Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson - Sökes till landslagen: Killar som kan reflektera

14 SEP 2017 11:35
Tjejerna ligger före killarna.
En av många erfarenheter som gjorts efter att sex svenska landslag med sammanlagt 126 spelare haft sitt första sammandrag, under den så kallade landslagsveckan. Med träning, tester, föreläsningar och snack.
  • Skapad: 14 SEP 2017 11:35

Vissa lag har också spelat dubbla landskamper.

Än värre är Finlands P21-landslag, under välbekante Ari Holopainens ledning, som spelade tre landskamper och tränade fyra timmar under vistelsen i Vetlanda. Pulsklockorna var på under matcherna. Pass upp för Suomis pojkar under P21-VM i december…(Det är dessa killar som förre Kungälvspelaren Esa Määttä tränade sen 15-årsåldern bland annat på många längre läger i Sverige).

Spelplats även för VM, Sapa Arena i Vetlanda.

Vi låter Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande, förklara ingressen samt utveckla vad dessa två långhelger gett för svensk bandy?

– Under dessa dagar har vi fått ut extremt mycket under perfekta förutsättningar, observera tidpunkten på säsongen, vi har tillfört dimensioner. Sedan fortsätter han med att rulla sina synpunkter i högt tempo, typ:

– Respektive landslagsledning har fått god inblick i vilka tjejer och killar som har rätt attityd. Inte minst avseende att höja sig när det drar ihop sig                   och blir verkliga lägen. Egentligen vill vi ha spelare som höjer sig ett antal klasser när landslagströjan kommer på.

”– När det gick väldigt bra”

I den idrottspsykologiska fördjupningen har spelarna haft hjälp av Anna Funke som utöver sin idrottspsykologiska utbildning och forskning har tävlat i mångkamp i NM ihop med jämngamla Carolina Klüft. När hon spelade elitfotboll i Öster och LDB gjorde hon det dock utan ”Carro”. Spelarna fick hjälp av Anna att själva jobba aktivt med vissa arbetsmodeller för att få ut mer av sin potential. Typ, ”hur var det i den matchen när det gick väldigt bra”?

– Precis som i all annan träning gäller det att jobba med dessa frågor på ett aktivt, kontinuerligt, långsiktigt sätt, jag liksom många andra idrottspsykologer tror inte på plötsliga inhopp i en krissituation av oss, fastslår Anna Funke. Som har växt upp i en annan idrottspsykologisk värld än att ligga på golvet och andas djupt och långsamt…

Hur menar du Per-Anders Gustafsson, det här med att tjejerna är bättre på att bearbeta nya intryck än vad killarna är?

– Dom här spelarna skall vara vägledande i sina klubbar i alla avseenden. Att reflektionsförmågan är bättre hos tjejerna speglar samhället i övrigt, se exempelvis hur andelen tjejer som läser på våra högskolor och universitet är högre.

Vi kollar upp fakta i detta ämne när vi kommer hem.

Jämställdhetsfeministerns blogg 28 juli 2015 skriver:

att 60% av studenterna på Sveriges högskolor och universitet är kvinnor. På högskolans yrkesutbildningar är kvinnodominansen ännu större, med hela 69 %.

Ej tillräckligt på fötterna

– En gång i tiden var vi i bandyn ”bäst tränade”, är vi det för tillfället?

– Vi har ej tillräckligt på fötterna ännu i detta ämne, konstaterar Lidköpingssonen.

Går man efter det sammanbitna ansiktsuttrycket kommer han inte att ge sig förrän det är framme. Däremellan hinner han med ett antal långlopp på skidor och på cykel. Att vara nära vän med guldolympiern Bernt Johansson förpliktigar.

Sen kommer han in på hur träningen har förändrats sen bandyn tog steget från ute till inomhusspel. Även här pågår faktainsamling.

Spelarna i de olika landslagen och trupperna skall lämna in sina träningsresultat kontinuerligt. Allt i syfte att få underlag för svensk bandy totalt. Att ta steget från tyckande till vetande. Eller från ögonblicksintryck till fakta. I spelarnas träningsrapportering finns det stora skillnader hur det fungerar mellan olika spelare och föreningar. I framkant ligger spelare från Villa, Västerås och Vetlanda.

Bland tjejerna fungerar det nästintill alltid till 100 %!

Lite märkligt då att dambandyn i Sverige inte fungerar bättre?

Observera då att Svenska Bandyförbundet en gång i tiden, (60-talet), via engagerandet av den smått otroliga eldsjälen Ann Elefalk var längst fram bland alla specialförbund avseende kvinnlig idrott!!

Vilken ökning!

Agne Bergvall, landslagets fysansvarige, betonar ofta nödvändigheten av att utgå från spelet i träningen. Från år 2005 till år 2016 har en mittfältares skridskoåkning avseende genomsnittslängd i hög hastighet ökat från 2,5 km till 5 km. Hastighetskravet är då minst 25km/h.

Hur påverkar det träningen?

 – För att uppnå de förändrade kraven i träning krävs:

a) att bibehålla grunduthålligheten på samma goda nivå, vilket alltid är basen och som varit bandyns kännetecken i alla år. Både för att orka i matcher samt att orka återhämta sig för träning och matcher. Bandy är en uthållighetsidrott!

b) att bandyspelare lägger mer fokus på att bygga styrka och explosivitet. Utvecklingen i bandy går mot snabbare, explosivare bandy både spel och åkmässigt.  

- a och b är inget som motsäger varann. Dock krävs mer tid, mer kunskap och väldigt god individuell planering, säger ”Sveriges störste idrottsallvetare” just nu avseende träning.

Hur reagerar herrlandslagets Per Hellmyrs på detta budskap? En kille som varit med om det mesta, för att inte säga allt inom bandyvärlden. Dessutom flera gånger om.

– Det var ett riktigt dåligt exempel du tog fram eller bra, för han är en av de mest vetgiriga. Inte på ett bullrande, dominerande sätt i storgrupp utan på ett försynt och eftertänksamt sätt enskilt, svarar Agne Bergvall.

– Kanske är det konkurrenssituationen mellan landslagsspelarna i klubbspelet som gör att flera spelare gör som Hellmyrs, säger Agne Bergvall, lagom talträngd i ämnet.

– Jättetillgång

En av våra största talanger Martin Landström, (Wikblad i Byn och Broberg i Villa har kanske gått om?) har nu under två års tid varit med i talanglandslaget och under landslagsveckorna.

Vad tycker han?

– För mig har det varit jättegivande, framförallt hjälpen från Agne. Jag har fått svart på vitt vad mitt fokus bör ligga på avseende den fysiska delen. Jag har haft förmånen att få vara med vid alla tillfällen med talanglandslaget och landslagsveckorna, har kunnat följa min kurva och fått regelbunden feedback.

– Det har varit en jättetillgång för mig, säger Tranåsbördige Landström, nu i Västerås.

Vi frågar två nya ledare i landslagsbilden om deras intryck efter premiärmötet. Johan Sixtensson som ihop med Micke Carlsson skall vinna P21-VM i december och Sören Johansson, teamledare (ny funktion) för P19 som också skall försöka vinna VM-titeln.

Sören Johansson först:

– I ett klubblag har fasta rutiner byggts upp, här gäller det att vara flexibel och hitta på nya lösningar i logistikfrågor. Samma sak avseende att snabbt bygga upp relationen med ledare och framförallt spelarna. I klubblaget är det en uppbyggnad som pågått under flera år, säger en ledare som varit med om sex finaler för 18 och 20 under senare år.

Johan Sixtensson, anser:

 – Öppenheten mellan varandra var påtaglig, en konkurrenssituation för många, men strävan att göra varandra bättre för att lyckas i VM var påtaglig. En mottaglighet att lära sig för att utvecklas. Tydlig ögonkontakt med ärligt intresse, när det instruerades både enskilt och i grupp.

Blev ni överraskade av Finland i förlustmatchen?

– Vi fick oss en läxa i andra matchen mot Finland. Vara påkopplade och verkligen spela TILLSAMMANS i 90 minuter för att vinna, svarar Villatränaren, nu blågul.

Intressant med två storlagstränare och kanske kommande SM-finalfavoriter som tränare för ett landslag.

Kritiserad blev dundersuccé!

Nästa aktivitet är nymodigheten med Inspirationsdagar för spelare födda år 2003 och 2004. Landdagen, (barmark) genomfördes i våras och nu kommer Isdagen den 23 september i Örebro, 24 september i Nässjö och den 8 oktober i Edsbyn. Anmälningstiden går ut den 17 september. Rekorddeltagande!

När vi åker från Vetlanda njuter vi av mycket, exempelvis fler och fler ej så lösa backhandspass, skridskobalansen så här tidigt och snabba flippassningar på djupet. Alla skott där klubban träffat mer i isen än på bollen (Edlund undantagen) blundar vi för denna gång.

Modiga-ärliga ledare som ligger nära spelarna, men heller ej backar för obekväma beslut och synpunkter.

Ej att förglömma den stöttning av Finsk bandy som detta gett.

– Allt i stort och smått har varit bra, frånsett vårt spel, säger den erfarne finske förbundskaptenen Antti Parviainen. Finland som även denna gång kom med en grupp finska bandyledare som fortbildades. Förvånande att inte några svenska ledare, föreningar och förbund har sett detta tillfälle som en ledarträning med spetskompetens.

Kanske ändå orden från Per-Anders Gustafsson ger mest eftertanke och passar in i en summering:

– Vår ambition är att ge spelarna något för livet, att ligga på rummet och titta på video är ganska långt från våra ambitioner, vi tror på att landslagsverksamheten också har fler värden än bara den enskilda matchen.

– Vi har ett ansvar för svensk bandy och de många föreningar som nu hade spelare med och de föreningar som ej var representerade denna gång. 
  
MER INFORMATION OM LANDSLAGSVECKAN >>   

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg