Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Dramatiskt VM-äventyr i Finland

07 FEB 2020 11:51
Häromveckan avgjordes P19-VM i Finland och med på resan fanns en av de 18 personer som nyligen avslutat Svenska Bandyförbundets högsta ledarutbildning.
  • Skapad: 07 FEB 2020 11:51

Bandyförbundets högre ledarutbildning har nyligen haft avslutning och 18 nya elittränare har certifierats. Det är den tredje kullen som har genomgått förbundets högsta ledarutbildning.

I samband med avslutningen presenterade Kjell Edberg, landslagsansvarig, ett nytt grepp från landslagskommittén som beslutat att till årets P17 och P19 VM, låta en av tränarna som avslutat sin utbildning medfölja den svenska truppen. Förutom att dessa bägge har genomfört utbildningen på ett bra sätt så är de bägge redan involverade i förbundets verksamhet genom att vara instruktörer på inspirationsdagar, bredd och Elitläger samt arbetar på bandygymnasium. Därav har dessa två fått denna uppmuntran.

– I uppdraget har ingått att noggrant följa upp och analysera de olika lagens spel. Vad kan vi lära av våra motståndare avseende spel, teknik och skridskoåkning, säger landslagskommitténs ordförande Anders Bergström.

Anders Torhall är först ut att redovisa sin upplevelse från P19 landslagets VM resa till Finland.

Dramatiskt VM-äventyr i Finland

Silver med mersmak när svenska P19-landslaget drog till Finland för att spela VM. Bandypropaganda i tre dagar som tyvärr slutade i moll.

Svenska P19-lagets väg till VM startade egentligen långt tillbaka i tiden, men den sista delen började vid lunch på onsdagen den 22/1, då grabbarna hämtades upp med minibuss på stationen i Uppsala. På eftermiddagen genomfördes ett träningspass på en hård is och med bitande vind på anrika Studenternas IP. Den kalla vinden gjorde att ledarna frös men grabbarna höll igång på ett bra sätt.

Första dramatiken

Den första dramatiken utspelade sig först någon timme senare när Villas jättetalang, Alexander Härndal, fick kasta in handduken på grund av feber. Förbundskapten Mattias Rehnholm fick ett “Ja” från Melker Westman och Team Manager, Fredrik Ärleskog, fick tag i resebyrån fem minuter innan stängning och lyckades lösa en ny flygbiljett. Till saken hör att samma sak utspelade sig för två år sedan när Oskar Hulthammar blev magsjuk på resdagen och även då kallades Melker in. Det var alltså en rutinerad kille som anslöt.

Andra dramatiken

Nästa dramatik utspelades på planet på torsdagen då Isak Karlsson blev tillfrågad av säkerhetspersonal om han ville följa med planet. Hans väska fick nämligen inte följa med då den innehöll ett misstänkt föremål. Eftersom Isak är både störst och yngst så hade han ansvar för musikanläggningen. Tyvärr gillades inte den av röntgenkamerorna på Arlanda. Isak kom alltså till Helsingfors utan sin utrustning, men den dök som tur upp natten till fredagen.

God stämning och gemenskap

Stämningen var mycket god under hela helgen. Som ledare på alla nivåer, men kanske framförallt här, är det viktigt att bygga ett lag. Här har lagledningen verkligen lyckats. Nämnda Rehnholm och Ärleskog samt assisterande förbundskapten Jesper Larsson och materialare Anders Nilsson har skapat en skön stämning i gruppen, vilket är en stor del i detta framgångsrika lagbygge. En stor fördel är att många spelare har följt varandra på läger och landslag sedan 15-årsåldern. För två år sedan, då detta gäng spelade P17-VM, var truppen snarlik. Endast tre nya spelare har tillkommit sedan dess. Hulthammar (som då blev sjuk), Lewerin på backen och Snäll i målet. I övrigt var truppen intakt. Det innebar alltså att de kände varandra bra sedan innan. Detta var givetvis en fördel i lagbygget.

Matcherna

Matcherna startade på fredagen med en tidig match mot Ryssland. De på förhand förväntade finallagen möttes alltså direkt. Grabbarna gjorde en storstilad insats och vann ganska komfortabelt med 3-1. Marcus Öhman, från Ljusdal, låg bakom flera av målen och han var också en viktig pjäs genom hela turneringen med sin skickliga passningsklubba.

På eftermiddagen tog vi oss an hemmanationen Finland. Efter en ganska lugn första halvlek drog grabbarna till slut ifrån och vann med klara 5-1. Även här briljerade Marcus Öhman och Isak Karlsson fick visa vilken sylvass målskytt han är.

Lugn lördag

Lördagsförmiddagen ägnade spelarna åt vila medan ledarna tog en fika på stan. På eftermiddagen blev det match mot Ukraina. Även detta blev lite av en vila då Ukraina gav för svagt motstånd. Slutresultatet skrevs till 17-1. 

Kvällsmatchen var mot Norge, som i denna årgång har ett skridskostarkt lag. De stretade emot i början men till slut gled vi ifrån och slutresultatet skrevs till 7-1. Detta innebar gruppseger och tidig semifinal på söndag morgon. Vid det här laget hade ALLA killarna visat vilka fantastiska bandyspelare de är, med bra skridskoteknik, god klubbteknik och en hel del har även fantastiska skott. Gruppsegern innebar inte bara tidig start på söndagen utan också att det blev ett nytt möte mot Norge. Det var alltså bara att äta snabbt och sedan i säng för att få så många timmars sömn som möjligt.

Finaldagen

Väckning 06:10 med lite mackor och drickyoghurt i korridoren. Matchstart 08:00. Vi var väl förberedda och tryckte gasen i botten direkt. Emil Nordström smällde in 1-0 redan efter 16 sekunder. Sedan rullade det på. 4-0 i halvlek blev till slut 8-0 och finalplatsen var säkrad. Nu var det bara att äta, vila och ladda upp inför finalen 16:30.

Finalen 

Det kan ha varit en nackdel att de avslutande matcherna innan finalen var mot lite svagare motstånd, för första halvlek mot Ryssland var inte vår starkaste i VM:et. Ändå skapar vi en del och missar tyvärr en straff. Ryssland däremot gör mål på sin straff och sätter även en hörnretur. 0-2 i halvlek och uppförsbacke. I halvtid dras riktlinjer upp och grabbarna är laddade. De går ut och levererar en fantastisk halvlek under stor press. Uppbackade av supportrarna vänder de matchen. Edvin Isaksson plockar ner ett lyft från Alexander Karlgren och sätter 1-2 mellan benen på den ryska målvakten. När Isak Karlsson smäller in kvitteringen strax innan slutet så bryter det ut ett stort jubel både på planen och på läktaren. Vi lyckas skapa någon chans till men resultatet står sig och sudden death väntar.

Sudden death och tredje dramatiken

Bara några minuter in på sudden så tilldelas Ryssland ett tveksamt frislag. Ryssland flippar in en boll i straffområdet och kaptenen Jesper Granqvist hoppar upp och får halvträff på bollen. Bakom Granqvist går en ryss i backen och assisterande domaren går in och blåser straff. Vilda protester utbryter men det hjälper inte. Den mycket duktige Roman Darkovski sätter straffen säkert i mål bakom Benjamin Pizzoni Elfving och ryssarna firar vilt, medan våra gula hjältar är bedrövade och har svårt att förstå vad som hänt. Momentumet i matchen var Sveriges men på ett ögonblick var allt över. Ett riktigt tråkigt slut på en fantastisk turnering.

Som avslutning kan man säga att alla fick en fantastisk upplevelse och att både spelare och ledare gjorde allt rätt utom att ha de berömda marginalerna på sin sida.

Måndagen gick åt till hemresa och killarna fick börja ladda om för fortsatt spel i sina seniorlag (de flesta spelar i elitserien eller bandyallsvenskan) och sina juniorlag (där alla spelar i superjuniorelitserien).

Sammanfattning

Sett till hela turneringen så spelar Sverige den bästa bandyn men i en jämn final har Ryssland marginalerna med sig. De sätter 3 mål på fasta situationer och vinner i sudden med 3-2. De svenska killarna kan ändå lämna turneringen med högt burna huvuden efter att stundtals dominerat på isen. Även på läktaren dominerade Sverige. En stor supporterskara hade tagit sig över Östersjön och sjöng, trummade och peppade killarna i alla matcher. Fantastiskt att se ett sådant engagemang.

Arrangemanget var perfekt ordnat av Finska Bandyförbundet. Bra förhållanden på en utomhusarena i centrala Helsingfors, bra hotell bara 50 m från isen och bra mat hela helgen. Här fanns det verkligen inget att klaga på. Kanske bör man ändå i framtiden se över spelschemat så att söndagen enbart består av bronsmatch och final. Då kan man spela 2 x 45 min istället för 2 x 30 min vilket hade varit både roligare och mer rättvist. 2 x 30 min hade knappast accepterats på seniornivå.

/Anders Torhall

Skribent: Svenska Bandyförbundet
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg