Hoppa till sidans innehåll

Högdramatisk VM-final: ”Finns mycket att förbättra”

13 DEC 2017 12:20
Något dygn efter VM-finalen mellan Sverige och Ryssland går det ej att få bort matchen från näthinnan.
  • Skapad: 13 DEC 2017 12:20

Inte ens en stilla fallande, puderlik snö som ger Jenny Nyströmmotiv eller Ilon Wiklandteckningar om det passar bättre, kan sudda ut detta.

4-1 till Ryssland, 30 minuter kvar.

4-5 med mindre än två minuter kvar av ordinarie matchtid av backlöftet (SAIK) Jesper Jansson, passare explosive Robin Öhrlund (IFK V-borg). Den åkningen hade inte ens du farfar Uno ”Garvis” Öhrlund (85 hockeylandskamper och VM-guld i Colorado Springs, Denver) i dina krafts dagar klarat av.

Straff, på övertid till Ryssland, och matchstraff på samme Jansson.

Då satt fortfarande Villaiterna Ludvig Johansson, libero och spelloket Martin Karlsson samtidigt på botbänken. Och Sverige spelade med rak fyrbackslinje.

   
Backarna som matchavgörare

Målvakten Kevin Sterner (Tillberga) tar straffen och gör Sveriges första långa målvaktsutkast under hela VM, efter kalabalik vid straffområdet får Sverige inslag vid hörnflaggan som läggs av den allestädes närvarande Martin Karlsson.

Hinner dock ej in och ta hand om inslaget också…

Efter den ”röjarskiva” som uppstår är det klubbkompisen Ludvig Johansson (barnbarn till den legendariske målvakten ”Fiskarn” Johansson) som gör 5-5. 21 (tjugoen) sekunder före matchens absoluta stopptid.

Kanske tyckte publiken att det var för spännande för att också heja. Den mycket duktige speakern Anders Nilsson, bandyns bäste? Men oftast finns den lugna, mjuka stämman när ”vit förare är under tvåminutersregeln”, fick tom rycka igång den nervösa publiken till hejarop.

Därmed har två backar gjort varsitt mål i VM-finalen och det är spelmål. Här kommer förbundskaptenen Micke Carlssons VSK-koncept ”fullt ös framåt” i dager.

Den tredje backen Sebastian Ytterell (VBK) då?

Lugn, lugn dennes stund kommer på en högerhörna. Och på vilket sätt sen.

Hörnan tillkom efter att tekniske Martin Landström hade hoppat emellan två försvarare, fick yta och tid passade till krutpaketet Robin Öhrlund som sköt. Hörna.

16:33 in i finalens sudden death och två backar har VM-finalens avgörande i sina händer. Eller rättare sagt klubbor. För det är högerhörna med Ludvig Johansson som passare och som redan är liten matchhjälte efter sitt 5-5 mål, och hemmasonen Sebastian Ytterell som förste högerskytt.

Skulle samme person som inledde Sveriges VM målgörande också avgöra det?

Pass och pang- bom rätt upp i närmaste kryss!!

Ni vet hur det blir med mål i sudden. Något av stiltje först. Blir för ett kort ögonblick, är det verkligen över nu?

Och sen hamnar alla i en klump och spelarhögen växer ända till reservmålvakten avslutar den. Denna gång tog dock den mer än fullvuxne Anton Sandsjö (SAIK) (Villaflyern ”Loli” Sandströms barnbarn) det lite försiktigt det är ju serieomgång om tre dagar…

  
Hörnläggarens betydelse?!

– Fick en helt perfekt passning av ”Ludde”, innan hade de varit sisådär kanske, eller var det jag som då stod fel i förhållande till ruset, därför placerade jag mig denna gång närmare hörnläggaren med förhoppning att komma vid sidan om ruset, säger en febersjuk Ytterell när vi når honom dagen efter.

Jag erinrar lite försiktigt om att förr fanns det en bandykung vid namn ”Bempa” Ericsson som brukade säga att det är ingen konst att göra mål på hörna bara inslaget är rätt.

– Märkligt, Jonas Claesson hävdade att passningen inte är så viktig bara din position till bollen är rätt, replikerade vår VM-hjälte.

Det är kanske det senare som gäller numera, för sällan uppmärksammas hörnläggarens betydelse. Här gör vi dock undantag och berömmer hörnläggaren - också!

Vid JVM-finalen i Trollhättan år 2015 var det också högdramatiskt mellan dessa två lag. Även den gången föll avgörandet i sudden, dock på en hörnretur den gången till Sveriges fördel.

– Jag har funderat på vilken final som var mest spännande, kanske var det denna då det var en straff i det absoluta slutskedet nu, säger en mycket lycklig Sebastian Ytterell.

   
Elitserieklass

Direkt vid slutsignalen sa en jublande ass förbundskapten Johan Sixtensson, till vardags Villatränare:

– Är det inte underbart med lagspel.

När vi talar med honom under måndagen hävdar han att finalen höll väldigt hög elitserieklass, högt tempo, fysiskt försvarsspel och många individuellt skickliga prestationer.

Det kreativa spelet i Sveriges lag sköttes av Martin Landström (VSK) det var han som var inne i Rysslands försvarsspel och vände och vred.

– Det här ger energi till sommarträningen, sa oberäknelige Martin Landström innan han hade gått av planen.

– De två spelare som hade störst aktionsradie och orkade mest var Martin Karlsson och Martin Landström, jag är inte överraskad då vi också har uppmätt de bästa konditionsvärdena på dessa två spelare, säger Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande.

Vi får tag på honom när han är på väg till Katrineholm och Elitläger för 16-åringar. Styrelseledamoten är nu inne på andra veckan i rad. Förra veckan studerade den förre mästartränaren, landslagsläger för 17-åringar, 19-åringar och VM för 21-åringar.

Dina intryck från de kommande elitspelarnas status?

15-åringarna, har du visserligen inte sett men du är säkert uppdaterad på det:

”Tyvärr så har jag inte kunnat följa något av de tre lägren som genomförts på plats men har fått rapporter av förbundskapten Göran Boström. Vi har just nu en stor tillgång på mittfältare i svensk bandy men saknar samma konkurrens bland 15-åringarna på innerförsvarspositionerna. Skall försöka närvara någon dag under deras uttagningsläger i Västerås den 2–4 januari, låt mig få återkomma då”.

16-åringarna:

”Har sett ett träningspass i snöoväder i Katrineholm för Region mitt lägret. Mitt intryck är att vi behöver jobba en hel del med skridskotekniken efter att ha den färska bilden av ryssarnas P21-landslag på näthinnan. I just denna ålder är det av största vikt att vi jobbar med överstegsåkningar både framåt och bakåt. En teknisk detalj som jag fäste ner i mitt block är hur ofta passningsläggaren lägger bollen mot fel sida för den mottagande spelaren vilket skapar ett extra moment inte minst i snabba täta avslutssituationer”.

17-åringarna:

”Jag såg deras match mot ett kombinerat Vetlanda P20-lag. Blev då framförallt förvånad över elitseriens påverkan i att spela lågt försvarsspel. Såg ett alltför stillastående och backande lag, där pressen på bollhållaren måste utvecklas. Kanske det rent av är så att spelare i denna åldersgrupp inte vet vad styrning är? Oavsett moderniteten i ordet så handlar mycket om att som försvarande lag styra motståndaren till en yta där bollen erövras.

19-åringarna:

”Har sett ett träningspass med bra fart och många bra moment. Det känns som om att det händer oerhört mycket mellan 17- och 19-åldern rent fysiskt, vilket jag tycker mig se även mot nästa trappsteg P21 men då gäller det våra 19-åringar, så långt Per-Anders Gustafsson.

Finalen var den tredje matchen på lika många dagar mellan dessa två bandyledande nationer, det gavs därmed många tillfällen att ventilera de olika spelstilarna. Alla i Rysslands lag var enligt uppgift ordinarie i högsta ligan i Ryssland. Merparten från Dynamo Moskva. Deras fembacksspelare var som stöpta i samma form, storlek mellan 180 cm och 10-15 cm därtill.

Inte ens Nobelkonditorn Daniel Roos kunde gjort det mer exakt.

  
Allt ljusblått?

Offensivt duktige högerhalven Ilia Lopatin från Jenisej är med i de riktigt stora sammanhangen när som helst. Men viktigare än så är den skicklighet som de ryska försvarsspelarna har att förflytta sig i sidled.

– Kommer än mer i dager då svenska försvarsspelare har uppenbara brister där, säger Per-Anders Gustafsson. Vi måste också fundera över hur vi i svensk bandy skall ha en aktiv styrning, inte möta motståndarna ansikte mot ansikte, utan utveckla brytpunkter med spelare som kuggar i och över varandra.

Hur menar du konkret?

– Vi utvecklar inte vårt försvarsspel för hela laget genom att så att säga backa hem. Dessutom får vi inget omställningsspel då. Vidare, och det är viktigaste, vi ger publiken för låg underhållning. Därom vittnar bland annat de sviktande publiksiffrorna om, säger Per-Anders Gustafsson.

Lars Granström och Ulf ”Mackan” Nyström, Vänersborg får representera bandy-Sverige, när de tyckte att spelarna var bra skolade men behövde vara mer noggranna i passningsspelet.

Strax innan matchen kom det telefonsamtal från ryska tränare som undrade på vilken kanal, plattform matchen sänds?

Knappt hade VM-bucklan överlämnats förrän det kom förfrågningar österifrån om bakgrund till förlusten och vilka ryssar som utmärkt sig.

Vetgirighet är en bra ledaregenskap.

   
Obligatoriskt

Flera bandyprofiler tyckte under dessa VM-dagar hur positivt det var med den nya allsvenskan.

– Jag går gärna och tittar och har sett flera bra matcher, sa Johan Sixtensson.

Alla svenska spelare kom från hallag. Vi har då inte sumpat att Villaiten Philip Florén under ett antal månader spelat för IFK Motala.

Hög tid för ett lågpris/halvfabrikataktigt hallalternativ i dessa miljöpåverkade tider?

Kanske VM-dagarnas största framtidsprojekt var när vi fick höra om VBKs satsning, kanske skall läsas som outtröttlige ”Timpa” Adolfssons grej, att bussa in elever till Sapa Arena i syfte att lära dom åka skridskor. En aktivitet som realiserats med hjälp av fondpengar från Werner von Seydlitz stiftelse. Måste glädja Lasse Olofsson, vice ordförande extra, då han  anser att det skall vara lika obligatoriskt med att lära sig åka skridskor som det är att kunna simma.

Avslutningen får bli den glade och framgångsrike Micke Carlssons:

– Onekligen har vi kamouflerat det långa målvaktsutkastet då vi gör det första några sekunder före finalens absoluta slut. Spelarna har varit underbara att jobba ihop med, lyhördheten varit stor. Hela ledargänget har det varit mästarklass på. Johan Sixtensson och jag hade inga relationer med varandra innan men vi har växt in i det direkt.

– På spelarsidan är det en truppseger men visst är det så att mittfältarna Martin Karlsson och Martin Landström varit mycket drivande.

– En eloge till det Internationella Förbundet att ett sånt här VM äger rum, bra på både kort och lång sikt.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg