Hoppa till sidans innehåll
Viktor Birgersson under talanglandslagets läger på Kållandsö.

Signerat Einarsson: - Bli bäst i världen

14 AUG 2017 12:23
När Talanglandslaget hade säsongens andra träff, denna gång på Kållandsö utanför Lidköping, var det med Per-Anders Gustafsson själv som primus motor.
  • Skapad: 14 AUG 2017 12:23

Självklart hade ”Nöne”, som gammal landslagstränare i segling, inte bommat elementet vatten som träningsplats. Dock inte via segling utan som paddel i 1-2 kajaker. Detta hindrade dock inte en smålänning att bekanta sig med vattnet extra noga… Plurr, plurr.

Men temat var denna gång att jobba med det okända. Att inte veta vad som väntar bakom nästa krök. Inte ovanligt när man är på VM i Ryssland eller i andra främmande bandymiljöer och skall konkurrera och prestera.

Citat Landslagskommitténs ordf Per-Anders Gustafsson.

  
Daniel Andersson hade inte Per-Anders Gustafsson bommat på medverkandelistan. Slutat sin spelarkarriär som han gjort och fri att tycka till om både det ena och det andra. Med en bra disposition och lämpliga illustrationer gick tiden mycket fort, ändå betonade Daniel Andersson att det hela tiden var öppet för frågor. Om ”Talangerna” tyckte det var hälften så bra som vi ledare var det dundersuccé! Mellan, ”född i Växjö, pappa spelade då i Öjaby IS, och mästerskapet till Villa som jag bommat, får du Joel Broberg och dina kompisar fixa” berörde säsongens bäste passningsspelare följande:

- Bra hjärta och lungor är viktigt, som 16-åring sprang jag allt vad jag orkade, blodsmak i munnen känner jag till. Som barn var jag alltid ute, typ efter skolans slut.

- Jag hade som mål att bli bäst i världen, det blev 1 JVM, 3 VM ,1 SM (Byn) och 15 år i högsta serien.

- Mot ryssarna gäller det att ha en speluppfattning så man kan nästa drag och en teknik som klarar en snabb bollbehandling, så högt är tempot.

Var med i kanske det bästa juniorlandslag som Sverige nånsin har haft, vann år 2002 mot Ryssland med 5-0 i semifinalen i Kemerovo, Flygkrasch på hemresan, landningsbanan räckte inte till, men med ett lyckligt slut.

- Vid kontraktsförhandlingar tog hjälp av någon utomstående, blev det sista ordet på vägen.

Bara å köra på

En av förra säsongens stora överraskningar i svens bandy var ” Årets Junior”, Villas Joel Broberg. Spelade alla elitmatcher under förra säsongen och gjorde en match mot Gripen redan säsongen 2015/16. Tänkte först att snacka med honom om hur han förberett sig för att det i vinter eventuellt kan dyka upp en inlärningsplatå eller liknande svacka. Men jag la ner de tankegångarna när Joel snabbt svarar

- Det är bara å köra på, och med kroppsspråket signalerar han mindre snack och mer verkstad.

När man ser hur beslutsamt han rör sig och hur vältajmade rörelserna är bekräftas att det är en toppidrottsman i vardande. Varför skall jag då beröra att det kommer kanske inte att gå lika lätt framöver. Den dagen den... Villa har ibland fått kritik för sin förmåga att utveckla talanger, men här har kloke tränaren Johan Sixtensson hittat rätt.

Tyckte mig se att det var två 17-åringar, fyller 18 i höst, som fysisktutmanade varandra både i vattnet och på land. Den andre var den mindre kände målvakten Viktor Birgersson, med noll elitseriematcher. När Vetlanda blev svenska mästare för såväl 18 som 20-åringar detroniserades bland annat Joel Brobergs Villa. Med samme Birgersson i en huvudroll. Men dylika SM-finaler ger inga rubriker.

Skilda miljöer

Kommande säsong är också miljöerna skiftande för dessa supertalanger.

Joel Broberg, skall utan Daniel Andersson, stärka upp Villas vandring mot SM-titeln och Viktor Birgersson rädda kontraktet för nykomlingarna, moderföreningen Åby/Tjureda i den nya, spännande Bandyallsvenskan.

- Jag är förberedd, kört dubbla träningspass, ett med styrka och ett med löpning, säger Viktor Birgersson med en viss självklarhet.

Vi börjar ändå så smått att tvivla på om vi har hört rätt. För ett antal decennier sedan fick nämligen inte ett helt bandylag ihop den träningsvolymen före semestern!

- När han anlänt till vår träningsanläggning för ett tredje pass har jag stoppat honom, kanske har han då gått till någon annan träningsplats säger Agne Bergvall, tränaren som känner sina adepter.

Vid närmare borrning i frågan får vi bekräftelse att den totala träningstiden per dag är minst 3 timmar och ibland 4-5 timmar att vilan är en dag i veckan och max två dagar. Vi är på väg att fråga om träningen med boll, men även här avstår vi.

När Sverige skall erövra Junior-VM i Norge i vinter skall dessa två talanger uppträda i samma lag.

Bollade med 300 kg

Hur det blev stiltje i träningslokalen - Birgersson och Växjö Lakers, Vipers var bland annat där - när den blivande silvermedaljören, Daniel Ståhl i sitt sista träningspass inför VM gjorde en serie marklyft på 300 kg. (Inom området explosiv styrka). Detta skildrar Agne Bergvall för att knorra till fysavsnittet. På området kring flickor och pojkars olika testosteronnivåer är Virva Rylander, Västerås SK direkt på. Löparlöftet på 400 meter vet vad hon håller på med. Vann silver vid JSM i Gävle en vecka senare med nytt pers, 57,93.

-- när jag sitter och skriver detta skall just Lisa Gunnarsson, född-99 försöka klara 4,55 vid stavhoppets VM i London --

Ida Friman, Kareby, -99:a även hon, (som Broberg och Birgersson) är en liten bit längre på väg i sin toppidrottsvandring. Flera elitsäsonger i bagaget och i vintras ansåg Magnus Nordin, damernas förbundskapten att denna bolltalang var mogen att debutera i A-landslaget. Fick också kröna debuten med att bli målgörare.

- Kändes speciellt när jag kom ensam med målvakten och lyckades sätta den, säger Ida med lite drömskt i blick.

Ida Friman var med i Talanglandslaget förra säsongen och är nu uttagen i den stora observationstrupp som efter gallring skall spela VM i Chengde, nordöstra Kina. Bolltalangen från väst som nu släppt både fotboll (elitläger) och innebandyn blir fåordig när Kina kommer upp. Var på väg att vända mig om och kolla om förbundskapten Magnus Nordin hade smugit upp bakom oss på en värmande sten. Vi sitter nämligen nära det idag blåsiga Vänern efter 9 km paddling och en matpaus. Egentligen lite för lång och frusen sådan, blev så eftersom vi inväntar en trio som haft svårt att läsa kartan.

Träningsfördjupning

- Förra säsongen var jag i direktkontakt med Agne några gånger, jag är jätteglad över denna möjlighet till att gå på djupet i olika träningsdelar, säger denna medvetna unga tjej, som väger sina ord på guldvåg.

Det stora nya denna gång var psykologidelen som leddes av Anna Funke, med erfarenhet av ett antal bollandslag.

Temat för avsnittet var ”Mål och målfokusering”.

Det som spelarna fick göra var att prova på några olika sätt att arbeta med målsättning som teknik.

- Att arbeta med målsättning på olika sätt är en väg att stärka motivation och uthållighet exempelvis vid motgångar, säger Anna Funke.

- Viktigt att ha med sig när man skall satsa länge och uthålligt med något, säger den f d elitspelaren i fotboll.

 

Per-Anders Gustafssons tankar fick inledningen, passar också in i avslutningen:

-         Erfarenheter som framkommer under tiden som man träffar dessa talanger är hur seriösa de är i sitt idrottande och hur viktigt det är för förbundet att sprida kunskap till spelare från flera klubbar både på flick- och pojksidan. Skillnaden mellan deltagarnas hemmamiljöer är stor vilket gör denna typ av satsning extra viktig.

-         Efter två år av talanglandslag och erfarenheter runt landslagsverksamheten så är vi från landslagskommittén övertygade om att det måste till än mer skolande verksamhet för att kunna utveckla vår sport och dess utövare.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg