Hoppa till sidans innehåll

Hellmyrs: ”Mer passningar, färre bolltransporter”

12 SEP 2016 14:06
Uttalandet kommer från landslagsveteranen Per Hellmyrs, 33 år.
  • Skapad: 12 SEP 2016 14:06

- Jag har varit mycket i Kattemåla på somrarna eftersom mamma är därifrån, kontrar Per Hellmyrs när vi undrar hur det går att förstå småländskan under landskamperna i Vetlanda.

Kattemåla, då är vi inte långt från Moshultamåla och Vilhelm Mobergs utvandrarland.

Per Hellmyrs minns när han själv var en av spelarna i Talanglandslaget och erinrar sig direkt träffar på Bosön i Falun. När vi över en vecka hört så många positiva tongångar om Talanglandslaget och Landslagsveckan väntar vi på en rekyl av negativt skall dyka upp…

- Jag är som allra lyckligast som bandyspelare när det funkar, när det som laget har snackat och tränat för kuggar tag i varandra, säger Per Hellmyrs när jag undrar över de största lyckoögonblicken  som bandyspelare.

Nummer 4 snuddar vid gulderan i Byn och andra stora segerögonblick, men så där i förbigående. Egentligen söker han efter de rätta orden för att belysa sin bandylycka. Hos mig fladdrar snabbt ett antal såna stunder fram. Därför förlänger jag inte den frågan.

En intervjustund med Per Hellmyrs är fullständigt fri från prestige. När jag testar honom med att den första gången jag förhörde mig om honom var med legendaren Sören Persson, (då EIF-tränare), om det var sant att han distanserade alla i elljusspåret. Jag försökte läsa av reaktionen hos den unikt spelbegåvade mittfältaren, men inte ens en liten ryckning i mungipan kunde jag ana! Naturligtvis heller inte något svar.

Du har ju en erkänt duktig passningsklubba, du vann passningsligan i Elitserien redan 2006-07. Vad är hemligheten?

En jättelång tystnad. Märker hur han bearbetar frågan. Inte vid något tillfälle undviker han tystnaden med ett släpigt och utdraget ”e-e-e-e” eller ngt ”harklande”.

- Innan jag får bollen försöker jag läsa in hur spelfältet ser ut. Undviker att hålla samma speltempo, för högt speltempo kan ibland ge motståndarna extra vakenhet. Under träning försöker jag att träna på lite nya tekniska grejer eller på sådant som jag inte är bra på eller har mindre säkerhet i.

Hur mycket tittar du på egen boll? Får inget svar. Tror inte han vet det, GPSen är alltid påkopplad Strax kommer han sedan in på skillnader på is och vilka förutsättningar som numera finns med inomhushallarna på många håll.

- Bollbehandlingen och snabbheten på passen blir mer och mer viktigt i framtidens bandy. Kan tycka ibland att det är för mycket åkande och för lite passande, säger Per Hellmyrs.

Vi måste då för vår heder säga, gäller det inte dig också?

- Jo, men det har blivit mindre åkande när jag inte spelar halv.

Kan inte ditt lag bli ganska sårbart när du ger dig iväg på dina raider?

- Jag har en överenskommelse med min back (Spinnars) i klubblaget.

Under tiden vi står och snackar utanför landslagets omklädningsrum, före årets första landskamp, revanschmötet mot Finland, hinner Johan Löfstedt undra om vi skall skriva en bok, så länge som vi stått och snackat? Hade kunnat kontra med att ”så här länge hade du aldrig kunnat stå still Johan”, men jargongen skall vårdas.

En annan iakttagelse är att volymen på Lasse Stefanz ”Det regnar och det regnar” från landslagets omklädningsrum blir högre och högre…

Tillbaka till passningsmomentet, så viktigt för underhållsvärdet, efter att ha studerat våra bästa 17- och 19-åringar i träning är en iakttagning - skillnaden är för stor på skickligheten att forehands- och backhandspassa. Hade tänkt att få lite mothugg, fördjupning från Per Hellmyrs med den kommentaren. Men han betonar hur viktigt det är för passningstempot att kunna båda passen. När Sverige gör ett fantastiskt 4-2-mål några timmar senare sker det på ett omöjligt sätt. Hellmyrs slår en flippassning i luften in i straffområdet, kort sådan, kanske 15-20 meter, Crille Edlund kommer och skär från höger får med sig bollen och gör målet så nära kortlinjen det går att komma. Hade inte dessa två varit inblandade hade målet kanske kunnat tillskrivas kontot för målvaktstavlor. Men inte nu.

Blir du nöjd nu Per Hellmyrs? Han tycker nämligen att en matchspegling i media av en bandymatch skall förmedla vad som egentligen har skett? Fri från ”grejen och klick”.

Vi frågar också om en iakttagelse från de tre spelsäsongerna i världsmästarlandet Ryssland?

- Konkurrensen och tuffheten mellan varandra mycket högre och proffsigheten.

Vi avslutar med lite visionärt, drömmande. Om du hade i stort sett obegränsat med medel för bandyn, hur skulle du då fördela dem?

- Satsa på gamla klassiska bandyfästen, kom som det snabbaste svaret av alla.

När Per Hellmyrs gick i Rotebergs skola klass 1-6 hade elevassistenten Svenne Olsson - jo, det är han -  svårt att minimera Pers lag tillräckligt för att det skulle uppstå jämna matcher vid tvåmålspel i fotboll och landbandy på rasterna. Broder Johan Hellmyrs hade också talang. Hade inte de legendariska bandyspelarna, lärarna på skolan som Curt Nyberg och Paul Karlsson lämnat efter sig några pedagogiska tips?

Vi glömde att fråga om Byns Oscar Wikblad, som hade matchvinnarroll både när Sverige vann JVM i vintras och när EIF tog hem juniortiteln och nu har noterats för exceptionella fina fysiska värden blir Edsbyns, Sveriges nya bandyprofil?

I en tio år ytterligare – källa Per Hellmyrs - kan vi se, njuta och försöka lära av nr 4. 

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg