Hoppa till sidans innehåll

Rapport från insidan - Silver i hemma-VM

09 APR 2020 13:11
Häromveckan avgjordes P17-VM i Lidköping och med på resan fanns en av de 18 personer som nyligen avslutat Svenska Bandyförbundets högsta ledarutbildning.
  • Skapad: 09 APR 2020 13:11

Bandyförbundets högre ledarutbildning har nyligen haft avslutning och 18 nya elittränare har certifierats. Det är den tredje kullen som har genomgått förbundets högsta ledarutbildning.

I samband med avslutningen presenterade Kjell Edberg, landslagsansvarig, ett nytt grepp från landslagskommittén som beslutat att till årets P17- och P19-VM, låta en av tränarna som avslutat sin utbildning medfölja den svenska truppen. Förutom att dessa bägge har genomfört utbildningen på ett bra sätt så är de bägge redan involverade i förbundets verksamhet genom att vara instruktörer på inspirationsdagar, bredd och Elitläger samt arbetar på bandygymnasium. Därav har dessa två fått denna uppmuntran.

– I uppdraget har ingått att noggrant följa upp och analysera de olika lagens spel. Vad kan vi lära av våra motståndare avseende spel, teknik och skridskoåkning, säger landslagskommitténs ordförande Anders Bergström.

Nu är det Thomaz Doktares tur att redovisa sin upplevelse från P17-landslagets VM-äventyr i Lidköping. Först ut var Anders Torhalls rapport från P19-VM i Finland.

Ett speciellt VM i en speciell tid

P17-VM som arrangerades på hemmaplan i Lidköping i mitten av mars blev onekligen en speciell turnering. Det var inte bara första gången som ett världsmästerskap avgjordes i Lidköping, utan mycket uppmärksamhet riktades även mot omvärlden och de restriktioner som med korta intervaller kom att förändra förutsättningarna för mästerskapet.

Vi fick en ny bekanskap i Team Europa, ett kombinationslag av spelare med medborgarskap utanför de deltagande lagen. Tävlingsledningen fick besked om ett utreseförbud för Norge samt en begränsning av antalet åskådare. Ovissheten om nya restriktioner till följd av Coronaspridningen kunde komma från regeringen spred sig i korridorerna, och tidigare under veckan hade besked om att A-VM i Irkutsk skulle flyttas till oktober och likaså att P15 VM i Archangelsk skjuts på framtiden. Hur skulle det bli med detta mästerskap? 

Gruppdynamik och gemenskap, humor och allvar 

För det svenska laget startade VM enligt plan med samling på onsdagen och ett träningspass efter lunch. Under lunchen, som intogs i Restaurang 1934, kunde den svenska landslagstruppen samtidigt beskåda ett nytt tillskott i bandyvärlden när Team Europa gjorde sin första gemensamma träning inför VM.

Förbundskaptenerna Göran Boström och Daniel Skarps har, tillsammans med team manager Christian ”Chricke” Granqvist och skridskoteknikern Stefan Sandgren, i det svenska lägret skapat en homogen landslagstrupp med skön stämning i gruppen där samtliga drar år samma håll - FRAMÅT. En gruppdynamik med en hel del humor, där ”Chricke” Granqvist och Lukas ”Foppa” Forsberg ofta är frontfigurerna, men samtidigt med ett enormt fokus och vinnarinställning till uppgiften när allvaret väl gäller. 

I den svenska VM-truppen återfanns flera debutanter, åtta stycken, som i detta VM gjorde sina första landskamper. Från lagets senaste VM turnering (P15-VM i Söderhamn 2018) återfanns åtta spelare. Här har Göran, Danne och Cricke gjort ett fantastiskt jobb, med åtskilliga timmar bakom, för att skapa den dynamik och vinnarkänsla som finns i truppen.

Torsdag

Norge kommer inte 

Det norska VM laget skulle anlända till Lidköping under torsdagen, men i elfte timmen fick tävlingsledningen för mästerskapet beskedet att Norge blivit stoppade från att resa ut ur landet till följd av Coronaviruset och dess smittspridning. Beskedet betydde att Norge ej kom till spel i mästerskapet och att ett nytt spelschema på kort varsel skulle upprättas. Såklart en stor besvikelse för det norska laget och alla inblandade. 

Denna trista nyhet han knappt sätta sig innan nästa restriktion från regering kom, ”Inga sammankomster med fler än 500 personer får förekomma”. Så mitt upp i att ta fram ett nytt spelschema blev det även klart att inga matcher fick spelas inför fler än 400 åskådare. Detta fick till följd att tävlingsledningen och arrangören fick helt nya direktiv att förhålla sig till innan turneringen ens hade börjat, men börja det skulle den göra.

Sverige förbereder sig

För det svenska laget innebar torsdagen en sista förberedelse inför den stora uppgiften. Med träning på förmiddagen och teori samt matchgenomgång på eftermiddagen finslipades de sista taktiska och praktiska detaljerna. Nu var det bara en lugn skön kväll på hotellet, en god natts sömn och stadig frukost kvar innan VM-premiären mot Finland. 

Fredag 

VM-Premiär, Sverige – Finland, Sparbanken Lidköping Arena12:00

Känslan i omklädningsrummet innan matchstart var tyst, fokuserad och en man kunde ta på den där nervositeten hos spelarna. En nervositet som bara vill ur kroppen och omvandlas till ren energi. Dannes sista taktiska detaljer och Görans sista peppande ord.... Nu var det äntligen dags.

Det blev dock en mardrömstart för det svenska landslaget då Finland gjorde 1-0 på ett distansskott redan efter en och en halv minut. Sverige lät sig dock inte störas av matchinledningen och med ett kontrollerat spelmässigt övertag jobbade man sig in i matchen på ett moget sätt. Det svenska spelövertaget var stort och när Arvid Tapper dessutom var på målhumör med fyra fullträffar, och när flera andra lagkamrater klev fram, bland annat Rasmus Skarps, hade Sverige skaffat sig en 5-1-ledning kort in i den andra halvleken. 

Finland stretade dock på och hade på intet sett gett upp. Med två snabba reduceringsmål var det helt plötsligt match och lite nerv igen. Lugnet och tålamodet hos dom svenska spelarna var trotts dubbla reduceringar helt i kontroll och i balans. Istället för att Finland skulle krypa närmare i målprotokollet kunde Lukas Forsström och Melker Broberg med varsit mål i slutet av matchen fastställa slutresultatet till 7-3. 

En bra och skön start på mästerskapet samtidigt som den värsta nervositeten hade lagt sig.

Ryssland - Sverige, Sparbanken Lidköping Arena  18:00

I den andra VM matchen väntade en betydligt svårare uppgift när Ryssland stod för motståndet. En respektingivande motståndare som dessutom valde att spela med en väldigt hög press. Sex man som var som bålgetingar på dom svenska bollhållarna, men repliken på den ryska pressen från de gulklädda var inte nådig.

PANG Melker Broberg, PANG Erik Lycksäter, PANG Rasmus Skarps, och 3-0 till Sverige efter nio minuters spel. Lägg där till att den ryska ledningen även hade nyttjat sin timeout redan i den 6:e matchminuten. Wow vilken inledning.

Med en 3-0 ledning i halvtid och lite andrum så var det efter halvtidsvilan inte mycket som stämde i det svenska offensiva spelet. Rysslands höga press satte de svenska spelarna i tidsnöd och man hade svårt att hitta luckor för sina uppspel och att sätta sina lagkamrate i bättre lägen. Styrkan hos de gulklädda skulle istället visa sig vara den defensiva insatsen och målvaktsspelet som under hela matchen var till det närmaste felfri.

Dock har vi lärt oss att en tremålsledning i bandy kan vara väldigt skör när motståndarna får vittring, vilket även skedde i denna match. Efter två mål av Ryssland skulle det utspela sig ett drama under matchens slutskede. Förutom de båda ryska målen skapades flertalet riktigt vassa målchanser och de hade dessutom en hörna i ramverket. De svenska grabbarna lyckas freda sitt mål och hålla 3-2-ledningen fram till slutsignalen. 

En skalp och ett ypperligt läge att spela till sig gruppsegern som skulle innebära en överkomlig semifinal 

Lördag 

Sverige – Team Europa, Sparbanken Lidköping Arena10:00

Under lördagen skulle det visa sig bli ett dubbelmöte med Team Europa. Först i den avslutande gruppspelsmatchen och därefter senare på eftermiddagen ställdes lagen mot varandra igen i den första VM-semifinalen.

Team Europa som i sina inledande matcher mot Ryssland och Finland stretat emot bra, men mot Sverige hade man inte mycket att säga till om. Ett Sverige som i denna match verkligen spelade ut och visade prov på väldigt fint spel och bjöd på flera delikatesser under matchen. Killarna i de gula tröjorna visade vilka otroligt duktiga bandyspelare de är. Med bra fart på skridskorna, ett snabbt spel med fina passningar kombinerat med fin klubbteknik gjorde man lite som man ville med Europalaget och slutsiffrorna blev hela 14-0. 

Sverige klara för VM-final

Semifinal, Sverige – Team Europa, Sparbanken Lidköping Arena  16:00

Att Sverige skulle stå som segrare i semifinalen mot Team Europa var nog ingen skräll efter att man tidigare på dagen vunnit gruppspelsmatchen med stora siffror. Även i denna match var de svenska grabbarna klasser bättre än motståndarna och det var vid få tillfllen som lag Europa fick låna bollen och försöka skapa något spel på den svenska planhalvan. Efter att Sverige haft svårt att få in ledningsbollen i första halvlek (2-0) så lossnade det istället i den andra akten med sex baljor från killarna i blågult.

I den andra semifinalen ställdes Ryssland mot Finland. En match som målmässigt var jämn fram halvtidsvilan, 2-2. I andra halvleks inledning kunde dock Ryssland tidigt punktera matchen genom tre(!) hörnmål inom loppet av sex minuter. Matchen slutade med rysk vinst och siffrorna skrevs till 6-2.

Imorgon är det VM-final

Lördagskvällen för det svenska laget innebar att med hjälp av Daniel Skarps fantastiska videoanalys titta på situationer från matchen mot Ryssland i gruppspelet. Vad gjorde man bra och vad kunde förbättras till finalmatchen? Med analys av detaljer i uppspelet och att finna ytorna för att ta sig förbi den höga ryska pressen, så var både ledare och spelare väl förberedda och laddade inför den stora matchen på söndagen, VM-final mot Ryssland. 

Söndag

VM-final, Sverige - Ryssland, Sparbanken Lidköping Arena 13:00

Under de inledande dagarna hade VM i Lidköping varit framgångsrikt för det svenska P17-landslaget, men under söndagens VM-final så ville det sig inte riktigt.  

Även fast man skött förberedelserna in i minsta detalj och haft vetskapen om ett revanchsuget Ryssland så fick svenska killarna inte till de delar man kvällen innan tittat på, pratat om och analyserat. Det svenska passningsspelet stämde inte, det ryska laget åkte mängder mer skridskor än vad svenska spelare gjorde, de var hetare i sina omställningar och pressade Sverige till misstag gång efter gång. 

Möjligen att det kan ha varit en nackdel att båda matcherna på söndagen var mot betydligt beskedligare motstånd än vad som väntade i denna finalmatch. Ändå skapade Sverige en del i inledningen av matchen och man missade dessvärre en straff vid ställningen 1-2 för Ryssland. Istället för kvittering slog Ryssland till med ett par riktigt psykologiska mål. 1-3 kom med bara ett par minuter kvar av första akten och när sedan både 1-4 och 1-5 kom i den direkta inledningen av andra kändes det som luften lite gick ur de svenska killarna. Matchen slutade med Ryssland som världsmästare och Sverige på en silverplats efter resultatet 2-7.

När slutsignalen ljöd utbryter stora glädjescener från de rödklädda ryska spelarna samtidigt som de gulklädda själarna sjunker ihop av både besvikelse och trötthet på isen. Man känner att man är där men ändå inte. Idag räckte man inte till mot den ryska björnen.

P17-VM

Slutord

Det blev till en början en märklig inledning av mästerskapet med Norge som blev stoppade att resa. Med publik som inte fick komma in och se matcherna. Nya spelscheman och en invigning som försvann. 

I det svenska lägret var dock allt på topp och förberedelserna inför turneringen hade löpt på som planerat. Med egna minibussar tog man sig mellan hotellet i Skara och matcharenan i Lidköping. Planeringen från ledartrojkan var exceptionel med bra tider för mat, resa, träning och återhämtning. Att Skarps sedan fick jobba 24-7 med sina videoanalyser och sina taktiska drag, både som förbundskapten samtidigt som han skulle leda Bollnäs i kvartsfinaler mot Villa är väl sånt man får köpa. Boströms engagemang och listighet, samt hans "Motivational Speech" inför matcherna är så man får gåshud. Icke att förglömma Chricke och Stefan Sandgren som hela tiden ser till att grabbarna i laget har de bästa förutsättningar som kan krävas. Men vem var egentligen "Kjelle" och vart tog han vägen? Om inte Lukas Forsberg har svaret kommer frågan säkerligen vara obesvarad lång tid framöver. 

En värdefull vecka är till enda med en riktigt kunnig och engagerad ledarstab tillsammans med otroligt duktiga och målmedvetna bandyklillar. Visst att besvikelsen för ett förlorat VM-guld är tung just för stunden, men med några dagars distans kommer spelare och ledare känna en stolthet över ett vunnet silvet. För grabbarnas del har deras bandyresa bara lämnat perongen och många av dessa killar kommer vi återse mer av i framtiden, både i Elitserien men även i en blågul dress. 

Thomaz Doktare

Skribent: Svenska Bandyförbundet
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg