Hoppa till sidans innehåll

P17: Passarnas VM-lag

10 MAR 2020 15:48
När vi skärskådade Sveriges VM-lag under träning i mitten av januari ville vi få klarhet i profilen på våra mest lovande bandyspelare.
  • Skapad: 10 MAR 2020 15:48

Är det passare, skyttar, grovjobbare, tuffingar, åkare eller dribblers vi har att förvänta oss av i framtiden? Eller bara allroundspelare.

Extra intressant då de befinner sig i en ålder då de oftast börjar, eller måste, spela seniorbandy.

Där deras attityd och uthållighet testas ideligen.

Att få känna på verkligheten. Från att i större delen av sitt bandyspel fått dominera oerhört och lyckas med allt till att även misslyckas och att känna på lite mera tyngd i närkampssituationer. Möta de motspelare som rutinerat kan förutse vad passningen kommer genom att läsa av motspelarens kommunikation med medspelarna, samt se blickar och tekniska förberedelser med boll och klubba.

Och naturligtvis det än viktigare att utveckla kommunikationen och spelet med egna laget. Underskattat.

Det som utvecklas bara via matcher, nästan. De träningsgrupper och tränare som lyckas att skapa sådana matchlika situationer under träning borde ha ett avsnitt på varje tränarträff.

”Rymligt bandyhjärta” träffas

Vid P17-VM i Lidköping den 13-15 mars genomförs en bred träff med spets för alla med ett ”rymligt bandyhjärta” under lördagen 13 mars kl. 11 30-15.00.

Då kommer vi också att lyfta det tilltagande hjärnskakningsproblemet. Unikt är när Agne Bergvall avslöjar det summerade resultatet från fysiska mätningar av bortåt 500 bandyspelare under 5 års tid, i olika åldrar och vid skiftande tider på säsongen! Anmälan om deltagande krävs på mail till This is a mailto link. ”Drop in och drop out” är okej.

Kan vi få någon hjälp med 17-landslagets profil via fakta och statistik?

17.seriens statistik, vilket är ett förträffligt spännande underlag, är en njutning att borra i. Detta trots felaktigheten att hörnpassare inkluderas. Vi gör det i väntan på finalen för 17-åringar mellan Falu BS och Villa Lidköping BK.

För några år sedan gick Villa Lidköping BK ut med att de satsade miljonbelopp på ungdomsverksamheten. Kanske var tjejerna/damerna med där också. Kommer resultaten med mästartitlar på pojkar och juniorer nu? En av tre på pojk-herrsidan är i hamn, grattis.

Topparna är med

Topparna, fem bästa, i seriens passningsliga finns alla med i detta landslag.

Eller Filip Johansson, 21 målpass, vann. 

Vladimir In-Fa-Lin har gjort ett målpass mindre, båda med Vetlanda BK som moderförening.

Sedan följer Melker Broberg ,Villa Lidköping BK med 19 målpass, följd av Erik Lycksäter, Nässjö IF (18), Karl Tagesson, Villa Lidköping BK(15), och Rasmus Skarps, Edsbyns IF (15).

Alla får vi se i Sveriges P17-landslag!

Filip Johansson

 

Bilden: Filip Johansson, assistkung i Pojkallsvenskan.

Skytteligan då? Där får vi gå på hela ”10-bästalistan” för att få ihop fem spelare ur detta VM-lag.

Arvid Tapper, IK Sirius vann med 43 mål. Skarps och Lycksäter kom med bland de fem bästa och Broberg, Tagesson i slutet på ”10-bästa-listan”.

Vilka av dessa på ”bästa-listorna” kommer att träda fram när det gäller som mest i VM?

Eller är det helt andra egenskaper som är styrande och spelare som då är mest betydande?

Vilket bandygodis

På VM-arenan i Lidköping var det i första semifinalen hög VM-klass på Mossberg-Hellmyrs andra Bollnäsmål! Att se det lyckas i en svår uppförsbacke. Kan bandyn bli vackrare?

Att dessa två veteraner, ihop med en annan veteran i form av Johan Esplund, kan vara så dominanta initierar påståendena:

”Bandyn är en avancerad teknisk idrott, du är som bäst när du har passerat de … ”

”Var uthålliga, ha tålamod 17-åringar”

Varför och sedan

VM-arrangörerna Lidköpings AIK vann pojk-SM säsongerna 2006 och 2007. De enda gångerna som finalen för landets bästa pojkar har uppnåtts av klubben, är därmed obesegrade.

Avseende juniorerna är det en finalförlust 1978 mot Ljusdals BK som är det bästa.

Vad var  orsaken till finaltriumferna just då?

– Vi hade ett antal föräldrar som engagerade sig på ledarsidan säger duktige sportchefen Marcus Sandgren som nämner Anders Bridholm, Christer Kjellqvist, Jonas Andersson (a-landslagsmän alla tre) Jonas Broberg, Conny Fogelkvist och Mats Bergkvist. Alla välbekanta spelarnamn.

Hur många spelare fortsatte efter SM-triumfen?

Vi får vänta lite på Marcus Sandgrens svar, ville följa sitt LAIK i kvalspelet till elitserien först, under tiden upptäcker vi att sportchefen också har pojk- och juniorlandslagsmeriter.

– Jon Karlsson, Villa, Christofer Norin nu i LAIK, tidigare ibland annat Villa och Viktor Nordmark, Gripens BK.

Nämner även att Jonas Berntsson numera är tränare i Uppsalalaget UNIK.

Curt Einarsson

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg