Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Jonsson De nyblivna världsmästarna Matilda Plan och Sara Bergvall vid måndagens mottagning på Arlanda.

Signerat Einarsson: 2 av 2

17 JAN 2018 15:28
Säsongens andra VM-turnering blev även den Sveriges. De två seniormästerskap som hittills spelats har gått i vår favör. Nu återstår att se om även våra herrar kan försvara mästerskapet, i så fall skulle detta innebära full pott på seniornivå.
  • Skapad: 17 JAN 2018 15:28

Med knappast möjliga marginal besegrades återigen vår stora antagonist Ryssland i österled.

P21 fixade VM-titel nr ett i december under sudden deathspel.

Vi hör berättelser om hur ett lag växt fram i kinesiska Chengde. Ingen vek ner sig.

Alla var hjältar inom sitt tilldelade område och lite till. Att gå lite utanför sin tilldelade roll och tillföra laget något extra. Bara en fördjupning i detta ämne skulle ge en stor hjälteruna.

Lite annorlunda yttre förhållanden vände gruppen till positiv energi. Ett tag fruktade man att fokuset på isen inte skulle stanna enbart vid stor publicitet.

Men den lugne, unikt metodiske och dokumentationsvillige, ibland till synes skygge norrlänningen Magnus Nordin, (nu naturaliserad västkustare) visste hur fällskäret skulle läggas för att få storryskorna på fall. Går in i en till stora delar ny funktion som förbundskapten för erfarna, medvetna tjejer och klarar uppgiften med bravur. Dessutom vid första försöket. GLÄNSANDE!

Sällan riktigt stora lagsegrar görs utan exceptionellt målvaktsspel. Gästriketjejen Linda Odén med straffparad i första halvlek och enhandsräddning på hörna i slutet bekräftade påståendet även denna gång.

Imponerande!

  
Chabarovsk, sug på det.

Om ett par veckor skall vårt herrlandslag försvara den fina VM-titeln från Sandviken i Jerofej Arena, i den för svensk bandy så mytomspunna bandyplatsen Chabarovsk, vid ryskkinesiska gränsen.

När förbundskaptenen Svenne Olsson hör namnet så flyter leendet, blicken och rösten ihop i något drömskt som om det vore ur Doktor Zjivago.

Får bara Crille Edlund några skottlägen och försvaret, nej hela laget, kan hålla ihop defensiven så blir det ånyo en triumf i österled. Så enkelt-svårt är det.

Alltid mycket, mycket speciellt att vinna där.

De väldiga länderna sveper sin skugga.

  
Arv eller miljö?

Innan dess skall våra 19-åriga pojkar talanggranskas vid VM i Drammen. En Joel Broberg i Villa går att njuta av vid varje Villaspel. I styrningen har 18-åringen infört en offensiv ”bollknyckarroll” som är efterlängtad. Vända ryggen till honom i närheten av eget straffområde med boll är detsamma som att säga varsågod till bolltapp och målchans. Härligt! Passivt bollhållande i eget försvar har publiken sett i överflöd.

Vi är på väg att borra i arvets betydelse när namn som Tagesson, Arvidsson, Brobergs kusin-Thomsén (SAIK nu) dyker upp i Villa, Westh, Åström i Bollnäs och Ljung, Infalin i Vetlanda. Landslagstruppernas publicering är ett stycke bandyhistoria varje gång.

I dessa dagar av världsmästaryra hyllar vi dock klanen Johansson från Frillesås extra, som via Camillas finalmål gjorde Chengdetriumfen levande.

Någon hävdar att det var svensk idrotts första lag-VM-triumf på kinesisk mark.

Pappa Arne skall i tränarrollen pendla de 8 milen enkel resa till Karebys träning för att försvara SM-titeln och bröderna Fredrik och Mattias är med sitt Frillesås på stabil marsch till elitserien!

En säsongs nyallsvenska hyllas från alla håll. Zoonspel utvecklar bandyspelare mer än bussåkande…Alla behöver inte möta alla.

  
Joel Broberg som en 30-åring

– Den träning som Joel Broberg nu upplevt via fin is i hallträning kanske skall jämföras med en trettioårings bakgrund tidigare, säger Per-Anders Gustafsson.

Vi skall hylla lugne, reflekterande Villatränaren Johan Sixtensson för att ha lyft fram även spelare som Martin Karlsson och Ludvig Johansson. Helt eller delvis har Lidköpingslaget spelat utan stjärntrion Daniel Andersson, Johan Esplund och David Karlsson. Ändå bara tre poäng efter serieledning, när detta skrivs.

(Var det dock rätt eller fel av förbundskaptensduon Micke Carlsson och Johan Sixtensson att hålla då 17-årige Joel Broberg utanför P21-världsmästarna före jul?)

Än en gång bekräftas talesättet att tränarna ibland är som starkast i sin laguttagning när de ”blir tvingade” till beslut. Naturligt -och farligt- att förlita sig på det bekanta, rutinerade gardet istället för att våga utmana det nya oprövade, ungdomliga.

Tränarfeghet, kallar spelarna det för ibland.

Kom signaler i veckan om tränare som ineffektivt står på isen och snackar bort viktig isträning. Ibland är det samma tränare som klagar över att de har för lite istid.

  
Hota med ”Hesa Fredrik”!

Någon föreslog att isen skulle fotograferas före och efter träning i syfte att kolla nyttjandegraden. En annan att ”Hesa Fredrik” skulle börja tjuta när träningen står still över 60 sekunder…Nog om effektiv bandyträning.

  
50 % verksamhetsökning!

Innan pojkarna, 17 och 15 skall spela VM efter SM-finalen skall 17-årstjejerna också vara i elden.

Hur är detta möjligt?

– Vi har ej fått mer pengar att disponera men ökat verksamheten med 50 procent sett till antalet deltagardagar, under de två senaste säsongerna svarar Per-Anders Gustafsson, ansvarig för alla landslag inför SBF:s styrelse och gentemot svensk bandy.

– Det har varit möjligt via lägre resekostnader, deltagaravgift och i samarbete med RF Elit och Bosöns Idrottsfolkhögskola.

  
De största nyheterna då?

– Landslagsveckan i september, införande av talanglandslag, uttagning av träningstrupper i april, påbörjad kartläggning av spelarnas fysiska status, årlig verksamhet för alla landslag (tjejernas uppgradering ingår där) samt utbildning och träningsledning.

– I det senare fallet vill jag uppmärksamma ”Inspirationsdagarna” för 14–15 års flickor och pojkar som var på sex platser i Bandy-Sverige med totalt över 360 deltagardagar. Tidigare år har det varit 0 dagar. Vilket engagemang ungdomar, ledare och föräldrar visade upp!

Sam Börjes från Rättvik åkte till Nässjö, bortåt 80 mil i somras, blev för någon vecka sen uttagen som målvakt i 15-årslandslaget.

Kanske en av landslagskommitténs viktigaste uppgifter att matcha denna entusiasm?

Mer på G?

  
Störst nyhet säsongen 2018/19?

Eller är kreativiteten och nytänkandet slut nu, Per-Anders Gustafsson?

– Talanglandslag och träningstrupper är inget nytt skall sägas. Bortåt 150 spelare togs ex ut i vårliga träningstrupper redan för över 45 år sen. Det ligger i luften att fråga Per-Anders varför dylikt har ramlat bort? Men släpper ämnet då det är föga konstruktivt och andas för mycket ”att det var bättre förr”.

– Den största nyheten blir redan i april då alla tränare, sportchefer och lagkaptener, förbundskaptener bjuds in till Växjö den 13–15 april för utveckling och inspiration bland landets toppledare i svensk idrott. Rekordbra och billigt. Vi sonderar också möjligheten att åka på härdande Ryssturné med spelare som står närmast A-landslagen, kanske ändra på någon VM-ålder. Och så rinner den ena innovationen och nyheten fram efter den andra från ”Lichöpingsbon”.

  
Bäst ungdomsverksamhet?

När vi reflekterar över ämnet antalet ungdomar och bandyföreningar som landslagskommittén berört kommer vi osökt in på:

Vilka föreningar har landslagsspelare med i alla de fem landslagen på P-sidan. Jo, även denna säsong är det samma TRE föreningar. Vi återkommer i detta ämne, vi skall låta uttagningen till landslagen ske först.

Tyvärr finns det fortfarande elitföreningar som ej har någon spelare med! Kanske borde även de namnges för att kittla till åtgärd, förändring!? Kanske finns andra sätt för att det skall hända något?

Örjan Stål, Teamledare, för damlandslaget, för övrigt en ny funktion kring landslagen, har i Kina figurerat i diverse funktioner.

Bl a visumfixare, TV-kontaktskapande, bloggare- med perspektiv, is-och spelkoordinator, kommunikatör, och evig optimist 24 timmar om dygnet.

Ett förflutet som FK för tjejerna och bandymissionär i USA.

En av många ledare, tränare på klubb- och landslagsnivå som gjorde triumfen möjlig.

Skribent: Curt Einarsson, för landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg