vi hann inte ens med att minnas den där gången när vi träffades vid motellet i Aborrviken i Eksjö och uppdraget var att rädda Nässjötalangens framtid…

 

- Har vi teknik nog att utveckla spelet?

Undrar Per-Anders Gustafsson. Och fyller lika snabbt på med; - HUR utvecklar vi spelarnas individuella teknik? En följd-undran blir då också vilka områden prioriteras då i träningen?

Vid det nyss avslutade EM i fotboll märktes tydligt vilket flyt de lag hade som kunde kombinera få tillslag med effektivt djupspel.

Calle Klingborg, 30, som genomgått den högsta utbildningen vi har i Sverige för idrottslärare-ledare, spelat i Vetlanda, Hammarby och Sirius. Är numera ledare i Vänersborg och tidigare i Hammarby tillhör den kommande generationen.

- En definition av bandyns teknik handlar om att utföra en motorisk färdighet under ibland mycket hög hastighet och under tryck.

Hur vill du prioritera en teknikträning för ex ett 10-12 årslag och för ett elitlag seniorer?

- Ungdomslaget skulle få mycket allroundträning då deras roller på plan inte skall vara fastställda, typ ibland spelar Lisa/Nisse back nästa gång kanske toppforward, förklarar Calle Klingborg.

- I ett seniorlag är rollerna fastlagda, då skall inte ex Crille Edlund träna på att bryta i sidled eller tennisträna, lika lite som Andreas Westh skall träna på att ta emot bollen i genombrottsögonblicket och prickskjuta snabbt i vinklarna.

Hur tror du att ett elitlag prioriterar i teknikträningen?

- Historiskt har det lagts ner mycket tid på fasta situationer typ hörnor, tror det är mindre nu, svarar det unga tränarlejonet.

Hur anser du att träningen skall läggas upp så högsta möjliga effektivitet uppnås?

- Avgörande blir vad man önskar uppnå. Om syftet är att skapa stora spelytor och därigenom få ett spelövertag så blir momentet passningar i ett högt tempo mycket betydelsefullt.

Hallarnas betydelse?

- Tidigare hade jag som kännetecken på ett bra lag  att de behärskar ett bra passningsspel både i luften och utmed isen. Med hallarnas entré har det längre luftspelet nästan kommit bort.

Vad har vi fått istället då?

- Bättre skridskoåkare, ibland kanske tom för mycket åkande, och mera fysiskt spel.

Men är det inte ett underbetyg åt elittränarna och hallarnas betydelse att Hammarby vunnit flest Svenska Cupen på senare år och de kommer oftast inte på storbana förrän framme i november? Svenska Cupen genomförs under senare delen av september.

- Jo, det kan tyckas så men observera då att spel på liten yta kräver snabb bollbehandling och snabba beslut vilket utvecklar tekniken. Dessutom blir det mycket start och stopp vilket utvecklar styrkan på ett naturligt sätt, får vi som svar.

Tränas för dåligt

Martin Landström, årets junior de två senaste säsongerna, skall vi också ta tempen på avseende teknikens betydelse. Att samme spelare får denna utmärkelse två gånger i följd är för övrigt mycket sällsynt. Det är bara Jonas Claesson, (87-89) Per Hellmyrs (00-02) och Erik Pettersson (12-14) – vilken trio ! - som rankats så högt sen starten av utmärkelsen, säsongen 1967-68.

Så här tycker kommande generations spelare, Martin Landström;

- Det viktigaste tekniska momentet är att kunna både ta emot och passa åt båda hållen med klubban i hög fart. En miss betyder i regel kontring för motståndarna, svaret kommer direkt utan längre funderande.

- Samtidigt vill jag betona att jag är ett stort fan av att så många spelare som möjligt skall ha den tekniska förmågan så de kan slå ut sin kille och därigenom kan mitt lag skaffa sig ett övertag. Då krävs det en bra grundteknik både med skridskoåkningen och bollbehandlingen.

- När det gäller skridskoåkning tycker jag att det överlag tränas för lite skridskoteknik i unga år. Personligen har jag haft förmånen att träna med specifik skridskoteknikträning som ung tonåring och jag gör dessa övningar fortfarande för att hålla skridskotekniken i trim. Fler behöver bli bättre på att åka överstegsåkningen åt båda håll. Därigenom ökas flexibiliteten och svårläsbarheten.

Oj, här kommer synpunkt på synpunkt. Utan att vi behöver styra eller rikta frågor och svar på något sätt. Och någon sufflör finns inte i närheten. 20-årige Martin Landström fortsätter;

- Jag skulle önska att fler tränare lade mer tid på ren teknikträning. Att åka och dribbla koner i hög fart låter enkelt, men är en otroligt bra övning för att träna överstegsåkning åt båda håll, samtidigt utveckla bollbehandlingen. Detta är en övning som jag och Sigge In-Fa-Lin jobbat mycket med och det har hjälpt mig med min teknik, både avseende skridskoåkningen och att göra finter i maxfart.

Flipp-passen då?

Vi låter snabbtänkte och en gång i tiden myket spelbegåvade Ola Fredricson - årets man två gånger - få sista ordet;

- Det absolut viktigaste är att ha full koll på klubba och boll och samtidigt ha blicken uppe, ej titta på klubba och boll, utan läsa spelet fullt ut och välja rätt beslut.

Den lille forwarden vurmade för flippasset innan det var etablerat i Sverige. Slog egentligen först med hallarna. Finns det någon spelare som kan spela ett snabbt flippass på backhandssidan?

”Underbara framtid”, för att citera Ingvar Kamprad, 90+, i entrén vid sitt nya muséum i Älmhult.

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg