Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marcus Norman

P17: Förbundskaptenen öppnar sig

06 MAR 2020 16:58
Var står en förbundskapten avseende sin sport och sin ledarroll? Någon vecka före Pojk-VM starten i Lidköping låter vi Göran Boström tala ut.
  • Skapad: 06 MAR 2020 16:58

Som aktiv har han SM-tecken i ”fyra grenar”, vilket är mycket ovanligt.

Pojk- och juniorer med sitt Västanfors IF, tre för seniorer med VSK och ett som veteran.

Dessutom som ledare fått följa en grupp från bandyskolan till 18-årsåldern. Varit ledare även för distriktslag och seniorlag (Västanfors IF)

Samt varit förbundsengagerad som FK för 15- och 17-årslandslaget.

Och farit land och rike runt och lett de populära Inspirationsdagarna för 14-åringar. Hade bla 140 vetgiriga på is i Örebro en gång.

Verkligt dna

Boström, är han månne släkt med den klassiske storspelaren, lagkapten vid det historiska första VM-guldet i Chabarovsk 1981, Sören Boström?

Riktigt, i rakt nedstigande led.

Av en ren tillfällighet sprang jag i eftermiddag på en krönika i dåvarande Idrottsbladet ( 3/4-74 ) av Torsten Tegnér, klassisk idrottsjournalist, grundare av Svenska Bandyförbundet.

Numera kanske mer bekant för sin berömda mamma Alice Tegnér, skaparen av ”Mors lille Olle”, ”Ekorn satt i granen” mm.

Där hade TT citerat ett brev som jag i egenskap av förbundskapten hade skrivit till dåvarande landslagstrupp. Några av de personliga kommentarerna han hade ordagrant återgivet var bla raderna till just Sören Boström:

”Du har förenat många egenskaper i ditt spel på ett förträffligt sätt. Låt mig nämna din slitstyrka, bollteknik, taktiska kyla och lojalitet” , förkortad version.

När vi nu, 46 år senare, frågar sonen Göran vad han minns från pappans spel säger han: 

”Han var en väldigt hårt arbetande lagspelare som aldrig gav upp, hade kanske inte någon superspets, men var duktig på hela rollen som bandyspelare. Gav alltid allt i alla situationer och det fanns inte något som var omöjligt”

Du har nu följt åldersgrupperna 14-18 år under fyra år, vad kan vi förvänta oss av våra kommande toppspelare?

-Vi börjar redan nu se vad vissa kan prestera. Utan att nämna några namn så börjar vissa spelare redan nu etablera sig i sina seniorlag. Jag har förhoppningar att dessa killar nu ”tar över” i en generationsväxling och för bandyn framåt.

Publikunderhållning

Historiskt har bandyn varit lyckligt lottade med starka, publikunderhållande spelarprofiler som ”Bempa” Ericsson, ”Dallas” Sedvall, Ek, Fosshaug, Fredricson, Muhrén och Claesson. Spelare som märktes och syntes med sina åkningar, finter och skott Kommer vi att vara lika lyckligt lottade med ”underhållare” i kommande decennier?

-Beror i stor utsträckning på vilken linje bandyn vill ta. Spelare med exeptionella egenskaper kommer alltid fram och nya ”skills” utvecklas ständigt. Vilket tar bandyn som sport till nya nivåer. Men tyvärr så följer inte bandyn med andra idrotter när de spelförstörande momenten bestraffas i form av utvisning. I bandyn blir det på sin höjd ett frislag, hävdar vår sagesman som fått med sig bandyn i modersmjölken.

 Förklara ytterligare?

-Detta försvårar det vackra och sevärda i just lirarnas aktioner. Utebliven påföljd leder till tappad kontroll för ett ögonblick, som i sin tur bjuder in till otäcka smällar med ev hjärnskakningar som följd.Börjar man inte att stävja de spelförstörande momenten inom bandyn så kommer heller inget utrymme att ges till de kommande profiler som fostras runt om i landet.

boström på elitläger

 

Bilden: Göran Boström bekantar sig med spelare på ett Elitläger i Katrineholm.

Den gode trädgårdsmästaren

Om du för ett kort ögonblick får drömma utan hänsyn till ekonomiska realiteter, hur skulle du vilja att vi vårdar dessa plantor?

-Det vore helt underbart att några gånger varje säsong få samlas och utbyta erfarenheter och ge varandra tips om hur vi kan utveckla varandra och de olika landslagen. Några fler samlingar för vårt landslag skulle ge oss en mer optimal uppladdning inför mästerskap, samt att kunna erbjuda sidor i utvecklingen som kost, återhämtning och träningslära.

Någon röst har sagt att hävda sig på landslagsläger är inte möjligt om man inte har en bandykänd pappa.

-För det första så stämmer det inte alls, kommer det som snabbt svar. Det blir något skarpt i den Boströmska minen och rösten.  Jag befarar för ett kort ögonblick att intervjun avbryts.

-För det andra så låter det som en flykt när ens egna barn inte räcker till, heter det fortsättningsvis.

-För det tredje är det beklämmande att dessa frågor lyfts upp på denna nivå. För att utveckla det ytterligare. Okunniga människor som tycker en massa finns det gott om. Att dessa människor får gehör visar på en osäkerhet inom förbundet och ett tvivel på de ledare som tillsatts för de olika landslagen.

Föräldrarollen

Vill du utveckla det ytterligare detta med föräldrarollen och egna idrottande barn?

-Att ha engagerade föräldrar ger ingen direkt fördel vid landslagsläger. Däremot så har intresset från föräldrar som själva varit aktiva ofta gått i arv. Inte sällan dyker barnen upp i samma idrott. Så även inom bandyn. Det blir en kunskapsfråga om idrotten ifråga men också om träning, kost och vila, utvecklar Göran Boström vidare.

-Denna kunskap har inte en förälder som inte själv har idrottat på hög nivå och kan inte föra dessa erfarenheter vidare till sitt barn. Dessa barn blir helt beroende av föreningens ledare och deras påverkan. Där får barn till idrottande föräldrar en fördel.

-En annan aspekt som kommer in är att barn till aktiva föräldrar, ibland i brist på barnvakt, växer upp i miljön omkring ett elitlag. Barnet kommer då i kontakt med värdegrund, samarbete, lagspel, gemenskap och mycket annat. Detta formar barnet till  att ”bli lagspelare” vilket ger fördelar tom på landslagsläger där det obönhörligen krävs samarbete och att kunna spela ett lagspel.

-Hos ”curlande föräldrar” ifrågasätts ibland andra barns kunskap starkare och mer än strävan att ha en öppen kritisk trygghetsskapande relation till eget barn.

Genvägar blir senvägar 

Avslutningsmässigt säger vår förbundskapten för snart påbörjade VM för 17-åringarna (börjar den 13 mars) och som tidigare var ansvarig för 15-årslandslaget:

-Att det är inget krav, men en stor fördel om barnen tidigt fått lära sig att samarbeta och anpassa sig i en grupp. Att egot som lätt föds i en okunnig miljö, där man ser genvägar och flykt som vardag, i slutändan får svårt att hävda sig i internationell miljö.

Curt Einarsson

Konsert

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg